Kto spedza sam wigilie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-21, 15:42   #61
WhiteCherry
Zakorzenienie

Dot.: Kto spedza sam wigilie?

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
ja tam Renę rozumiem - też mnie dziwi ten tłum w sklepach,
i tu w sumie Reny nie rozumiem
bo z jednej strony denerwuje ją owczy pęd ku sklepom, a z drugiej sama narzeka, że jednak podczas świąt tego tłumu brak ...
Stary 2009-12-21, 15:59   #62
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Wytłuściłam fragmenty, które zwróciły moją uwagę. Można nie lubić Świąt, można spędzać je samemu z najróżniejszych powodów... myślę, że gdyby mi przyszło tak je kiedyś spędzić - jakoś bym sobie ten krótki czas zagospodarowała.
Zwykle się nie nudzę, także sama ze sobą.
Nie potrzebuję do znalezienia sobie zajęcia i miłej rozrywki miasta tętniącego życiem, zwłaszcza że w naszym klimacie to najczęściej nie chce się nosa wyściubić w zimną grudniową noc.
A gdybym tak te teoretyczną samotną wigilię mogła sobie spędzić w jakimś ustroniu, z dużą ilością gwiazd na niebie, myślę, że byłabym szczęśliwa.
Ale, Reno, strzykasz jadem na tych, co to infantylnie popisują się wystawnością wigilii, głupio - wg Ciebie -wierzą w solidarność rodzinną, kupują w owczym pędzie infantylne- wg Ciebie - prezenty...

Obracam się widocznie wśród innych ludzi- w środowisku, w którym przez całe życie nie zauważyłam żadnych kulinarno- wigilijnych popisówek, w którym prezenty- choćby i nietrafione- są tylko- i aż- elementem okazania serdeczności i pamięci, a rodzina - rzeczywiście i namacalnie- w wielu niełatwych życiowych sytuacjach - potrafi wesprzeć jak nikt inny.
Czyżbyś się z czymś takim nie spotkała?

Zarzucasz innym obłudę, popisywanie się, śmieszność.
To- wybacz to- również jest śmieszne.
A jadowity wydźwięk Twojego postu jeszcze bardziej infantylny i trochę smutny.

A na forum, jak na forum, nie zawsze jest tak, jak założyciela wątku sobie założy.
Bez przesady, zadnego jadu tam nie widzę. Nie wszyscy muszą sie cieszyć świętami i mieć czułą pomocna rodzinę.
I niestety zgadzam się tez z tym, że wiele z otoczki świątecznej pachnie obłudą.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 16:09   #63
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

ja nie będę krytykowała autorki wątku bo po co po prostu zastanawia mnie z jakiego powodu tak bardzo nie lubi świąt żeby spędzać je samotnie, bo w sumie tłumy w sklepach można ominąć.
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 17:48   #64
Hultaj
BAN stały

nie wydaje mi sie, że ktoś chciałby krytykować Renę, nie lubi, ma swoje powody i ok. Zapytała, kto jeszcze razem z nią olewa zagadnienie. ;-)

Natomiast za fajną rzecz nie uważam bzdurnego stwierdzania w stylu ''feministki to grube wąsate baby, ktorych nikt nie chcial, stare panny, nie denerwują was?'', albo ''kobiety na kierowniczych stanowiskach są nie do zniesienia, a gdy taka nie ma chlopa co by jej dobrze zrobił to już nijak nie idzie się z taką dogadać, wkurzające, co nie?''.
Bo zbyt ;-) pozytywnie nie da się odczytać słów 'owczy pęd po sklepach' czy 'infantylne popiski kolacją'.
A potem ''foch'', że rozmowa się nie nadaje na publiczny wątek. No, ale jak sie chce ponarzekac albo polansowac jakieś prywatne teorie, cóz zrobic, owszem, nie zawsze. ;-)

