przedwiosenne odchudzanie MAM-wszystkie mamy które chcą pozbyć się zbędnych kilogamów - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-27, 21:30   #61
fruzia1988
Raczkowanie

GG do fruzia1988 Send a message via Skype™ to fruzia1988
Dot.: przedwiosenne odchudzanie MAM-wszystkie mamy które chcą pozbyć się zbędnych kil

Hehe.... 48 kg i chce się odchudzać ? Dziewczyno tobie nie jest potrzebny spadek wagi tylko ćwiczenia, które wyeliminują ten zbędny tłuszczyk !
Przypomniało mi się jak moja mama opowiadała mi, że jak była w ciąży ze mną to w 6mc'u ważyła 46 kg Rzeź !!
fruzia1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 22:06   #62
AgaMili
BAN stały

Dot.: przedwiosenne odchudzanie MAM-wszystkie mamy które chcą pozbyć się zbędnych kil

yasirah dopisałam Cie do listy. A moze pokazesz nam jakies swoje zdjecie? Chetnie bym zobaczyla te Twoje wałeczki

A ja dziś zgrzeszyłam do kwadratu dajcie mi kopa i to solidnego bo taką sobie kolację zafundowałam ze masakra . Musze nauczyc sie panowac nad "napadem na lodówkę" . A już jutro jade na noc do rodziców i ide z siostrą na siłkę około 20.00 do 22.00 musze spalic duzo kalorii bo mam straszne wyrzuty sumienia

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Tina26, Ewcia27, zelka_07 podajcie mi brakujące dane

fruzia1988 napisałaś mi na PW tylko wagę a wieku nadal nie podałaś ,albo ślepa jestem. Chyba że 1988 to rok Twojego urodzenia?
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 22:10   #63
fruzia1988
Raczkowanie

Głupia napisałam, że podaję wiek i zapomniałam... Tak, 88 to rok urodzenia 22 lata mam

Edytowane przez fruzia1988
Czas edycji: 2010-01-27 o 22:11
Stary 2010-01-28, 08:26   #64
jagoda2601
Przyczajenie

Cześć dziewczynki
Dziękuję za dopisanie do listy... Dzis zaczynam 4 dzień odchudzania i narazie wszystko idzie zgodnie z planem... (jedyny wyjatek to ten nieszczęsny placek jabłkowy na który skusiłam sięgdzieś o 24.00 na szczęście tylko 1 szt. ) A poza tym ok. Zero pokus... mimo że takowych nie brakuje.
dziś mój jadłospis wygladać bedzie tak:
8.00 kawa z mlekiem + 2 łyżki cukru
9.30- 2 kromki ciemnego pieczywa z ziarnem słonecznika
12.00- warzwa typu pomidor+ ogórek kiszony z 2 parówkami 9taka sałatka)
15.00- mała jogobella
17.30-kotlet chabowy+ surówka z czerwonej kapusty (bez ziemniaków!!!)
19.00- jabłko (ewentualnie marchewka)
I co wy o tym myslicie???

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Oczywiscie w miedzy czasie pije zielona herbate oraz może wody niegazowanej (wczoraj pękło ze 2,5 litra)
Stary 2010-01-28, 08:46   #65
Kasiamaja
Zadomowienie

GG do Kasiamaja

Cytat:
Napisane przez jagoda2601 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki
Dziękuję za dopisanie do listy... Dzis zaczynam 4 dzień odchudzania i narazie wszystko idzie zgodnie z planem... (jedyny wyjatek to ten nieszczęsny placek jabłkowy na który skusiłam sięgdzieś o 24.00 na szczęście tylko 1 szt. ) A poza tym ok. Zero pokus... mimo że takowych nie brakuje.
dziś mój jadłospis wygladać bedzie tak:
8.00 kawa z mlekiem + 2 łyżki cukru-lepiej ze słodzikiem
9.30- 2 kromki ciemnego pieczywa z ziarnem słonecznika a coś do chleba ,jakies warzywko plus wedlinka?
12.00- warzwa typu pomidor+ ogórek kiszony z 2 parówkami 9taka sałatka) parowek na dietce nie jemy !!! lepiej jakies jajka
15.00- mała jogobella niestety sam cukier ,lepiej serek homo naturalny np z orzechami ,ale to lepiej przenies na podwieczorek ,a obiad w tym miejscu
17.30-kotlet chabowy+ surówka z czerwonej kapusty (bez ziemniaków!!!) może byc ,ale zamiast panierki z buli tartej zrob taka z otrebow i zarodkow pszennych ,w smaku prawie to samo ,a o ile zdrowsze i bardziej dietetyczne
19.00- jabłko (ewentualnie marchewka) kolacja powinna byc czysto białkowa np serek wiejski lub chudy twarog ,chude mieso ,makrela. Dlatego ,że organizm wiecej zużyje kalorii na spalenie bialka niz wchlonie z tego jedzonka ,a owoce jemy do godziny 14 ,bo pozniej ida w boczki
I co wy o tym myslicie???

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Oczywiscie w miedzy czasie pije zielona herbate oraz może wody niegazowanej (wczoraj pękło ze 2,5 litra)
Wyżej napisalam co wg mnei i jak Mam nadzieje ,że Cie nie urazilam ,ale sledze na bierząco "Nasze codzienne jadlospisy" i się sporo nauczylam ,a widze ,że dziewczyny chudna tak jedza dlatego pozwolilam sobie poprawic

A ja narazie tylko kawke pije i mysle o sniadaniu :P

70,60...68,2.....66....64.....62....6 0
Kasiamaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 08:48   #66
Arribeth
Zadomowienie

GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth

jagoda2601 dodaj jeszcze do śniadania jakieś smarowidło, warzywa i białko (bo masz sam ciemny chleb) i kolację białkową i będzie ok. Chociaż te parówki bym z menu wyrzuciła

U mnie dziś na obiad też schabowe, wg wizażowego przepisu, zapiekane z cebulą, serem i pomidorami. Wygrzebię kotleta spod tego sera, żeby nie było tak kalorycznie, ale drugiego obiadu nie chce mi się gotować. A na śniadanie była wczorajsza sałatka z jajkiem, tuńczykiem, kiszonym ogórkiem i czerwoną fasolą (pyszna), do tego zielona herbata. I waga wskazuje znowu 20 dag mniej

Arribeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 08:53   #67
yasirah
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Pozbycie się zbędnego tłuszczyku jest dla mnie równoznaczne ze spadkiem wagi, inaczej się nie da Kochane ja wiem,że nie waże wiele, waga nigdy nie była dla mnie ważna, ale raczej cm. A mam np w talii 70 cm a miałam 64 i wtedy czułam się dobrze sama ze sobą.
Jak zdobędę zdjęcia z wakacji przed ciąża to wam wkleje jak wyglądałami jak wyglądam teraz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 09:04   #68
jagoda2601
Przyczajenie

Co do mojego jadłospisu to dzięki za rady ...Niektóre cenne to fakt
-Pieczywo jem tylko z masłem bo nie lącze węgli z białkiem więc wedlina, jaja i sery odpadają...
-z sałatki wyrzuce parówki ( wczoraj było jajo z warzywami a przedwczora gotowana szynka i wróce do tego )więc dzięki za radę !
- jogobella to dla mnie miało byc zamiast słodycza bo mam dzis na nie chrapke ...(zazwyczaj jest kefir duuuzy!!!)mniammm!
-co do obiadu to niestety o 17.00-17.30 to dla mnie najwczesniejsz pora na jego zjedzenie bo dopiero wtedy przychodę z pracy i tak robię go w locie
-a na kolacje białko mówicie ??? oki tak bedzie od dziś ...
tylko gdzie ja tu owoce jeszcze wcine?? Musze swój plan dnia zmodyfikować i wszystko zaplanowac jeszcze raz...
serdeczne dzieki
Stary 2010-01-28, 09:17   #69
yasirah
Raczkowanie

Tu moje zdjęcie 4 mc po urodzeniu synka.Ważylam 42 kg (!)
Dziewczyny,czy któraś stosuje zasady diety niełączenia?Oprócz jagody,bo widzę że nie łączy wegli z białkiem
Stary 2010-01-28, 09:27   #70
Arribeth
Zadomowienie

Jagoda, owoce do śniadania albo jogobelli

Stary 2010-01-28, 09:30   #71
Pani Jeziora
Przyczajenie

Witam. Na wasze forum zaglądam dość często, ale postanowiłam wreszcie coś napisać. Podobnie jak wy mam zamiar pozbyć się zbędnych kilogramów. Mam 174 cm i ważę 63 kg, może to nie jest bardzo dużo ale ze spodni niestety coś mi się wylewa. Poszukuje motywacji i wsparcia, liczę, że znajdę to właśnie tutaj ! Mam zamiar zacząć 8 minutowe ćwiczenia abs, stretch i arms, czasem chodzę na basen ale mam zamiar robić to częściej, ponieważ posiadam karnety. W planach mam także zakup orbitreka ! Pozdrawiam !!!
Pani Jeziora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 09:37   #72
ewcia 27
Raczkowanie

Hej kobietki u mnie dzisiaj 20 dzień dietki ONZ i 6 kg mniej
Dzisiaj o 8:30 zjadłam sałatkę z tuńczyka
O 11:30 planuję 2 jabłka
Koło 14:30 Warzywka na patelnię
17:30 grejpfrut ,choć nie zawsze jestem głodna wieczorkiem
ewcia 27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 09:54   #73
Arribeth
Zadomowienie

Ewciu, co to za dieta ONZ?

Stary 2010-01-28, 10:29   #74
jagoda2601
Przyczajenie

cześć Arribeth Dieta ONZ To nic innego jak odchudzanie na zawołanie. Taka diete się kupuje.Trwa z tego co wiem 10 dni w ciągu których mozna schudnać do 9 kr ( ta informacja mówi sama za siebie) !!!Nie wierzę w coś takiego a nawet gdyby tak było to moim zdaniem jest to skrajne wyniszczenie organizmu no bo jak to inaczej nazwać?Przykładowe musu to:
1- serek wiejski + orzechy włoskie
2- pomarańcza + pomidor
3- serek wiejski + plasterki sera żółtego
4- jajka + orzechy ziemne
5- piers z kurczaka + ogórek, cebula, pomidor
6- ogórek+ cebula+ pomidor
Jak dla mnie to nie ma w tym jedzeniu nic konkretnego , no moze za wyjatkiem piersi z kurczaka ... reszta to taka wegetacja...
Wyobraz sobie że po jakimś czasie wracasz do normalnego jedzenia??? jojo na bank i to z nawiązką. Lepiej odchudzac się w jakis rozsądny sposób.A jaki ?? No właśnie pewnie każda z nas ma jakiś swój!
Wrzuc sobie na google odchudzanie na zawołanie albo dieta turbo i poczytaj. jak dla mnie to jakis hardkor! ale za kolezanke która ją stosuje i tak trzymam kciuki!
Stary 2010-01-28, 10:42   #75
Arribeth
Zadomowienie

No cóż, to rzeczywiście nie dla mnie, 10 kg mnie nie urządza a poza tym ja lubię jeść i ulegać pokusom

Yasirah, ale ty byłaś szczuplutka!

Stary 2010-01-28, 11:07   #76
ewcia 27
Raczkowanie

jagoda2601
Odchudzanie na zawołanie jest w porządku idzie się przyzwyczaić
Po za tym nie chodzę głodna , Powiem ci że czasami nie jem dokładnie tak jak jest napisane w diecie czasami podjadam a mimo to chudnę
Nie jest to żadna głodówka...
Faktem jest że ja ta dietkę kupiłam ,lecz teraz dziewczyny maja ją za darmo na chomiku gdzie można sobie ją za darmo ściągnąć

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Arribeth
Na tej diecie je się do syta lecz nie wolno się przejadać
Ja stosuje ta dietkę od 20 dni schudłam 6 kg
Nie zawsze stosuję się do dietki czasami podjadam ,a mimo to i tak chudnę ,nie jest to żadna rygorystyczna dieta jest spis produktów które powinno się jeść danego dnia i można sobie wybrać to co się lubi
Oczywiście wyeliminowane są ziemniaki, sosy,makarony,
Ja np na tej diecie jem dużo warzyw na patelnię ,owoców prócz bananów,nabiał ale chudy,z mięs pierś z kurczaka, ryby gotowane lub pieczone ,tuńczyk

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Jak wiadomo , po każdej diecie może być efekt jo-jo
Lecz po diecie wiadomo że nie można od razu żucić się na jedzenie i zajadać tak jak przed dietą
Trzeba pomału wprowadzać inne produkty
Stary 2010-01-28, 11:12   #77
marzenawolcz
Przyczajenie

GG do marzenawolcz

witam serdecznie jestem nowa na forum i chciałam dołączyć do odchudzających się mam , tylko u mnie tragedia 174 i 90 kilo! dwa tygodnie temu było 92-93 ale przestałam jesc kolacje , jestem gruba no tragedia a dziecko już ma 16 miesięcy, więc może jakieś rady dla początkującej, kupilam sobie steper i od dzisiaj zaczne cwiczyć , bo wstyd sie pokazać na ulicy a rozmiar 46 to moja porażka....
marzenawolcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 11:18   #78
jagoda2601
Przyczajenie

Ewcia 27
Może i chudnie sie na tej diecie ale to i tak do mnie nie przemawia... Ja nie wierze w diety za które trzeba płacic ... wiesz przy takim menu jakie jest w tej diecie to ze sie chudnie wcale mnie nie dziwi... przeciez tam nie ma nic konktetnego do jedzenia tylko takie przekąski które oszukuja żołądek na któtki czas ale w końcu bedziesz chciała kiedys zjeść normalne danie takie nasze.. polskie... tłuste i co wtedy??? ja myśle że + 2 kg jak nic! ja wyszłam z założenia że nie chce takiej typowej diety stosowac tylko zmienić swoje nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia jak np. to : młody idzie spac a ja myk przed telewizotek i piweczko w ciszy i spokoju a potem jeszcze zapiekaniki albo coś w podobie... Chcę jeść smacznie i zdrowo Ale czy mi się uda...???

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

cześć marzenawolczWitaj na forum ... coraz nas tu więcej SUUUUPER!!!
Stary 2010-01-28, 11:20   #79
mona2007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yasirah Pokaż wiadomość
Tu moje zdjęcie 4 mc po urodzeniu synka.Ważylam 42 kg (!)
Dziewczyny,czy któraś stosuje zasady diety niełączenia?Oprócz jagody,bo widzę że nie łączy wegli z białkiem

widząc twoja fotkę, pojawia mi sie uśmiech na twarzy, nawet sobie chyba niezdajesz sprawy jaka szczupła jesteś, u ciebie to tylko zostało sie skupić na ćwiczeniach i poprostu wyrobić sobie mięśnie. i ujędrnić ciało.

CHCE CZUĆ SIĘ DOBRZE PATRZĄC NA SIEBIE, I CHCE ABY PATRZONO NA MNIE I WIDZIANO ATRAKCYJNĄ KOBIETE

a ja czekam, i czekam na niego

mona2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 11:27   #80
Zelka_07
Raczkowanie

oooo jaki tu ruch
podaje dane do tabelki
wzrost 173
waga pocztkowa niech jest 68 bo w sumie zaczynam jakby od nowa

dziś mam za sobą 45min orbiego dałam ostro czadu
wieczorem jeszcze będzie 30min twister i jakieś rozciąganko może

menu jak do tej pory 2 kromeczki razowca z ostrowią, 1 berlinka, pół małej szklaneczki activii naturalnej, teraz zjadłam z córcią jabłko .

na chwile obecną to tyle

czy Wy też macie taki apetyt po ćwiczeniach? masakra

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

co do diety niełączenia ja próbowałam ale mi nie wchodzi mięcho bez chleba lub zoiemniaków ewentualnie kaszy
próbowałam chociaż na kolacje jeść samego wieśniaka ale mnie tak ciągnie na chleb narazie jestem na mniej żreć i tyle. waga nadal stoi ale cm troche spadły
Zelka_07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 11:44   #81
yasirah
Raczkowanie

To nie jest aktualne zdjęcie, fotka jest zrobiona 1,5 roku temu, przed druga ciążom. Gdybym teraz tak wyglądała, to napewno by mnie tu nie było
Zelka-ćwiczysz na twisterze?Daje to jakieś efekty?
Ja próbuje stosować się do zasad diety niełączenia,ale to picie godzine prze i po posiłku jakoś mi nie idzie
Stary 2010-01-28, 11:51   #82
jagoda2601
Przyczajenie

Yasirah
w diecie niełaczenia nie trzeba piś godzina przed i po posiłu. Chodzi o to aby nie pić w trakcie posiłków tylko pomiedzy.Jak pijesz w trakcjie osiłków to rozcienczas soki trawienne i wtedy nie spalasz tak szybko pokatmu. Pijac szklanke wody przed posiłkiem zapełniasz żoładek i póżniej już nie zjesz tyle ile zjadłabys na pusty żołądek

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

sorka za błędy ... to z pośpiechu
Stary 2010-01-28, 11:58   #83
yasirah
Raczkowanie

A widzisz, ja przeczytałam,że pije się maksymalnie godzinę przed i godzinę po i sie jako-tako do tego stosuje,ale ciężko jest.Dzięki za oświecenie mnie
Stary 2010-01-28, 12:57   #84
mona2007
Wtajemniczenie

a ja to mam kogiel mogiel w mojej dietce, bo stosuje zarówno to mr, do dukana, do niełączenia i tak jakoś mi leci no i przede wszystkim duuużo wody, to naprawde nasz sojusznik w dietce .

CHCE CZUĆ SIĘ DOBRZE PATRZĄC NA SIEBIE, I CHCE ABY PATRZONO NA MNIE I WIDZIANO ATRAKCYJNĄ KOBIETE

a ja czekam, i czekam na niego

mona2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 13:11   #85
niunka22
Zadomowienie

GG do niunka22

czesc dziewczyny
ale naskrobałyście.. Ja wczoraj nie miałam cały dzien neta dopiero niedawno mąż naprawił.. ostatio moja dietka jakos odeszła w niepamieć ale wracam na dobra droge
Zaraz uciekamy z synkiem do lekarza...pół nocy dziś nie spałam...gorączke miał 39,5 i nic mu nie schodziła ale zadnych innych obiawów nie ma wiec mam tylko nadzieje że to od ząbków...! miłego dnia

AgaMili tabelka cudna bardzo mi sie podoba A kiedy bedzie wspólne warzenie bo jeszcze tego nie doczytałam?

waga początkowa - 87kg
waga aktualna - 85,4kg

cel I - 80kg
cel II - 75kg
cel III - 70kg
cel ostateczny - 60kg

Edytowane przez niunka22
Czas edycji: 2010-01-28 o 13:14
niunka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 13:33   #86
ewcia 27
Raczkowanie

jagoda2601
Piszesz że nie wierzysz w takie diety za które trzeba płacić
To dlaczego ludzie chodzą do dietetyków a oni im ustalają diety , co mogą a czego nie mogą jeść
I chudną moja koleżanka np na takiej diecie od dietetyka schudła 25 kg w rok
Ja zjadam na diecie ONZ 900kcal ,
Więc nie głoduję jem 4 małe posiłki co 3 godziny

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

wcześniej tez tak jak TY wieczorkiem jak córcia poszła spać z mężem zajadałam zapiekanki pizze ,do tego piwko lub winko
Ale już z tym skończyłam bo przybyło mi przez takie coś 8 kg
Pozdrawiam
Stary 2010-01-28, 13:37   #87
Arribeth
Zadomowienie

Ewciu, 900 kcal to bardzo mało. A ja nie wierzę, że jedząc 900 kcal dziennie można nie być głodnym i nie mieć do tego żadnych niedoborów.

Poza tym dietetyk dobierze dietę indywidualnie do danej osoby, biorąc pod uwagę jej styl życia i preferencje żywieniowe.

Edit: Uwielbiam pizzę, zwłaszcza domową, odkąd odkryłam przepis na super cienkie ciasto. Odkąd jestem na diecie nie robiłam i prędko nie zrobię, a mam ogromną ochotę.

Edytowane przez Arribeth
Czas edycji: 2010-01-28 o 13:41
Stary 2010-01-28, 13:44   #88
ewcia 27
Raczkowanie

Arribeth
Kochana a ile ty zjadasz kcal dziennie
Co ty jadasz w ciągu dnia
Widzę że chudniesz
A pizze uwielbiam mniam
Stary 2010-01-28, 13:57   #89
jagoda2601
Przyczajenie

Ewcia 27
Ja nie mówie o diecie od dietetyka , którą ustala się według indywidualnych potrzeb każdego człowieka. To jest zupełnie co inngo ( i można z tym iśc do zwykłej przychodni czy poradni tam za to się nie płaci za takie diety).Takie diety są napewno zdrowe,bezpieczne i skuteczne(warunek dokładne jej przestrzeganie ). Wiem co mówię bo moja mama jest pod stałą kontrola dietetyka i rezultaty są duuże Ja mówię o płatnych dietach od których roi się na allegro, na prywatnych blogach i stronach różnych firm (ONZ). Dla mnie to jest tylko sposób na wyciąganie pieniędzy od osób które chcac schudną łapia się wszystkiego. Co do jedzenia 900 kal. dziennie to zgadzam sie z Arribeth. Dla mnie to zamało. Wiadomo jak jesz już od 20 dni takie małe porcje to skurczył ci sie żołądek i chudniesz- żadna nowiość. Takie jest moje zdanie .Tak czy owak jeżeli ty jesteś zadowolona to ja sie nie czepiam... kazda ma swoją metodę na wymarzona wagę

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

a co do pizzy to tez uwielbiam taka swojej roboty... mniammm.Ale postanowiłam nie robic póki co.Ciekawe tylko jak mi przyjdzie ja zrobić dla moich chłopców....
Stary 2010-01-28, 14:09   #90
fruzia1988
Raczkowanie

Hej Mamuśki! DZisiaj mamniesamowitego lenia. Nic mi się nie chce. Na obiad pomidorówke miałam Zajrzałam tu, żeby się zmotywować do działania I skoro mi się nic nie chce, to zrobie sobir chociaż 8min abs i buns Co wy na to ?

66 6564 63 62 61 60 59 58 57 56 55
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości