|
|
#61 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czarownice,wrózki łaczmy sie :D
Cytat:
heheCóż wydaje mi się że własnie najlepiej będzie dla mnie wybranie klasycznej talii z klasyczną grafiką bez zadnych cudów wianków,tak bym łatwo rozpoznawała na poczatek co i jak.Nie spiesze sie z kupnem,na razie szukam Aktualnie niemam za co nawet talii nabyc wiec potrwa to kilka tygodni jeszcze zanim będę mogła ją nabyc
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
no niestety na mojej talii nie ma wszystkich wymienionych symboli.. ale faktycznie, talia godna polecenia.
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
służę pomocą
|
|
|
|
|
#65 |
|
BAN stały
|
A ja uważam, że to znakomity trening. Nie ma żadnych poważnych przeciwwskazań, oprócz tego, że rozkład może zostać źle zinterpretowany - tak jak byśmy chcieli, żeby było, a nie tak, jak będzie. Jeśli karta ma dwa znaczenia, to wybierzemy podświadomie to korzystniejsze dla nas. Tarot bywa też wrażliwy na sugestię - jeśli chcemy, żeby wyszło, że nas kocha, to kary to pokażą, co nie będzie prawdą. Ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę - ja często konsultuję interpretację z innym tarocistą.
Nie słyszałem też, by koniecznie mieć jedną talię. Wiele osób używa kilku. Choćby dlatego, że niektóre talie mogą być dla kogoś straszne. Nie wróżyłbym nowej osobie, która zadaje ogólne pytanie Sensual Wicca. Jest zbyt erotyczna, choć ja ją lubię. Jeśli zaś znajomy gej zapyta mnie o związek z facetem, nie uzyję Sensual Wicca, tylko Gay Tarot - będzie dla niego czytelniejszy. I z teorią symboli, które powinny się znaleźć na kartach też pierwsze słyszę. Mój kolega jest zachwycony tarotem z wampirami. Przypuśćmy, że ta talia ma wszystkie symbole. Ale ja nie jestem w stanie z nią pracować, bo mi się po prostu nie podoba. Pagan Tarot też na przyklad do mnie nie przemawia, Celtic Dragon Tarot tez nie - a on je lubi. Mogą mieć opisaną symbolikę, a mi i tak będzie się z nimi źle pracowało. |
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
1. Wróżenie sobie może nie zaszkodzić nam, a naszej praktyce późniejszej. To nie jest ŻADEN trening, bowiem tarty w początkowych "treningach" odbierają nasze emocje i wychodzi to co chcemy,a nie to co powinno... Więc wróżenie sobie, może tylko nas zmylić i dać zbyt pochopną pewność o trafności swoich rozkładów.
2.Jedna talia to tylko moje doświadczenie. Ja nigdy więcej nie zaryzykuję, o tym wcześniej mówiłam. To moje odczucia. 3. Symbole dla osób początkujących są niezbędne i wie to nawet laik. Jak dokładnie odkryć znaczenie karty bez zaznajomienia się z ich symboliką i prawdziwym przesłaniem? Są tysiące talii z zachowaną symboliką i warto wybrać coś z nich dla siebie na początek. To są moje zasady, a każdy ma swoje... Edytowane przez lovellyhippo Czas edycji: 2010-08-22 o 15:33 |
|
|
|
|
#67 |
|
BAN stały
|
Ale według tych wytycznych Rider-Wait - talia polecana początkującym - sie dla nich nie nadaje.
Przeglądałem skany Twojej talii - podoba mi się, ale wskaż inną, która ma wszystkie opisane przez Ciebie symbole. Edytowane przez Tarquin Czas edycji: 2010-08-22 o 15:55 |
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to jakiś wywiad? To są moje wytyczne i zasady. Nikt nie musi się do nich stosować, ja tylko radzę w dobrej wierze. Czepianie się poglądów innych? Ekhem.
Edytowane przez lovellyhippo Czas edycji: 2010-08-22 o 16:02 |
|
|
|
|
|
#69 |
|
BAN stały
|
Gilded mi sie podoba, ale już swój komplet talii mam
![]() Nie wywiad, ale napisałaś "ujmę Ci wszystkie symbole, na które powinnaś zwracać uwagę przy wyborze kart". Nie napisałaś "moim zdaniem". A szkół wróżenia ile ludzi: obracać, czy nie? Dawać komuś do przełożenia, czy nie? Z sygnifikatorem, czy bez? Układać po wróżbie w kolejności, czy nie? Wybierać z wierzchu, czy ze środka? Tasować z lewej do prawej, czy jak wygodnie? A Ty napisałaś tak, jakby to były jedynie słuszne wytyczne przy wyborze talii
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa... hahaha ale kilka postów wcześniej pisałam, że moim zdaniem powinny być zachowane symbole dla osób początkujących, poza tym "powinnaś" a nie "musisz"..
.. Oj, sama nieraz mam kłopot z przekładaniem, z wyborem kart do rozkładów, czy z rozłożonych czy z kupek przełożonych, ręką od serca, czy prawą itd... Pełno tego..
Edytowane przez lovellyhippo Czas edycji: 2010-08-22 o 16:48 |
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
ja rozkladam tak jak czuje
i od wielu lat wychodzi mi to dobrze
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
BAN stały
|
Ja stosuję odwrócone, daję do przełożenia, nie używam sygnifikatorów (chyba, ze jest w rozkładzie, to czasami), porządkuje je po rozkładaniu, wybieram z wierzchu i tasuję z prawej do lewej (bo z lewej mi wypadają).
|
|
|
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
ale się rospisaliście,mam co nadrabiać
![]() ja tez rozkładam tak jak czuję,potem zawsze ale to zawsze porzadkuje karty żeby odpoczęły,mam tylko jedną talię (tarot marsylski) mocno już sfatygowaną dostałam ją od kompletnie obcej kobiety ze słowami że mi się bardziej przyda,to ona przekazała mi wszystko co powinnam wiedzieć na początek,reszta przyszła z czasem,Po za tym ciągle dowiaduję sie czegoś nowego i moim zdaniem życie to za mało żeby w pełni poznać wszystkie tajniki kart.
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
w sumie pierwsza talie kart dostalam od ...brata zakonnego
hehe przylapali go na kartach i zeby nie wylecial to musial sie ich pozbyc a ze znal mnie,to mi dal reszty nauczyla mnie babcia
|
|
#75 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Oglądałam dzisiaj tego wróżbitę na Kosmice ![]() Tylko nie wiem którego oglądałam Chyba tego Pana Macieja,bo tak się chwalił co to nie on,że jemu są niepotrzebne żadne nakreślania sytuacji,że on jest taki och i ach![]() I jedno mnie dziwi w tym programie: Że Panu Maciejowi do szczęścia jest potrzebne tylko imię dzwoniącego i nic więcej ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- A co do tematu.. Nie wiem czemu,ale od jakiegoś roku chodzi za mną Tarot... Jakoś tak dziwnie ciągnie mnie do niego.Mam ochotę czasem iść kupić karty i zacząć sobie wróżyć.. ale się boję
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Od siebie.. jak pisałam wcześniej, jeśli nie ma się nic złego na myśli to nie należy się bać Tarota. Można na początek spróbować z kartami "lżejszymi" tj. Archanielskie, Anielskie, Cygańskie bądź klasyczne. Tarot jednak jest bardziej precyzyjny a ze względu na swoją moc, umożliwiają osiągnięcie najbardziej dokładnych porad i opinii...
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tarot sluzy pomocy,a nie szkodzeniu,jesli kto chce jednak uprzykrzyc komus zycie,to sie to na wrozu odbije
|
|
|
#78 |
|
Zadomowienie
|
Zainteresowałyście mnie tarotem. Mogłybyście mi przybliżyć jak wygląda taka "sesja", czy trzeba się w jakiś sposób do niej przygotować, czy można przez internet... I czy któraś z was byłaby w stanie podzielić się swoimi umiejętnościami w mojej niepewności co do sensu podjęcia pewnego przedsięwzięcia?
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Oferuję swoje wsparcie i pomoc
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z opisu wylania sie pan Maciej tylko On sie tam tak chwali..![]() Odnosnie do tematu, Dziewczyny co sadzicie o rozkladach na 'tak' i 'nie'? Dopiero zaczynam stawiac rozklady i postanowilam, ze na poczatek moze poprobuje prostych pytan wymagajacych jedynie odpowiedzi twierdzacych lub przeczacych. Tak usiadlam wczoraj i szczerze, to cos mi sie wydaje, ze nie bardzo mi to wychodzi- widze niekonsewkwencje w odpowiedziach udzielanych mi przez karty i w miare zadawania pytan zaczelam odnosic wrazenie, ze co wypadnie to wypadnie, nie majac przy tym nic wspolnego z rzeczywistoscia.. Troche sie zawiodlam, tak mysle, wiem, ze to poczatek, ale mimo wszystko.. Moze nie powinnam zadawac pytan, na ktore odpowiedzi znam lub tylko chce potwierdzic to, czego sie domyslam?
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Co do rozkładów na tak/nie, to ja stosuję 3 karty - jedna na przeszłość, teraźniejszość i trzecia na przyszłość, przy czym ta 3cia to właśnie jest odpowiedź tak bądź nie... Pytanie powinno dotyczyć przyszłości, jeśli dotyczy stanu obecnego to wtedy środkowa karta jest odpowiedzią, a trzecia jedynie prawdopodobnym rozwinięciem kwestii.
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Suprajs myślę,że popełniasz podstawowy błąd kiedy wróżysz sobie zbytnio naginasz znaczenie kart,interpretujesz je tak żeby wyszły jak najlepiej dla Ciebie,a to przecież nie o to chodzi.Wiem,że ciężko jest byc obiektywnym zwłaszcza co do swojej osoby.Ale to przyjdzie z czasem.Jesli mogę Ci cos poradzić,to spróbuj brać po jednej karcie do ręki i zastanów się czym dana karta jest dla Ciebie,jak ją rozumiesz.jakie emocje w tobie wywołuje.Zwróć uwagę na symbole na niej.Wypisz sobie jakie pozytywne i negatywne uczucia wzbudza w tobie akurat ta karta.Nie bój się korzystać z tych z ściąg na początku,to Ci wiele ułatwi.I nie spiesz się.Karty mają Ci pomóc,zrozumieć pewne sprawy i znaleźć rozwiązanie.
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
Hmm dziekuje za podpowiedz, ale ja stosuje chyba cos zupelnie innego-korzystam obecnie z ksiazki Aleksandry Jasniak, ktora przedstawia 2 metody szybkiej, precyzyjnej odpowiedzi. Ja stosuje te metode: wybor koloru, ktory ma udzielic odpowiedzi, pytanie, dokladne tasowanie, podzielenie kart na 3 grupy i w kazdej z grup do 7 losowania szukamy wybranego koloru, 3/3 tak/ 1/3 nie, 2/3 nie, 1/3 tak..
Co myslicie o tym sposobie, warto go uzywac na smaym poczatku czy lepiej dac sobie spokoj i zaczac sie najpierw wglebiac w poznanie znaczenia wszystkich kart?
|
|
#84 |
|
Marudziara
|
Ja osobiście wyznaję zasadę nie wróżyć sobie
karty błędnie mogą ukazywać odpowiedzi, zbyt duże nacechowanie emocjonalne
|
|
#85 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy pisząc kolory masz na myśli Małe Arkana? Jakiej talii używasz?
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Tak, mialam na mysli Male Arkana. Mam ksiazke wraz z talia 78 Aleksandry Jasniak, sprawdzilam date wydania-98 r. Dla mnie opisy znajdujace sie w tej ksiazce sa dosyc enigmatyczne, ale na razie mam tylko ja i z niej sie ucze. Nie wiem, na ile te karty sa pomocne, bo z tego, co piszecie trzeba sobie wybrac intuicyjnie talie, a ja moja dostalam juz jako dziecko, wiec stwierdzilam, ze na poczatek tymi wlasnie kartami zaczne rozklady. Sama juz nie wiem.
Sephinrot widze, ze przedstawiona przeze mnie metoda nie jest Tobie zbyt bliska, moze jest przestarzala, a moze nikt jej nie stosuje, bo jest malo powazna..? Nie chodzi w niej o wczucie sie w intencje karty, jedynie 'liczy sie' ilosc wystapien danego koloru z Arkan Malych.
|
|
#87 |
|
Wtajemniczenie
|
Żadnej metody nie nazwałabym przestarzałą,każdy stawia karty tak jak czuje.Fakt,że dla mnie akurat ten rozkład,który opisałaś i jak stwierdziłaś jest mało poważny bo masz rację "Nie chodzi w nim o wczucie sie w intencje karty",to bardziej taka "zabawa"w przepowiadanie przyszłości ,a karty Tarota absolutnie do tego nie służą.
Ja rozgraniczam ludzi stawiających karty na takich,którzy po prostu wróżą-przepowiadają przyszłość za pomoca jakis przedmiotów (wróżbici) i takich którzy jednak kontemplują znaczenie kart,analizują je i szukają przyczyn i skutków (tarociści).Bardzo bym chciała zaliczyć siebie do tej drugiej grupy,ale to jeszcze daleka droga. Nigdy tez nie brałabym się za Małe Arkana nie znając dobrze Wielkich.Do dziś bardzo rzadko korzystam z MA,no chyba że stawiam horoskop. Nie zniechęcaj się od razu do swojej talii,chyba że czujesz,że to absolutnie nie dla Ciebie.Dostałaś je jako dziecko i one dorastały z Tobą,znają Ciebie,więc teraz spróbuj z nimi znaleźć wspólny język. Masz książkę to dobrze,skup się więc na poznawaniu symboli,które wypisały dziewczyny.Poczytaj o symbolice, o tym co oznacza umiejscowienie postaci,obrót głowy w tę lub te stronę,fryzura,kolor włosów,ręce,zwierzęta itp.
Funny, we're all one, but one also means that we are lonely... Edytowane przez Sephinrot Czas edycji: 2010-08-24 o 16:57 |
|
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
Nie zniechece sie
![]() Najgorsze jest to, ze dopiero zaczynam przy jednoczesnej swiadomosci ogromu informacji do przyswojenia i nauczenia sie wlasciwej interpretacji.. Co prawda mam dobra intuicje, takiego wewnetrznego czuja, ktory sie sprawdza, wiec wydaje mi sie, ze sie nadaje, ale kto tam wie. Wlasnie czytam ksiazke, czytam i czytam, i stwierdzam, (skorzystalam z Twojej rady Sephinrot, zostawiam na razie ta metode tak/nie i Arkana Male i biore sie za przyswojenie Wiekszych) ze nawet ogarniam i dosyc latwo to przyswajam. Chodzi o znaczenia, interpretacje poszczegolnych kart, to jest ok. Ale jestem w kropce, bo ksiazka prezentuje taki rozstrzal rozkladow, ze sie troche pogubilam i nie wiem. W zwiazku z tym moglabys mi polecic jakis na poczatek? Sa krzyze, wachlarze, nie wiem za co sie zabrac. I tu mam pytanie: przy wyjasnieniu znaczenia danej karty rozpatrzone sa 4 mozliwosci pozycji w ukladzie-ogolne, na poczatku, posrodku i na koncu. Skoro w kazdym ukladzie pozycje odpowiadaja za dana sfere to jak i do czego mam odniesc znaczenie ktorejs karty z A.Wiekszych;traktowac to jako ogolne znaczenie? I to jest moj szkopul, zatrzymalam sie na pozycjach w ukladzie i kartach otaczajacych. I napisalas, ze prawie nie stosujesz Arkan Mniejszych, to znaczy doslownie? Poslugujesz sie do rozkladu jedynie 21 kartami? Czy jak? (excuse me )
|
|
#89 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak,posługuję się 22 Arkanami Wielkimi,całej talii używam tylko do horoskopu astrologicznego.
Nie chcę Ci narzucać jakiegoś konkretnego układu,sama odkryjesz jak Ci najłatwiej. Najczęściej korzystam z rozkładu "w krzyż" albo właśnie z rozkładu z 3 kartami,im mniej kart tym lepiej. Opiszę Ci mniej więcej jak ja to robię,ale podkreślam ,to indywidualna sprawa. 1.Rozkład "w krzyż" (odpowiedź na konkretne pytanie)- pytający wybiera 4 karty.Pierwsza karta na lewo,druga na prawo,trzecia góra i czwarta dół. I - opisuje osobę pytającą i to co działa na jej korzyść II - opisuje to co działa przeciwko pytajacemu,a także jego otoczenie III - opisuje psychikę pytajacego i jego stosunek do danego problemu IV - to stateczna odpowiedź na pytanie i sposób rozwiazania danego problemu 2. 3 karty Pytający wybiera 3 karty,I - po lewej stronie mówi o stanie obecnym,II- po prawej to przyszłość i sposób działania,daje rady które trzeba wziąć pod uwagę,III- po środku,to rezultat i pełna odpowiedź. mam nadzieję,że trochę pomogłam,albo zagmatwałam jeszcze bardziej.
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
a wierzycie w afrodyzjaki? ;> może to mało magiczne, ale... jednak magiczne... mam świetny przepis na olejek afrodyzjak, jak ktoś chętny to na PW podam składniki i proporcje.. zaczerpnięty z książki "kuźnia na rozdrożu" redaktor "Gwiazdy mówią...."
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.

mam nadzieję, że pomogę troszkę
wiec potrwa to kilka tygodni jeszcze zanim będę mogła ją nabyc 

czy pisząc kolory masz na myśli Małe Arkana? Jakiej talii używasz?