![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Presja
a mnie zastanawia po jaką cholerę zmuszają
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
fajny temat
![]() JA- do 6stego miesiaca maja tylko na cycu, TESCIOWA -daj jej pic, przeciez mlekiem sie nie napije JA - po 6stym miesiacy cyc+sloiczki, TESCIOWA- nie dawaj jej sloiczkow, sama gotuj (teraz mowi nie gotuj, dawaj jej sloiczki) JA - dziecko nie musi jesc cukru, uzywac soli, TESCIOWA - ja probowalam tych obiadkow i sa niesmaczne JA - do 5tego miesiace dziecko bez poduszki, TESCIOWA - daj jej poduszke bo oczka wyteza i dostanie zeza jedno z lepszych moim skromnym zdaniem :P ) moglabym mnozyc przyklady caly dzien, mieszkalam z tesciowa przez pol roku po urodzeniu Majeczki, to byl KOSZMAR, teraz mam spokouj ![]()
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
Klarisso, ale mnie krochmal zaleciła pediatra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20525641]Klarisso, ale mnie krochmal zaleciła pediatra
![]() Ja się obawiam o moją małą bo wiem od mojej mamy, że od dziecka byłam na wiele kosmetyków uczulona (co mi zostało do dzisiaj) i był ze mną problem w pielęgnacji. Dlatego na pewno najpierw spróbuję normalnego żelu czy olejku do kąpieli i jeśli nie zaszkodzi to nie będę stosować "delikatniejszych form" żebym potem nie miała właśnie takiego problemu, że dziecko na każde mydło, szampon czy żel jest uczulone.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-07 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
A to pewnie, na zapas nie ma co działać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Ja na razie jestem w ciąży i najbardziej nie lubię, jak ktoś mówi "Nie możesz się teraz denerwować!" Tak, jakbym to robiła umyślnie i miała perwersyjną przyjemność. To chyba standardowy tekst. Jak mówią tak znajome, to myślę, że nie mają nic do powiedzenia i chcą wypełnić pustkę, ale kiedyś usłyszałam od lekarki, że jak się będę tak denerwować, to mi się urodzi znerwicowane dziecko i nie będzie spało w nocy. Na tej samej wizycie, jak tylko weszłam do gabinetu i usiadłam, usłyszałam, że źle siadam, bo muszę pamiętać, że teraz noszę w sobie życie i że dziecko odczuwa takie wstrząsy. Teraz mam do tego dystans, ale wtedy wyszłam ze strasznym poczuciem winy i chciało mi się płakać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Mnie męczy jedno "dlaczego nie posyłasz do przedszkola"?
Tak, jakbym posyłąjąc czterolatkę odebrała jej rok cennej życiowej edukacji krzywdząc ją nieodwracalnie. Po usłyszeniu moich wyjaśnień widzę jednak przytakiwanie, ale denerwuje mnie to, że w ogóle muszę to wyjaśniać. Ciągnąc chrzcielny offtop: u nas było tak, że mój brat był (i jest) chrzestnym mojej córki i nie miał jeszcze bierzmowania. Do ochrzczenia dziecka wystarczy tak naprawdę jeden rodzic chrzestny (musi spełniać wszystkie warunki, w tym bierzmowanie), drugi zaś może pełnić wszystkie funkcje, brać udział w obrzędach jako ojciec/matka chrzestna (trzymanie świecy, przysięga, późniejszy obrządek przy komunii itp), dla nas i dla wszystkich jest chrzestnym, a jedynie w dokumencie dla kościoła figurować będzie po prostu jako ''świadek chrztu'', co potem można zmienić.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-07-07 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też jestem zagorzałą przeciwniczką babcinych rad, zwłaszcza, kiedy o nie nie zabiegam. Moja szwagierka zaproponowała mi kiedyś na odparzenia mąkę ziemniaczaną, co oczywiście zignorowałam, aż do momentu, gdy tyłek córki nie zrobił się koloru buraczkowego, od odparzenia właśnie. Zadziałała tylko mąka! ![]() Od roku na wszelkie zaczerwienienia na tyłku małej stosuję wyłącznie m. ziemniaczaną. Polecam ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
czytam dziewczyny te wasze posty i powiem wam że ja na razie na mamę i teściową ie mogę narzekać. są wspaniałe i kochane, czasem nawet jak o coś pytam to nie bardzo konkretnie chcą odpowiadać, tak jakby nigdy nie były w ciąży, mówią tylko, że sama się wszystkiego nauczę i sama zobaczę jak postępować z własnym dzieckiem. jestem im za to bardzo wdzięczna i mam nadzieję że tak zostanie.... no na razie doradzają w kwestii wyboru imienia, ale to mi akurat nie przeszkadza.
