![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezewrwatywy dla dzieci
Cytat:
To niski wiek ale według mnie dobry. Nie powinno się zniżać granicy - to by była krzywda dla tych dzieci, ani podwyższać - mielibyśmy wielu rzekomych pedofilii. Po coś ta granica jest. I masz racje ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
U mnie w mieście jest jedno gimnazjum, i w tym gimnazjum w ciągu jednego roku, obecnie trwającego w ciążę zaszły 3 dziewczyny w wieku 13-14 lat. Więc coś jest nie tak. Nie jestem za prezerwatywami w rozmiarze XS, ale za wcześniejszym uświadamianiem dzieci. Rozmowy z rodzicami, w szkole, tłumaczenie. Bardzo ważne jest wychowanie dziecka, trzeba umieć do niego podejść, porozmawiać normalnie, bo takie rozmowy często wyglądają tak: Oboje z rodziców popychają siebie nawzajem, które ma to zrobić, a jak przychodzi co do czego to sami nie wiedzą jak wytłumaczyć dzieciakowi o co tak na prawdę chodzi. Potem dzieciak idzie do szkoły, i tam już pogadanki z kolegami i koleżankami, presja, wymysły i przechwałki dotyczące pierwszego razu, seksu robią swoje. Ja też będę uprawiać seks, żeby nie być gorszy czy gorsza. Dziecko nie jest świadome, jakie niesie to za sobą konsekwencje, bo naczyta się głupot w bravo, w internecie czy gdzie tam jeszcze i potem wychodzą cuda - wianki. "Kolejna 13-latka w ciąży". Dzisiaj to nikogo nie dziwi, ale pamiętam parę lat temu jak ja uczyłam się w Gimnazjum dziewczyny puszczalskie i uprawiające seks były "wyśmiewane", a jak dziewczyna w wieku 13 lat zaszła w ciążę, to afera była na całe miasteczko. Może to takie małomiasteczkowe i zaściankowe, ale kiedyś nikt nie pomyślał żeby produkować prezerwatywy dla 12-latek. Może dlatego, że ludzie mieli inną mentalność, a teraz wszystko sprzyja temu, by uprawiać seks. Nawet ostatnio gdzieś czytałam, że wymyślili tabletkę 5 dni po. Więc czego te dzieci mają się bać
![]()
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem te obawy o edukację seksualną itp. Myślę, że nie dotrze to do tych osób, które potencjalnie będą uprawiać seks w wieku 12-15 lat powiedzmy. Każdy ma na biologii zajęcia o rozmnażaniu i kto chce, to coś z nich wyniesie. Przecież to nie żadna wiedza tajemna, w 4. klasie podstawówki 10-latki się o tym uczą. A jak ktoś jest średnio pojętny, to "Święty Boże nie pomoże"... Społeczeństwo (nie tylko polskie) głupieje, a teraz i do młodszego pokolenia będziemy podchodzić jak do debili. Niedługo w przedszkolach będą uczyć o bezpiecznym seksie. A moim zdaniem prawda jest taka, że im większe halo się robi wokół czegoś, tym więcej dzieci (czy nastolatków) będzie tego próbować. No bo czemu nie? "Hej, może by sprawdzić o co właściwie chodzi z tymi kondomami?", "Na edukacji seksualnej mówili o tym, że można i tak... Ciekawe jak to jest?"itp. itd.
Niech wprowadzą edukację nt. alkoholu, na pewno liczba dzieciaków pijących spadnie ![]()
![]() |
#64 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
A mi się jeszcze przypomniało, że mając 12 lat nie miałam pojęcia co to jest prezerwatywa, a tutaj chcą sprzedawać takim dzieciom.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do lekcji Biologii - trochę anatomii, trochę o chorobach wenerycznych i antykoncepcji. Jak zaczyna się dział o rozmnażaniu, śmiechy, chichy. Z własnego doświadczenia wiem, że do tego tematu nie podchodzi poważnie ani nauczyciel ani tym bardziej dziecko.
