Kiedy dzieci zaczynają mówić? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-07, 23:26   #61
marcelina73
Wtajemniczenie

Dot.: Kiedy dzieci zaczynają mówić?

Witam,
a mój synek zaczął mówic jak miał 1.5 roku, w wieku 2 lat mówił już całymi zdaniami. Od urodzenia codziennie czytałam mu bajki, wierszyki i dużo z nim rozmawiałam, to znaczy początkowo mówiłam do niego - o wszystkim co robię itd. A właściwie to już w ciąży z nim rozmawiałam (choć wtedy mówiłam do niego raczej w rodzaju żeńskim - ot taka pomyłka lekarska).
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 10:03   #62
primavera
Zakorzenienie

Tak troszeczkę nie na temat, ale w sumie z zwiazku z wątkiem - pamiętam, gdy w jakimś wywiadzie Hanka Bielicka opowiadała, że ona do 4 roku życia praktycznie nie mówiła i była przy tym bardzo niesmiała (gdy przychodzili goscie-chowała się pod stół) - a teraz?
Tak więc chyba nie ma się co przejmować, że nasze dziecko jeszcze nie mówi tak dużo i ładnie,jak jego rówieśnicy
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-30, 22:55   #63
Dezzire
Zadomowienie

ciezka mowa

Witam
moj 2 letni syn prawie nic nie mowi tylko mama brumm ba (pies) mauu(kot) mniam (to wiem ze chce jesc)a tak po za tym nic no tylko cos buka tak jak male dzieciaczki takie roczne mam jeszcze corke 5 lat ona bardzo szybko zaczela mowic majac 1 rok juz ladnie rozmawiala pelnymi zdaniami a syn no nie stety rozmawialam z lekarka i powiedziala mi ze ma on czas do 3 lat potem zacznie sie leczenie
co jest czemu on tak slabiutko mowi
Dezzire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 08:34   #64
Mariqa
Wtajemniczenie

Proszę na przyszłość korzystać z wyszukiwarki,
Wątek połączyłam z dwoma podobnymi
Stary 2006-12-10, 23:49   #65
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361
Question Ciężka mowa u 2,5 roczniaka....

Mój syn ma 2,5 roku mówi mał i bardzo nie wyraznie.Podobno mówia pózniej ,ale martwie sie .Mały wysuwa języcze przed zęby .Czy powinnam iść do logopedy?
Jak któraś coś wie to bardzo prosze o pomoc
POZDRAWIAM

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-12, 11:52   #66
nika672
Zadomowienie

Dot.: Ciężka mowa u 2,5 roczniaka....

Moje dzieci też zaczęły pożno mówić,za to teraz proszę żeby choć na chwilę przestały.Wprawdzie córka jeszcze poźniej od syna zaczęła i miała problem z 'r''
,więc w przedszkolu chodziłam z nią do logopedy.Miałam taki zeszt z ćwiczeniami,typu dmuchanie na grzywkę, dotykaniem językiem policzków,brody itd,itp.Teraz nie ma śladu po niewyraźnej mowie.Tak jak któraś napisała CIERPLIWOSCI.
nika672 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-21, 16:08   #67
joanaros
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dezzire Pokaż wiadomość
Witam
moj 2 letni syn prawie nic nie mowi tylko mama brumm ba (pies) mauu(kot) mniam (to wiem ze chce jesc)a tak po za tym nic no tylko cos buka tak jak male dzieciaczki takie roczne mam jeszcze corke 5 lat ona bardzo szybko zaczela mowic majac 1 rok juz ladnie rozmawiala pelnymi zdaniami a syn no nie stety rozmawialam z lekarka i powiedziala mi ze ma on czas do 3 lat potem zacznie sie leczenie
co jest czemu on tak slabiutko mowi
Rozwój mowy u dzieci zwykle jest indywidualny, dziewczynki często zaczynają mówić wcześniej niż chłopcy , choć nie jest to regułą. Radziłabym zwrócić uwagę czy dziecko rozumie mowę (rozumie proste polecenia np.daj, weź itp., czy pokazuje np.części ciała) Myślę że nie zaszkodzi udać się do logopedy, bo lekarze rodzinni często bagatelizują problem mówiąc że dziecko ma jeszcze czas a później okazuje się, że czekanie to czas stracony, który można było wykorzystać na terapię.

Cytat:
Napisane przez kasia1361 Pokaż wiadomość
Mój syn ma 2,5 roku mówi mał i bardzo nie wyraznie.Podobno mówia pózniej ,ale martwie sie .Mały wysuwa języcze przed zęby .Czy powinnam iść do logopedy?
Jak któraś coś wie to bardzo prosze o pomoc
POZDRAWIAM
Wysuwanie języczka przed zęby w późniejszym wieku może zaowocować seplenieniem międzyzębowym, trudnością w wymowie głosek k,g. Warto już wcześniej zwrócić na to uwagę aby takie wysuwanie języka nie weszło w nawyk, którego później trudno się pozbyć.
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-02, 01:50   #68
AnitaSuska
Zadomowienie

Neonowka brawo ,bardzo pomocne cwioczenia,rady..Ale rzeczywiscie nic nie zastapi wizyty u logopedy,ew.badan u innych specjalistow,warto zbadac sluch..Natomiast nie zgodze sie z opinia o niekapku,niekapki to kolejne rozleniwiacze dla artykulatorow..dziecko powinno byc uczone picia z kubka,picia za pomoca slomki..niekapki sa gorsze (w sensie nie pracuje nic,plyn wplywa do gardla )i lepsze(typu cos tam trzeba pocmokac,zeby cos polecialo),ale ja generalnie odradzam niekapki..

Z zarelkiem i wczorajsza bulka ,bardzo wazne slowa padly..nie podawac dzieciom papek,bo wowczas gotowiec rozleniwia artykulatory,co pokutuje w ich sprawnosci i mowie..

a wracajac do tresci pytania z pierwszego postu,dwa wyrazy u dwulatka to zdecydowanie malo,nie mozna wrzucac wszystkich dzieci do jednego wora,ale warto to sprawdzic z kazdej strony i stosowac sie do zalecen..moja ukochana metoda dla dzieci malych,to taw"kapiel slowna",czyli opatrzanie komentarzem wszystkich czynnosci,mniej tv,bajek i gotowcow,wiecej rozmow,gadania,paplania.. no i pelna rezygnacja z tzw.jezyka niani".na poczatek skutecznie
pozdrawiam

http://b1.lilypie.com/Vk1Lp1.png
AnitaSuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 12:53   #69
znasz_mnie
Matka na full etat

to jest kwestia indywidualna... kazde dziecko zaczyna inaczej. Mozna to wspierac swoją pracą, ale nic na siłe...
znasz_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 11:12   #70
Mary685
Raczkowanie

To kwestia indywidualna zależna od malucha ale z reguły to około 1,5-2. roku życia
Mary685 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 11:17   #71
kamilastuhlik
BAN stały

Kiedy dziecko zaczyna mówić? Na pewno powinno poniżej trzeciego roku życia Polecam przeczytać naprawdę fajny artykuł: <ciach> . Dużo się z niego dowiedziałam Zerknijcie

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2016-06-23 o 12:13 Powód: usunięcie linka
kamilastuhlik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-18, 10:41   #72
delfix10
Zakorzenienie

Moja córka bardzo wcześnie zaczęła mówić,miała pół roku jak zaczęła wyraznie i z zrozumieniem mówić mama i tata,w wieku 10 miesięcy pięknie wołała naszego psa Kiarka ,ładnie wymawiając ,,r'',teraz ma skończone 16 miesiescy i zaczyna mówić całymi zdaniam oczywiście prostymi np jak dzwoni domofon to mówi mamo kto to? ja jej odpowiadam np babcia a ona do mnie ,,nie to tato jak na jej wiek mówi dużo i bardzo wyrażnie ale za to jeszcze sama nie chodzi,chodzi przy meblach,z pchaczem ,popycha kosz na pranie nawet nocnik popycha ale sama się boi i nie chce sama chodzić.
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości