![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak pozbyć się... jeży :)
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Nasze jeże
Witam wszystkich bardzo serdecznie
![]() Jak wygląda jeż, wie każdy. Nie każdy jednak wie, że jeż jest maleńkim drapieżnikiem, polującym w świetle księżyca na owady, ślimaki i robaki. Jest strażnikiem chroniącym nas przed inwazją much. Nie każdy również wie, że jeż jest gatunkiem chronionym, a jego populacja jest zagrożona. Na jeże czyha wiele niebezpieczeństw: samochody, środki ochrony roślin, a także kosiarki do trawy. Niekiedy zdarza się, że potrzebujący pomocy jeż spotyka na swojej drodze człowieka. Jak wiemy z ludowych podań, jeż jest zwierzęciem magicznym ![]() Jasiek w ogrodzie Jasiek, ofiara wypadku komunikacyjnego, pokazał, jak wiele jeży potrzebuje pomocy i jak niewiele osób, w tym weterynarzy, potrafi im pomóc. Niestety, z powodu braku dostatecznej wiedzy, doświadczenia, odpowiedniego sprzętu – Jasiek odszedł za Tęczowy Most... Zostały tylko niezapomniane wspomnienia wspólnie spędzonych chwil Jasiek na rękach Jasiek w objęciach Wtedy człowiek powiedział – trzeba pomóc jeżom! I tak powstało Polskie Stowarzyszenie Ochrony Jeży NASZE JEŻE. Stowarzyszenie, które niesie wszelką pomoc jeżom w potrzebie. Już zapisują się pierwsi członkowie. Już zbieramy darowizny i mamy nadzieję, że kiedy przyłączy się do nas więcej osób, zdołamy zrealizować nasze największe marzenie – Centralny Ośrodek Rehabilitacji Jeży, gdzie poszkodowane jeże będą dochodziły do siebie po wypadkach, gdzie będą leczone, a potem oddawane całe i zdrowe do ich środowiska naturalnego. Naszym priorytetem jest pomoc jeżom osłabionym, chorym lub osieroconym. Centralny Ośrodek Rehabilitacji Jeży Mamy nadzieję, że przez tę bramę będą wchodziły jeże wymagające opieki, a wychodziły zdrowe, by cieszyć każdego z Was swoją obecnością ... gdzieś na łonie natury. Tutaj będą też mile widziane wycieczki szkolne i grupy zwiedzających - pragnących bliżej poznać życie i problemy jeży. Apelujemy: przyłączajcie się do nas, dokonujcie wpłat na nasze działanie w ochronie jeży. Wszystkie wpłaty są rejestrowane i rozliczane. Zarząd pracuje społecznie. Wydatki idą wyłącznie na cele statutowe. Zapraszamy na stronę: JEŻOWE STRONY Zachęcam do zadawania pytań. Ogromnie na to liczę i z wielką chęcią na każde odpowiem. Jeśli nie sama, to z pomocą naszych jeżowych specjalistów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak pozbyć się... jeży :)
A ja mam nadzieję, że jeżom i kotom ułożyło się współżycie i jeże teraz spokojnie sobie śpią
![]() Założyłam jeżowy wątek - bardzo serdecznie zapraszam. Postaram się wspólnie z jeżowym Stowarzyszeniem odpowiedzieć na wszystkie pytania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Pigmejski Jeż Afrykański
Czy któraś prócz mnie jest szczęśliwą posiadaczką tego uroczego jeżyka?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pigmejski Jeż Afrykański
Ojej nie wiedziałam, że można hodować jeża! Wrzuciłam w google i wyskoczyła fajna stronka, właśnie czytam i ciągnie mnie do jeżyków
![]() Możesz powiedzieć coś więcej o nich? Czy np. nie jest to dla nich krzywda, mieszkać w domu? Jak w ogóle wygląda hodowla (nie w sensie rozmnażania, tylko zwykłego trzymania w domu ![]()
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Absolutnie nie jest dla nich krzywdą, bo bardzo różnią się od naszych polskich jeży, których wiadomo hodować się w domku raczej nie da
![]() Jeżyki afrykańskie są bardzo wesołe, ciekawskie, wszędzie ich pełno ![]() ![]() ![]() ![]() Na zdjęciu moja skarbonka ![]()
Edytowane przez kobieta_wamp Czas edycji: 2010-04-14 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio w Lublinie widziałam takiego jeża w sklepie zoologicznym. Serducho moje zabiło mocniej, ale na szczęście rozumek zwyciężył. Co za dużo to nie zdrowo.
A co do naszych polskich jeży to nie tyle że nie da się ich hodować w domu co jest to niezgodne z prawem - przynajmniej z tego co się orientuję. Napisz coś więcej o swoim jeżyku. Co je, skąd pomysł żeby zamieszkał u Ciebie itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Jeżyki są cudowne.
