![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: znalazłam złoto (?)
Wg mnie znalezć portfel lub telefon to zupelnie inna sprawa niz bransoletkę lub kolczyki . Samej udalo mi sie dwa razy znalzć telefon i portfel i zawsze oddawalam wlascicielom ale z bransoletka raczej bym sie nie bawila w jakies wywieszanie ogloszen .
![]() |
#62 |
BAN stały
|
no właśnie, trochę mnie dziwi ta lekcja moralności.
![]() akurat ustalenie właściciela telefonu czy dokumentow to jest tak proste że bardziej się nie da. Autorka znalazła rzecz tak się składa, że wartościową, to miała tzw. łut szczęscia (tu być może nawet całkiem spory ;-)), nie wiem, zazdrościcie jej czy jak. ![]() Trudno, żeby jeszcze miała mieć z tego tytulu wyrzuty sumienia. I sama straciłam bransoletkę, na szczęscie bez teoretycznie wielkiej wartości, ale dla mnie zupełnie wartościową [podobała mi się, to był ostatni egzemplarz, a i blisko stówa za kawalek blachy to też wg mnie piechotą po ulicy nie chodzi zbyt często ;-)]; w przeciągu paru sekund (spadła, ktoś podniósl; a od razu się zorientowałam, że jej nie mam na ręku i rzuciłam się do gapienia się w chodnik) Przepraszam za płytkość myślenia, dla mnie jak się jest biednym to się nosi drogiej biżuterii (zajrzałam na stronkę Evy i tam to dopiero ceny są niezłe). Ani nawet zresztą nie kupuje wypasionych telefonów. A nie potem pretensje, że ktoś znalazł, to i się ucieszył. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-09-28 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Wzięłam go i napisałam karteczkę, że znalazłam pierścionek, nie podająć, że złoty albo z jakim oczkiem, nic żadnych szczegółów. Kilka osób dzwoniło i każda musiała DOKŁADNIE opisać mi ten pierścionek.... kolejna osoba zrobiła to i tak oto oddałam jej pierścionek, który był jakąś pamiętką rodzinną. Dziewczyna się popłakała z radości, że go odzyskała. Natomiast mnie na lotnisku spadł z ręki złoty zegarek i nie zauważyłam tego, jeden facet to widział i leciał przez całe lotnisko aby mi go oddać, ależ się zdziwiłam przy wyjściu i ogromnie ucieszyłam. Można wierzyć w takie babcine rady, że dobre uczynki przyciągają dobre uczynki, a złe te złe... no ale coś w tym jest. Na Twoim miejscu wywiesiłabym karteczkę z informacją, że znalazłam bransoletkę, nie podając żadnych opisów. Ktoś kto naprawdę ją zgubił wie przecież jak wygląda. Jeśli nie zgłosi się właścicielka przez dajmy na to miesiąc, to już będziesz mogła z nią zrobić co zechcesz.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-09-28 o 05:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
![]()
Znalazca zgłosił, że znalałz telefon w kasie biletowej stoku narciarskiego i zostawił kontakt do siebie. A ja na następny dzień (po całowieczornym poszukiwaniu telefonu) pytałam w tej samej kasie czy ktoś nie znalazł takiego telefonu - dostałam do niego numer, zadzwoniłam do tego pana, opisałam jaki to telefon, poprosiłam tego pana o jego włączenie podając mu PIN, pan włączył, stwierdził, że faktycznie mój, wziął ode mnie adres i wysłał mi DHL-em na mój koszt do domu.
Oczywiście mógł stwierdzić, że skoro telefon jest wyłączony to należy wywalić kartę SIM i sprzedać w komisie bo nie można znaleźć właściciela (jak to tutaj niektóre wizażanki argumentują) ![]() Dodam, że telefon zgubiłam zsiadając z wyciągu - upadł w śnieg...
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
uczepilyscie sie dziewczyny. Zglosila znalezienie bransoletki obsludze sklepu i jak dla mnie to wystarczy. Jesli komus zalezy to na pewno spyta pracownikow. Autorka uniknie przynajmniej telefonow naciagaczy. Zadzwoni jedynie osoba, ktora zgubila bransoletke i obejdzie sie bez dochodzenia czy to na pewno wlasnosc tej a nie innej osoby.
