Pierwszy siostrzeniec/chrześniak i problem - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-17, 19:46   #61
biala17a
Zadomowienie

Dot.: Pierwszy siostrzeniec/chrześniak i problem

Cytat:
Napisane przez rukami Pokaż wiadomość
Z tą pościelą rzeczywiście wyszło głupio troszkę. No, ale też mój błąd, bo mogłam sprawdzić od razu ile to kosztuje, zanim się zgodziłam. A potem to już chciałam przecież kupić taką, żeby się podobała. Przecież o to w prezencie chodzi. Ona oglądała te pościele razem ze mną i mówiła, że przecież mogę kupić która uważam, ale zadecydowałam, że kupię ta którą ona chciała.
ale ja tu czegos nie rozumiem, dziecka jeszcze nie bylo na swiecie, nie wiedzialas ze bedziesz chrzesna, a siostra praktycznie palcem ci pokazywala czego sobie zyczy piszesz ze sie zgodzilas na koc, wiec na to wychodzi...
W wakacje zostalam chrzesna dla dziecka mojej siostry, tez studiuje, na dodatek kierunek w ktorym dodatkowo pracowac jest bardzo ciezko. Dla dziecka po urodzeniu kupilam troche drobnostek - ubranek itp, jesli chodzi o chrzest to rodzice zdecydowali ze skoro nie pracuje to dadzą pieniadze w kopercie podpisanej od nas trojga i wreczanej razem. Choc w tym momencie nie jestem w stanie kupowac dziecku drogich prezentow, staram sie byc pomagac w opiece nad nim, zostawac w razie potrzeby i siotra twierdzi ze to jest dla niej najwazniejsze

Tą upatrzoną posciel pewnie juz kupisz skoro to ustalone, prawda? ale jesli chodzi o chrzest moze rozwiazanie ze wspolna koperta do ktorej sie dokladasz bedzie dobrym pomyslem?
biala17a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 20:08   #62
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Współczuję. Jeśli zostanie tak, jak jest- już sobie wyobrażam pytania babci-teściowej siostry do dziecka "a co dostałeś od cioci na urodziny/pod choinkę/na dzień dziecka" itd. Co wtedy? Co jakies 3 miesiące będziesz się szarpać na drogie prezenty, żeby siostrze nie wytykali, że jej rodzina jest skąpa? Na dłuższą metę się tak nie da.
Sama wybrałam na chrzestną syna moją siostrę, która wiem, że nie jest w stanie go obdarowywać nie wiem jak, ale to nie o to przecież chodzi, a maluch (5 lat) skacze z radości, jak ciocia przyniesie mu jajko niespodziankę.
Teraz na chrzestnego drugiego synka planuję mojego brata, który ma 15 lat, czyli zero dochodów. Nie wyobrażam sobie np. wymagać, by odkładał swoje kieszonkowe na prezenty. Powinno się liczyć, że np. chrzestny/chrzestna pamięta o maluchu na co dzień, odwiedza go, interesuje się jego życiem, zdrowiem, czasem weźmie na spacer, do kina, a nie, że kilka razy do roku, w przerwach między zajętym milczeniem, przytacha mu jakiegoś wypasiora.

A co do łyżeczek- nie polecam. Mój syn dostał dwie srebrne po urodzeniu- leżą 5 lat nieużywane, bo najlepiej i tak spisywały się zawsze plastikowe. Jako pamiątka też są średnie, bym powiedziała, bo na co dzień leżą zapomniane. na pamiątkę można np. wypisać ładną kartkę, uważam też, że pomysł z baśniami jest fantastyczny

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2010-01-17 o 20:32
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 20:21   #63
dzustam
Zakorzenienie

Ja jako wyrodna chrzestna, mam serdecznie w pupie, co mogą mi powiedzieć obcy ludzie o moim wkładzie finansowym.

Na chrzest kupiłam ubranka małemu, takie, jakie mi się podobały, najładniejsze według mojego gustu i biblię w obrazkach. W sumie taki interes wychodzi niewiele mniej niż te 500 zł (szczególnie zimą, kiedy ubranka sa cieższe od zawartości ), ale nie wyobrażam sobie, żebym miała dorzucać coś do koperty.

Według mnie zaspokajanie materialnych potrzeb rodziców dziecka, chrześniaka (a także czasami, co widać, rodzin rodziców dziecka) nie leży w mojej naturze.

Nie leży i mam nadzieję, że nie będzie leżało.

Chrzest to sprawa pomiędzy Bogiem a dzieckiem, przy udziale chrzestnych i rodziców dziecka.

Szkoda, że niektórzy całkowicie zapominają, jaka jest idea wyboru chrzestnego i o co kaman w tym Sakramencie Świętym.

EDIT: i należy się cieszyć, że znajomi i rodzina szwagra autorce nie powiedzieli, że chrzestna po chrzcie musi skoczyć z mostu lub przeparadować nago niczym Lady Godiva

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2010-01-17 o 20:29
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 20:38   #64
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Współczuję. Jeśli zostanie tak, jak jest- już sobie wyobrażam pytania babci-teściowej siostry do dziecka "a co dostałeś od cioci na urodziny/pod choinkę/na dzień dziecka" itd. Co wtedy? Co jakies 3 miesiące będziesz się szarpać na drogie prezenty, żeby siostrze nie wytykali, że jej rodzina jest skąpa? Na dłuższą metę się tak nie da.
Sama wybrałam na chrzestną syna moją siostrę, która wiem, że nie jest w stanie go obdarowywać nie wiem jak, ale to nie o to przecież chodzi, a maluch (5 lat) skacze z radości, jak ciocia przyniesie mu jajko niespodziankę.
Teraz na chrzestnego drugiego synka planuję mojego brata, który ma 15 lat, czyli zero dochodów. Nie wyobrażam sobie np. wymagać, by odkładał swoje kieszonkowe na prezenty. Powinno się liczyć, że np. chrzestny/chrzestna pamięta o maluchu na co dzień, odwiedza go, interesuje się jego życiem, zdrowiem, czasem weźmie na spacer, do kina, a nie, że kilka razy do roku, w przerwach między zajętym milczeniem, przytacha mu jakiegoś wypasiora.

A co do łyżeczek- nie polecam. Mój syn dostał dwie srebrne po urodzeniu- leżą 5 lat nieużywane, bo najlepiej i tak spisywały się zawsze plastikowe. Jako pamiątka też są średnie, bym powiedziała, bo na co dzień leżą zapomniane. na pamiątkę można np. wypisać ładną kartkę, uważam też, że pomysł z baśniami jest fantastyczny
I tak powinno być Mój brat jest ojcem chrzestnym syna naszej kuzynki...dziecko rozpieszczone na maxa, ma po prostu wszystko. Każdą najnowszą grę, zabawkę, zestaw klocków LEGO. Mojemu bratu juz dawno skończyły się pomysły co mu kupować...bo jak on ma się ucieszyć z (drogiego bądź co bądź) zestawu LEGO jak już taki ma? A dzieciak ma dopiero 5 lat...to co będzie dalej

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości