![]() |
#61 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Przepisy dla dziecka, kuchnia /dania/ niemowlaka- zbiorczy
Cytat:
Parówki tak, ale oranżada i bigos to przesada! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Pomocy!
Mam 3,5 letnią córeczke. Rok temu w wyniku wirusa poważnie zachorowała (biegunka, wymioty po każdym posiłku). Od tamtej pory jest z nią ciągły problem z jedzeniem. Nie chce jesc nic gotowanego, jedynie zupki czasami, nie ma mowy o warzywach. Próby przemycania miksowanych warzyw zakończyły sie niepowodzeniem. Jest coraz gorzej; wczesniej chętnie zjadała ziemniaczki, różnego rodzaju zupki, teraz bazą jej menu jest zupa pomidorowa, jajko, kanapeczki z masłem... Nie mogę nakłonić jej do kosztowania nowych smaków, już na sam widok zasłania usta i mówi że jej to nie smakuje... nakłanianie jej do jedzenia czasami prowadzi nawet do wymiotów... Jestem załamana...ma 3,5 roczku a waży tylko 13 kg jest strasznie szczuplutka. Bardzo prosze o jakies rady. Może któras z Was była w podobnej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
ja osobiście mam 6 miesięczną córeczke, sama dała mi znać że potrzebuje już czegoś więcej niż tylko cycuszek, choć nie zaprzestałam karmienia. wymyśliłam dla niej zupkę oto skład jest zrobiona na skrzydełku marcheweczka, pietruszeczka może być natka troszke, ryżyk, oraz ziemniaczek. Mięsko ze skrzydełka rozdrabiam i dodaje, po wystygnieciu blenderuje. Nie mogę dać gwarancji że wasze pociechy będą zajadać, ale moja malutka kruszynka uwielbia ją. Można doprawic odrobiną wegetki jak kto woli sama spróbuj, jeśli tobie będzie smakować to maleństwu również
![]() pozdrawiam gorąco |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
Mam problem moja córka skończyła 6m-cy i strasznie ulewa po posiłkach lekarka skierowała mnie do gastrologa a mama mi mówi że jej to samo przejdzie.Co mam robić?Czy można coś zastosować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Witam was dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
agusia
zwroc uwage co sie dzieje z corka po posilku, gwaltowne ruchy moze to powoduja? a mleko zmien na RA jest gestsze i mniej sie po nim ulewa, mozliwe ze ma jeszcze nie wyksztalcony dobrze uklad pokarmowy. moja corka tez ulewala ma 9 mc i juz tego problemu nie ma samo przeszlo, czasem uleje ale bardzo zadko glownie wtedy jak jej sie mocniej odbije kasia 4,5 jedynie mleko , jak karmisz sztucznie jak skonczy 5 mc mozesz sprobowac np kleik jakis albo jabuszko ale odrobine co do starszych dzieci nie wiem moja corka tez jest niejadkiem.. spadla na 3 centyl teraz je 3 razy kasza, 2 razy zupa, raz deser i miedzy czasie biszkopty i chrupki jesli po mc nie bedzie poprawy to juz nie wiem chyba dodatkowe badania bo morfologia i mocz wyszly idealne
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Dzięki Ray, mam nadzieje że jej to przejdzie a mleko AR pije.Najwięcej ulewa po soczku i herbatce.Ostatnio daję jej danonki i też trochę ulewa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
szeryfcio
|
Mój synek też ulewał do 7 miesiąca, póżniej też mu się czasami zdarzało z odbiciem. I faktycznie najczęściej po soczku czy herbatce, bo to najrzadsze. Teraz już nie ulewa, ale jak mu dam herbatki i gdzieś żywo zasuwa na czworaka to też potrafi troszeczkę ulać.
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Lekarka kazała mi soczki odstawić.Ale czy to dobrze?Przecież soczki to witaminy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
szeryfcio
|
Cytat:
Ja daję rozcieńczone.
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Spokojnie możesz dać dziecku kleik kukurydziany, na początek dodaj go do mleka do butelki nierób gęstego z miseczki. Ja na 120 ml mleka dawałam jedną płaską miarkę kleiku(taką od bebilonu) i nic małej nie było tyle że zaczęła spokojnie w nocy spać bo była najedzona. Nie wiem czy podajesz maleństwu soczek jabłkowy? Jeśli tak, możesz dać jabłuszko, najlepiej zetrzyj na tarce i podduś żeby nie dawać surowego na kilka pierwszych razy. Pamiętaj tylko że przy wprowadzaniu nowości do diety dziecka musisz zrobić 3 dniową przerwe i obserwować maluszka czy nic mu nie jest. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Moja Kasia ma 7 msc i tez nie za bardzo rwie się do zupek ze słoiczka.
![]() Deserki juz lepiej. Kasia ma nietolerancje na białko mleka krowiego więc muszę uważać, na to co jem ja (karmie jeszcze) i na to co jej daje. Myslałam o wprowadzeniu soku z marchewki, mam sokowirówke, myslicie, że to dobry pomysł, czy lepiej kupić ze sklepu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
iwa2
Nie dziw się że córka nie chce zupki ze słoiczka... Probowałaś jej? Ja też córce od początku gotuje sama, skład podobny do Twojego tylko nie używam pora. Powoduje wzdęcia u małej, dodaję za to mięsko, ryż. Co do soczku jeśli masz możliwość zrób sama, ja bym tylko nie robiła samego marchwiowego. Starsza córka też miała skazę białkową, wiem jak to jest... Na pocieszenie mogę powiedzieć, że z wiekiem przechodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
szeryfcio
|
A mój synek lubi ze słoiczka, czasami nawet bardziej niż moje
![]()
![]() |
#77 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez agusia114 Czas edycji: 2009-01-16 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
agusia114
kleik kukurydziany jest bardziej lekkostrawny dla dziecka, zaleca się go na początek ponieważ dziecko lepiej go przyswaja i nie występują po nim zaparcia. Edytowane przez anka83krk Czas edycji: 2009-01-16 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja córcia też ma 7 miesięcy i je jedzonko ze słoiczków, pije gotowe soczki (tylko staram się kupować te bez cukru, jeśli się trafią takie). Też zastanawiałam się nad robieniem sama jej np. soczków, ale sama nie wiem - wszystko jest teraz tak nafaszerowane, że chyba jeszcze troszkę poczekam, bo te soczki gotowe i dania ze słoiczków są chyba zdrowsze - w końcu "podobno" przebadane i wyselekcjonowane są do nich najlepsze warzywka i owocki ![]() ![]() ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kleik kukurydziany ma taką samą konsystencja jak ryżowy. Jak dajesz bez smakowy to spróbuj dać np ryżowy o smaku jabłkowym. Moja córcia przepada za kaszkami "Pyszne śniadanko" i "smaczny sen" są to kaszki ryżowo-kukurydziane i te jej najbardziej smakują. Ta druga ma dodatek melisy i niby powinnam ją dawać na kolacje ale daje o różnych porach dnia. Co do kupowanych zupek, jak już ktoś napisał one nie są bez żadnych dodatków, musi w nich być jakaś chemią skoro są aż tak długo ważne. A tak jak sama robisz to przynajmniej wiesz co jest w środku i nie smakuje jak zgniły burak... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiesz, ja robie bigos, leczo i inne dania z miesem, pasteryzuje i stoja sobie kilka miesiecy i nie smakuja jak zgnily burak. Myslisz, ze producenci dosypuja do tych danie jakies srodki uzalezniajace male dzieci, czy tez tajemnicze poprawiacze smaku, bo nie rozumiem o co chodzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Gdyby te danie ze słoiczków były takie niezdrowe, to chyba nie dopuszczono, by ich dla kilkumiesięcznych dzieci? Zresztą wcześniej też były soczki w buteleczkach, tylko mnie rozpowszechnione, więc skoro świat idzie z postępem, to czemu nie ?
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
szeryfcio
|
Cytat:
A czemu smakują inaczej nie wiem, nie jest to domowy obiadek przecież. Ale nie wierzę, żeby tam były jakieś ulepszacze, konserwanty, bo tego dzieciom podawać nie wolno i żadna firma by się na to nie zdecydowała mając na uwadze swoje dalsze funkcjonowanie na rynku. Wiem, że wiele mam jest nieufnych, snują podejrzenia co tam może się znajdować..., ale nie ma tam jakiś ukrytych substancji, które nie są wypisane na opakowaniu. Wiadomo, różnie to na świecie bywa, ale akurat w przypadku produktów żywnościowych dla niemowląt myślę, że tak jest. A jeszcze podam przykład koleżanki, która wróciła z Egiptu w takim stanie, że przez 3 tygodnie leżała z gorączką, biegunką i innymi sensacjami żołądkowymi (inna flora) i nic nie mogła do ust wziąć. Lekarz jej kazał jeść tylko dania dla niemowląt (głównie owoce). Jak nawet po dwóch tygodniach chciała wziąć coś do ust (kanapka, owoc) wszystko wracało, tylko danka dla niemowląt akceptował jej chory żołądek, takie tam sa rzeczy.
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Nie uparłam się na słoiczki, po prostu im nie ufam...
A co sądzicie o podaniu 10 miesięcznemu dziecku dżemu truskawkowego? Mleka mała nie chce za to za weka z masłem przepada, ostatnio dałam jej pulpeta z ziemniakami bo nie chciała odpuścić i nic jej nie było |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Kaszkę truskawkową wcina ze smakiem.
Żadnych uczuleń ani nic mała nie ma, a lekarki jak pytam to ciągle słyszę "jak pani uważa"... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.