![]() |
#61 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Brać ślub czy zostać panną z dzieckiem?
Cytat:
Cytat:
![]() Autorko, egzaltowana jesteś. Nie mówi jak ukochany, nie myśli jak ukochany ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Eh, może macie racje- jestem hipokrytką. Co zrobić?- czasami pożądanie jest silniejsze niż zasady...
Egzaltowana nie jestem :/ po prostu zwariowałam z miłości. Za każdym razem jak proponuję mu wizytę u terapeuty to się wkurza i nie chce o tym rozmawiać. Czego się boi - może tego, że wsadzą go do psychiatryka? Wiem, jak ważna jest dla niego jego praca, więc uderzyłam w czułą strunę i powiedziałam, że jeśli nie pójdzie na terapię, to w pracy w kiedyś się zorientują i nici z jego kariery. Jeszcze trawi ten argument, więc nie wiem, czy odniesie skutek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całe zycie jest testem dla zwiazku, na kazdym etapie sa inne przeszkody, ludzie sie zmieniaja, zmieniaja sie ich oczekiwania, proirytety, potrzeby. Moze sie okazac ze z czasem nie jest nam z kims po drodze, chociaz wczesniej była idylla. Slub z powodu ciazy nie jest dla mnie czyms chwalebnym, o wiele bardziej szanuje osoby ktore te decyzje podejmuja z potrzeby a nie koniecznosci. Chociaz znam pary ktore akurat z powodu wpadki wziely slub i sa jak na razie szczesliwe ze soba, po pierwszym dziecku pojawily sie kolejne. Ale tu chyba na nic statystyki. Co komu przeznaczone... Tyle ze jak sa jakiekolwiek przesłanki "przeciw" na etapie podejmowania decyzji o slubie to warto zaczekac az znikna. Autorko - twoja milosc nie wystarczy za dwoje, chocbys nie wiem jak sie starała do tanga trzeba dwojga. Milosc ta nawet wielka i jedyna czesto jest tylko miloscia a zycie zyciem, ale do tego trzeba dorosnac psychicznie chyba zeby to zauwazac i slepo nie opowiadac sloganow zywcem zdartych z romansideł czy dziewczecych pamietnikow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Zaznać paru chwil słodyczy, z tortu szczęścia choćby okruch zjeść, zaznać paru chwil słodyczy i nie przyzwyczajać się." Edytowane przez karolinkamalinka Czas edycji: 2010-05-04 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak myślisz, czy choroba może mieć wpływ na regularność waszych kłótni?
![]() |
![]() |
#66 |
Ekspert od Dupy Strony
|
1 rada i 1 pytanie.
Postarajcie się zamieszkać razem, jeszcze przed ślubem Pytanie: czy on Cię kocha? Tak szczerze.
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Panna z dzieckiem to było przekleństwo jakieś 20 lat temu, teraz to jest norma. Z mojego otoczenia: parę koleżanek wpadło, pobrały się, po czym nie minął rok i wszystkie się rozwodzą, wszystkie bez wyjątku. Jeśli nie macie pewności co do ślubu to po co go brać?? Nie jedna panna z dzieckiem znalazla miłość swojego życia i teraz są szczęśliwymi mężatkami, a te co brały na szybko ślub do tej pory męczą się z rozwodami, ustaleniem praw do dziecka, widzeniami itp. Ślub, wesele- koszty, rozwód- też koszty, nawet ekonomicznie się nie opłaca. Może w końcu się dotrzecie, wtedy bez emocji i nie pod wpływem chwili podejmiecie decyzję o ślubie. Teraz warto jeszcze poczekać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Karolinkamalinka: To moja sprawa, czy i jak często śpię z facetem. Skoro ty taka dobra to dawaj charytatywnie.
Poza tym nie prosiłam o ocenę mojej osoby ale o radę bo znalazłam się w trudnej sytuacji. TŻ kocha mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#72 | ||
BAN stały
|
Uwielbiam takie brane od czapy śmieszne terminy. A czemu nie 3 miesiące (kwartał) + 6 tygodni połogu + 2 obroty Marsa wokół słońca?
![]() Cytat:
Sama mówisz, ze wszystkie Twoje znajome brały ślub jak wpadły. I to bym raczej uznała za normę: ślub wymuszony ciążą. ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-05-05 o 08:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co? Nijak to, co w tym poscie napisałas, ma się do tych Twoich wielkich słów o miłości.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Jakbym miała być z facetem ( w sensie wyjść za niego za mąż) wahając się przed ślubem to nigdy bym tego nie zrobiła.
Zalatujesz tutaj jakby religią ![]()
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
We mnie specjalnego szacunku nie wzbudzają np. żony alkoholików potulnie dające się lać mężom i znoszące to latami "a bo nie uznaję rozwodów", "a bo dzieci", "a bo co rodzina powie". Szanuję te, które mają odwagę żyć same i walczyć o dobro swoje i dzieci. O szczęście. Co z tego, że czasem w nieco okrojonej wersji.
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli seks jest za coś? tak? więc czego oczekujesz w zamian od swojego TŻ? przykre jest to,że młoda osoba może mieć taki sposób myślenia o związkach,ślubie i milości fizycznej
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
ślub tylko z powodu dziecka przynosi więcej szkód niż pożytku. Nie polecam. To nie zawsze wychodzi dobrze. Lepiej poczekać aż się urodzi. Wtedy możecie się zbliżyc do siebie. Jesli się ułoży to wtedy można mówic o ślubie.
Powodzenia
![]() |
#79 |
BAN stały
|
Najpierw to ty się dziewczyno upewnij,czy faktycznie jesteś w tej ciąży.A potem snuj plany co lepiej,a co nie.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
"czyli seks jest za coś? tak?
więc czego oczekujesz w zamian od swojego TŻ?" Nie wiem, w którym momencie powiedziałam, że czegokolwiek wymagam od TŻ wzamian. Staram się z nim nie sypiać, bo uważam to za grzech. Czasami mu ulegam, bo jestem tylko człowiekiem. Wiem, że jemu nie do końca się to podoba, ale stara się szanować moje poglądy. "przykre jest to,że młoda osoba może mieć taki sposób myślenia o związkach,ślubie i milości fizycznej" Dlaczego jest Ci przykro? Robię to co uważam za właściwe i jest mi z tym dobrze. Są ludzie, którzy robią inaczej, ale czy to znaczy, że mam ich potępiać, albo, że oni mają potępiać mnie? Doris: Nie uważam się za cyniczną osobę. Ale być może nią jestem. W czym ten cynizm się objawia? P.s. Aha, oki już skapczyłam, o co chodzi ![]() Edytowane przez nocny_lot Czas edycji: 2010-05-05 o 17:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzeniona
|
Skoro spałaś z facetem przed ślubem, to nie opowiadaj farmazonów, że masz niezłomne zasady i religijne poglądy. Spałaś z nim i jest grzech niezależnie od tego, ile razy to się zdarzyło. A gdyby rozwodnik, z którym byś się nie związała, powiedział, że rozwód to błąd, bo nie powinno się rozwodzić, no ale jest tylko człowiekiem i uległ? Ja mam kilka zasad, którymi kieruję się w życiu i nigdy żadnej nie złamałam. To tak, jakby ktoś głosił wszem i wobec "stop narkotykom!", ale sam od czasu do czasu ćpał, no bo przecież jest tylko człowiekiem i ulega pokusom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Nie nazywam moich zasad niezłomnymi. Ty je tak nazywasz.
Gdyby ludzie nie upadali, nikt nie musiałby się spowiadać. Wszyscy bylibyśmy święci. Gratuluję, że nie złamałaś w życiu żadnej zasady. Musisz być wyjątkową osobą. "A gdyby rozwodnik, z którym byś się nie związała, powiedział, że rozwód to błąd, bo nie powinno się rozwodzić, no ale jest tylko człowiekiem i uległ" Gdyby doszedł do takiego wniosku, próbowałabym go wesprzeć, pocieszyć. Edytowane przez nocny_lot Czas edycji: 2010-05-05 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ciężko nazwać "zasadą" coś co jest regularnie łamane. I jak? Jesteś w tej ciąży?
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u ciebie tej zgody nie ma-czuć to w twoich wypowiedziach-a tym bardziej widać w uleganiu swemu mężczyźnie i tłumaczeniu sobie ,że jest się tylko człowiekiem(jak widać słabych zasad)
![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie chce krakac ale w/g mnie skończy sie to rozwodem, juz teraz placzesz a co bedzie po slubie? nie łódz sie ze koles sie zmieni!!! odpowiedz sobie na pytanie - co jest dla Ciebie wazniejsze = dziecko i spokuj czy malzenstwo i ciagle chaje???? niech sie dzieciątko urodzi i zobaczysz jakim jest ojcem, czy daje rade, moze zacznie sie leczyc, nie spiesz sie ..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubisz sobie wmawiać "mam zasady", bo po prostu lepiej sie z tym czujesz, tak Cię pewnie wychowano i dla uspokojenia sumienia wmawiasz sobie i przypominasz o swoich zasadach. Chociaż generalnie ich nie przestrzegasz, co TEŻ usprawiedliwiasz, że przecież nie jesteś święta. No ale jak dzięki temu wmawianiu sobie zasad lepiej się czujesz, to w sumie co kto lubi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
widze ze zeszlo sie z tematu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za przygotowanie portretu psychologicznego
![]() Widzę, że rozliczanie mnie z przestrzegania zasad stało się głównym tematem tego forum, hehe. Sędzią na własnym procesie być nie mogę, ale na obronę mam to, że naprawdę staram się żyć zgodnie z tymi przekonaniami, nie zawsze wychodzi, bo nie jest to łatwa droga. Grunt to nie zrażać się potknięciami i doskonalić siebie. vixen: Nie zawsze taka byłam, oj nie. Boga odnalazłam przypadkiem (albo raczej On odnalazł mnie) i po prostu musiałam wybierać, a uwierz, nie łatwo rezygnować z przyzwyczajeń. Czasami mam obawy, że przez "bycie dewotą" zmarnuję swoją szansę, swoje szczęście, swoje życie. Ale wiem też, że taka ofiara może mieć sens, nawet jeśli ja tego nie pojmę. Edytowane przez nocny_lot Czas edycji: 2010-05-05 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Grunt to byc wobec siebie szczerym, a nie się okłamywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.