Edytowane przez slonko8918 Czas edycji: 2010-03-04 o 23:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owe urządzenie wydawało mi się szalenie skomplikowane - w końcu powstrzymuje tak ważną rzecz jak życie! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
15 lat to jest jakby granica pedofilii. Jeśli dorosły dopuszcza się obcowania z małoletnim (poniżej 15 lat), to jest to zagrożone sankcją niezależnie od woli tego małoletniego. Uznaje się, że taka osoba nie może w pełni świadomie podjąć decyzji o współżyciu i w związku z tym zawsze winny będzie dorosły. O szczegółach musiałabym poczytać, ale jeśli mamy do czynienia z dwoma "poniżej15-latkami", to nie ma mowy o przestępstwie, czy karze. To może być niepochwalane, ale nie jest nielegalne, o ile nie będzie to gwałt, działanie pod innego typu przymusem, czy powiedzmy kazirodztwo.
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Sama edukacja domowa nie wystarcza bez wsparcie szkoly,mediów ,koscioła ,dorosły ulega ogladajac reklamy,promocji itp to jak dziecko ma nie ulec presji i glupiej modzie na seks i inne uzywki ?
Zacznijmy wymagac od siebie konsekwencji a nie hipokryzji czyli guma w rekę ale na scenach zwyklego calowania się w klanie sie zaslaniamy dzieciom oczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pamiętam jaki przeżyłam szok, gdy mój młodszy brat podzielił się ze mną info o rozpoczęciu życia seksualnego - myślałam sobie "taki gnojek, a już to robi" a potem uświadomiłam sobie, że ja zaczynałam w podobnym wieku i czułam się wtedy bardzo dorosła. Moja mama mnie uświadamiała co to jest seks, jakie są środki anty itd. od najmłodszych lat, ale zakładała, ze pierwszy stosunek będę miała po ślubie. A że ślub wypadł mi w wieku 25 lat to chyba bym się pajęczynami pokryła do tego czasu ![]() Myślę, że nie tylko należy dzieciom mówić co to seks i jak się to robi, ale też kiedy się to powinno robić i nie bądźmy naiwni, że hasło "po ślubie" lub "po 18-stce" potraktują poważnie. Jeśli jednak powiemy dziecku "słuchaj 12 lat to stanowczo za wcześnie, ale 16 lat to już dobra granica" (chociaż z perspektywy czasu uważam, że 16 lat to też za wcześnie, ale już takich szkód za sobą nie niesie) to jest szansa na jakiś dialog.
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się ,ja sobie przypomne te moje "dorosłe" mysli w wieku lat nastu ![]() na szczescie nogi razem trzymałam dośc długo (że o innych czynnosciach seksualnych nie wspomnę) ale to byly dawne czasy ![]() dodam ze jeśli nawet uswiadamiamy dzieci w kwestii techniczej to zapominamy o emocjach,uczuciach i szacunku do samego siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mimo to uważam, że aż 25% takich osób już "po" to patologia swego rodzaju i skoro aż 25% 15sto latków ma to za sobą to tylko pozostaje pytać jak te procent rozkładają sie ponizej 15stki... Cytat:
jak juz napisano - kary dla dwóch 14sto latków i mniej nie ma bo nie można na nich kary nałożyć ale to nie zmienia faktu, jak sama w sumie napisałaś, że prawnie uznaje się, ze zarówno 14sto latka uprawiajaca seks z 20sto latkiem jak i 14stka uprawiajaca seks z 14sto latkiem dokladnie tak samo nie jest podjac decyzji o wspolzyciu rozsadnie w obu tych wypadkach bo sama sobie przeczysz - jak 14 + 14 to juz moga podjąć decyzje, że chcą uprawiać seks a jak 14 + 20 to już nie mogą....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
mnie także.
jednak po głębszym zastanowieniu uważam,że pomysł mini prezerwatyw jest ok,co nie znaczy,że popieram sex poniżej 16 roku życia. wracając do sprawy bilogii i lekcji o rozmnażaniu się .mało ,ktory nastolatek pomyślał o tym,że sex prowadzi do poczęcia dziecka.lekcje biologii prowadzone sa w bardzo ogólny sposób.(gimnazjum) szkoda,że więcej przeznacza się szczegółowego materiału o budowie kości,tkanki,a tak ogólnie liże się materiał o rozmnazaniu,który jest wynikiem sexu. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2010-03-05 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co kończę bardzo dobre liceum, planuję studia, dzieci nie mam, nie oszalałam ani nie zgniły mi kończyny :P Ale z perspektywy czasu wiem że dla mnie lepiej by było gdybym trochę poczekała. Stało się. Ale byłam już rok po tej dolnej granicy, dlatego 12 latka + seks = ?!?!?!?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Zastanawiam się właściwie po co te 12-latki to robią? Czy w tym wieku odczuwa się już pożądanie i pociąg seksualny?
