|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Film z nocy poślubnej?
Miałam napisać to samo.
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
a ja bym chciała mieć taki film ale tylko dla siebie napewno nie żeby moja matka czy ojciec mnie tak oglądali szok haha
|
|
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
ło matko czego to ludzie nie wymyśla. nie chciałabym chyba nawet dawać wujkom, babciom itp filmu z takim wstępem całowaniem na łożku i zdejmowaniem bucików .czułabym się zażenowana. poza tym to jakieś takie sztuczne, kiczowate i aranżowane....
swoja droga mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach ze ślubu coraz bardziej robi się przedstawienie. Jakieś wydumane sesje ślubne, gołąbki, aniołki nie wiadomo co jeszcze przed kościołem, milion atrakcji i udziwnień na weselu. Podczytując sobie czasami forum ślubne mam takie wrażenie, że wiele par zatraca ten sens przysięgi i ważnego dla nich dnia a skupia się na tej całej otoczce Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2010-08-21 o 13:05 |
|
|
|
|
#65 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A na weselach z reguły tańczę dużo, zostaję do ostatniej minuty i po powrocie do domu nie padam jak worek kartofli ale np biorę prysznic i robię sobie coś do jedzenia albo siadam przed telewizor Zależy od osoby A że ja nie piję na ogół to nie jest to dla mnie jakiś wyczyn, po imprezach jestem zmęczona ale nie padnięta.Cytat:
ale pierwsze 3/4 filmu dla mnie nuda..Cytat:
Z resztą mnie np żenuje jak na weselach wszyscy goście każą się całować parze młodej jakby byli fokami w cyrku i na zawołanie mieli się pocierać noskami i skakać na piłce![]() Sęk w tym, żeby nie było kiczowate ani sztuczne Jeśli para młoda się czuje swobodnie przed kamerą, to może wyjść bardzo pięknie. Jak kogoś kamera krępuje i nie potrafiłby o niej zapomnieć to fakt wyjdzie sztucznie i wtedy nie ma sensu robienie czegoś takiego ![]() Taka nasza kultura. Jakby kogoś nie interesowała ta cała otoczka to by wziął ślub cywilny i wydał przyjęcie dla bliskiej rodziny a nie urządzał wesele I większość z nich właśnie urządza ten dzień tak żeby pokazać że to dla nich ważny dzień. Zupełnie iny niż cała reszta w życiu. Stąd ta otoczka. (dla jasności nie znoszę wesel i sama nie planuję ślubu z pewnych(głupich niestety ale niezależnych ode mnie- kwestia nazwiska) powodów brać a jeśli wezmę to tylko cywilny po którym będzie uroczysty obiad i małe przyjęcie dla najbliższych wesela to dla mnie cyrk i strata kasy)
Fenris Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2010-08-21 o 14:07 |
|||
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
Nie powiem, lubię oglądać zdjęcia z wesel, swojej studniówki itd. :P
Jeśli w ogóle będę wychodzić za mąż to chciałabym mieć film ze ślubu i może nawet wesela I tak jak to napisała jedna z wizażanek usiąść na starość w fotelu z mym lubym i pooglądać jaką to kiedyś byłam piękną młodą panią, jak się bawiłam z moim kochanym już mężem.
|
|
|
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i myślę, że jednak to co przechodzi gość jest trochę lżejszym wysiłkiem od tego, co przechodzą główni zainteresowani ![]() Cytat:
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie krytykuje samego wesela, ceramoni itp (choć jesli kiedykolwiek bym brała ślub to pewnie skromny) ale mam po prostu wrażenie, że spor jest osób którym ślub jako ceremonia przesłania duchowe znaczenie tego dnia. młodzi sa już tak wykończeni przygotowaniami, stresem, dopracowywaniem miliona szczegółów imprezy, że ten sens im gdzieś umyka. oczywiście nie mówię, że tak jest zawsze |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja sobie nie wyobrażam jak można uważać ślub kościelny za element "otoczki", ja jestem wierząca, wezmę ślub kościelny i żaden inny i nie widzę w tym żadnego elementu robienia szopki a wesela nie trzeba robić, mi rownież jest ono do szczęścia nie potrzebne i jeśli je kiedyś zrobię to bardziej ze względu na rodziców Edytowane przez gabi1989 Czas edycji: 2010-08-21 o 14:22 |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
mnie w ogóle bawi to rozróżnienie Slub cywilny= skromnie , ślub kościelny=wielka feta.
Moim zdaniem te ceremonie są tak samo ważne po prostu jedna jest przeznaczona dla osób wierzących i praktykujących a druga dal tych ,, nie kościelnych" I tyle. Uważam, że tak samo stosowna jest białą suknia, welon i wielkie wesele po cywilnym jak skromna sukienka i obiad po kościelnym. i odwrotnie oczywiście też
Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2010-08-21 o 14:42 |
|
|
|
|
#71 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wydawanie co najmniej 30 tys na wesele dla rodziców to dla mnie jakaś pomyłka.. Ja z chęcią wzięłabym ślub cywilny ale pewnie z uwagi na męża wezmę kościelny. Jestem wierząca ale niepraktykująca i uroczystość kościelna jest dla mnie smętna, nudna i sztywna..Cytat:
![]() Uh nie znoszę śpiewania gorzko gorzko, pocałunek był za krótki, wódka za gorzka trzeba ją dosłodzić i Bóg wie co jeszcze.. I nie wyobrażam sobie miny mojego ojca kiedy na zwołanie gości weselnych radośnie wpycham język do ust męża
|
|
|
#72 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale wcześniej pisałaś że wystarczyłby cywilny, mam wrażenie że niektórzy patrzą na sluby kościelne tylko przez pryzmat wlaśnie otoczki ceremonii (maszerowanie przez kościół, organy bądź chór, dekoracje z kwiatów itp. itd.) i przez to je piętnują, dla mnie jednak to wszystko jest nieważne bo liczy się to, że przed Bogiem przysięga się miłość ukochanej osobie, jak już wcześniej napisałam dla mnie mogłoby w ogóle nie być wesela a ślub kościelny mogłabym brać w jakimś bardzo skromnym kostiumie na wesele można wydać 30 tysięcy lub więcej biorąc także ślub cywilny, często śluby cywilne mają bogatszą otoczkę od tych kościelnych Edytowane przez gabi1989 Czas edycji: 2010-08-21 o 15:09 |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
jejku jak czytam niektóre wypowiedzi ze przed ślubem tylko stres nerwówka i zmęczenie to jestem w szoku to po co faktycznie robić??? no i ze dla mamy taty babci itd jakoś nie rozumiem...
ja owszem jestem po slubie i miałam wesele ale cała tak zwana otoczka nie powodowała u mnie ani zmęczenia no i stresu też nie, dlaczego ? chyba dlatego ze to wszystko robiłam dla siebie bo chcieliśmy, nawet mój kamerzysta(tak miałam i nie załuje) powiedział ze bardzo mu sie podoba nasz dystans i podejście do tego co sie działo lekko zestresowałam sie przed samym kościołem ale dlatego ze było to dla nas ważne-chodzi mi o przysięgę, wesele też miałam bo chciałam i przez całą imprezę wybawiłam sie jak nie wiem z miła chęcią bym powtórzyła co do płyt z wesela to mam i ogladam zawsze w rocznice ślubu sobie siadamy i spędzamy miło czas wspominając i nieźle sie bawiąc, wszystko zalezy jak jest nakręcona -a to zależy od ustaleń z kamerzysta mój miał z góry powiedziane co i jak i ze nie kręcimy jak jemy i tym podobne całośc wyszła bardzo fajnie, no i nie mam latających serduszek i tym podobnych rzeczy bo miał sie skupić na nas i gościach a nie ze potem na czyjejś twarzy wyskakuje mi coś w stylu kwiatków gołębi itd dla mni ejest to pamiątka tez z jeszcze jednego powodu a mianowicie na weselu bawił sie mój tata który już wtedy był chory i 8 miesięcy po ślubie zmarł tak więc mam bardzo fajna pamiątkę![]() ale muszę też powiedzieć ze jest dla mnie ok jak ktoś nie robi bo nie lubię każdego jest to wybór i nie powinno sie tego krytykować czy chodzi o płyty czy co innego ![]() moja siostra np. pewnego wieczora ok 18 w październikowy wieczór wzięła świadków i poszliśmy do kościoła i tam ksiądz udzielił im ślubu po kościele na kawę i ciacho i do domu i tez było fajnie ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- ja tez nie przepadam dlatego poinformowałam znajomych delikatnie aby ni ezazczynali takich przyśpiewek, do tego zespół tez miał zakaz zachęcania i może z dwa razy ktos zawołał gorzko i było ok, dodam jeszcze że zespół miał zakaz robienia durnych konkursów bo niektóre sa niesmaczne dla gości wiec wolałam nie ryzykować (chodziłam na wiele wesel i zawsze ktos własnie narzekał na takowe zabawy) Edytowane przez aa2 Czas edycji: 2010-08-22 o 11:13 |
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam wrażenie że młodzi tbiorą ślub głownie dlatego żeby zrobić wesele bo sorry ale gotuje się we mnie jak czytam na forum że niektóre żalą się że oni ślub muszą przekładać za 2 lata albo i tak czekają 4 lata a najchętniej by poszli jutro bo tak się kochają .... to oczywiste jest że czekają bo zależy im na weselu a nie na samym ślubie ślub w urzedzie pare groszy kosztuje w kościele niby co łaska do tego wiadomo trzeba się ubrac i obrączki kupić więc nie przesadzajmy chcieć to móc i nie zawsze trzeba wydawać kilkanascie tysiecy.... bynajmniej takie moje zdanie pozdrawiam
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Noc poślubna- raczej niet.
|
|
|
#76 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja non stop ziewam i są dla mnie ogólnie rzecz biorąc smętne.Cytat:
I dla większości osób ślub wiążę się z weselem, jedno bez drugiego nie może być więc czekają ![]() Kilkanaście tysięcy to by było bardzo tanie wesele Koszt przeciętnego wesela to przynajmniej ze 30 tys A z rozmów wynika że 40 tys wzwyż to normalka... Dla mnie to pieniądze w błoto..
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też rozumiem tych, którym marzy się wielkie wesele, ale to nie znaczy, że i ja takie chcę. Od dawna przekonuję Narzeczonego, że nie ma sensu robić nic więcej ponad skromny obiad dla rodziny. Szkoda pieniędzy na jedną noc, w trakcie której więcej miałabym nerwów niż zabawy. Wolę zainwestować w mieszkanie. Moja koleżanka brała ślub parę tygodni temu i zaprosiła na niego 250 osób - całą wieś swojego chłopaka, znajomych ze wszystkich ukończonych szkół i studiów [tzn. cała klasa z podstawówki, liceum i większość ludzi ze studiów] + sąsiadów. Przyszło 80 osób, choć jak miesiąc wstecz pytała, odmówiło tylko 40 osób... I na co to komu? Że nie wspomnę o tym, że w ostatnim roku 'weseliło się' się z 12 moich koleżanek i każdą dotknął ten sam problem - połowa osób przyniosła koperty z wycinkami z gazet. Tak to jest zapraszać prawie obcych na darmową wyżerkę.
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie to też kasa wyrzucona w błoto i nie zgodze się ze stwierdzeniem Irisfeal że jedno bez drugiego obyc się nie może czyli że jak kościelny to musi być wesele my będziemy brac kscielny ale wesela nie planujemy
|
|
|
|
|
#80 |
|
Wtajemniczenie
|
(W sensie że niby przynieśli kasę w kopertach a tak naprawdę wypchali koperty śmieciami żeby nie było)
To już chamstwo.. Ale w gruncie rzeczy jak ja słyszę że państwo młodzi nie chcą prezentów i chcą pieniądze, no i oczywiście że co najmniej 450 zł od pary żeby"im się zwróciło". To mi się nóż w kieszeni otwiera. Bo co?Ja na bal idę na który dostałam zaproszenie i muszę zapłacić za wejściówkę? To jak nie mają kasy i później chcą żeby im się to zwróciło to niech robią skromniejsze a nie wymagają od gości żeby im zafundowali pół wesela.. I potem słyszę tylko od znajomych jak to oszczędzają 3 miesiące albo specjalnie wyrabiają nadgodziny (moja sisotra) żeby zapłacić na wesele "tyle ile wypada". paranoja.. Edit..zły cytat sorry chodziło mi o tych gości którzy przynieśli wycinki gazet w kopertach ![]() Ale ja nigdzie nie napisałam ze jak kościelny to musi być wesele -.- Napisałam że dla większości tak to się kojarzy i nawet jeśli skromne to chcą i kapelę i tort i tańce i zabawę itd..Co nie znaczy że uważam że tak jest..
Fenris Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2010-08-22 o 13:08 |
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
a ja lubię film z mojej studniówki, jak poplątaliśmy całego poloneza
Czasem odkopuję stare kasety czy płyty aby "powspominać". Nie dzieje się to często. Filmu z wesela nie mam, nie chcieliśmy. Nocy poślubnej nie było, bo spaliśmy kątem u rodziców, swoje mieszkanie musieliśmy udostępnić gościom (nie wnikajcie, bo mnie krew na sam myśl zalewa). Filmu i zdjęć z porodu NIE CHCĘ, fuuuj! Jesli ktoś chce sobie filmować łózkowe wyczyny - ok, jego sprawa ![]() Ja może zgodziłabym się na jakąś sesję foto z zabarwieniem erotycznym, takim wstępem do nocy poślubnej... ale i tak odbiera to cała magię chwili...
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Irisfeal
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do gazet w kopertach to faktycznie chamówa
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam na myśli pleneru, ale miejsce do tego przeznaczone, oczywiście wszystko w ramach dobrego smaku i gustu. I nie, że jestem naga... o nie, nie. Jednak nie musi być to związane z nocą poślubną (bo to już mam za sobą).
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#86 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rozumiem jak ślub kościelny może się kojarzyć od razu z weselem Moja sąsiadka brała ślub kościelny w sukni, która nie była do ziemii, a po ceremonii wszyscy wybrali się na skromny obiad do restauracji. Znam niejeden taki przypadek gdzie po ślubie kościelnym młodzi i goście nie robili wesela. według mnie na tym polega urok kościoła i chyba wszędzie to tak wygląda, nie tylko w Polsce (no, może nie licząc Stanów Zjednoczonych gdzie śluby w niektórych kościołach odbywają się przy pieśniach gospel)mnie na przykład chwyta za serce "Ave Maria" na ślubach, zawsze jak to słyszę to mam szklanki w oczach ![]() nie widzę ani trochę sztuczności w treści przysięgi na ślubie kościelnym, dla mnie jest ona pełna emocji ale to już kwestia podejścia równie dobrze ja mogę powiedzieć że dla mnie nudna i sztywna jest treść przysiegi w ślubach cywilnych byłam na ślubie w poprzednią sobotę, gdzie jedna z sióstr czytała jedno z czytań przed ewangelią, druga siostra czytała modlitwę wiernych, kazania bardzo przyjemnie się słuchało |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
mam wrażenie ze wszystko tutaj oceniacie jedną miara jak ślub z weselem to tańce do kotleta, to od razu ze wszyscy chcą kasę itd że jak kamerzysta to od razu daremny film, że jak w ogóle slub to stres i nerwówka owszem dzieje sie tak ale nie można mówić ze jest tak u wszystkich nie oceniałabym wszystkiego w jeden sposób...
jeszcze wrócę do stresu związanego z weselem ślubem, kurcze czym sie stresować że niby cos nie wyjdzie trudno!-- że cie ktoś obgada jego sprawa i tak zawsze znajdzie się choć jedna osoba która sie do czegoś doczepi , nasze społeczeństwo zawsze będzie różne i tego nie zmienimyno i nie każdemu sie ślub kojarzy od razu z weselem ja znam wielu którzy mają slub a mega przyjęcia nie było-co kto lubi i dodam więcej nikt nikogo za to nie krytykował , no ale żeby pewne rzeczy przyjąc do widomosci takimi jakimi sa trzeba być tolerancyjnym ,znać życie i dostrzegać różne spojrzenie na pewne sprawy gdybym wszystko i wszystkich traktowała jedną miarą to nie wydarzyło by sie tyle cudownych rzeczy w moim życiu i nie spotkałabym wiele wspaniałych i godnych uwagi ludzi |
|
|
|
|
#88 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Owszem, są osoby, które nie widzą w całym ślubie nic, co może być stresujące, ale są tacy, którzy na samą myśl, że to blisko dostają palpitacji serca. Ja już będąc mężatką i idąc do ołtarza czuła się... dziwnie. Dumna, szczęśliwa, zdenerwowana (!). Poza tym. Dla jednych skromne przyjęcie to 40 osób, dla drugiego będzie to wielkie weselicho. Trzeci za to nie rozumie jak można zapraszać 200 osób... Jeden cieszy się, że są wokół niego bliscy, drugi liczy ile gotówki się zwróciło. Ile osób, tyle podejść do tematu. Tak było, jest i będzie już zawsze.
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i drugi tłusty druk: właśnie o to mi chodzi ze nie wszyscy maja tak samo widzisz dwa spojrzenia ja sie nie denerwowałam przygotowaniami a ty tak- po prostu taka nasza natura i to jest ok ty nie krytykujesz mnie ja Ciebie i to sie nazywa tolerancja ![]() to samo z tymi filmami ktos ma chęć to czemu nie, ja bym nie zrobiła ale nie uwazam ze ktos kto nakręci sobie takie sceny jest ordynarny itd- w końcu mieszkamy w wolnym kraju
Edytowane przez aa2 Czas edycji: 2010-08-22 o 16:46 |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
same przygotowania mnie w żaden sposób nie denerwowały, w zasadzie bardzo mi się podobało to całe bieganie, załatwianie
![]() W sam dzień ślubu dopiero do mnie dotarło, że muszę już liczyć na innych - kwiaciarka zrobiła mi taki bukiet, że ze złości się rozryczałam, szwagier zrobił problem aby odebrać fotografa z dworca, organista zmienił repertuar. Poza tym i tak wczesniej cała uroczystość stała pod wielkim znakiem zapytania, bo miesiąc wcześniej TŻ stracił tatę
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.

i mozna oglądać milion razy xD
Z resztą mnie np żenuje jak na weselach wszyscy goście każą się całować parze młodej jakby byli fokami w cyrku i na zawołanie mieli się pocierać noskami i skakać na piłce
No i myślę, że jednak to co przechodzi gość jest trochę lżejszym wysiłkiem od tego, co przechodzą główni zainteresowani

.