![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żywe zwięrzeta w paczkach !!!!!!
ja rozumiem, ale pamietajmy, ze jeden wykrzyknik to podkreslenie emocji, wielokrotny-to juz wrzask. jest nawet punkt w regulaminie dot. krzyku na forum, ale tam akurat chyba mowa o caps locku.
ok, eot ![]()
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie wyobrazam sobie wsadzenia jakiegokolwiek zwierzecia do pudelka i wyslania go poczta.. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() I nadal utrzymuje swoje zdanie- nie wyobrazam sobie wysylania jakiegokolwiek zwierzaka w paczce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
poza tym post, w ktorym glosi sie o braku samoswiadomosci zwierzat jest... smieszny...
w poscie nie podano zadnych zrodel - ktore tego dowodza... ja dysponuje zrodlami, w ktorych w procesie badan, testow udowadnia sie, ze sa ssaki, ktore te samoswiadomosc posiadaja... nie wiem tylko, czy ktos, dla kogo obce wydaje sie dochodzenie do prawdy - zrozumie zawilosci naukowych artykulow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Nauka idzie do przodu.
Ja o braku samoświadomości zwierząt miałam wykład na pierwszym roku w ramach filozofii. Nie pamiętam już niestety szczegółów, ale nie była to najświeższa teoria. Zresztą samoświadomość i myślenie abstrakcyjne to jedno, a emocje, hormony i ich wpływ na reakcje somatyczne, to drugie. Psy również mogą chorować na depresję, nerwicę - czyli "choroby emocji".
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Moja psina ma nerwicę i syndrom porzucenia bo jak miala 6 tygodni to zapomnieli o niej i zostala na ganku. znaleźli ją ledwie żywą, przymarzniętą do gąbki
![]() Pisanie ze zwierzeta nie maja swiadomosci samoistnienia jest bzdurą i mitem obalonym przez behawiorystów zwierzęcych. Podchodzi pod twierdzenie, ze zwierzeta nie mają duszy ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=blonndee;17555303]ale to nie jest forum dla krzykaczy tylko kulturalnych ludzi, ktorzy wymieniaja sie pogladami.
krzyczec na siebie mozecie na ulicy, albo na pw. ![]() edit: tak wlasnie mi sie wydawalo, ze psow juz nie mozna wysylac, takze ten temat mamy juz wyjasniony. edit2: a propos przewozenia zwierzat na tylnim siedzeniu, wiecie jak bardzo jest to niebezpieczne?[/QUOTE] Nie wiem czy wiesz, ale jest coś takiego jak pasy bezpieczeństwa dla zwierząt ( transporterków) ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie nie ma znaczenia ile zwierząt ginie. Liczy się że giną. A jeśli nie giną to jaki stres mają. Cytat:
---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
Cytat:
Jeszcze jeden przykład. Gdy zmarł dziadek, który mieszka na drugim końcu Polski pies zaczął piszczeć jak oszalały. Dopiero potem telefon z informacją.
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem. Szczerze mówiąc nie interesowałam się głębiej tymi zagadnieniami, bo mam skłonność do nadawania zwierzętom (a zwłaszcza psom) cech ludzkich, więc teorie o braku świadomości traktuję jako w pewnym sensie "uprzedmiotowienie" żywego stworzenia. Bardzo kocham zwierzęta i nie kryję się z tym, że moje opinie mogą być bardzo subiektywne. Dlatego w tym temacie staram się cedzić słowa.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo stopnia uczuciowości.
![]() |
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo ile razy widzi sie psa wystawiajacego pysk za okno? umowmy sie, o takich nowinkach wie niewiele osob... a glupota sie szerzy, tak jak panika.
-Well, sometimes I do... Edytowane przez blonndee Czas edycji: 2010-03-01 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiele zwierząt wykształciło silne, swoiste więzi i relacje społeczne, a stąd tylko krok, by stwierdzić, że może się to wiązać z posiadaniem samoświadomości. Nie mam żadnych dobrych źródeł na których mogłabym się oprzeć, a gdybać w jedną i w drugą stronę chyba nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Niestety niektórym ludziom wydaje się, że zwierzęta nie myślą, nie czują, a tymczasem odczuwają bół i strach i pamiętają go. Już niektóre bezkręgowce potrafią zapamiętywać wydarzenia (udowodnione!) i WSZYSTKIE kręgowce: ryby, płazy, gady, ptaki i ssaki. Nie wszyscy o tym wiedzą, a często prawo ustalają prawnicy bez współpracy z biologami i stąd takie przepisy. Niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Zobaczcie co znalazlam na stronie PP.
http://www.poczta-polska.pl/Uslugi/?...Kraj&PK=Szczeg "Zwierzęta przesyła się w zamkniętych klatkach, koszach lub skrzyniach, do których przywiązuje się kluczyki. Opakowania te powinny być obszerne i przewiewne, odpowiednio wewnątrz wyposażone oraz tak wysokie, aby zwierzę mogło stać." To nie byla zadna klatka-tylko zwykle tekturowe pudelko, na dodatek niskie (na moje oko jakies 6,7 cm) - te ptaszki musialyby byc bardzo malutkie zeby mogly w nim stanac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
No proszę...
Widać jak ludzie trzymają się przepisów... Osoba wysyłająca a także pracownik poczty.
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Ta Pani bardzo sie speszyła, gdy zapytalam o paczke-teraz juz wiekm czemu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
mozna to jutro zglosic kierownikowi zmiany ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz co? Ten oddzial PP jest malenki-1 stanowisko, ta Pani jest tam na zmiane z taka mloda dziewczyna, obawiam sie ze... ona sam jest tam Kierowniczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Wypowiem się na temat ogółu, a nie tej konkretnej paczki.
Myślę, że przesadzacie. Żadna z was nie pomyślała o tym, że nie każdy ma samochód i to nie jest takie proste przewieźć zwierzę. A poza tym, powiedzcie mi, jaka jest różnica między tym, że ja kota przewiozę w klatce pociągiem, a tym, że tę klatkę prześlę pocztą? I ta klatka dotrze z samego rana? Ja wiem jak to jest przewozić kota w samochodzie, wiem, że to jest okropne przeżycie dla niego i że zapewne lepiej mu w tym samochodzie niż w samochodzie z PP, ale jak nie mam samochodu to co? Coś trzeba zrobić prawda?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Neciak - Kiedy sama przewozisz zwierze, masz kontrole nad tym, co sie z nim dzieje. Wiesz, w jakich warunkach jest przewozony, jak sie w danej chwili czuje itd.
W przypadku, kiedy oddajesz zwierzatko na poczcie, oddajesz je na laske lub nielaske obcych ludzi. Wiem, nie kazdy ma samochod, jak napisalas. Ale nie posiadajac samochodu i tak nie wyslalabym zwierzecia paczka. Takie jest moje zdanie. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-03-02 o 06:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez kycia1 Czas edycji: 2010-03-02 o 10:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
A ja współczułam eyo, kiedy pisała o swoim chorym piesku. Jak widać rozczulała się wyłącznie nad finansami rodziny, bo przecież piesek nie ma świadomości, nie czuje i w ogóle nie kuma.
Nie wyobrażam sobie wysłania zwierzaka pocztą. W sensie ludzkim sobie nie wyobrażam. Bo prawnie to jestem w stanie zrozumieć, że nikt nie zabronił przesyłania zwierzat w pudełkach. Szczególnie, żę patrząc na wizaż widać przekrój społeczeństwa, nawet tu zdarza się sporo osób ze znieczulicą. Zapewne poczta polska, sejm, senat nie odbiegają od średniej krajowej, a w zasadzie trzeba powiedzieć: przeciętności krajowej - co piszę ze smutkiem.
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha, dla jasności: nie posiadam samochodu. [QUOTE=rosiek;17551613] Uprzejmię proszę o niezdrabnianie mojego nicka. Brzmi rosiek, nie rosiaczek. A ty sobie tak podróżowałaś, że proponujesz mnie? Będziesz mogła rozłożyć ramiona, zadbamy. rosiek (bez zdrabniania), jak to się mówi nie trzeba złamać nogi, żeby wiedzieć, że boli. A tak w ogóle to owszem testuję (sprawdzanie warunków to jedna z wielu rzeczy, której nauczyłam się na studiach). W zamkniętym pudełku wytrzymałam 30 minut i myślałam, że oszaleję! A warunki były i tk lepsze, bo nikt nie targał tego pudła i zawsze mogłam zacząć krzyczeć (co zrobiłam) "otwórzcie" i liczyć, że biorący udział w eksperymencie, szybko mnie uwolni.
Wiwianna Edytowane przez Wiwianna Czas edycji: 2010-03-02 o 13:39 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
eh... odechciewa się komentowania... o psie tez ani slowa... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kupuję przez internet ptaszniki. Wszystkie są zapakowane w maleńkie pudełka + opatulone chusteczkami higienicznymi żeby miały jeszcze mniej miejsca i za takie pakowanie jestem wdzięczna osobom sprzedającym, bo dzięki temu mam pewność, że moje pająki dojdą w dobrym stanie i nie zrobią sobie krzywdy. Paczka idzie góra dwa dni.
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() To moje zdanie-kazdy ma prawo do swojego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli Ty tak robisz nie znaczy, że wszyscy. Przepraszam, ale naprawdę się oburzyłam czytając niektóre wypowiedzi ![]() I jak same wszystkie wiecie przepisy są, ale czy wszyscy ich przestrzegają?? Każda z Was wie, że nie. To raz. A dwa - niektóre przepisy są tak (powiem wprost) głupie, że nie ma pewności, że są zapewnione w tych przepisach najlepsze warunki. ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
Poza tym, mam chomiki, gdy je kupowałam w sklepie zoologicznym to do transportu dostałam kartonowe pudełko. Mimo, że były przewożone samochodem aby jak najszybciej znalazły się w domu to wystarczyło tam zajrzeć żeby zobaczyć jak te zwierzę jest zestresowane. A co się dzieje, gdy jest wysyłane pocztą i jest w takim pudełku tyle czasu! ![]() ![]() W życiu nie wysłałabym żadnego zwierzęcia pocztą. Ani nie zgodziłabym się na wysyłkę do mnie.
We are the world, we are the children...We are the ones who make a brighter day...so let's start giving.. !!Od 12 grudnia 2010!! Tylko przemyślane zakupy ![]() Edytowane przez czarnulka066 Czas edycji: 2010-03-02 o 16:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Mam nadzieję, że nie jesz mięska, bo w przeciwnym razie jesteś hipokrytką. Gwarantuję Ci, że świnki i kurki przeznaczone do uboju są przetrzymywane w dużo gorszych warunkach niż paczka.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.