![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio przeczytane książki.
Skończyłam Złodziejkę Sarah Waters... świetna lektura i polecam. Historia dzieje się w wiktoriańskiej Anglii, ma w sobie elementy intrygii, romansu i powieści obyczajowej. Ciekawy styl opowiadania, zachęca do szybkiego przewracania stron.
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Sięgnęłam po Cobena - Nie mów nikomu - fajne czytadło, choć nie powalające
![]() Teraz zaczęłam Frankl'a "Człowiek w poszukiwaniu sensu" - dopiero kilka stron przeczytalam, ale już wsysa ![]()
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Gnój Wojciecha Kuczoka-Opowieść o trudnym dzieciństwie,rodzinnym piekle i śladach tegoż w dorosłym życiu.Historia opowiadana przez dorosłego już narratora,wspomnienie minionych lat-duży plus za styl, język,wyrazistość. Tego samego autora Senność-historia życia czterech osób, które łaczy wspólny,poważny problem-tytułowa senność .Wszyscy tkwią w swoistym letargu,postępują wbrew sobie z rozmaitych powodów,aż wreszcie przychodzi im się naprawdę ocknąć. Tak jak wyżej- znakomity,wyrazisty styl, mistrzowskie postępowanie ze słowem pisanym. Złodziejka książek-Marcus Zusak.Holocaust,śmierc i wojna przedstawione z ogromnym wyczuciem,o trudnych sprawach autor mówi niezwykle sprawnie.Dość powiedzieć że narratorem jest Śmierć,a głównym bohaterem niemiecka dziewczynka obserwująca zmieniający się świat z wielką uwagą. I na koniec Międzymiasto Agnieszki Gałuszki. Powieść na wskroś "podróżna"-dworce,perony,pociągi oczami współczesnej kobiety spędzającej większość życia w podróżach służbowych. Obserwowanie ludzi,chyba najciekawszego z możliwych obiektów staje się naturalne,ciekawe,oczywis te.Polecam każdemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Seria C. Lackberg- 9/10- świetne kryminały, szybko i dobrze się je czyta. Naprawdę wciągają! ![]() ![]() Seria kryminałów Alex Kava o Maggie O'Dell-9/10 - znowu- świetne kryminały! W miesiąc pochłonęłam całą serie. Bardzo ładnie łączą się wątki z poprzednich części z następnymi ![]() ![]() C. Clare Miasto Szkła-6/10- fantasy, szału nie było, ale da się przeczytać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny! Myślę że moglybyście mi bardzo pomóc
![]() ![]() Słyszałam o "Spalony tost... czyli życiowa filozofia Teri" (Teri Hatcher) albo "Smażone zielone pomidory" (Fannie Flagg) Może macie jakieś ciekawe pomysły? Może jakaś płyta z muzyką? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
iwwwonaa , wesna - to ja chyba jestem kompletnie zepsuta, tak jak wspomniane hamburgery, gdyz książkę przeczytałam a w McDn i tak się stołuję
![]() No ale Toksyna u mnie również na + , bardzo fajna ![]()
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Co myślicie o
"Coś pożyczonego" E. Giffin "Witaj na świecie maleńka" F.Flagg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tej pozycji Flagg nie czytałam - wystarczyły mi trzy pozycje tej autorki, w czasie których próbowałam się przekonać, ale to na nic. Po więcej się nie skuszę na pewno ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
Lew Tołstoj - "Anna Karenina" .
Rosja, XIX wiek, jednym z wątków jest opowieść o romansie zamężnej kobiety-tytułowej Anny z Wrońskim i jego późniejszych konsekwencjach (szczególnie nieprzyjemnych dla Karenin). Przedstawiona jest również historia miłości Lewina do księżniczki Kitty, oraz ogólne nastroje panujące w Rosji (Moskwie, Petersburgu i na rosyjskiej wsi). Bardzo dobrze mi się czytało tę książkę ![]() ![]()
![]() |
#70 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
Tak czy inaczej, polecam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Oczywiście się przyłączam
![]() ,,Spalona żywcem" - powalająca i porażająca okrucieństwem i zacofaniem. Warto przeczytac i to bardzo. Jeśli można w ogóle oceniac taką książkę to daję 10/10. W podobny sposób, chociaż jednak mniej wstrząsający wpłynęła na mnie ,,Kwiat pustyni" Waris Dirie. Ostatnio przeczytałam również ,,Szkieletową załogę" Kinga - pół na pół - dosłownie, bo połowa opowiadań mi się podobała, a połowa nie ![]() ![]() ![]() I jeszcze wrzucam mój ranking książek Rudnickiej (zamieściłam go już też w wątku ,,Jaką obecnie czytacie...", więc jakby co to wybaczcie ![]() Z uwagi na to, że nie czytałam jeszcze ,,Natali 5", wygląda on tak ![]() ,,Czy ten rudy kot..?" ,,Zacisze" ,,Zacisze. Powrót". ,,Lilith" ,,Martwe jezioro". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
Skończyłam właśnie "Jedenaście minut" Coelho i jakoś nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. Dałabym tak 6/10. Bardzo lubię tego autora, dlatego troszkę się zawiodłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam ,,Merde! Rok w Paryżu" Clarke'a - lekka, miła i przyjemna lektura, z dużą dawką pozytywnego humoru. Sympatyczne perypetie Anglika we Francji. Fajnie, że to lekka książka napisana z męskiego punktu widzenia. Ciekawe ciekawostki o Francji. Na mnie działała bardzo relaksująco. W kategorii łatwych, lekkich i przyjemnych daję jej 9/10 - za dużo trochę polityki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Charlaine Harris Czysta jak łza- 6/10 pierwszy tom serii kryminalnej o Lily Bard, całkiem niezła książka, nieco specyficzna, fabuła nie jest porywająca jak w przypadku kryminałów do których jestem przyzwyczajona, ale nie jest źle. Teraz czytam drugą część Czyste szaleństwo, zobaczę czy w drugim tomie akcja się rozwinie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Lisa See- " Dziewczęta z Szanghaju" Daję jej 8/10 ponieważ nie podobało mi sie zakończenie, początek był fajniejszy wiecej się działo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio
Leszka Talko Dziecko dla odważnych - zbiór opowieści o dzieciach autora. Zabawna, z dystansem i humorem. Polecam nie tylko rodzicom. Ch. Harris Martwy aż do zmroku. Przeczytałam bo jestem fanką HBO-wskiej Czystej Krwi. Zawiodłam się. Książka napisana marnym językiem, nie porywająca. Zastanawiam się jak z takiej kiepskiej książk zrobili tak fajny serial. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny wpadam do Was po poradę....
uwielbiam tematykę duchów, śmierci, tajemniczości w książce, przeczytałam ostatnio taki artykuł https:// sites .google.com/site/news048/ i znowu mam ochotę na jakąś fajną książkę na jesienne wieczory... Polecicie coś ciekawego? (nożyczkuje link, trzeba usunąc spacje przed i po sites) Edytowane przez Misulka Czas edycji: 2011-10-10 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Właśnie skończyłam pozycję pt."Skazaniec" autorstwa Krzysztofa Spadło.
Głównym bohaterem książki jest młody człowiek, który w wieku dwudziestu dwóch lat trafia do więzienia (Zakład Karny we Wronkach) i będzie odsiadywał tam karę dożyciocia. Akcja książki toczy się w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. To w skrócie... Narracja w książce jest pierwszoosobowa, tak więc więzienną rzeczywistość poznajemy z perspektywy głównego bohatera. Moim zdaniem nic w tej pozycji nie jest przypadkowe, że jest bardzo, bardzo, bardzo dopracowana. "Skazaniec" błyskawicznie pochłania czytelnika i na bardzo, bardzo długo zapada w pamięć. Ja właśnie zabieram się za drugi tom. POLECAM! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
BAN stały
|
Z przyjemnością przeczytałam "House of Cards. Ograć króla" Michaela Dobbsa kupioną w księgarni Matras,świetnie się czyta, przeczytałam jednym tchem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Hopeless, Losing Hope, Szukając Kopciuszka - dawno nie czytałam takich książek. W jednym momencie się śmieję, a w drugim płaczę. Tyyyyle emocji mają w sobie. A do tego bardzo fajnie wykreowani bohaterowie. 3 część to taki dodatek, ale warto znać
![]()
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Ostatnio miałam okazję czytać książkę Naveed"a Jamali pt. "Jak złapać rosyjskiego szpiega". Książka przedstawia młodego człowiek, który staje się podwójnym agentem. Akcja nawiązuje do historii zimnej wojny, która wydaje się być zakończona. Jednak w rzeczywistości przybrała jedynie inny obraz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Serię Millennium skończyłam niedawno, ale nie na długo zapewne, bo już dostępna jest część czwarta... Umieram z ciekawości!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
BAN stały
|
Ja proponuję sięgnąć po książkę Cay Garci Za drzwiami pałacu, z tej książki możemy się dowiedzieć, jak naprawdę wygląda prawdziwe życie saudyjskiej księżniczki. Książka robi naprawdę duże wrażenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
"Projekt Prawda" - Mariusz Szczygieł
Projekt prawda składa się z trzech części. W pierwszej autor pisze o sobie. Druga część to książka innego pisarza, która zainspirowała Mariusza Szczygła do poszukiwania cudzych prawd. Niestety, nie udało mi się przebrnąć przez powieść Portret z pamięci- autorstwa Stanisława Stanucha. Trzecia to zbiór felietonów, gdzie reporter ukazuje nam prawdy ludzi, których spotkał na swojej drodze. Większość z nich, ale nie wszystkie, były publikowane w Dużym Formacie. Poruszyły mnie zwłaszcza felietony o małych prawdach, bo prawdy o dużym ciężarze gatunkowym , o których była mowa w tej książce, są dla mnie dostępne od dawna. Prawdę mówiąc, zmartwiłoby mnie, gdyby na tym etapie życia było inaczej. Ale może to prawda, co mówił w jednym z wywiadów Janusz Głowacki, że literatura jest po to, "żeby ktoś zupełnie inaczej opowiedział o tym, co wszyscy wiedzą". Chyba najbardziej wzruszył mnie felieton Prawda samotnego bohatera miasta. Gdy przeczytałam Prawdę z końca świata, miałam ochotę teleportować się do tego miejsca, żeby zobaczyć ultramarynowe niebo nad Supraślem, zjeść talerz ciepłych racuchów w Spiżarni smaków i posłuchać na żywo tego, co mówił pan Cezary, kolega Mariusza Szczygła. Prawda z Ogrodu Krasińskich rozbawiła mnie do łez. Prawda zakazów uświadomiła mi, że to jest właściwy czas, aby niektóre z nich sprowadzić z Laosu do Polski. Zatrzymałam się też na chwilę przy Prawdzie wyobraźni. Z felietonu Prawda śrubeczki dowiedziałam się, jakie podejście do życia ma kolejny kolega redakcyjny Mariusza Szczygła. Muszę przyznać, że pan Kamil bardzo mi tym spojrzeniem na świat zaimponował. Pod jednym z felietonów z cyklu Polowanie na prawdę Mariusza Szczygła w DF przeczytałam komentarz, w którym internauta krytykuje autora za - jak to ujął - " tanie filozofowanie a la Coelho". Jeden z krytyków stwierdził, że coś, co przeczytał w Projekcie Prawda, i tu cytuję z pamięci : "nie przystaje do tego, kim jest reporter, a właściwe felietonista, bo - podkreślił - Mariusz Szczygieł jest felietonistą". Szczerze mówiąc, gdy czytałam tę książkę, nie zastanawiałam się nad tym, co wypada, a co nie zdolnemu reporterowi, pisarzowi czy felietoniście. I nie zadawałam sobie pytań w stylu: czy nie szkoda takiego świetnego pióra na coś takiego? A był ktoś, kto je zadał, tyle że wyraził się dosadniej. Od kiedy pamiętam, czyli od zawsze, przyciągali moją uwagę ludzie, dla których najważniejszy był komfort, o którym mówi bohater felietonu Prawda bez złudzeń. "Wydaje mi się -nie chce mówić, że w dzisiejszych czasach, bo chyba w każdych czasach- największym komfortem, jaki człowiek może mieć, jest właśnie nieudawanie ". Pewnie dlatego sięgnęłam po książkę Mariusza Szczygła, który biorąc się za pisanie, wyznaje zasadę:" Szczerze, bo inaczej to nie warto pisać". Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2016-06-03 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
"Sprawa Niny Frank" autorstwa Katarzyny Bondy. Świetny kryminał, polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
A ja to właśnie ostatnio czytałam, plus"Tylko martwi nie kłamią" i niezbyt mi podeszły jej kryminały. Spróbuję przeczytać jeszcze te najnowsze kryminały, ale ogólnie niestety zawód, spodziewałam się czegoś dużo lepszego.
![]() |
#89 |
BAN stały
|
C. G. Jung, Wspomnienia, sny, myśli
C. G. Jung, Wspomnienia, sny, myśli
Nie sądziłam, że sławny psycholog wierzył w duchy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.