![]() tylko ta cena.. ![]() postanowiłam że od października zbieram pieniądze. i zakupuje tego słodziaka ![]() nigdy nawet do głowy mi nie przyszło że są jeże które można hodować w domu. ale coś mnie naszło i wpisałam w google : jeże w domu no i wyskoczyły zdjęcia ![]()
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Zapoznałam się ze wszelkimi informacjami i stwierdzam, że jak zdechnie mi chomiczek (oczywiście nie chcę żeby to stało się szybko
![]() ![]() ![]() A taka codzienna i ogólna pielęgnacja i opieka dużo kłopotów sprawia?
![]() |
#70 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Skąd pomysł? Hmm tak jak wszystkie tutaj obecne - zakochałam się od pierwszego wejrzenia ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
znalazlam strone z ciekawymi radami - znim kupisz jeza
![]() http://www.jezafrykanski.pl/index.ph...zanim%20kupisz ja gdybym decydowala sie na zakup - z pewnoscia kupilabym jezyka w hodowli. Jak dlugo zyja te mile zwierzaki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Ale kochany
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Przyczajenie
|
Dot.: jeż
Cytat:
---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Ostatnio przy drodze znalazłam jeża, wzięłam go bo wyszedł by na drogę i można się domyśleć co dalej, bo to miasto i dużo samochodów. Poczytałam trochę w internecie o jeżach i doszłam do wniosku, że dopiero się obudził po śnie zimowym (bo to koniec kwietnia). Zostawiłam go na kilka dni, dokarmiam, jest bardzo przyjacielski ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Dot.: jeż
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Gdzie można kupić takie jeże?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Czasem pojawiają się w większych zoologach, ale najłatwiej chyba znaleźć hodowlę
![]()
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
A jakie potrzeby co do mieszkania? W sensie nie ludzkiego, tylko jeżowego.
W Niemczech widziałam specjalne pokarmy dla jeży (ale tych dziko żyjących) - czy coś takiego też można mu dawać (to mieszkanka ziaren i innych rzeczy). O zaraz sobie poczytam na tej stronce co podała carolinascotties ![]() Edytowane przez Viris Czas edycji: 2010-05-24 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam tylko pytanko, te domki kołowrotki itd to kupiłaś w zwykłym sklepie zoologicznym? czy przez internet? ![]() a i czy można wsadzić mu jakąś roślinkę do terrarium? akurat mi będzie pasować że będzie buszować w nocy bo ja się teraz będę musiała przełączyć na tryb po południowo nocny (wszystko przez pracę) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Kołowrotek kupiłam w sklepie zoologicznym, niestety nie jest idealny, bo trzeba przekładać miedzy pręciki sztywną tekturę co pewnie wiesz, niestety na starcza to na długo, bo mój jeżyk jak się rozpędzi to zapomina, że to nie toaleta ![]() Domek zrobiłam ze zwykłej doniczki, a mój tż kupił zwykły drewniany w zoologicznym i dobrze mu się sprawuję ![]() Jeżeli chodzi o zabawki to w terrarium mój ma zwykła rolkę od papieru toaletowego, piłkę i tyle ![]() ![]() ![]() ![]() Z roślinkami nie ryzykowałabym chyba, że będą poza zasięgiem jeża. Biorąc pod uwagę fakt, że jeże wszystko gryzą to roślinką mogą się zatruć więc ja mam tylko sztuczną przyczepioną na samej górze gdzie nie ma dostępu. Jak tam Twój jeżyk? dotarł już do Ciebie? Jak się sprawuję? ![]() ---------- Dopisano o 01:48 ---------- Poprzedni post napisano o 01:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Najlepiej u hodowcy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
ja jeszcze nie mam jeżyka
ale w końcu go kupię ![]() a jak ma na imię twój jeżyk? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mój ma na imię Grosik ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
to ja się pochwalę
![]() ponad rok jestem szczęśliwą właścicielką jeżyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam jeże, to takie słodkie zwierzaki
![]() Te afrykańskie są fajną alternatywą dla europejskich ![]() ![]() A Grosik jest przecudowny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
a mi w domu to samo mówią ale i tak sobie sprawię jeżyka- Eddy, Edek
![]() chciałabym w barwie salt&pepper |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
popieram |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Czy wasze jeze maja kontakty z innymi zwierzakami - powiedzmy - z psami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
kobieta_wamp neheszta
zdjęcia wedle życzenia ![]() ![]() ![]() carolinascotties moja ma styczność z kotami, nie cały czas/trochę to skomplikowane ![]() ![]() z psami to nie wiem, w hodowli, z której ją mam był york, na zdjęciach wyglądało to całkiem spokojnie. jeśli jeszcze nie znalazłyście to polecam bardzo fajną stronę: http://jezyniec.blox.pl/html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
boże co za słodziak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
aha! i mimo tego, że generalnie jeże nie gryzą to Balbina się nauczyła, taka zdolniacha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.