no ale.... właśnie to ale... najgorszą przykrość sprawiają mi teksty moich rówieśniczek......!!! i to przede wszystkim tych co nigdy nie rodziły, ale mają taaaaką wiedzę na temat dzieci, karmienia (oczywiście tylko do 4 miesiąca bo potem to już niewygodne), wagi w ciąży, zapobiegania rozstępom, kurczenia się cycków..... można się powiesić od tych rad po prostu!! nie wiem, czy wy też tak macie lub miałyście w ciąży, ale ja zamiast to olewać, to bardzo to biorę do siebie i ostatnio po spotkaniu ze "znajomymi" popłakałam się, że jestem taka nienowoczesna, bo chciałabym karmić dzidziusia cyckiem. to oczywiście hormony i wiem że powinnam mieć to w d..... jeden wniosek z tego wyciągam, nigdy przenigdy nie będę się tak zachowywać w stosunku do swoich koleżanek, tych które dopiero planują ciążę.... bo już wiem co to znaczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Wiecie, co u mnie sprawdziło się jako środek zaradczy przed jakąkolwiek presją? Zanim ktokolwiek zdążył na mnie naciskać, otwarcie, stanowczo, głośno wyrażałam i wyrażam swoje poglądy na dany temat. Poważnie. Przeważnie już wtedy naciskacz nie ma odwagi naciskać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20543112]Wiecie, co u mnie sprawdziło się jako środek zaradczy przed jakąkolwiek presją? Zanim ktokolwiek zdążył na mnie naciskać, otwarcie, stanowczo, głośno wyrażałam i wyrażam swoje poglądy na dany temat. Poważnie. Przeważnie już wtedy naciskacz nie ma odwagi naciskać
![]() Ja to się znowuż boję, żeby kogoś nie urazić. Wiele z tych osób radzi "z dobrego serca", nie mają złych intencji i nie podejrzewam spisku gnębicieli ![]() ![]() ![]()
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie rady będziemy słyszeć zawsze. Najpierw od znajomych, krewnych, obcych. Potem dojdą nauczyciele, którzy będą czasem myśleli, że wiedzą lepiej (czasem faktycznie będą wiedzieć lepiej, niestety). Wydaje mi się też, że nikomu korona z głowy nie spadnie, gdy przyzna, że rada może być trafna i ją wykorzysta. Idealna mama to wcale nie taka, która wszystkie decyzje podejmuje sama i wszystko wie najlepiej. Często sprawdzone metody są dobre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co podkreślone powiedz że im cytuje ![]() Dziesięć sposobów na sprawdzenie czy jesteś już gotowy by zostać dobrym rodzicem. 1. KOBIETY: aby przygotować się do macierzyństwa, włóż szlafrok i przymocuj sobie na brzuchu worek z grochem. Noś go przez 9 miesięcy. Po tym czasie wyjmij z worka 10% grochu. MĘŻCZYZNA: aby przygotować się do ojcostwa, pójdź do najbliższej apteki, wyłóż całą zawartość portfela na ladę i oddaj aptekarzowi. Następnie pójdź do supermarketu i załatw by cała Twoja pensja była co miesiąc przelewana bezpośrednio na konto sklepu. 2. Aby przekonać się, jak będą wyglądały Twoje noce: chodź po pokoju od 17.00 do 22.00 nosząc mokry tobołek o wadze ok. 5 kg. O 22.00 odłóż tobołek, nastaw budzik na północ i idź spać.. O północy wstań i chodź po pokoju z tobołkiem na rękach do godziny pierwszej. Nastaw budzik na 3.00 rano. Ponieważ nie możesz zasnąć, wstań o drugiej i weź coś do picia. Wróć do łóżka o 2.45. Wstań o 3.00, gdy zadzwoni budzik. Przy zgaszonym świetle śpiewaj piosenki do godziny 4.00. Ustaw budzik na 5.00, wstań. Zrób śniadanie. Postępuj tak przez pięć lat i sprawiaj wrażenie zadowolonego z życia. 3. Wydrąż melon, robiąc mu z boku mały otwór o średnicy piłeczki pinpongowej. Zawieś go na sznurku u sufitu i rozbujaj. Weź miseczkę wodnistej papki i za pomocą łyżeczki spróbuj przełożyć jej połowę do wnętrza bujającego się melona, udając przy tym, że jesteś samolotem. Drugą połowę papki wylej sobie na kolana. Jesteś już gotów karmić roczne niemowlę. Aby przygotować się na karmienie raczkującego dziecka, rozsmaruj dżem na kanapie i zasłonach. Ukryj paluszek rybny za szafą z zostaw go tam na parę miesięcy. 4. Ubieranie maluchów nie jest wcale takie trudne. Kup ośmiornicę i siatkowaną torbę. Spróbuj włożyć ośmiornicę do torby tak, by żadne jej ramię nie wystawało. Czas przeznaczony na to zadanie : całe przedpołudnie. 5. Przygotuj się do wyjścia rano z domu. Czekaj pół godziny przed drzwiami do ubikacji. Wyjdź z domu. Wróć. Wyjdź ponownie. Wróć. Wyjdź i odejdź kilkanaście metrów. Wróć. Wyjdź i oddalaj się bardzo powoli. Po drodze zatrzymuj się, by dokładnie obejrzeć każdy niedopałek na chodniku, każdą gumę do żucia, każdy papierek i każdego martwego owada. Wróć pod dom. Krzycz głośno, że masz już tego dosyć, aż sąsiedzi staną w oknach i z zaciekawieniem zaczną się na Ciebie gapić. Teraz jesteś już gotów, by zabrać swojego malucha na spacer. 6. Pójdź do supermarketu, zabierając ze sobą cokolwiek, co przypomina dziecko w wieku przedszkolnym. Najlepiej nadaje się do tego celu dorosły kozioł. Jeśli chciałbyś mieć więcej dzieci niż jedno dziecko, weź ze sobą kilka kozłów. Nie spuszczając ich z oczu ani na chwilę, zrób zakupy na cały tydzień. Zapłać za wszystko, co kozły zjadły lub zniszczyły. 7. Naucz się na pamięć imion bohaterów dobranocek. Kiedy zorientujesz się, że podczas kąpieli śpiewasz „Ja jestem Pan Tik-Tak” jesteś już gotów, by zostać rodzicem. 8. Pamiętaj, aby wszystko to, co mówisz powtarzać przynajmniej pięć razy. 9. Pamiętaj, że Twoje dziecko najchętniej „robi” podczas zmiany pieluch, a już wprost pasjami, gdy jest całkowicie niezabezpieczone, a Ty właśnie stoisz na trasie „strzału”. 10. Zanim dorobisz się potomstwa, poszukaj ludzi, którzy mają już dzieci. Krytykuj ich bezustannie za brak konsekwencji i cierpliwości, za to, że nie uczą swoich pociech dyscypliny i pozwalają im na wszystko. Doradzaj im bez przerwy, co powinni zrobić, by dzieci wcześniej szły spać, jak mają nauczyć się dobrych manier i zachowania przy stole. Naciesz się tym okresem. Nigdy później nie będziesz już takim ekspertem w wychowywaniu dzieci. Mam nadzieję, że te na które presja bardzo wpływa się przynajmniej uśmiechnęły ![]() Dziewczyny wiecie gdzie mjejcie presje?? a tu ![]() To Wy jesteście matkami, Wy decydujecie co będzie ważne dla Waszego dziecka. To Wy jesteście od tego żeby je bronić przed wszystkimi namolnymi ludźmi, i tłumaczyć to tym namolnym ![]() Teściowe i matki miały już swoje 5 min w wychowaniu dzieci x lat temu, koleżanki niech się zajmą swoimi, a jak nie mają to albo niech się nie odzywają, albo sobie zrobią ![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- I jeszcze jedno, ja to kiedyś miałam PRESJĘ. Moja niezbyt normalna teściowa powiedziała, że ona odbierze mi prawa rodzicielskie, po tym jak ją poinformowałam, że jak nie przestanie się wtrącać to nie będziemy do niej jeździć, nie mówiąc o tym, żeby ona do nas zawitała. Ja wywarłam presję na męża ![]() Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2010-07-08 o 10:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
co do tego chrztu to ja byłam/jestem bez bierzmowania i ksiądz chciał jedynie zaświadczenie od katachetki w szkole, że chodzę na religię
![]() Cytat:
![]() ![]() dobry temat ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Aja, świeeeeetny ten tekst!!!! Normalnie usmiałam sie jak nigdy
![]() ![]() U mnie najbardziej na czasie jest ten punkt: Cytat:
![]() Oj,jakaż to szczera prawda jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
u mnie znowu to :
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale pojechała... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Kropka jak bym zaczęła Wam pisać jej patenty w stosunku do Nas to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
kobieta za ladą
|
a moja teściowa se wymyślila ze jak będzie w sierpniu na urlopie to mi wezmie dziecko na tydzień czasu...po co nie wiem ona chce i dobrze by było żebyśmy sie zgodzili...taaa jasne a potem dziecko do pionu doprowadzać do świąt BN chyba będę...
mieszka 3 km od nas i gdybyśmy tam nie chodzili toby chyba Julki nie widziała do tej pory tak jej strasznie daleko,ostatni raz u nas byla w lutym jak chodzila z kotkiem do weta co mieszka koło nas ![]() nie zebym sie licytowała która teściowa bardziej pogieta ![]()
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
A ja dziś wchodze do maleńkiego sklepiku i od razu sprzedawca(starszy pan) pokazuje mi numer miesięcznika "Dziecko" i mi wciska, no bo "fajny ręczniczek jest".Ja mówię,że nie czytam takich gazet, bo za mądra będę",a on ogromnie się zdziwił:"jak to-nie czyta pani???"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Xandra trzeba mu było powiedzieć,że dokształcasz się w necie na wizazu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze coś przyszło mi do głowy:
"Lato jest, no dajże się jej opalić! nie smaruj tak ciągle tym filtrem bo się uwrażliwi i jak potem raz nie posmarujesz to się spali, będzie się filtrować do końca życia, odbierasz jej witaminę D, inne dzieci tak ładnie opalone na brązowo" ... Spokojnie wtedy tłumaczę czując się dziwnie (żeby nie napisać, jak wariatka), żeby właśnie nie urazić. Przykazania świetne. Ale ten "mokry tobołek" to przy mojej córce 2 lata temu - aniołek jest ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-07-09 o 00:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Może od razu na solarium jej karnet wykupię, żeby jej bladość nie raziła nikogo w oczy ![]()
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie
![]() Dzisiaj już jestem bardziej asertywna w przypadku takich 'mądrości', nie słucham ich z pełną pokorą, tylko wytaczam swoje działa ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.