![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nastoletnia ciąża i co dalej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ginekolog dający środek wywołujący skurcze może być dobrym ojcem?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2010-06-04 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
ok dla niektórych to jest zarodek, dla pozostałych nazywa się DZIECKIEM. a co ma ginekolog i środek wywyołujący skurcze do sytuacji bycia dobrym ojcem?? bo nie bardzo rozumiem :/
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Nie, no wcale
![]() Phi, dobre sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
xpatusx- Ta moja znajoma jest raczej typem imprezowiczki więc większość czasu spędza z dzieckiem babcia. Tatusia niema bo ją zostawił jeszcze zanim dowiedziała się ze jest w ciąży..
Ona na początku rozważała aborcje ale teraz nie żałuje ze jednak sie na to nie zdecydowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
To była odpowiedź na wcześniejszą wypowiedź. Skoro dla kogoś kobieta poddająca się aborcji nie będzie dobrą matka w przyszłości, to czy lekarz dokonujący zabiegu może być dobrym ojcem?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeraża mnie to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak miałabym wyrazić delikatnie SWOJE podejście do życia, że nie wyobrażam go sobie, jako niewykształconej matki zależnej finansowo od męża?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2010-06-04 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
decyzja o aborcji nie ma żadnego znaczenia do bycia dobrym rodzicem. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
BAN stały
|
Cytat:
2. A teraz wyjaśnij, na jakiej zasadzie "bogobojna niewiasta" jest równie obraźliwym epitetem jak "morderczyni. " ![]() 3. Dziecko to człowiek od narodzin do okresu dojrzewania i jeśli uważasz, że takie pojmowanie jest moim prywatnym wymysłem to zapraszam Cię do skorzystania ze słownika języka polskiego. Nazywanie embrionu albo płodu dzieckiem jest zakłamywaniem rzeczywistości i IMHO służy środowiskom konserwatywnym (obraża Cię taki epitet?) do manipulacji opinią publiczną. "Zamordowanie dziecka" brzmi jednak nieco inaczej niż "usunięcie zarodka", nieprawdaż? ![]() Sęk w tym, że "my" Was nie zmuszamy do aborcji, ale "Wy" "nas" (i przez "my" rozumiem tutaj wszystkie kobiety, które chcą mieć prawo do decydowania o własnym ciele) zmuszacie do rodzenia niechcianych dzieci. Na drodze legislacyjnej. Pozdrawiam. Edytowane przez Sinobroda Czas edycji: 2010-06-04 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Poza tym pytanie brzmi co moim zdaniem byłoby najlepsze w takiej sytuacji. No więc moim zdaniem najlepsza dla mnie byłaby aborcja, możliwie wczesna i najlepiej farmakologiczna. Nie uważam parutygodniowych zarodków za dzieci, ludzi, bliżej im w moim odczuciu do takiego wyrostka raczej. Cytat:
![]() Nie ma to jak myślenie "mam świetnych rodziców, oni pomogą" ![]() Haha, a ci co nie myśleli o seksie, to Twoim zdaniem teraz są zgrzybiałymi staruszkami, którzy w wieku 16 lat to byli parę dekad temu? ![]() Na marginesie, idąc takim tokiem myślenia, jak czasy się zmienią jeszcze trochę, to ok będzie seks 14-latków? A potem 12? 10? Kiedy te "czasy" powinny się przestać zmieniać? Fakty są takie, że średnia wieku inicjacji seksualnej w Polsce wynosi coś około 18 lat, obecnie, w tych najnowszych czasach. Więc te szesnastki gorące, to tylko zaniżają średnią. Co oznacza, że jest wiele osób, które życie seksualne zaczynają np koło 20stki albo później. Szczerze mówiąc uważam, że większość 16latek to mentalne dzieci, którym się wydaje, że są taaakie dorosłe. I to jest stała tendencja, x lat temu też im się wydawało. Tylko przyzwolenie społeczne na pewne zachowania było mniejsze. Wydaje im się, że są dorosłe, że jakby co to dziecko się da wychować, a potem oczywiście dalej są dziećmi, dalej na utrzymaniu rodziców, dalej pod ich kuratelą, tyle że rodzicom/dziadkom dochodzi jeszcze jedno dziecko do opieki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
TmagoT - zwróć uwagę, że zacytowałam poprzedniczkę, która takich słów (osób niedouczonych i prostych) użyła wobec zwolenników aborcji i był to mój cyniczny przytyk do jej stanowiska.