PS proponuje wykupic billboard w centrum miasta ![]()
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2010-09-28 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i to jest ok. Ale porady w stylu "sprzedaj, bo i tak nie znajdziesz właściciela i szkoda w ogóle szukać" są bardzo nie ok i takich porad się czepiam jeśli już.
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
ooo ktoś wreszcie znalazł moja bransoletkę -taka gruba i cała żółta!
![]() Prosze mi ja oddać ![]() Tak serio to pewnie właścicielka już machnęła ręką (ja bym tak zrobiła bo nie wierzę w uczciwosc ludzi) no chyba że zguba wpadłaby w ręce którejś z naszych uczciwych wizażanek ![]() ![]() Również zauważyłam tu nutkę zazdrości - no bo się wzbogaca na zgubie ![]() ona bedzie miec kasę za free a ja musze harować itd. Może zamiast doradzać autorce co ma zrobić ze zgubą... odpowiecie jej na temat? ![]() Co zrobi ze znalezioną bransoletką to jej sprawa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Twoją bransoletkę?! Oczywiście że to była moja bransoleta...
Zgadzam się z Hultajem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (Eva udowodniła, że jak się chce to można)
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Tak wiem spytać się o grawer czy próbę
![]() Ale mówię, bardzo ciekawe zjawisko zlotu najmoralniejszych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
przykre jest że zwykła uczciwość i moralność w takiej sprawie wydaje się być czymś dziwnym do tego stopnia by z tego szydzić i wyśmiewać się. Przykre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Nie szydzę z uczciwości tylko z nadgorliwości, to osoba która zgubiła powinna się nieco natrudzić czy wywiesić ogłoszenie.
A znalazca ma iść płacić za ocenę jubilera czy to złoto, marnować swój czas na rozwieszanie ogłoszeń sratatata :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
... i dalej - skąd ten co zgubił ma wiedzieć, gdzie ją zgubił? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
świetna teoria Klarissa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest mu zupełnie niepotrzebne do tego, aby po opisie zewnętrznym rozpoznać, czy osoba podająca się za właściciela blefuje, czy też nie. Naprawdę żaden to wysiłek wydrukować kartkę o tym, że znaleziono bransoletę i przy okazji przywiesić na szybie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja coś człowiek szczerze napisze to jest wielkie oburzenie i lament jak tak można... Ano można. Każdy ma swój rozum i tyle.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam tytuł wątku jako: "Znalazłam zioło"
![]()
![]() |
#81 | ||
Killing me softly
|
Cytat:
Cytat:
I po cichaczu (a nawet na głos ![]() Proponuję, obok wspomnianych bilboardów, wyruszyć w miasto z megafonem, wtedy chyba najbardziej moralne dusze będą usatysfakcjonowane ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mnie też opadają ręce widząc jak nieuczciwi są tutaj co niektórzy, bo jakie poglądy taki człowiek, prawda? więc są tutaj najbardziej moralni i nieuczciwi, powiedzmy to wprost ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że jeśli coś zgubię kiedyś, nie trafię na tak egoistyczne osoby, jak tu niektóre.
Jakiś czas temu zsunął mi się z palca złoty pierścionek. Nie był wysokiej próby, w skupie kosztowałby pewnie niewiele, ale był przetopiony z obrączki mojej babci, mam go od kilkunastu lat i ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną. Nie mogłam opanować płaczu, gdy zorientowałam się, że go nie ma. Przeszłam z 5 razy całą trasę w tę i z powrotem. Pytałam ludzi, nawet w pobliskich komisach (chociaż tu pewnie nawet gdyby mieli, nie pokazaliby mi). Pani sprzątaczka, ktora zamiatała ulicę spytała mnie tylko, czy był złoty i bardzo cenny. Potem widziałam, że szuka, podejrzewam, że się napaliła na łatwy zysk. Ta zguba była dla mnie wielką tragedią. Powinnam zostać ukarana, jak tu pewna Wizażanka napisała, ponieważ byłam nieuważna? Moja historia na szczęście skończyła się szczęśliwie- pierścionek znalazł się w torebce- tam musiał się zsunąć, a podczas nerwowego szukania nie zauważyłam go. Modliłam się wtedy jednak, żeby znalazca był uczciwy. Sama jakiś czas temu szłam za bardzo pijaną grupą chłopaków. W pewnym momencie chyba zaczęli biec na tramwaj, jeden z nich zgubił wtedy na środku ulicy komórkę. Podniosłam ją i go wołałam, ale biegł bardzo szybko i nic nie słyszał. Mogłam więc stwierdzić, że sam sobie winien, pijany jest, to będzie płacił frycowe (zwłaszcza, że telefon był dość wypasiony). Wolałam jednak w butach na obcasach udać się za nim w pogoń. Chłopak był strasznie szczęśliwy, prawie mnie uściskał, mimo, że przez to tramwaj i koledzy mu odjechali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Fresa to ja się wolę powstydzić za uczciwość, naiwność czy jak to sobie kto nazywa...
![]() Jakoś tak mi psychicznie dobrze z tym, że takie mam powody do wstydu ![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Dla niektórych tutaj to czysta abstrakcja, ale taka ciekawostka, która mi się przypomniała i znalazłam ten artykuł: pani sprzątająca samolot znalazła 20 tysięcy dolarów i UWAGA, UWAGA! przekazała znalezisko kierownictwu
![]() http://www.20minutos.es/noticia/4319...vuelve/dinero/ miłej lektury ![]() (z której też dowiecie się jaki koniec ma ta historia ![]()
![]() |
#86 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Konkluzja jest taka, że właścicielka bransoletki pozbyła się jej nieopatrznie i być może nawet wcale nie mieć orientacji co do miejsca co ogranicza prawdopodobieństwo jej odnalezienia. Kurczę, biedna Autorka, normalnie zaraz będzie winna temu, że jakaś kobita zhybiła bransoletkę ![]() Cytat:
Cytat:
Kurczę chyba jej się upiecze i nie pójdzie siedzieć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie mogę się nie śmiać czytając wypowiedzi na wskroś uczciwych Wizażanek. Brakuje Wam normalnego spojrzenia na tą sytuację, już padły oskarżenia o nieuczciwość i nawet paragrafy odnośnie występku. No nie da się nie śmiać ![]() Ktoś tu pisał o billboardzie z ogłoszeniem .... może złożymy się na takowy ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Przed samym Bożym Narodzeniem zgubiłam portfel z dokumentami, kasą ( w sumie nie taką małą -600 zł) Byłam tak na siebie zła, znowu wyrabiać dowód, bilet miesięczny, karty itp. Następnego dnia odwiedził mnie kurier z paczuszką. Otwieram a tam moja zguba( nic nie ubyło) , rafaello i kartka z życzeniami od Michała i Ani
![]() Moja sąsiadka zostawiła laptopa na przystanku przy CH, znalazł go jakiś męzczyzna napisał kartkę,że zguba jest do odebrania w pewnym sklepie. Wracając do tematu, wywiesiłabym ogłoszenie.
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie , ze wysmiewana jest tylko nadmierna nadgorliwosc. Nie kazdy chce tapetowac centrum handlowe swoim numerem telefonu. Nie rozumiem co w tym zlego, ze dziewczyna chce wiedziec ile warta jest ta bransoletka. Ciekawosc to nic zlego. Sama tez bym chciala wiedziec
![]() i to nie czyni nikogo nieuczciwym/niemorlanym ![]() Kiedsy zgubilam kase w przymierzalni, 2 minuty pozniej wrocilam i pieniedzy nie bylo. Za gapiostwo sie placi i tyle.
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (powiem tak, nie dziwią mnie wypowiedzi Annaluki i muszynianki, ale już Aete ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#90 | ||
Killing me softly
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Autorka zostawiła informację dotyczącą zguby i tyle w zupełności wystarczy. Po cichu może zastanawiać się, jaką wartość przedmiot posiada, ja jej tego prawa nie pozbawiam. Freso, ale co Cię dziwi, że nie każę jej biegać i szukać właścicielki? To pomylone role, to nie ona ma szukać. Poinformowała, ogłoszenie można powiesić, IMO nic więcej nie trzeba. To tylko przedmiot, a jeśli dla kogoś ma dużą wartość sentymentalną, to na pewno podejmie odpowiednie działania w kierunku odnalezienia.
Nienawidzę nieoświeconego tłumu i unikam go. Edytowane przez Lukrecja_Borgia Czas edycji: 2010-09-28 o 17:45 Powód: uszczególnienie |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.