czarownice,wrózki łaczmy sie :D - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-22, 10:50   #61
ritabathory
Raczkowanie

Dot.: czarownice,wrózki łaczmy sie :D

Cytat:
Napisane przez lovellyhippo Pokaż wiadomość
OK, ujmę Ci wszystkie symbole, na które powinnaś zwracać uwagę przy wyborze kart:
0- GŁUPIEC- ma zamknięte oczy, pies u jego nóg, w ręku tobołek
1-MAG- miecz i buława w ręku, najlepiej znak nieskończoności nad głową
2- PAPIEŻYCA-patrzy w prawą stronę lub przed siebie
3- CESARZOWA-kobieta, najlepiej w ciąży, w ręku buława lub miecz
4-CESARZ-patrzy w lewo, w ręku jabłko i berło
5-PAPIEŻ- obie ręce uniesione, w jednej buława lub miecz
6-KOCHANKOWIE-dwoje ludzi, nad nimi Anioł i Słońce, po lewej kobieta, po prawej mężczyzna
7-RYDWAN-konie w antagonistycznych kolorach-czarny, biały,zwrócone w przeciwne strony, karta ma napawać przepychem
8-MOC(czasem Sprawiedliwość, zależy od numeracji)-kobieta dotyka lwa, może do niego klękać, najlepiej żeby miała długie włosy
9-EREMITA-pustelnik w jednej ręce z latarnią w drugiej z czaszką, karta ma napawać samotnością
10-KOŁO FORTUNY- bez większych wymagań, aby było na pierwszym planie koło
11-SPRAWIEDLIWOŚĆ(jw)-dziecko u stóp kobiety, najlepiej zasłonięte oczy, kobieta dzierży miecz i wagę
12-WISIELEC- lewa noga wisielca ugięta pod kątem 90*
13-ŚMIERĆ-najlepiej kosa w ręku, stąpa po wyschniętej ziemi
14- UMIARKOWANIE-anioł o skrzydłach w antagonistycznych barwach, leje do kotła z obu rąk mikstury do gara, symbole na postaci wskazujące na harmonię-np. ying-yang, napawa radością
15-DEMON-dwójka ludzi u stóp diabła, demon najlepiej z dziurą w brzuchu
16-WIEŻA BOGA-dwoje ludzi spadających z walącej się wierzy, napawa strachem
17-GWIAZDA-kobieta o blond, długich włosach, podlewa wodną lilię i naziemną różę, gwiazdy w okół postaci, największa nad głową dziewczyny, napawa miłością
18-KSIĘŻYC-ważna podwójna symbolika, dwie latarnie wodne, za dwoma psami, przed pasami widoczna woda i utopione w niej przedmioty, nad psami wielki księżyc,napawa tajemniczością
19-SŁOŃCE-najlepiej dwie postaci, wielkie słońce górujące nad kartą, postaci stoją przed murem, napawa optymizmem
20-ODRODZENIE-dwoje ludzi powstaje z grobów, nad nimi Anioł z trąbą i klepsydrą w ręku, napawa nadzieją
21- ŚWIAT- postać otoczona wieńcem z kwiatów, w czterech rogach symbole żywiołów, napawa optymizmem

karty i symbole na czerwono świadczą o koniecznych do zachowania symbolach mam nadzieję, że pomogę troszkę
to moja talia.. http://sklepmagiczny.pl/scarabeo-tarot-p-1031.html zanim ją wybrałam minęło 6 miesięcy.. daj sobie czas.
Na tej stronie http://www.aeclectic.net/tarot/ są zdjęcia wszystkich kart z większości istniejących talii.. jak będziesz chciała jakąś sprawdzić, to tam na górze wklejasz nazwę a potem szukasz na liście..
Widze podobienstwo opisu do Scarabeo własnie,Ty chyba czytasz mi w myslach bo kilka godzin wczesniej ogladalam na youtube jak wrozka wlasnie mowila o doborze talii i chwalila scarabeo ze jest zadowolona i ze talia jest latwa i zastanawialam sie własnie jak ona wyglada ale nie szukałam a tu nagle Ty piszesz ze masz tą talię hehe
Cóż wydaje mi się że własnie najlepiej będzie dla mnie wybranie klasycznej talii z klasyczną grafiką bez zadnych cudów wianków,tak bym łatwo rozpoznawała na poczatek co i jak.Nie spiesze sie z kupnem,na razie szukam Aktualnie niemam za co nawet talii nabyc wiec potrwa to kilka tygodni jeszcze zanim będę mogła ją nabyc
ritabathory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 11:11   #62
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

no niestety na mojej talii nie ma wszystkich wymienionych symboli.. ale faktycznie, talia godna polecenia.
lovellyhippo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 15:00   #63
eternitymoment
Zadomowienie

Cytat:

karty i symbole na czerwono świadczą o koniecznych do zachowania symbolach mam nadzieję, że pomogę troszkę
to moja talia.. http://sklepmagiczny.pl/scarabeo-tarot-p-1031.html zanim ją wybrałam minęło 6 miesięcy.. daj sobie czas.
Na tej stronie http://www.aeclectic.net/tarot/ są zdjęcia wszystkich kart z większości istniejących talii.. jak będziesz chciała jakąś sprawdzić, to tam na górze wklejasz nazwę a potem szukasz na liście..
fajna stronka,dzieki
eternitymoment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 15:02   #64
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

służę pomocą
Stary 2010-08-22, 15:24   #65
Tarquin
BAN stały

Cytat:
NA POCZĄTKU NIE WRÓŻY SIĘ SOBIE !
A ja uważam, że to znakomity trening. Nie ma żadnych poważnych przeciwwskazań, oprócz tego, że rozkład może zostać źle zinterpretowany - tak jak byśmy chcieli, żeby było, a nie tak, jak będzie. Jeśli karta ma dwa znaczenia, to wybierzemy podświadomie to korzystniejsze dla nas. Tarot bywa też wrażliwy na sugestię - jeśli chcemy, żeby wyszło, że nas kocha, to kary to pokażą, co nie będzie prawdą. Ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę - ja często konsultuję interpretację z innym tarocistą.

Nie słyszałem też, by koniecznie mieć jedną talię. Wiele osób używa kilku. Choćby dlatego, że niektóre talie mogą być dla kogoś straszne. Nie wróżyłbym nowej osobie, która zadaje ogólne pytanie Sensual Wicca. Jest zbyt erotyczna, choć ja ją lubię. Jeśli zaś znajomy gej zapyta mnie o związek z facetem, nie uzyję Sensual Wicca, tylko Gay Tarot - będzie dla niego czytelniejszy.

I z teorią symboli, które powinny się znaleźć na kartach też pierwsze słyszę. Mój kolega jest zachwycony tarotem z wampirami. Przypuśćmy, że ta talia ma wszystkie symbole. Ale ja nie jestem w stanie z nią pracować, bo mi się po prostu nie podoba. Pagan Tarot też na przyklad do mnie nie przemawia, Celtic Dragon Tarot tez nie - a on je lubi. Mogą mieć opisaną symbolikę, a mi i tak będzie się z nimi źle pracowało.
Tarquin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 15:31   #66
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

1. Wróżenie sobie może nie zaszkodzić nam, a naszej praktyce późniejszej. To nie jest ŻADEN trening, bowiem tarty w początkowych "treningach" odbierają nasze emocje i wychodzi to co chcemy,a nie to co powinno... Więc wróżenie sobie, może tylko nas zmylić i dać zbyt pochopną pewność o trafności swoich rozkładów.
2.Jedna talia to tylko moje doświadczenie. Ja nigdy więcej nie zaryzykuję, o tym wcześniej mówiłam. To moje odczucia.
3. Symbole dla osób początkujących są niezbędne i wie to nawet laik. Jak dokładnie odkryć znaczenie karty bez zaznajomienia się z ich symboliką i prawdziwym przesłaniem? Są tysiące talii z zachowaną symboliką i warto wybrać coś z nich dla siebie na początek.

To są moje zasady, a każdy ma swoje...

