![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kolczyki u małej dziewczynki
Pam, tak się składa, że akurat miss venflon doskonale zna się na sprawie
![]() A jakoś dziwnym trafem wcale nie odniosłaś się do kwestii ew. połknięcia kolczyka przez dziecko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
pewnie ,że może połknąć, wiele rzeczy może połknąć- guzik, który się odpruł i nie zauważyliśmy tego czy drobny pieniądz, który się gdzieś wysmyknął ale od tego jesteśmy, aby dziecko pilnować.ja jeśli zauważę ,że za nie ciągnie to jej zdejmę. poza tym moja już ma 19 miesięcy i jest łatwiej bo okres próbowania wszystkiego ma już za sobą, ale jeśli dziecko jest jeszcze w takiej fazie lub wychodzą ząbki to ryzyko połknięcia jest dużo większe i dlatego nie przebiłam córce uszu w wieku 6 mc. a i dodam,że po tych wszystkich postach, które przeczytałam próbowałam odpiąć te kolczyki z pistoletu ale ja nie dam rady i jeśli będę chciała je wymienić na złote to trzeba będzie iść do kosmetyczki. te kolczyki mają jakiś zatrzask czy coś w tym stylu, tak że wkrętka też nie dociśnie się sama do uszka. u córci między uszkiem a wkrętką jest sporo luzu więc nawet z przemywaniem nie ma kłopotu.
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Moja córka ma 3 lata i od ok miesiąca kolczyki. Decyzja nasza wspólna. Na kolczyki mała czekała ok pół roku (czekaliśmy, czy się nie rozmyśli i żeby nie nosiła już czapki) wiedziała, że będzie bolało, sama wybrała kolczyki. Pierwsze uszko przebite w gabinecie u kosmetyczki, a drugie po kilku minutach na dworze pod drzewkiem
![]() A na paznokcie u nóg ma delikatnie pomalowane z wzorkami, ona jest szczęśliwa i do tego super sie bawimy(poza tym uczy się cierpliwości, bo jednak kilka minut musi posiedzieć, żeby był efekt). Nie sądzę żeby pomalowanie paznokci raz na jakiś czas było złe, tymbardziej w wakacje. Młodsza córka poczeka jeszcze na kolczyki. Ma w tej chwili 3 miesiące, dopiero jak sama zacznie o nich mówić, to pomyślimy.
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
Moja córcia miała przebite uszy gdy miała 8 miesięcy, niecałe. Dostała kolczyki "lecznicze" a po 6 tygodniach włożyliśmy złote. Wkładane, zapinane od tyłu. Jestem bardzo zadowolona z tego, bo ona do teraz zachowuje się tak jakby kolczyków nie miała.
Uszka nie robiały, nie były wrażliwe na dotyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Wczoraj był chrzest naszej córeczki. Mała dostała kolczyki - myślicie, że mam czuć się zobowiązana?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21411597]Wczoraj był chrzest naszej córeczki. Mała dostała kolczyki - myślicie, że mam czuć się zobowiązana?
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Nie, no Klarisso, to taka lekka ironia była
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
No jak to, przecież mama napisała, że jest bardzo z tego zadowolona
![]()
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21411597]Wczoraj był chrzest naszej córeczki. Mała dostała kolczyki - myślicie, że mam czuć się zobowiązana?
![]() ![]() Najlepsze życzenia ![]() A moja córcia ma chyba już 5 par kolczyków a dziurek w uszach do tej pory nie ma. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
![]() No fakt, może nie jest złe ale, no, bez sensu, niech sobie będzie dzieckiem a nie starą malutką. Po co maluchowi pomalowane paznokcie? I czy to wakacje czy nie, to dziecku w tym wieku wszytsko jedno, pójdzmy już na całość, malowanie paznokci cały rok plus pełny makijaż twarzy. No co, nauczy sie jeszcze większej cierpliwości a w koncu co złego w tuszu do rzęs? ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-08-16 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Moja kuzynka jest w moim wieku i ostatnio rozważa przebicie uszu - wcześniej się po prostu bała. Jako dziecko miała dziurki ale jej zarosły bo nie nosiła kolczyków. Bywa i tak. Cytat:
![]() Dziecko ma być dzieckiem, kobieta dorosła kobietą dorosłą. Komuś się chyba za przeproszeniem porypało nieco...
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój wtedy 6 letni syn, zamarzył o tatuażu - ja wyrodna matka w pierwszej chwili wywalilam oczy, a potem zgodziłam się ![]() ![]() ![]() Małemu szybko przeszła ochota ![]() Ja chyba jestem strasznie konserwatywna ![]() Na kolczyki u dziecka w wieku szkolnym (nawet u córki) też bym się nie zgodziła, ok można przekłuć uszy ale do szkoły zdejmujemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Nie lubię kolczyków u niemowlaków, dzieci jeżdzących w wózkach w pozycji leżącej, czy u kilkuletnich maluchów.
Nie lubię, bo...wygląda to typowo wieśniacko ![]() A resztę napisała miss venflon ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Klarisso, mówienie, że kogoś porypało jest żałosne
![]() Luba, pytasz po co? odpowiem ci krótko. Dla zabawy. Naoglądałaś się chyba zbyt dużo programów o malowaniu dzieci. Wyluzujcie trochę.
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Paznokcie tez miala u nozek pomalowane ale to w formie zabawy, podobnie jak u Pumy. Glupio to wygladalo, fakt. Ale ile radochy mialysmy ze wspolnie spedzonego czasu na "upiekszaniu". Po wsyztskim lakier zmylysmy i juz. Moim zdaniem nic wielkiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy szanowna kosmetyczka nie wytłumaczyła ile goi się standard lobe
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Biankaaa, a już myślałam, że jestem jedyna.
Masz rację, zadowolona minka dziecka jest nie do opisania. Klarissa, nadal uważasz, że sprawianie dziecku radości, jest zabieraniem mu dzieciństwa? (mówię, o paznokciach, a nie ogólnie) ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Klarissa, powtarzasz się ![]()
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Moja trzyletnia córka też już miała ze dwa razy maźnięte paznokcie. Uwielbia takie zabawy. Mi też mama malowała jak byłam mała (po domu, dla zabawy) i bardzo miło to wspominam
![]() Na prawdziwe kolczyki według mnie to jeszcze dużo za wcześnie (choć nie jest to to samo co przekłuwanie uszek niemowlętom).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-09-10 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
zastanawia mnie co zafundujecie swoim córom gdy będą miały naście lat..implanty w piersiach?bo kolczyki w brwi i pępku pewnie dostaną na komunię.Jestem w stanie zrozumieć zabawę dziecka z mamą w przebieranki, klipsy,obcasik nawet malowanie pazurków lecz w niektórych wypowiedziach wyłazi niedojrzałe macierzyństwo.Bawicie się własnymi dzieciaczkami jak lalkami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Laski, nie przesadzajcie zyjemy w XXI wieku
![]() Edytowane przez shiava Czas edycji: 2010-09-17 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
siostrzenica po marudzeniu siostrze przez jakieś 3 lata miała na 6 urodziny przebite uszy - w ramach prezentu (hehehe bolesny prezent jak dla mnie
![]() ![]() O tempora, o mores ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Dla mnie 5 latka z kolczykami to już coś nie tak
a niemowlak? i jak można porównać to do malowania paznokci z którym upora się zmywacz kolczyki to trwałe uszkodzenie ciała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
Ja zdecydowalam sie na przeklucie uszu u mojej corci jak miala 9 miesiecy... ciesze sie ze zrobilam to wlasnie wtedy...chociaz moglam i wczesniej.. bo naprawde im wszesniej tym lepiej.. bo dziecko sie nie interesuje tym co ma w uszku... ranka pieknie i szybko sie zagoila.. a mala ma dzis 2 latka i kocha swoje kolczyki.. ma ich pare, oczywiscie takie z zatyczka tak jak te zaraz po przekluciu i ciagle wybiera sobie jakis kolor zeby jej zalozyc... mysle ze nie ma w tym nic zlego zeby dziecko mialo kolczyki w uszach.. przeciez nikt tu nie mowi ze w wieku 7 czy 8 lat bedzie nosic stringii i kolczyka w pepku, wszystko zalezy od nas rodzicow...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
myślę, ze nie zdecydowałabym sie przekłuć własnemu dziecku ciała, ani w wieku kilku miesiecy, ani w wieku -nastu lat. Toż to najukochańsze ciałko, a przekłucie jest jego okaleczeniem.
Co innego, gdy będzie samo o sobie stanowić- zechce, wtedy niech robi to na co ma ochotę, zechce w uszach, nosie, brwi, pępku czy gdziekolwiek indziej- ok, jego/jej sprawa....tak do tego podeszła moja mama i uważam, ze to zdrowe podejście. Owszem- miałam jako dziecko przekłute 1 ucho. Wyprosiłam mamę zeby mi "to" zrobiła na 5 urodziny. Po 2 dniach sama powiedziałam,ze już nie chcę mieć kolczyka bo mnie boli. I do 18-stki nie nosiałam żadnego. Co prawda, potem miałam i w nosie (3 sztuki) i w pępku (2 szt) i łącznie 15 w uszach- tak jak to czasem nastolatkom odwala, tak i ja musiałam przejść ten etap w życiu, ale to były moje decyzje, sama musiałam sobie zarobić na kosmetyczkę, kupić kolczyki itp. Teraz znów nie mam w ogóle kolczyków- ale blizny po dziurkach zostały ![]() Wolałabym zeby to moje dziecko samo zdecydowało o tym czy chce mieć kolczyki czy nie...rodzic jednak nie ma prawa decydować o uszkodzeniu ciała swojego dziecka (bo nie oszukujmy się- jest to forma uszkodzenia ciała, nawet jeśli służy upiększeniu)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Mam obecnie 23 lata, moja mama zdecydowała się na przekłucie mi uszu, kiedy miałam coś około roczku. Żadnego problemu nie było, a kolczyki, które wtedy miałam założone mam do dziś, nawet teraz w założone
![]() ![]() Edytowane przez ScarlettOh Czas edycji: 2010-09-20 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
mnie zastanawia jedno-jak te super kochające swe największe skarby matki ,chcące dla nich samego dobra bez mrugnięcia okiem są w stanie ponieść ryzyko chociażby zarażenia...o ryzyku połknięcia juz nie wspominam...
nie wiem czy to bezrefleksyjność-bo ja odbieram to jako głupotę
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Widac wazniejsze są własne zachcianki, gusta i widzimisie matek niż faktyczne dobro dziecka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.