![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Bolączki wizażowych mam
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łamie się przepisy notorycznie, karać nie ma komu. Prawo o ruchu drogowym reguluje to tak: "Art. 33 ust. 1a.*W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni (nie chodnika). 2.*Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę. 3.*(...) 5.*Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy: 1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub 2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów. 6.*Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. 7.*Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10."
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-09-10 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29333094]A kogo to? Ja bym od razu palnęła: a co cię to obchodzi?
![]() Mnie zaczyna drażnić naciskanie na odpieluchowanie. Córa ma 16 miesięcy, na litośc boską.[/QUOTE] Corke odpieluchowalam w wieku 3,5 lat, bo dopiero wtedy byla gotowa (strasznie bala sie nocnika i takie tam...) i ciagle slyszalam tez, d;aczego jeszze w pieluche wali kupska. A co ich to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
No właśnie, ja kilka razy posadziłam na nocnik dla świętego spokoju i w sumie z ciekawości - jak mała zareaguje. No i był ryk, bo jej niewygodnie. TO ja w nosie to mam, dziecko mi się zbuntuje i w końcu wcale nie będzie chciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
My jeszcze nie mamy nocnika w domu, pewnie gdzieś dopiero za rok spróbujemy, jak będzie ciepło znowu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja chce odpieluchowac dziecko najszybciej jak to mozliwe. Mysle, ze tak kolo roczku bedzie w stanie zakomunikowac swoja potrzebe i wtedy sprobuje. I chodzi mi nie tyle o gadanie innych, co o zdrowie dziecka bo bardzo watpie w to, ze chodzenie kilka lat bez przerwy z folia (w dodatku farbowana) na tylku jest zdrowe.
Swoja droga czesto widze jak matki nie pala sie do zmiany pieluchy starszemu dziecku (bo nie placze jak ma mokro) i taki dzieciak sika w jedna nie jeden a dwa razy (a moze nawet i wiecej) i wtedy mu to wszystko fajnie kotluje w pieluszce. Szkoda, ze takie osoby nie wpadna na to, ze w tym moczu mnoza sie bakterie i ciekawa jestem czy te mamusie zmieniaja sobie podpaski co 5 godzin tak jak swoim dzieciom pieluchy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
Martynko, dziecko świadomie jest w stanie komunikować dopiero ok. 1,5 roku.
A co do zmieniania pieluch nie przesadzaj. Musiałabym w nocy córce pieluchę zmieniać ze 3 razy i ją wybudzać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
szaja nie mowie zeby w nocy wybudzac bo to inna bajka, ale jak widze dziecko biegajace po domu kilka godzin w jednym papmersie, ktory jest tak ciezki ze dzieciak ma problemy z chodzeniem, to... uwazam, ze takiej matce limity na podpaski powinni wprowadzic zeby zobaczyla jak to jest miec na sobie cos nieswiezego i pelnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam matke, ktora mowi ze swoje dziecko odpieluchowywuje od 7 miesiecy. ja swoja cale 2 tygodnie uczylam wolania na nocnik. efekt jest taki, ze i moja i jej corka w wieku 2 lat sikaja na nocnik, tylko mysmy sie bez stresu obsikanych podlog, spodni, majtek i co polgodzinnego wysadzania obyly |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiem tez ze sama zaczelam siadac na nocnik wlasnie okolo roczku i na pewno nie obylo sie bez wypadkow, ale juz wtedy jakos musialam matke poinformowac o potrzebie. I nie mowie, ze wolalam "siku" czy "kupe" (chociaz znam przypadki gdzie dziecko szybciej mowilo niz chodzilo) ale jakos musialam jej to dawac do zrozumienia. Z reszta nie ja jedna. Kiedys jak dzieci byly chowane w tetrze, to szybko byly sadzane na nocnik. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
No bo kiedyś to byle najszybciej dzieciaka oduczyć, bo pampersy drogie, a kto będzie tetrowe prał. Moją przyjaciółkę maltretowali by w wieku 9 miesięcy zaczęła sama chodzić, a gdy miała nieco ponad rok już robiła do nocnika. Po prostu inne czasy. Teraz to nie dziwne, że rodzic nie chce zmuszać dziecka i dopiero gdy samo jest gotowe to go się sadza. Dla mnie to chore takie małe dzieci uczyć czegoś, co przecież i tak się nauczy w swoim, odpowiednim do tego czasie. Przez to gorzej się mózg rozwija, bo zajmuje się czymś innym niż powinien.
(...) Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
kobieta za ladą
|
moja zakumała gdzieś 2 miesiące temu przed 3 urodzinami tj całkowite kontrolowanie siusiu
![]() przez rok! była wysadzana przed każdym spacerem i przed snem i na pupe pielucha całkowite odpieluchowanie takze nocne zajeło nam niecałe 2 tygodnie ![]() a ile sie nasłuchałam od tesciowej ze to moje ZANIEDBANIE bo jej dzieci to w 1 roku zycia latały bez ![]() mnie wkurza zdziwienie dlaczego ja nie chce następnego dziecka(o ile go będę oczywiście miała)karmić naturalnie bo mleko w kartoniku (w sensie modyfikowane) takie drogie ![]() ![]() no i nieśmiertelne--dlaczego nie chodze z dzieckiem do kościoła ![]() ![]()
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak pisaly dziewczyny, mozg dziecka ma swoje etapy rozowojowe, dlatego tez dziecko nie od razu lata na dwoch nogach, dlatego tez alfabet pojawia sie pozniej co to za przyjemnosc latac za dzieckiem z nocnikiem, jak dziecko nawet nie kojarzy co do czego? moze i skojarzy ze tam siusiu, pewnie. tylko ze nie wie kiedy to siusiu robi dudi, moja nawet nie chrzczona, ale juz sie nie pytaja. kilka odpowiedzi o hipokryzji wystarczylo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
kobieta za ladą
|
katakumba ja na takie pytanie odpowiadam ze jakbym chciała se pobiegać poszłabym do parku
![]() mi sie wydaje ze teraz niektórzy rodzice są bardziej świadomi i ze tak powiem oczytani ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(ten o energooszczednosci) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
kobieta za ladą
|
podpis to cała ja
![]()
![]() |
#78 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Z tym oczytaniem, to tez roznie bywa. Ostatnio mloda matka (nie tam zadna 50-latka) doslownie zjechala mnie za to, ze rozwazam karmienie dziecka normalnym jedzeniem dopiero od 6 miesiaca. Ze rzekomo malej krzywde robie bo od 3 gora 4 mies powinno podawac sie jedzenie jesli dziecko jest na MM. A najnowsze badania wykazaly, ze niezaleznie od rodzaju mleka zaleca sie nie zywic dziecka przed ukonczeniem 6 mies. Takie sa nawet zalecenia WHO, no ale chce swojemu dziecku krzywde zrobic. I oczytana kobieta mi to powiedziala.
Co do pieluch uwazam, ze nie jest obojetne dla zdrowia chodzenie caly czas z folia na tylku i chce dla mojego dziecka dobrze, tylko dlatego chce nauczyc mala robic na nocnik najszybciej jak sie da. Jezeli ktos by mi przedstawil wyniki wieloletnich badan nad wplywem pieluch jednorazowych i byloby napisane, ze nie maja wplywu na zdrowie dziecka, to mala moglaby sobie latac w pampersach nawet do 3 lat i by mi to nie przeszkadzalo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba strach o koszt pieluch ewentualnie dla ciebie dziecko ma tylko powloke fizyczna, rozumu nie ma, wiec szkoda dla psychiki jaka mozesz wyrzadzic jest malo istotna, tak? ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- starach o zdrowie dziecka? co ty piszesz kobieto? chyba strach o koszt pieluch ewentualnie dla ciebie dziecko ma tylko powloke fizyczna, rozumu nie ma, wiec szkoda dla psychiki jaka mozesz wyrzadzic jest malo istotna, tak? zreszta, pozyjemy zobaczymy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
kobieta za ladą
|
moja jak miała gdzieś 1,5 roku to jak widziała nocnik to wyła wyginała sie i takie tam
nocnik schowałam wyciągnełam po pól roku i gites ![]() martynka moja droga zobaczymy pogadamy a propo nocnika ![]()
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Ja odnośnie WHO... po pierwsze, te ich zalecenia często to takie mało realne do naszego życia. Po drugie, oni raz tak, raz siak. No i, jak sama nazwa wskazuje, to są ZALECENIA, czyli możemy albo i nie stosować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
zalecenia who : http://www.who.int/features/qa/57/en/
nalezy jednak pamietac, ze bigos pociety w drobny mak bedzie semi - solid, jednakowoz nie dam dziecku 6 miesiecznemu "zgnilej kapusty" (tak o kwasnej kapuscie mysla np anglicy) pamietac tez nalezy ze WHO obejmuje zarowno afryke jak i oceanie, wiec ich zalecenia sa bardzo szerokie glownie te 6 miesiecy jest po to, zeby matki choc do 4 karmily jakby napisali ze do 4go to minimum, mamy skracalyby ten okres sila przyzywczajenia, ze instytucje zawsze przesadzaja mialam ostatnio zajecia z przedstawicielem WHO w UK wiec wiem, co mowie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
martynko, poczytaj o pieluchach wielorazowych. To jest zdrowa alternatywa na pampersy, które rzeczywiście ze zdrowiem nie mają nic wspólnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29333094]A kogo to? Ja bym od razu palnęła: a co cię to obchodzi?
![]() Mnie zaczyna drażnić naciskanie na odpieluchowanie. Córa ma 16 miesięcy, na litośc boską.[/QUOTE] Teść po takiej uwadze usłyszał ostatnio od mojego męża "A co, nie możesz się już doczekać?" ![]() Co do odpieluchowania to trudno określi jaki wiek odpowiedni, dla jednego 1,5 roku to wcześnie dla kogoś innego w sam raz. Każde dziecko w swoim czasie zaskoczy, chociaż ja akurat widzę sens we wcześniejszym wysadzaniu dziecka. Do kościoła nie chodzę ani sama ani z dzieckiem, ale starsza córka ma kontakt z zakonnicą w p-lu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29341969]Ja odnośnie WHO... po pierwsze, te ich zalecenia często to takie mało realne do naszego życia. Po drugie, oni raz tak, raz siak. No i, jak sama nazwa wskazuje, to są ZALECENIA, czyli możemy albo i nie stosować
![]() szajajaba, bo zmieniają siębadania, dlatego i zalecenia sie zmieniają. Nie rozumiem w ogóle dyskusji nt., kiedy odpieluchować dziecko - kazdy robi jak uważa i już. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
oni pisza ze niezaleznie jakie mleko
kurde raz piszecie MM ze mleko matki raz ze mleko modyfikowane ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- w ogole w dokumencie nt jest paragraf gdzie po karmieniu piersia jesli matka nie moze jest najlepsza opcja "mamki" dopiero widac jak ma sie to do rzeczywistosci naszej: EXERCISING OTHER FEEDING OPTIONS 18. The vast majority of mothers can and should breastfeed, just as the vast majority of infants can and should be breastfed. Only under exceptional circumstances can a mother’s milk be considered unsuitable for her infant. For those few health situations where infants cannot, or should not, be breastfed, the choice of the best alternative – expressed breast milk from an infant’s own mother, breast milk from a healthy wet-nurse or a human-milk bank, or a breast-milk substitute fed with a cup, which is a safer method than a feeding bottle and teat – depends on individual circumstances. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
kobieta za ladą
|
aaaa
nie wiem ja sie strasznie"cykałam" z wprowadzaniem czegokolwiek nowego zaczeliśmy jak zwykle to bywa od jabłka ![]() ![]() teraz mam luss bo jada wszystko oprócz naleśników ![]() ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- no już widze jak polki "pozwalają"innym kobitkom karmić swoje dziecie(ja na bank nie dałabym ![]() albo kupują w banku z ludzkim mlekiem ![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
ja zaczelam od banana i spanikowalam jak znalazlam niestrawiona celuloze w kupie. wtedy jeszcze nie wiedzialam ze to tylko celuloza a nie robaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.