|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: W jaki sposób rodziłaś: | |||
Cesarskie cięcie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
53 | 43,80% |
Sposób naturalny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
68 | 56,20% |
Głosujący: 121. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rodzić naturanie czy CC
no powiem że kontrowersyjny temat. pewnie dyskuja sie rozkręci
![]() ja jestem jak najbardziej za SN. ![]() nie atakuje tutaj broń boże kobiet kóre chcą rodzić CC ja to rozumiem. i wiem ze czesto ratuje życie i jest potrzebna. każdy ma wolny wybór. i na koniec życze wszystkim przyszłym mamusią szybkich i "bezbolesnych" porodów ![]() aha wyśpijcie sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz jestem w 6 m-cu i drugie dziecko tez sie urodzi przez CC. Z wyboru. Z tych wzgledow o jakich byla tu mowa: nie chce sie meczyc godzinami (choc wiem, ze mozna nawet w pol godz urodzic SN) nie chce miec rozszerzonej "pipki" nie chce zeby mi tam ktos nacinal, nie wyobrazam sobie tego, Nie jestem nawet w stanie pojąc jak tak duze dziecko moze wyjsc takim malym otworkiem i juz mnie boli na sama mysl. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
Witam! Mam 46 lat i jestem po 3 cesarkach. Nie byłam w stanie urodzić naturalnie. Była to decyzja lekarzy nie moja, bo w tych czasach nie było możliwości żadnego wpływu na rodzaj porodu. W moim przypadku zadecydowały więc względy czysto medyczne. Zaleta - zdrowe dzieci, bo to im groził przedłużający się poród i zero bólu krocza. Wada - jak mój ginekolog powiedział jednym z powodów moich obecnie bardzo bolesnych miesiączek są zrosty po CC. Więc wszystko ma swoje dobre i złe strony. A i jeśli komuś się porobiły rozstępy i ma słabą tkankę łączną, to radzę porozmawiać z jakimś sensownym lekarzem lub kosmetyczką, bo mi po tym pozostała skóra zwisająca nad blizną (i już się nie "wstąpiła) a czasy były takie, że o wszystko było trudno więc już mi tak zostało.
Edytowane przez ewcianatalia Czas edycji: 2010-10-17 o 22:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
No właśnie słyszałam coś na ten temat. Chodzi o to, że komórki macierzyste z macicy mogą być przeniesione do jamy brzusznej. Działają one dalej swoim rytmem, czyli w czasie miesiączki krwawią niestety do jamy brzusznej, są to niewielkie krwawienia, ale dlatego miesiączki są bolesne - spowodowane tym krwawieniem.
Przed 1 ciążą miałam operację ginekologiczną, cięcie jak CC, dochodzenie do siebie - długo. Przy pierwszym porodzie lekarz powiedział cc, bo jestem po operacji, uparłam się, urodziłam SN, córa- 4100 g, nacięcie było, nawet go nie czułam, problemów z "ciasnotą" przy współżyciu nie mam, jest tak jak było. Teraz jestem w ciąży i mam nadzieję, że będzie SN. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Cesarka to jest zbawienny środek ale na Boga dziewczyny ratujący życie i zdrowie matki i dziecka a nie jako środek zastępczy zamiast porodu sn. Jeśli nie ma lekarskich wskazań do cc to nie powinno się jej robić bo to jest poważna operacja, przecinane sa wszystkie powłoki ciała. I nie chodzi tu o to jak która się czuje po cc czy po sn, tylko jakie to ma konsekwencje na przyszłość dla dziecka i matki. Zainteresowane odsyłam do źródeł literatury fachowej a nie forumowej. Żaden szanujący się lekarz klinicysta nie powie, że cesarka jest dobra jeśli ciąża i poród przebiega fizjologicznie. Ona ma za zadani ratować życie a nie zastępować naturę. Jak boicie się bólu to zawsze istnieje mozliwość znieczulenia. Ja rodziłam sn i wspominam swój poród bardzo dobrze. Boleć bolało, bo chyba tylko naiwny myśli, że wyciśnięcie dziecka wielkości powiedzmy arbuza przez otwór wielkości cytrynki nie będzie boleć ![]() ![]()
Hania 5 marca 2011 r Edytowane przez *kaalinaa* Czas edycji: 2010-10-18 o 08:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Też jestem zdania, że jeśli nie ma takiej potrzeby to powinno się rodzić sn, chociaż rozumiem to, że kobiety tego nie chcą. Jeśli by się okazało, że mogę rodzić sn, to nie kombinowałabym z cc. Ale niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Witam,
to że jestem 7 lat po pierwszej cesarce i 4 miesiące przed drugą cesarką postanowiłam się wypowiedziec. Moim zdaniem nikt nie powinien narzucac nikomu jak ma rodzic. Jest to wybór tylko i wyłącznie kobiety. Ja dzięki mojej cesarce uratowano życie mojej córki, ale ja na nią nalegałam bo panicznie bałam się bólu porodu sn. Leżałam 8 dni na porodówce i jak słyszałam co te biedne kobiety przeżywają podczas porodu to mnie też z bólu skręcało. Ja po cesarce wstałam po 12 godzinach, prawie mnie nie bolał "brzuch" oczywiście jak sie podnosiłam z np. łóżka to musiałam podeprzec się ręką ale to uciążliwe jakoś nie było. Miałam założony jeden szew po 4 dobie go ściągnięto, blizna prawie nie widoczna. To co było uciążliwe to że po cesarce ok 2 miesięcy nie można dzwigac mam na nyśli jakies większe zakupy, wózek... Cieszę się na następną cesarkę ale mam też obawy bo wiem że przy drugiej jest trochę gorzej bo w ostatnich miesiącach często bliuzna rwie no i czyszczenie zrostów. W lutym będę już po więc jeśli wątek będzie nadal aktualny to napiszę. Wszystkim zwolenniczka porodów sn jak i cc życzę zdrowych dzieci bo chyba o to nam wszystkim chodzi i by każda z nas mogła sama za siebie decydowac. Na marginesie dodam że znam wielu ginek. i większośc porodów kończy się cc. pozdrawiam..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Oczekuję drugiego dziecka. Pierwsze rodziłam naturalnie i było to straszne. Poród wywołał taki szok,że skończyło sie depresją i leczeniem. Nie chcę narażać na to znowu moich dzieci i rodziny i zdecyduję się na cc. Może gdyby poród nie był taki przykry miałabym inne zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Ja jeszcze o bolesnych miesiączkach
Oj miałam przed porodem straszne po nic nigdy mnie nie bolało ;-) Więc to nie jest reguła ze po cc są bardzo bolesne ;-) Powiem tak skoro decyduję się teraz na 2cc to powinno mówić samo za siebie Mój partner też się w 100%ze mną zgadza i wspiera mnie w decyzji o cc /bardziej bezpieczne dla dziecka ;-)/ trzymajcie sie ;-)
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
zgadzam się,że cc jest bezpieczniejsze dla malucha.zagrożenia okołoporodowe dla dziecka przy cc są dużo mniejsze. Moja córeczka dostała 10pkt a 3 miesiące później okazało się ,że miała przy urodzeniu ostre niedotlenienie i ma w głowie bąbelka. Trzebabyło ją leczyć i rehabilitować. Myślę,że gdybym miała cc to nie byłoby tego problemu.
A czy ktoś się wypowie jak było z karmieniem po cc? Mam obawy czy będę miała pokarm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
jestem w 31 tygodniu ciaży, jak na razie mogę rodzić sn i jestem szczęśliwa z tego powodu. Choć gdybym miała mieć cc to nie rozpaczałabym, bo wiadomo, że życie i zdrowie moje i dziecka jest najważniejsze. Nie chciałabym cc "na zyczenie", ale też nie uważam (bo spotkałam się z takimi opiniami), że kobieta wybierająca cc jest "gorsza", jest egoistką, jest "gorszą" matką bo myśli niby bardziej o sobie. Moja koleżanka z pracy miała cc ( z przyczyn zdrowotnych) i czuła się gorsza z tego powodu od kobiet, które rodziły sn. A to bzdura, moja ciąża jest wynikiem in vitro czy to oznacza, że moje dziecko jest gorsze od dziecka poczętego naturalnie?
uważam, że przede wszystkim tę decyzję należy skonsultować ze swoim lekarzem, niech on powie o plusach i minusach cc i sn, niech wypowie się, co dla danej kobiety jest lepsze. Ja sie zdaję całkowicie na opinię mojej ginekolog ![]()
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Ja bardzo chciałam miec cesarkę ale tez miałam wskazania do niej. To nie było wyłącznie moje "chcenie". Ale dzięki temu że strasznie nalegałam bo proponowano mi próbę sn a później jak sie nie uda to dopiero cc , ale tak jak wspomniałam cisnełam lekarza i udało się. Mała dostała tylko 5 pkt. Miała niedotlenienie i jak bym rodziła sn to by była martwa. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Cesarskie ciecie jeszcze raz powtórzę to poważna operacja, w narkozie nie jakiś tam byle zabieg. Jest dobrodziejstwem wtedy gdy jest używana zgodnie z przeznaczeniem dla ratowania życia i zdrowia zarówno matki jak i dziecka. Jeżeli lekarz zalecił cc to znaczy, że sytuacja tego wymagała. I taka mama nie jest w żaden sposób gorsza od takiej rodzącej sn.
Natomiast zupełnie inaczej ma się sytuacja gdy mama w ciąży fizjologicznej decyduje się na cc "na życzenie", oki jej sprawa ale niech nie pisze później na forach nieprawdy, że cc jest bezpieczniejsza dla dziecka od porodu sn, bo są to brednie, niepoparte żadnymi naukowymi dowodami. Nikt jej nie broni pociąć się jak ma na to ochotę ale niech nie wmawia ludziom, że tak jest lepiej. Trzeba mieć cywilna odwagę żeby napisać - wybieram cesarkę bo chcę a nie mydlić oczu sobie i innym, że tak jest lepiej bo nie jest. Niestety nie mam obecnie dostępu do fachowej wiedzy na ten temat, ale jak poszperam w domu to Wam napiszę. Bo nie mogę po prostu przejść obojętnie jak ludzie piszą nieprawdę. Karolino zmartwię Cię ale dla dziecka najlepszy jest poród sn, powikłania po nim mogą się zdarzyć ale to nie zmienia faktu, że jest to najbezpieczniejsza forma wyjścia na świat dziecka. Jeżeli dochodzi do powikłań to jest to wina tylko i wyłącznie personelu medycznego, który w odpowiedniej porze nie zareagował. Wszystko co przechodzi dziecko podczas porodu jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania poza łonem mamy. CC ma przede wszystkim uratować mu życie.
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.we-dwoje.pl/znieczulenie;...ykul,4253.html Edytowane przez andziat Czas edycji: 2010-10-18 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Artykuł na temat który poród jest bezpieczniejszy dla dziecka:
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/656...podczas-porodu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aja dziękuję za artykuł ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
Mogę z Tobą polemizować
Moja ciotka-chirurg od 20lat, 3cesarki na życzenie, cięła mnie przy 1 jak i bedzie to robić przy 2 lekarz idealny, tłumy do niej walą bo ma tzw smykałkę powiedziała mi kiedyś fajna rzecz Jak ktoś lubi cierpieć niech cierpi jak mu to do zbawienia jest potrzebne Pogłoski, że cc jest niebezpieczne wzięły się stąd że to statystyka do której podłączyli wszystkie przypadki /wiadomo jak ktos ma duzy problem np gestoza robiona mu jest cesarka jeśli umrze to przy cesarce wiec to zawyża statystykę PORÓWNANIE DZIECKO MOJEJ KOLEZANKI PO SN CAŁE W KRWIAKACH NA TWARZY, OCZY NAPUCHNIĘTE, NOS PŁASKI, MOJE DZIECKO PO CC STAN IDEALNY, SSAŁO SOBIE PALCE NIC JEJ NIE INTERESOWAŁO CO SIĘ DZIEJE
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Ale dopisz, że te opuchlizny i krwiaki schodzą, bo ktoś pomyśli, że zostają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Oczywiście, ze schodzą jednak sn jest dla dziecka cięższe do przejścia niż cc
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Wicie co jestem w 10 tygodni dopiero ale bardzo boję sie porodu obojetnie czy to bedzie SN czy CC. Moja doktor powiedziala ze nie mozna powiedziec że którys jest bezpieczny a którys nie. Wszystko zależy od wskazań. A moja teoria to jak ma byc dobrze to bedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Dot.: Cesarka czy naturalny poród? Mamy 2008-2010
Zdecydowanie sn, nie dała bym się za żadne skarby pokroic na własne życzenie, chyba że wystąpiła by taka konieczność, ale to zupełnie zrozumiałe, wtedy nikt nie pyta o zdanie. Mam nadzieje, że kolejne dziecko też będzie mi dane urodzić sn.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę poszukać gdzieś widziałam statystyki, które wyraźnie mówiły, że jest mniejszy odsetek śmiertelności noworodków w przypadku cc niż sn ![]() a gdyby zbadać tylko śmiertelność przy cc planowanym, to podejrzewam, ze były jeszcze niższy, no bo teraz do tego odsetka wliczają też cc robione na ostania chwilę po długim porodzie sn ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]() o rany i po takich opowieściach chce cc, potem słyszę o jakimś bezproblemowy sn, i się ciągle waham ![]() ale czy jest sens ryzykować ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
nie popadajmy w histerie poród sn to czynność fizjologiczna jak i cala ciąża.. a nie jakiś niezwykły przypadek gdy nikt z osob pracujących w szpitalu przyjmując rodzącą nie wie co robić.. idąc twoim tokiem myślenia to tzw "CC na życzenie" wiąże się z większym ryzykiem bo decyzję podejmuje spanikowana wizją porodu pacjentka(często w dodatku dając łapówkę nie do końca przekonanemu o wskazaniach lekarzowi) a nie lekarz ginekolog.. co innego CC ze wskazań.. o której decyduje lekarz.. moim zdaniem wszelkie zabiegi na życzenie to jakieś nie porozumienie.. bo nie długo ludzie będą żądać np wycięcia wyrostka zanim dostaną zapalenia.. ot tak na wszelki wypadek... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
dziewczyna przy mnie w szpitalu 20godzin sn i dopiero zrobili jej cc /zmienił się lekarz dyżurny i zauważyli, ze mały obkrecił się pępowiną na główce /nie szyi/ i co ona parła to on nie mógł wyjść chyba nie muszę mówić jak wyglądał, pamiętam jak ona płakała bo miał zdeformowaną główke choć lekarze mówili że to się rozejdzie
I własnie po takich rewelacjach mówie tak CC powiem wiecej przy znieczuleniu ogólnym bo kręgosłup już zaliczyłam i dziękuję bardzo za te przyjemności a tak miło i przyjemnie u ciotki w szpitalu na osobnej sali żyć nie umierac ;-) Przypomniało mi sie Kolezanka też rodziła bardzo długo /1dziecko 35lat/ i co smieszniej po dobie męczarni wydusiła małego ale nie mogła urodzić łozyska wiec zrobili jej cc no mistrzostwo świata
I zesłał ją Pan na ziemię...By siała zamęt i zniszczenie... 18TYDZIEŃ-CHŁOPAK ![]() ![]() Edytowane przez AlicjaH Czas edycji: 2010-10-18 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() JESTEM matką. Miałam cc, z czego akurat się cieszę, doszłam prędziutko do siebie, z karmieniem tez nie było problemów żadnych raczej. A jaka krzywda dla dziecka? nie bardzo rozumiem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dlaczego uważasz, że SN jest dla dziecka bezpieczniejsze? Ja się nie zgadzam z tym. Przede wszystkim ogromne ryzyko zakażenia bakteriami, no i ogromny wysiłek, który jednak nie dla każdego dziecka jest możliwy do przejścia. Ogólnie uważam, że jeśli przeciwwskazań nie ma, powinno być SN, ale też - lekarze często za długo zwlekają ze zrobieniem cc (czasem po kilka dni), kobieta coraz bardziej zmęczona, dziecko też. Ja miałam fuksa, że zrobili mi szybko w miarę, ale koleżanka z wątku czekała 20h. Koszmar. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boję się tego po- jak rana, jak brzuch wróci do normy, cała figura, bo ćwiczenia na dłużej chyba odpadają niż po SN?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
to jest chyba oczywiste, że poród ma się odbyć w szpitalu i z jak najbardziej fachową opieką
bo dążenie do minimalizowania ryzyka jest naturalne i nie uważam, żeby cc było bardziej ryzykowne niż sn, wręcz odwrotnie a dla mnie porozumieniem jest np. kiedy kobiety mają najwięcej do powiedzenia jak inne kobiety mają rodzić ![]() obecnie w Polsce co trzecie dziecko rodzi się przez cc, ciekawe kiedy będzie więcej cc niż sn? ![]() a dla mnie porozumieniem jest np. kiedy kobiety mają najwięcej do powiedzenia jak inne kobiety mają rodzić ![]() a wg mnie jeśli ktoś chce sobie wyciąć wyrostek żeby uniknąć choroby, to jego sprawa, i mi nic do tego, to jego życie więc dba o nie jak może, ja nie jestem mu w stanie zagwarantować , że nie umrze z powodu zapalenia wyrostka, więc nie będę go odwodzić od tego, bo nie wezmę odpowiedzialności za jego życie ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22737409] Owszem, ale epi nie działa w nieskończoność. U mnie 2,5h działał, a w sumie po 7-8 zrobili mi cc. Bzdury. Są sytuacje, gdy personel medyczny nie może zareagować, bo nie ma pojęcia, że np. dziecko się zaklinowało (czasem da się to stwierdzić, a czasem nie). Tak samo, gdy dochodzi do powikłań, bo dziecko duże - określają to wyłącznie na podstawie usg, a to maszyna - omylna mimo wszystko. Dlaczego uważasz, że SN jest dla dziecka bezpieczniejsze? Ja się nie zgadzam z tym. Przede wszystkim ogromne ryzyko zakażenia bakteriami, no i ogromny wysiłek, który jednak nie dla każdego dziecka jest możliwy do przejścia. Ogólnie uważam, że jeśli przeciwwskazań nie ma, powinno być SN, ale też - lekarze często za długo zwlekają ze zrobieniem cc (czasem po kilka dni), kobieta coraz bardziej zmęczona, dziecko też. Ja miałam fuksa, że zrobili mi szybko w miarę, ale koleżanka z wątku czekała 20h. Koszmar.[/QUOTE] 7h to miałaś szczęście trafić na ludzi szpital, u nas w mieście 20h to normalka ![]() mojej siostrze, która urodziła 3 tyg. temu zrobili po 16h, bo ... zapłaciła ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.