Można nie lubić świąt- w porządku, nie zazdroszczę- i nie chciałabym nigdy musieć tego poznawać, nie będę tu kłamać, ale ani w rozmowach o tym, że się nie lubi tego okresu nie ma nic złego, ani nijak antypatia do powyższego;-) ma się do tego, że wciąż dla mnóstwa ludzi ten okres nie ma nic wspólnego z obłudą i ''marzeniami'', by odkleić się od stołu do komputera i nie musieć patrzeć na rodziców, brata, czy jakiegoś innego 'wuja'. Rodziny się nie wybiera, ale ocenę sytuacji już tak.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-12-21 o 17:55
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 18:27   #65
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Natomiast za fajną rzecz nie uważam bzdurnego stwierdzania w stylu ''feministki to grube wąsate baby, ktorych nikt nie chcial, stare panny, nie denerwują was?'', albo ''kobiety na kierowniczych stanowiskach są nie do zniesienia, a gdy taka nie ma chlopa co by jej dobrze zrobił to już nijak nie idzie się z taką dogadać, wkurzające, co nie?''.
zaloze Ci osobny watek o feministkach ... trzeba bylo tak od razu
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 20:33   #66
ukrycior
Zakorzenienie

Na małej knajpce niedaleko mojego domu wyczytałam dziś na karteluszku: w drugi dzień świąt zapraszamy od 16. No proszę!

No i mąż mi przypomniał, że w zeszłym roku w drugi dzień świąt balowaliśmy ze znajomymi 26 w pubie na starówce. Niejednym. I ostro. Więc chyba nie jest tak źle. Zresztą u nas w rodzinie świąteczna jest Wigilia i poranek w pierwszy dzień świąt. A potem normalny weekendowy, nieco może bardziej rodzinny czas.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 20:51   #67
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

Nie wiem co lepsze. Spędzić Wigilię samemu czy z facetem mojej mamy czy u mojego chłopaka, któremu jak zwykle nie pali się by coś załatwić - zostałam na "łasce" teściowej. Zaprosiła mnie, mam przyjść też wcześniej - chcę też pomóc przy czymś. Ale już dzisiaj wiem, jak będę się dziwnie tam czuła. Wiem, że u nich Święta są bardzo tradycyjnie obchodzone a ja już od dłuższego czasu nie przywiązuje do tych świąt większej uwagi.
Czasami też zastanawiam się czy nie lepiej ją spędzić samemu.

sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 21:37   #68
Ata77
Zakorzenienie

A ja napiszę tak- kiedyś święta były dla mnie bardziej magiczne, dziś spowszedniały nieco. Składa się na to szereg czynników: dorosłość, brak najbliższych mi osób przy wigilijnym stole, konieczność przygotowania wielu wigilijnych potraw i pewne znużenie w związku z tym. Mam jednak dziecko dla którego warto kreować te chwile,aby miało później tak piękne wspomnienia jak ja dziś...
Myślę, że byłoby mi smutno samemu w ten dzień.
A popijanie piwka w barze stanowiłoby o moim osamotnieniu.
Wiem jednak,że niektórym to odpowiada.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 10:17   #69
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Na małej knajpce niedaleko mojego domu wyczytałam dziś na karteluszku: w drugi dzień świąt zapraszamy od 16. No proszę!
no i co z tego ze sa knajpy niektore czynne, skoro tam sa ludzie, dla ktorych jestem calkowicie obca i ktorych kompletnie nic nie obchodze.

Poza tym jedna jaskolka wiosny nie czyni

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2009-12-22 o 10:21
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 10:39   #70
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
zglosilam zly post.
Coż, jakoś może ujdę z życiem.

Życzę mimo wszystko lepszego nastroju.
Stary 2009-12-22, 10:53   #71
Dzindzej
Zakorzenienie

Post Dot.: Kto spedza sam wigilie?

Cytat:
no i co z tego ze sa knajpy niektore czynne, skoro tam sa ludzie, dla ktorych jestem calkowicie obca i ktorych kompletnie nic nie obchodze.

Kompletnie tego nie rozumiem. Chyba sama nie wiesz czego chcesz.

I jak Ty w ogóle wyobrażasz sobie święta? Tak, że wszyscy ludzie będą spędzać Wigilię w pubach?
Chyba masz jakieś złe wspomnienia dotyczące świąt.