A co do osób biednych - nie zgadzasz się z moją tezą, że biednych nie stać na aborcję, nawet jeśli jej pragną?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i ciocia dała sobie radę, ciążę prowadziła na równi z moją mamą, potem jeszcze moja mama ciocię na studia zaoczne za sobą pociągnęła, dziś razem pracują. Syn cioci już się ustatkował, sam jest ojcem i mężem. Ciocia drugi raz wyszła za mąż, tym razem szczęśliwie, ma córeczkę, jest kobietą spełnioną życiowo, wykształconą, zadowoloną, dobrze zarabiającą, szczęśliwą. Tak więc z najblizszego otoczenia wiem,że ciąża w takim wieku nie jest końcem świata. Ale co z tego,że cioci się udało i ułożyło, skoro dla mnie jeszcze rok temu (czyli w wieku 20 lat) taka ciąża byłaby życiową tragedią? Wydaje mi się, że w tej kwestii nie ma jednej, dobrej odpowiedzi, co zrobić, gdy zajdzie się w niechcianą ciążę. Dla niektórych aborcja jest nie do pomyślenia, dla innych nie do pomyślenia jest wychowywanie dziecka. Jedna bez problemu dokona aborcji, dla innej najlepsza będzie adopcja, a jeszcze inna zostanie matką. Nie nam oceniać, które wyjście jest dobre, a które złe. Które najlepsze, a które najgorsze. A to dlatego,że każda z nas jest inna, ma inny charakter, inną psychikę, inną sytuację domową, finansową, życiową. I dla każdej co innego będzie dobre.
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Dlatego założycielka wątku chciała poznać nasze subiektywne opinie, co byśmy zrobiły w takiej sytuacji. Wyraźnie zastrzegła, że nie potrzebuje oceniania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ale dobrą matką to chyba raczej ciężko ją nazwać, hm? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny i te za i przeciw aborcji chyba z jednym się zgodzimy a mianowicie 14, czy 15 latki nie powinny jeszcze uprawiac sexu... ludzie albo ja jestem jakaś zacofana ale ja w tym wieku tak jak któraś z Was napisała, byłam na etapie barbie... nie wyobrażam sobei mojej córci w tym wieku idącej do łóżka z facetem...
![]() no tak, ale pasa cnoty na kłódke im nie założymy ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciężko powiedzieć. Widać że kocha dziecko ale.. nie zajmuje się nim tak jak prawdziwa matka chociaż juz ma 15 lat a dziecko ma 2 latka. Co najlepsze wymyślili żeby znajomym mówić że to jest dziecko jej mamy czyli jej brat bo sie wstydziła.Pamiętam że jak była w ciąży to opowiadała mi że często spotykała się z tekstami typu "a było tak wcześnie nogi rozkładać" itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie śpią, nie jedzą. Zarabiają grube miliony na roznoszeniu ulotek z dzieckiem uwiązanym do pleców, nie piją nie palą na imprezy nie chodzą, tylko bujają wózeczek a między 8 a 15 grzecznie chodzą do szkoły i mają średnią 5.0 Potem (zupeeełnie bez pomocy rodziców) wszystkie dostają się na wymarzone studia na uniwersytetach, dziecko idzie do przedszkola i generalnie git majones żyć nie umierać. Ba, rodzenie dzieci w młodym wieku jest COOL. Rodzice wychowają je za ciebie, gdy będzie odchowane będziesz mogła pójść do pracy i czuć się stuprocentową spełnioną kobietą która spełniła obywatelski obowiązek i urodziła kolejnego Polaka ![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
Ale wiecie dla 13 latki dziecko to takie baby born które robi prawdziwą kupę, a jak zachce nam się wódki to podrzucamy dziadkom i hejo |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Dla mnie w ogóle to sex w wieku lat 16 czy mniej to wielkie nie halo jest
![]() A potem płacz że dziecko się ma ... dziecko ma dziecko ... ![]()
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Muszynianka - rozwalasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Ja jestem całkowicie przeciwna aborcji. Jestem na tyle duża by wiedzieć, że dzieci nie biorą się z kapusty, więc wzięłabym odpowiedzialność za swoje czyny mimo że moje wszystkie plany runęłyby.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy po dokonaniu aborcji powiedziałybyście swoim dzieciom (ale tym już zaplanowanym), że miałyby siostrę albo braciszka tylko mama dokonała aborcji? Pewnie nie. A co wtedy gdyby przypadkowo się dowiedziały? Moja koleżanka miała taką sytuację. Ma ogromny żal do rodziców, właściwie już teraz prawie nie rozmawiają. W zasadzie rodzice stracili kolejne dziecko, mimo że fizycznie ma się świetnie. Tego bałabym się chyba najbardziej.
![]() |
#85 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Najciekawsze jest to, że 13-latka urodziła dziecko, teraz ma lat 15 i jest "imprezowiczką", a rodzice nic...? Pozwalają jej imprezować, zajmują się wnukiem/synem i nic? Dziwne to jakieś wszystko. Słyszałąm że to się częściej zdarza, że jak nastolatka urodzi dziecko bardzo wcześnie - rodzice je adoptują i wychowują jak syna, a dla niej to dziecko staje się bratem. Mimo wszystko wydaje mi się, że to lepiej i dla tej dziewczyny i dla dziecka, ale jeszcze fajnie by było gdyby ona zmądrzała, dojrzała trochę, a nie zachowywała się dalej jak gówniara. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy bym powiedziała? Dorosłej córce która się waha czy nie usunąć? Tak, bo czemu niby nie? Jak ma żal znaczy że niedorosła by pojąć że każdy jest panem własnego losu i żyje według własnych zasad. I znów uprzedzę pytanie "powiedziałabyś dziecku że miało być usunięte?" Tak ![]() -Ile macie lat? -18 -pomnóżcie to przez dwa i macie mój wiek. i zaczęła się rozmowa o nastoletniej matce która popełniła ogromny błąd nie zakładając facetowi gumki który namawiał ją na aborcje a ona ją szczerze rozważała. I co zrobił chłopak który miał być wyskrobany? Docenił trud jaki towarzyszył jej. Nie musiała go urodzić, a jednak się zdecydowała i robiła dla niego najlepiej jak mogła. I nie było żadnego tłuczenia talerzy jak na filmach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Najlepiej korzystać z antykoncepcji: tabletki+prezerwatywa. Wtedy nie trzeba stawać przed tak trudnymi wyborami. Mi bardzo zależy na ukończeniu studiów, doktoryzowaniu się, korzystaniu z zycia, nie wyobrażam sobie urodzenia dziecka, choć wiem, że miałabym wsparcie rodziców w razie wpadki, podobnie jak ze strony rodziców mojego chłopaka, ale po prostu ciąża byłaby dla mnie przekreśleniem największych marzeń, dlatego wolę stosować podwójną antykoncepcję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
lexie - Ona ma tylko mamę. Szczerze mówiąc włazi jej na głowę, robi wszystko co jej się podoba wychodzi kiedy chce,pije,czasami narkotyki się zdarzały - to nie jest do końca normalna rodzina. Nawet często pije razem z mamą, jak to usłyszałam to nie wiedziałam co myśleć wyobraźcie sobie jak miała 13 lat piła wódkę z własną matką, mi w tym wieku dali co najwyżej piwa spróbować żebym się cieszyła..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tylko ludzie, popełniają błędy, zdradzają się, kłócą, chwilami nienawidzą. A gdyby twoja mama paliła/piła w ciąży, miała byś do niej taki sam szacunek jak gdyby usunęła dziecko? Btw co to katolickiej mentalności na wsiach typu babcie i ciotki każdej z nas - matki polki które przeklinają sld i feministki, wiernie stoją przy mężu pijaku, wieszają psy na kobietach po aborcji, a zabijają małe kotki rzucając nimi o beton albo zakopując na żywca. Czemu o tym wspominam? Akurat miałam przyjemność odwiedzić wieś dzisiaj i tak mi się jakoś nasunęło. Że jest życie WAŻNE i WAŻNIEJSZE. Ale to już tak nawiasem mówiąc :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.