![]() ![]() Jeżeli robią to z nakazu mediów, z ciekawości i dla szpanu to nie pozostaje mi nic innego jak tylko serdecznie im współczuć i cieszyć się, że narodziłam się w pokoleniu lat 80'. Tak na marginesie, jeżeli faktycznie uznamy wiek 15 lat za wystarczający na inicjacje seksualną.. ciekawa jestem ile z dorosłych obecnie kobiet, które przeżyły swój pierwszy raz w tym wieku, jest z tego faktycznie zadowolonych, a ile cofnęło by czas i zaczekało na to aż bardziej dojrzeją do tego czynu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Ja bym czasu nie cofnęła. Mogłam poczekać, ale na pewno bym tego nie zmieniła. Ciekawe jak reszta, wystarczy przejrzeć wątek pt mój pierwszy raz :P
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W teorii przyznaję Ci rację, ale spójrzmy na praktykę. Naprawdę uważasz, że dziecko, albo rodzice zgłoszą fakt, że dziecko współżyje do sądu, by poddać oboje nieletnich środkom wychowawczym? W KK jest to przestępstwo zagrożone minimum 2 latami pozbawienia wolności, więc na pouczeniu nie powinno się skończyć. Więc jak.. kurator, czy poprawczak? Wydaje mi się, że w przypadku tego przepisu KK to lekka abstrakcja.. Z ustawami się nie dyskutuje, ale szczerze wątpię, żeby to poprawnie funkcjonowało w praktyce.. Chyba mamy tu do czynienia z martwym prawem ![]() Edit. Matko, co za agresja na tym forum... Jakby komuś chciało się uważnie przeczytać to zauważyłby, że słowa "Uważa się" odnoszą się do poglądu ustawodawcy, a nie mojego własnego.. I w jaki sposób sobie przeczę? Stwierdzeniem, że osoba np 20letnia jest dojrzalsza psychicznie i może odpowiadać za swoje czyny, a 14letnia jest mentalnie dzieckiem? Ale to komentarz do ustawy Moje zdanie? Nie widzę przesłanek by przepis mówiący de facto o pedofilii (bo KK jest jednak skierowany do osób pełnoletnich..) dostosowywać do nieletnich. Wy mówicie o prawie na papierze, ja staram się je pokazać w rzeczywistości. Nie wszystkie przestępstwa KK można bezpośrednio odnieść do nieletniego sprawcy i dlatego właśnie mamy sądy, a nie system komputerowy działający na zasadzie testu wyboru. Rapifen, tak wracając to napiszesz dlaczego uważasz zjawisko z tematu wątku za pogłębianie pedofilii? Niby widzę jakieś powiązanie, ale nie wiem czy stosuję ten sam skrót myślowy co Ty. ![]()
Just when you think the world is going nowhere Just when you almost gave up on your dreams They take you by the hand And show you that you can There're no boundaries... Edytowane przez Choomik Czas edycji: 2010-03-05 o 19:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Nie pamietam ile mialam lat...jakos w podstawowce dowiedzialam sie od kuzynow o co chodzi z "tym sexem" i bylam w ciezkim szoooku ze ludzie takie rzeczy robia
![]() ![]() Edytowane przez kselokss Czas edycji: 2010-03-05 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
A pff, jeśli 12latki (!) zabierają się za seks, to niech w razie wpadki rodzą dzieci, a co. Mi wcale nie będzie ich żal
![]() (moja kumpela z czasów podstawówki ma już 6 letnie dziecko ![]()
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że jakoś powiązałaś to z innym spojrzeniem dorosłych na dojrzałość dzieci w tym zakresie i że przez to starsi faceci zamiast 18-latek, będą wyrywać w ramach sponsoringu 14stki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Teraz faceci spokojnie zabawiaja sie z jakze "chetnymi" 16stkami a nie 18stolatkami wiec kto wie czy do 14 nie dojdzie
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
To również jest zagrożenie... też, oczywiście to też :P
---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
No prawdziwy mezczyzna by nie skorzystal, ale takich jak Polanski pewnie nie brak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
No nie brak, nie brak...
Dla mnie te 14 latki to tak na prawdę nie zdają sobie sprawy z pewnych spraw i generalnie to najgorsi są tacy którzy świadomie je wykorzystują ech
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.