Studia.

Cel: -6kg
Dzindzej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-22, 10:56   #72
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
w takim razie załóż wątek "dlaczego nie mam znajomych, a bliscy mają mnie gdzieś ?" .
Stary 2009-12-22, 10:59   #73
tipsiara
Wtajemniczenie

Ech, chyba z wiekiem, tracę gdzieś tę magię Świąt. Chyba jestem nieszczęsliwa
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 11:07   #74
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Ech, chyba z wiekiem, tracę gdzieś tę magię Świąt. Chyba jestem nieszczęsliwa
tipsiara, nie martw się ja też z wiekiem tracę magię Świąt i zupełnie żadnej atmosfery świątecznej nie czuję a wczoraj jak biegałam z tżtem by pomóc mu wybierać prezenty dla rodziny to myślałam, ze wyjdę z siebie i stanę obok...
a co do wypowiedzi Reny - no cóż, otwarte są kina, puby niektóre.. ale nie te, w których rozpoznaje Cię barman i już pretensje do świata?
dziwi mnie troszkę Twoja argumentacja, bo ja też świąt nie lubię, ale żeby oczekiwać, ze wszyscy się dostosują do Ciebie........ to nie
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 11:18   #75
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
w takim razie załóż wątek "dlaczego nie mam znajomych, a bliscy mają mnie gdzieś ?" .
Zgadzam się z powyższym. To nie jest problem Świąt, albo tylko Świąt...
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 13:15   #76
Hultaj
BAN stały

dobra, niektorzy narzekają, gdy ogłaszają żałobę narodową, że ''za często'' i ''mają dość'';-), Rena sobie narzeka, że są święta i musi je przetrwać. :P

A mi się zdawało, że z wiekiem to się wlaśnie coraz bardziej lubi święta:P, mnie np. w tym roku kompletnie nie przeszkadzało to, że klimat jak zwykle wjechał do sklepów itd, jak tradycyjnie, zaraz w listopadzie, nie miałam czasu ani zwracać na to głębszej uwagi, a i ucieszyłam sie już, gdy zaczęły się świąteczne reklamy. Nie myślisz jeszcze w ogóle o tym, a tu puf, reklama coli i coraz bliżej święta, czy reklama jacobsa chyba, z tym chłopcem co kusi Mikołaja. Albo lecisz sobie ulica, a tu dżinks, światełka nagle wisza. :P

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-12-22 o 13:17
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 18:43   #77
krolowakiczu
Zakorzenienie

ja akurat uwielbiam święta, tą atmosfere i nie wyobrażam sobie za żadne skarby świata sama spędzić wieczór wigilijny

28.09.2010

krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:10   #78
elpii
Rozeznanie

nie spedzam sama swiat bo mieszkam z mama i bratem. gdybym mieszkala sama to nawet nie chcialabym zeby mama siedziala sama w domu, samotnosci ogolnie nie lubie. lubie swieta i ich nie lubie. gdy bylam mala nigdy nie mialam prawdziwych swiat ,tej magii, pieknej choinki, prezentow, ktore uwielbiam i dlatego marzy mi sie spedzic takie prawdziwe bogate swieta, dlatego ciagle wierze ze mi sie to kiedys uda. wigilia nie jest dla mnie swietem religijnym bo nie jestem praktykujaca ,tylko i wylacznie lubie swiateczna atmosfere.
elpii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 18:20   #79
delilahinsomnia
Zadomowienie

Ja niestety sama spędzam święta.. nie mam nikogo z kim moglabym.
delilahinsomnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-26, 13:07   #80
201604181004
Konto usunięte

Podnoszę wątek bo mam problem...
Od tego roku mieszkam z chłopakiem. No i teraz tak... rodzice spędzają wigilię u mojego rodzeństwa, ale do tego dochodzi rodzina np mojej bratowej z którymi no, no nie jest to szczyt marzeń by z nimi spędzić święta. Będzie masa dzieciaków w wieku przedszkolnym no i w ogóle mi się to nie widzi nie kochamy się, jest sporo niesnasek no nie dogadujemy się z tymi ludźmi z którymi nie jesteśmy spokrewnieni. Chłopak spędza święta z jego rodziną i z nimi też, nie mam super ekstra relacji. Zastanawiam się co zrobić, bo i tu i tu mi się nie uśmiecha, ale u jego rodziny to mniejsza męczarnia - święty spokój, jego babcie z herbatką bez ceregieli i cyrków na kiju, skromnie bez przepychu. Zastanawiałam się by powiedzieć rodzicom że idę do chłopaka, a jego rodzinie że idę do mojej rodziny i nie pójść nigdzie. Nie wiem co inni na to, moze ktoś się wypowie? A ja przejrzę wątek jeszcze raz.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Dodam że wigilia z moimi rodzicami to by było... 15 osób, nie lubię takiego rozgardiaszu, hałasu, kupa żarcia, każdy się przechwala, gada, siedzi jak na szpilkach, ja jestem niewierząca i zmuszanie mnie do śpiewania o Chrystusie, nie wiem, albo wieczne krzyki jeden przez drugiego... Naprawdę najchętniej bym się zamknęła tego dnia w szafie żeby nie mieć problemów.

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Aha no i nie poproszę mojego chłopaka byśmy zostali sami w domu, nawet mi to do głowy nie przyszło bo wiem że on idzie do swojej najbliższej rodziny. Więc albo zostaję sama albo gdzieś idę. No i problem jest taki - ta wigilia pierwsza, z rodzicami na 15 lub więcej osób, boję się że tata będzie musiał iść do pracy i mama utknie tam sama, co jej się totalnie nie uśmiecha ale nie wypada jej odmówić, nie chcę by siedziała sama, chociaż aktualnie relacje mamy napięte i średnio dobre, to mama, chętnie by mnie tam widziała obok siebie, nawet bardzo. A rodzina chłopaka mnie bardzo lubi, bardzo chętnie też by mnie zaprosili, tylko mówię, super relacji nie mamy ale podoba mi się to że jest mało osób i nie ma ciśnienia na nic. Co by tu jeszcze napisać...

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

No i mówiłam mamie że najlepsza wigilia to ja, ona (jeśli tata będzie w pracy), butelka wina i chleb ze smalcem, błogi spokój bez prezentów i latania. Przyznała mi rację, ale to nie do zrealizowania w tym roku.
I te średnie relacje z jego rodziną, to takie ze oni mnie lubią bardzo a ja nie wiem to ja wytwarzam jakiś dystans. Raz jest super, czasami nie oglądamy się. Nie wiem nie wiem, na pewno żadnego dymu u nich nie bedzie no ale... No nie wiem...

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2012-11-26 o 13:08
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 13:11   #81
Lady in Blue
Zakorzenienie

drabineczka, przypomniałam sobie o tym wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=88459&page=37 chyba czas i tamten odświeżyć

Może przemęcz się z familią max 2h i zmyj się pod pozorem bólu żołądka?

Mnie na samą myśl o świętach już mdli
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 13:12   #82
MirellamKoko
Rozeznanie

Ja co roku spędzam wigilię z mamą. Dość samotnie. Wszytsko sobie naszykujemy, ładnie się ubierzemy, umalujemy, opłatek, prezenty, jedzenie i tyle. Przyznam , że dość smutny obrazem, ale czuję, że obie robimy dobrą minę do złej gry.
Mimo tej samotności jest Wigilia, są prezenty, są święta i gorączka przed świętami też jest
MirellamKoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 13:14   #83
201604181004
Konto usunięte