Edytowane przez lovellyhippo
Czas edycji: 2010-08-22 o 15:33
Stary 2010-08-22, 15:51   #67
Tarquin
BAN stały

Ale według tych wytycznych Rider-Wait - talia polecana początkującym - sie dla nich nie nadaje.

Przeglądałem skany Twojej talii - podoba mi się, ale wskaż inną, która ma wszystkie opisane przez Ciebie symbole.

Edytowane przez Tarquin
Czas edycji: 2010-08-22 o 15:55
Stary 2010-08-22, 15:59   #68
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

Cytat:
Napisane przez Tarquin Pokaż wiadomość
Ale według tych wytycznych Rider-Wait - talia polecana początkującym - sie dla nich nie nadaje.

Przeglądałem skany Twojej talii - podoba mi się, ale wskaż inną, która ma wszystkie opisane przez Ciebie symbole.
Chociażby Tarot Marsylski i Tarot Obrazkowego Klucza i ach zapomniałabym - Gilded Tarot

Ale to jakiś wywiad? To są moje wytyczne i zasady. Nikt nie musi się do nich stosować, ja tylko radzę w dobrej wierze. Czepianie się poglądów innych? Ekhem.

Czas edycji: 2010-08-22 o 16:02
Stary 2010-08-22, 16:09   #69
Tarquin
BAN stały

Gilded mi sie podoba, ale już swój komplet talii mam

Nie wywiad, ale napisałaś "ujmę Ci wszystkie symbole, na które powinnaś zwracać uwagę przy wyborze kart". Nie napisałaś "moim zdaniem". A szkół wróżenia ile ludzi: obracać, czy nie? Dawać komuś do przełożenia, czy nie? Z sygnifikatorem, czy bez? Układać po wróżbie w kolejności, czy nie? Wybierać z wierzchu, czy ze środka? Tasować z lewej do prawej, czy jak wygodnie? A Ty napisałaś tak, jakby to były jedynie słuszne wytyczne przy wyborze talii
Stary 2010-08-22, 16:47   #70
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

Aaaa... hahaha ale kilka postów wcześniej pisałam, że moim zdaniem powinny być zachowane symbole dla osób początkujących, poza tym "powinnaś" a nie "musisz".. .. Oj, sama nieraz mam kłopot z przekładaniem, z wyborem kart do rozkładów, czy z rozłożonych czy z kupek przełożonych, ręką od serca, czy prawą itd... Pełno tego..

Czas edycji: 2010-08-22 o 16:48
Stary 2010-08-22, 17:16   #71
eternitymoment
Zadomowienie

ja rozkladam tak jak czuje i od wielu lat wychodzi mi to dobrze
Stary 2010-08-22, 21:58   #72
Tarquin
BAN stały

Ja stosuję odwrócone, daję do przełożenia, nie używam sygnifikatorów (chyba, ze jest w rozkładzie, to czasami), porządkuje je po rozkładaniu, wybieram z wierzchu i tasuję z prawej do lewej (bo z lewej mi wypadają).
Stary 2010-08-23, 12:17   #73
Sephinrot
Wtajemniczenie

ale się rospisaliście,mam co nadrabiać
ja tez rozkładam tak jak czuję,potem zawsze ale to zawsze porzadkuje karty żeby odpoczęły,mam tylko jedną talię (tarot marsylski) mocno już sfatygowaną dostałam ją od kompletnie obcej kobiety ze słowami że mi się bardziej przyda,to ona przekazała mi wszystko co powinnam wiedzieć na początek,reszta przyszła z czasem,Po za tym ciągle dowiaduję sie czegoś nowego i moim zdaniem życie to za mało żeby w pełni poznać wszystkie tajniki kart.

Sephinrot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 13:41   #74
eternitymoment
Zadomowienie

w sumie pierwsza talie kart dostalam od ...brata zakonnego hehe przylapali go na kartach i zeby nie wylecial to musial sie ich pozbyc a ze znal mnie,to mi dal reszty nauczyla mnie babcia
Stary 2010-08-23, 13:47   #75
wyszukiwarka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nieoficjalnie Pokaż wiadomość
Przerzucając kanały w tv nieraz trafiam na Pana Macieja, wróżbitę, tarot i te sprawy, dzwonią ludzie i pytają o różne sfery życia i im doradza, w szoku jestem czasami, gdy jakaś kobitka dzwoni i się podnieca, że rzeczywiście jest tak jak on mówi
Cytat:
Napisane przez Suprajs Pokaż wiadomość
Oooo, wlasnie, pan Maciej jest moim ulubiencem. Kiedys przypadkiem wlaczylam kosmice, trafilam na Maciejka i tak Go slucham slucham robie sie coraz bardziej rozdrazniona.. Zachwala sie i zachwala, przechwala, zachwyca sie soba, ile to osob do Niego nie wraca, wykrzykujac egzaltowanym spazmem' Taak! Panie Macieju taaak! Sprawdzilo sie! Bylo dokladnie tak jak pan mowil!!'i tak mi zaczal dzialac na nerwy, ze w inne dni jakos tak patrzylam niby przypadkiem klik kilk na pilocie moze leci akurat

Oglądałam dzisiaj tego wróżbitę na Kosmice
Tylko nie wiem którego oglądałam Chyba tego Pana Macieja,bo tak się chwalił co to nie on,że jemu są niepotrzebne żadne nakreślania sytuacji,że on jest taki och i ach
I jedno mnie dziwi w tym programie:
Że Panu Maciejowi do szczęścia jest potrzebne tylko imię dzwoniącego i nic więcej Żadnej daty urodzenia ani nic Ale przecież jak tam dzwoni załóżmy Pani Basia,to o którą Panią Basię chodzi? O tę z Wrocławia,o tę z Poznania,o tę z Warszawy... itp. ? Przecież w Polsce jest miliony Pań Baś

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

A co do tematu..
Nie wiem czemu,ale od jakiegoś roku chodzi za mną Tarot... Jakoś tak dziwnie ciągnie mnie do niego.Mam ochotę czasem iść kupić karty i zacząć sobie wróżyć..
ale się boję
Stary 2010-08-23, 14:27   #76
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

Cytat:
Napisane przez wyszukiwarka Pokaż wiadomość

A co do tematu..
Nie wiem czemu,ale od jakiegoś roku chodzi za mną Tarot... Jakoś tak dziwnie ciągnie mnie do niego.Mam ochotę czasem iść kupić karty i zacząć sobie wróżyć..
ale się boję
Od siebie.. jak pisałam wcześniej, jeśli nie ma się nic złego na myśli to nie należy się bać Tarota. Można na początek spróbować z kartami "lżejszymi" tj. Archanielskie, Anielskie, Cygańskie bądź klasyczne. Tarot jednak jest bardziej precyzyjny a ze względu na swoją moc, umożliwiają osiągnięcie najbardziej dokładnych porad i opinii...
Stary 2010-08-23, 15:35   #77
eternitymoment
Zadomowienie

Cytat:
Od siebie.. jak pisałam wcześniej, jeśli nie ma się nic złego na myśli to nie należy się bać Tarota. Można na początek spróbować z kartami "lżejszymi" tj. Archanielskie, Anielskie, Cygańskie bądź klasyczne. Tarot jednak jest bardziej precyzyjny a ze względu na swoją moc, umożliwiają osiągnięcie najbardziej dokładnych porad i opinii...
dokladnie Tarot sluzy pomocy,a nie szkodzeniu,jesli kto chce jednak uprzykrzyc komus zycie,to sie to na wrozu odbije
Stary 2010-08-23, 16:56   #78
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Zainteresowałyście mnie tarotem. Mogłybyście mi przybliżyć jak wygląda taka "sesja", czy trzeba się w jakiś sposób do niej przygotować, czy można przez internet... I czy któraś z was byłaby w stanie podzielić się swoimi umiejętnościami w mojej niepewności co do sensu podjęcia pewnego przedsięwzięcia?
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 20:41   #79
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

Oferuję swoje wsparcie i pomoc
Stary 2010-08-24, 10:57   #80
Suprajs
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wyszukiwarka Pokaż wiadomość
Oglądałam dzisiaj tego wróżbitę na Kosmice
Tylko nie wiem którego oglądałam Chyba tego Pana Macieja,bo tak się chwalił co to nie on,że jemu są niepotrzebne żadne nakreślania sytuacji,że on jest taki och i ach
I jedno mnie dziwi w tym programie:
Że Panu Maciejowi do szczęścia jest potrzebne tylko imię dzwoniącego i nic więcej Żadnej daty urodzenia ani nic Ale przecież jak tam dzwoni załóżmy Pani Basia,to o którą Panią Basię chodzi? O tę z Wrocławia,o tę z Poznania,o tę z Warszawy... itp. ? Przecież w Polsce jest miliony Pań Baś

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

A co do tematu..
ale się boję

Z opisu wylania sie pan Maciej tylko On sie tam tak chwali..

Odnosnie do tematu, Dziewczyny co sadzicie o rozkladach na 'tak' i 'nie'?
Dopiero zaczynam stawiac rozklady i postanowilam, ze na poczatek moze poprobuje prostych pytan wymagajacych jedynie odpowiedzi twierdzacych lub przeczacych. Tak usiadlam wczoraj i szczerze, to cos mi sie wydaje, ze nie bardzo mi to wychodzi- widze niekonsewkwencje w odpowiedziach udzielanych mi przez karty i w miare zadawania pytan zaczelam odnosic wrazenie, ze co wypadnie to wypadnie, nie majac przy tym nic wspolnego z rzeczywistoscia.. Troche sie zawiodlam, tak mysle, wiem, ze to poczatek, ale mimo wszystko.. Moze nie powinnam zadawac pytan, na ktore odpowiedzi znam lub tylko chce potwierdzic to, czego sie domyslam?

Bądźmy normalni.
Suprajs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 12:04   #81
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

Co do rozkładów na tak/nie, to ja stosuję 3 karty - jedna na przeszłość, teraźniejszość i trzecia na przyszłość, przy czym ta 3cia to właśnie jest odpowiedź tak bądź nie... Pytanie powinno dotyczyć przyszłości, jeśli dotyczy stanu obecnego to wtedy środkowa karta jest odpowiedzią, a trzecia jedynie prawdopodobnym rozwinięciem kwestii.
Stary 2010-08-24, 12:19   #82
Sephinrot
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do rozkładów na tak/nie, to ja stosuję 3 karty - jedna na przeszłość, teraźniejszość i trzecia na przyszłość, przy czym ta 3cia to właśnie jest odpowiedź tak bądź nie... Pytanie powinno dotyczyć przyszłości, jeśli dotyczy stanu obecnego to wtedy środkowa karta jest odpowiedzią, a trzecia jedynie prawdopodobnym rozwinięciem kwestii.
robię dokładnie tak samo

Suprajs myślę,że popełniasz podstawowy błąd kiedy wróżysz sobie zbytnio naginasz znaczenie kart,interpretujesz je tak żeby wyszły jak najlepiej dla Ciebie,a to przecież nie o to chodzi.Wiem,że ciężko jest byc obiektywnym zwłaszcza co do swojej osoby.Ale to przyjdzie z czasem.Jesli mogę Ci cos poradzić,to spróbuj brać po jednej karcie do ręki i zastanów się czym dana karta jest dla Ciebie,jak ją rozumiesz.jakie emocje w tobie wywołuje.Zwróć uwagę na symbole na niej.Wypisz sobie jakie pozytywne i negatywne uczucia wzbudza w tobie akurat ta karta.Nie bój się korzystać z tych z ściąg na początku,to Ci wiele ułatwi.I nie spiesz się.Karty mają Ci pomóc,zrozumieć pewne sprawy i znaleźć rozwiązanie.

Stary 2010-08-24, 13:43   #83
Suprajs
Raczkowanie

Hmm dziekuje za podpowiedz, ale ja stosuje chyba cos zupelnie innego-korzystam obecnie z ksiazki Aleksandry Jasniak, ktora przedstawia 2 metody szybkiej, precyzyjnej odpowiedzi. Ja stosuje te metode: wybor koloru, ktory ma udzielic odpowiedzi, pytanie, dokladne tasowanie, podzielenie kart na 3 grupy i w kazdej z grup do 7 losowania szukamy wybranego koloru, 3/3 tak/ 1/3 nie, 2/3 nie, 1/3 tak..

Co myslicie o tym sposobie, warto go uzywac na smaym poczatku czy lepiej dac sobie spokoj i zaczac sie najpierw wglebiac w poznanie znaczenia wszystkich kart?

Bądźmy normalni.
Stary 2010-08-24, 14:18   #84
mandragona
Marudziara

Ja osobiście wyznaję zasadę nie wróżyć sobie karty błędnie mogą ukazywać odpowiedzi, zbyt duże nacechowanie emocjonalne

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 15:23   #85
Sephinrot
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Suprajs Pokaż wiadomość
Hmm dziekuje za podpowiedz, ale ja stosuje chyba cos zupelnie innego-korzystam obecnie z ksiazki Aleksandry Jasniak, ktora przedstawia 2 metody szybkiej, precyzyjnej odpowiedzi. Ja stosuje te metode: wybor koloru, ktory ma udzielic odpowiedzi, pytanie, dokladne tasowanie, podzielenie kart na 3 grupy i w kazdej z grup do 7 losowania szukamy wybranego koloru, 3/3 tak/ 1/3 nie, 2/3 nie, 1/3 tak..

Co myslicie o tym sposobie, warto go uzywac na smaym poczatku czy lepiej dac sobie spokoj i zaczac sie najpierw wglebiac w poznanie znaczenia wszystkich kart?
yyy trochę zgłupiałam czy pisząc kolory masz na myśli Małe Arkana? Jakiej talii używasz?

Stary 2010-08-24, 16:13   #86
Suprajs
Raczkowanie

Tak, mialam na mysli Male Arkana. Mam ksiazke wraz z talia 78 Aleksandry Jasniak, sprawdzilam date wydania-98 r. Dla mnie opisy znajdujace sie w tej ksiazce sa dosyc enigmatyczne, ale na razie mam tylko ja i z niej sie ucze. Nie wiem, na ile te karty sa pomocne, bo z tego, co piszecie trzeba sobie wybrac intuicyjnie talie, a ja moja dostalam juz jako dziecko, wiec stwierdzilam, ze na poczatek tymi wlasnie kartami zaczne rozklady. Sama juz nie wiem.

Sephinrot widze, ze przedstawiona przeze mnie metoda nie jest Tobie zbyt bliska, moze jest przestarzala, a moze nikt jej nie stosuje, bo jest malo powazna..? Nie chodzi w niej o wczucie sie w intencje karty, jedynie 'liczy sie' ilosc wystapien danego koloru z Arkan Malych.

Bądźmy normalni.
Stary 2010-08-24, 16:49   #87
Sephinrot
Wtajemniczenie

Żadnej metody nie nazwałabym przestarzałą,każdy stawia karty tak jak czuje.Fakt,że dla mnie akurat ten rozkład,który opisałaś i jak stwierdziłaś jest mało poważny bo masz rację "Nie chodzi w nim o wczucie sie w intencje karty",to bardziej taka "zabawa"w przepowiadanie przyszłości ,a karty Tarota absolutnie do tego nie służą.
Ja rozgraniczam ludzi stawiających karty na takich,którzy po prostu wróżą-przepowiadają przyszłość za pomoca jakis przedmiotów (wróżbici) i takich którzy jednak kontemplują znaczenie kart,analizują je i szukają przyczyn i skutków (tarociści).Bardzo bym chciała zaliczyć siebie do tej drugiej grupy,ale to jeszcze daleka droga.
Nigdy tez nie brałabym się za Małe Arkana nie znając dobrze Wielkich.Do dziś bardzo rzadko korzystam z MA,no chyba że stawiam horoskop.

Nie zniechęcaj się od razu do swojej talii,chyba że czujesz,że to absolutnie nie dla Ciebie.Dostałaś je jako dziecko i one dorastały z Tobą,znają Ciebie,więc teraz spróbuj z nimi znaleźć wspólny język.

Masz książkę to dobrze,skup się więc na poznawaniu symboli,które wypisały dziewczyny.Poczytaj o symbolice, o tym co oznacza umiejscowienie postaci,obrót głowy w tę lub te stronę,fryzura,kolor włosów,ręce,zwierzęta itp.

Edytowane przez Sephinrot
Czas edycji: 2010-08-24 o 16:57
Stary 2010-08-24, 18:00   #88
Suprajs
Raczkowanie

Nie zniechece sie
Najgorsze jest to, ze dopiero zaczynam przy jednoczesnej swiadomosci ogromu informacji do przyswojenia i nauczenia sie wlasciwej interpretacji.. Co prawda mam dobra intuicje, takiego wewnetrznego czuja, ktory sie sprawdza, wiec wydaje mi sie, ze sie nadaje, ale kto tam wie.

Wlasnie czytam ksiazke, czytam i czytam, i stwierdzam, (skorzystalam z Twojej rady Sephinrot, zostawiam na razie ta metode tak/nie i Arkana Male i biore sie za przyswojenie Wiekszych) ze nawet ogarniam i dosyc latwo to przyswajam. Chodzi o znaczenia, interpretacje poszczegolnych kart, to jest ok. Ale jestem w kropce, bo ksiazka prezentuje taki rozstrzal rozkladow, ze sie troche pogubilam i nie wiem. W zwiazku z tym moglabys mi polecic jakis na poczatek? Sa krzyze, wachlarze, nie wiem za co sie zabrac. I tu mam pytanie: przy wyjasnieniu znaczenia danej karty rozpatrzone sa 4 mozliwosci pozycji w ukladzie-ogolne, na poczatku, posrodku i na koncu. Skoro w kazdym ukladzie pozycje odpowiadaja za dana sfere to jak i do czego mam odniesc znaczenie ktorejs karty z A.Wiekszych;traktowac to jako ogolne znaczenie? I to jest moj szkopul, zatrzymalam sie na pozycjach w ukladzie i kartach otaczajacych. I napisalas, ze prawie nie stosujesz Arkan Mniejszych, to znaczy doslownie? Poslugujesz sie do rozkladu jedynie 21 kartami? Czy jak? (excuse me)

Bądźmy normalni.
Stary 2010-08-24, 19:04   #89
Sephinrot
Wtajemniczenie

No tak,posługuję się 22 Arkanami Wielkimi,całej talii używam tylko do horoskopu astrologicznego.
Nie chcę Ci narzucać jakiegoś konkretnego układu,sama odkryjesz jak Ci najłatwiej.
Najczęściej korzystam z rozkładu "w krzyż" albo właśnie z rozkładu z 3 kartami,im mniej kart tym lepiej.
Opiszę Ci mniej więcej jak ja to robię,ale podkreślam ,to indywidualna sprawa.
1.Rozkład "w krzyż" (odpowiedź na konkretne pytanie)- pytający wybiera 4 karty.Pierwsza karta na lewo,druga na prawo,trzecia góra i czwarta dół. I - opisuje osobę pytającą i to co działa na jej korzyść
II - opisuje to co działa przeciwko pytajacemu,a także jego otoczenie
III - opisuje psychikę pytajacego i jego stosunek do danego problemu
IV - to stateczna odpowiedź na pytanie i sposób rozwiazania danego problemu
2. 3 karty
Pytający wybiera 3 karty,I - po lewej stronie mówi o stanie obecnym,II- po prawej to przyszłość i sposób działania,daje rady które trzeba wziąć pod uwagę,III- po środku,to rezultat i pełna odpowiedź.

mam nadzieję,że trochę pomogłam,albo zagmatwałam jeszcze bardziej.

Stary 2010-08-24, 19:16   #90
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

a wierzycie w afrodyzjaki? ;> może to mało magiczne, ale... jednak magiczne... mam świetny przepis na olejek afrodyzjak, jak ktoś chętny to na PW podam składniki i proporcje.. zaczerpnięty z książki "kuźnia na rozdrożu" redaktor "Gwiazdy mówią...."
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości