![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wielka Księga Cipek" wkrótce w księgarniach
Dziecku trzeba to dopiero wytłumaczyć, że te narządy nie służą tylko do siusiania, ale to już w treści książki. Dlatego zachowałabym konsekwencję w nazewnictwie i jeśli autor użył słowa siusiak, to w przypadku kobiet też użyłabym nazwy związanej z siusianiem (rozumianej jako ogól narządów tam na dole).
A książki dziecku nie kupiłabym po przeczytaniu tych cytatów ![]() ![]()
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po co stosować wymijające nazwy? Żeby Tobie się nie skojarzyło? Bo dziecku na pewno się nie skojarzy - chyba nie ma bardziej neutralnego znaczeniowo słowa, nie związanego z żadną funkcją ani kształtem tego "tam na dole".
![]() |
![]() |
#63 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
siusiak - sisia (i pochodne, wedle inwencji twórczej ![]() A nie określenie dziecięcego siusiaka z zestawieniu z okropnie brzmiącą cipką. Jak dla mnie to ostatnie słowo kojarzy się raczej z erotyką i nie znam nikogo kto by do dziecka mówił: "A teraz umyjemy cipkę..." ![]() Po to, żeby nie było tak kontrowersyjne, żeby na forach nie powstawały tego typu wątki, na którym się udzielamy (widocznie nie jestem z innej planety, skoro ktoś też ma wątpliwości czy została dobrze dobrana nazwa), żeby dzieci po przeczytaniu tej książki nie wolały na podwórku: "cipka! cipka!" (nie wspominając już o innym słownictwie zawartym w tej książce), po prostu: żeby nie walić cipką po oczach, że się tak wyrażę ![]() Cytat:
I dziwne, żeby dzieciom się kojarzyło. Ważne, że dorosłym się kojarzy.
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tytuł mnie nie razi, raczej wywołuje uśmiech na twarzy. Jak znajdę ową wielką księgę gdzieś w księgarni, na pewno zajrzę. Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2010-07-21 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
To rzuć jakieś, które nie odnosi się ani do funkcji innych niż podstawowa, ani do kształtu, ani do owoców, ani imion, nie jest infantylne i nie ma żadnego innego znaczenia poza określeniem tej części ciała. Jak oko, albo nos.
![]() |
![]() |
#66 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Temu, bo żyjemy w cywilizowanym świecie. Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=81591 Zresztą bronisz tej cipki jak niepodległości. Ja tylko stwierdziłam, że nie mam nic przeciwko siusiakom, za to słowo cipka wkładam raczej do słownika osoby dorosłej. Wyraziłam swoją opinię, Ty jak chcesz, to możesz przy swoim dziecku mówić "cipka"- nic mi do tego, a ja wybieram "sisię" i nie będę wdawać się tu jakieś ryzykowne dyskusje, grożące upomnieniem.
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Tytuł nie kojarzy mi się źle, może dlatego, że słowo cipka zawszo oznaczało dla mnie małą kurkę. Dlatego do kur woła się "cip cip cip"
![]() Kiedy już dorosłam i dowiedziałam się, że to slowo ma drugie dno - no cóż, przestałam go używać ![]() A fragment który ktoś wkleił z książki dla chlopców o masturbacji mnie po prostu powalił! Tragedia, kto to wymyślił w ogóle? ![]() ![]()
![]() |
#68 |
Marudziara
|
Swego czasu oglądałam na TVN style recenzję tej książki , recenzowała Dorota Wellman i hmmm byłabym gotowa zakupić książkę dla dziecka ale powyżej 8-9 roku życia . Oczywiście na samym poczatku sama musiałabym ją przeczytać
![]() Recenzja p. Doroty Wellman była na tyle zachęcająca że jeśli znajdę w księgarni to pewnie zakupie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.