No właśnie hmmm... Tylko wiesz pierwsze 2 h są najgorsze, będzie sztuczna atmosfera, na początku koncert kolęd, potem czytanie biblii, łamanie się opłatkiem, będzie panika z potrawami, krzyk, dzieci biegające w koło przewracające choinkę, rozgardiasz i kulturalne rozmowy... I dlatego mnie korci żeby iść do chłopaka ale boję się że też coś wyniknie niesympatycznego. Sama nie wiem, z jego rodziną i tak się spotkam bo mam plan żeby ich zawieźć (wigilia nie jest w ich domu) bo przecież zima, po co mają biegać po śniegu skoro mogę po nich przyjechać prawda zwłaszcza że tam jedna osoba ma problemy z poruszaniem się. Ja lubię święta, ale właśnie tak jak pisałam, osoby z którymi faktycznie trzymam kontakt, rodzice i ew chłopak, wesoła atmosfera, kurde nawet niech będzie karaoke byle nie wycie przez pół godziny na siłę kolęd, niech będzie skromnie z chlebem zamiast z wyszukanymi potrawami - mamy w rodzinie kucharzy, w zeszłym roku był normalnie konkurs kto co lepiej zrobi, była pasta łososiowa i kawior, po prostu mnie trzęsie na samą myśl jaka to nerwówka będzie...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-26, 13:41   #84
201611241302
Konto usunięte

Ja bym jednak została z rodziną. Mimo wszystko.
Spoko, to tylko kilka godzin i z bańki.

Też mieszkam od roku z chłopakiem, ale wigilia każde u swoich.
Odwiedzanie się w dalsze dni.
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 13:42   #85
201604181004
Konto usunięte

W drugi dzień świąt jak co roku ja, moi rodzice i mój chłopak jedziemy do mojego chrzestnego do innego miasta, kawałek stąd
Stary 2012-11-26, 13:49   #86
Luba
Zakorzenienie

Wiesz co, niby to takie okrpne a jak człowiek po latach wspomina to z rozrzewnieniem. Spędz Święta z rodziną, samotna to jeszcze w zyciu zdążysz się nabyć.
Ludzie nie są wieczni, trzeba korzystać z ich obecności, bo kiedys będzie ci szkoda.
Spróbuj tam iść i się dobrze bawić, jak pójdziesz z fajnym nastawieniem, to może nie będzie tak najgorzej.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 13:55   #87
201604181004
Konto usunięte

Ale iść do moich rodziców czy do rodziców chłopaka? Bo do tego pierwszego nie da się iść z dobrym nastawieniem skoro nawet moja mama jest dobita taką "fetą" świąteczną tylko tyle ze nie chcę jej zostawiać samej skoro ma być tylko ona, mój brat i cała reszta nie znanych jej osób. ewentualnie tata jak będzie miał wolne...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-26, 14:00   #88
kolorowatecza
Zakorzenienie

Mam nadzieje, że będzie mi dane pracować jak najdłużej we wigilię.
Bo o ile w tym roku na kolacyjkę pójdę, to do dalszej rodziny i wcale mi się to nie widzi... Najchętniej spędziłabym ten wieczór z lampką czerwonego, słodkiego wina z rzeczami, które lubię najbardziej, ale u mnie w rodzinie chyba niestety tak się nei da...

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 14:28   #89
Delli
Zakorzenienie

Ja bym chciała Wigilię (kolację) spędzić w domu ale po wszystkim wrócić do Krakowa. Męczą mnie te klimaty, szczególnie, że u mnie zawsze są cyrki. I jeszcze te życzenia... Łoo matko...
Stary 2012-11-26, 14:49   #90
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
oni tez o mnie nie mysla...
Widać od razu, że nigdy nie pracowałaś podczas świąt w np. sklepie. Nie masz w ogóle szacunku do tego, że nie dość ci ludzie pracują dużo więcej przed świętami to dla ciebie mieli by pracować bo ty biedna się nudzisz w domu.
Większość ludzi ma rodzinę i woli z nimi spędzić czas. Ty wolisz sama ok, ale nie zmuszaj żeby inni pracowali w ten dzień. Ty możesz mieć wolne mieć wybór co będziesz robić, a inni niech pracują ;/
Wypożycz sobie filmy, książki i jakoś przeżyjesz.

Dla mnie święta nie są sztuczne. Uwielbiam kupować prezenty dla rodziców i TŻ. Nie rozumiem czemu uważasz że wszystkie życzenia i prezenty są do d****. Może masz przykre doświadczenia, ale uszanuj to, że ludzie chcą odpocząć, a nie pracować.
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości