![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciąża po tabletkach anty.-po jakim czasie?
Cytat:
Mnie parę raz zdarzyło się zapomnieć tabletki i nie zaszłam w ciąże ale lepiej uważać. Dobry pomysł to ustawic sobie w komórce przypominanie na konkretną godzinę i wtedy brać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Ciaza po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych
Witajcie obecne i przyszłe mamucie mam mały problem a raczej wielkiego stresa
![]() Postanowiliśmy z mężem zaplanować maleństwo, w lutym odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (Rigevidon ktory brałam prawie 7 lat) i chciałam sie przestawić na własny cykl i za jakieś 3 miesiące zacząć robić rączkę, nóżkę itd ![]() .....no i teraz nie wiem co mam robić cieszyć sie czy płakać, chciałam dziecko ale nie spodziewałam się że pójdzie na tak sprawnie, boję sie że po takim długim braniu tabletek może być coś nie tak z maleństwem no i jestem przerażona, dziewczyny doradźcie mi coś bo chyba zwariuje
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Dot.: odstawienie tabletek i odrazu ciąża
Nie mam pojęcia c Ci doradzić , poza tym żebyś była baczna i plnowała każdej wizyty u lekarza. Lekarz powinien mieć pod kontrolą Twoją ciążę.
Jest cała masa kobiet, które zachodziły w ciąże zaraz p tym jak przestały brać tabletki i urdziły zdowe dzieci ![]() Rozumiem , że martwisz się , to normalne u kbiet w ciązy , zawsze wtedy czymś się matrwimy< chodzi mi głownie o sprawy związane z maleństwem> . Tysiaczku, głowa do góry, mim wszystko musisz mieć teraz w sobie duuuuz pozytywnej energii. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: odstawienie tabletek i od razu ciąża
dzięki za słowa, otuchy dziś jadę do lekarza upewnić się co i jak i wogóle jakieś rady bo nie umiem sobie znaleść miejsca, chodzę i buczę po kątach
![]() Każdy chciałby mieć zdrowe i śliczne maleństwo...ja też
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Dot.: odstawienie tabletek i od razu ciąża
no pewnie ,że tak
![]() ale wiesz z drugiej strony nie ma co się martwić na zapas. Lekarz pewnie powie Ci co i jak, uspokoi, doradzi. Będzie dobrze , zobaczysz. Trzymam kciuki za Was i szczrze życze , żeby wszystko ułozyło się w jak najlepszym porządku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Ale dlaczego się denerwujesz? Nie ma według mnie powodu.
Po pierwsze to było więcej niż pewne, ze organizm napędzony hormonami będzie produkował wiele jajeczek gotowych do zapłodnienia- trzeba było tylko okazji ![]() Bardzo często po terapiach hormonalnych dochodzi wręcz do ciąży mnogich ![]() I nie ma się co martwić, że będzie coś źle, bo to bez sensu. Każda ciąża jest teraz odpowiednio kontrolowana, robisz systematycznie badania etc na pewno wszystko bedzie ok. Bardziej szkodliwy jest taki stres i to bez wyraźnych przyczyn ![]() A to, że teraz masz zmienne nastroje, lęki, obawy- to raczej charakterystyczne dla wszystkich kobitek w takim stanie ![]() Nie przejmuj się ![]() ![]()
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
Jestem żywym chodzącym przykładem tego że mozna urodzic zdrowe dziecko zaraz po odstawieniu tabletek! brałam Harmonet przez 3 lata, zaszłam w ciąże zaraz po odstawieniu i nie było najmniejszych problemów. Mam zdrową córeczke. Nie martw się bo nie warto. Kłopoty moga przydazyć się zawsze nawet jeśli nie brałaś tabletek. Idź do lekarza, zrób badania. To mit że ciąża po tabletkach musi przebiegać z komplikacjami. Trzymaj się i daj znać po badaniach, napewno będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Ja sama odstawilam tabletki misiac temu, dzisiaj mam ostatni dzien cyklu bez tabletek. Po przeczytaniu masy materialow na ten temat oraz opinii wielu ginekologow doszlam z moim mezem do wniosku, ze mozemy rozpoczac starania o dzidziusia od razu. I powiem Ci, ze wcale sie nie boje tej decyzji. Dzisiaj jeszcze nie wiem czy jestem w ciazy, mam juz co prawda pewne objawy, ale moze sobie tylko cos wmawiam.
Jednak powiem Ci szczerze, ze ja sie niczego nie boje, jednynie tego aby sie udalo zazdroszcze Ci, ze juz w pierwszym cyklu zaszlas w ciaze (mam nadzieje, ze w moim przypadku bedzie tak samo). Nic sie nie martw, najwazniejsze jest pozytywne myslenie i nie zapominaj, ze te same hormony stosuje sie do wywolania plodnosci, wiec nie powinno byc zadnych problemow!! Trzymam kciuki!!! Bedzie dobrze!! |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze - gratuluję!
![]() Myślę, że dziewczyny już Cię uspokoiły. Nie ma się czego bać. Opini, że ciąża zaraz po odstawieniu tabletek jest tą z podwyższonego ryzyka nie podziela chyba większość ginekologów. Ugruntowała się ona przed wielu laty, gdy pierwsze pigułki święciły triumfy - te z końską dawką hormnonów. Nie zaniedbuj rutynowych badań, a wszystko będzie dobrze. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ponadto wszystkim dziewczynom dziękuje za słowa otuchy ![]() ![]() Co ciekawe 2 kwietnia przyjechała do mnie kuzynka oświadczyć ze jest w ciąży i biorą ślub jest w 7 tygodniu ciąży a ja swój 1 test robilam 1 kwietnia (pryma aprylis) i wyszedl pozytywny ...więc w sumie będziemy bawić prawie że razem ![]() ale w tym roku obrodzi w maleństwa ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
no to gtartuluję
![]() I tej radosnej myśli się trzymaj ![]() ![]() Może teraz będziesz częściej na MzK przesiadywać :d |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Ciesz się, ja też dołączam moje gratulacje. Maleństwo będzie zdrowe bo ma super mamusię która będzie o siebie dbać i robić wszystkie potrzebne badania
![]() ![]() ![]()
#73 |
Zadomowienie
|
Tysiak7 bedzie dobrze
![]() Urodzisz zdrowe dziecko, moze nawet dwoje ![]() Znam przynajmniej dwie kobiety, ktore zaszly w ciaze w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek. Obie maja zdrowe dzieci. Kuzynka zaszla w ciaze biorac tabletki i tez wszystko jest ok. Ma coreczke, zdrowa i sliczna. Powodzenia!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() z chęcia bym tu z wami przesiadywała i zadawała mnóstwo pytań i słuchała doświadczonych koleżanek.... jest tylko jeden mały problem korzystam z internetu zazwyczaj w pracy, więc narazie nie wypada stresować szefa ![]() ![]() ...ale napewno jak tylko to możliwe będę do was zaglądać...tyle jeszcze muszze sie dowiedzieć ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
no widzisz jak wszystko się dobrze układa? Będzie dobrze, zobaczysz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
przy tym odstawieniu to chodzi raczej o to, zeby gospodarka hormonalna wróciła do normy niż o to, że dziecku to zaszkodzi. owszem hormony nie są obojętne, ale z tego co wiem nie powodują jakichś deformacji czy tego typu historii. po prostu mogą być potem kłopoty z utrzymaniem ciąży itp. ale to nie jest żadna reguła. głowa do góry. ![]()
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Nic a nic sie nie martw. Ja tez zaszlam w ciaze zaraz po odstawieniu tabletek, ktore bralam przez 8 lat!!!!! Urodzilam zdrowa i sliczna coreczke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Tabletki antykonc. a ciąża
Odstawiłam Cilest. Jestem przed wizytą u mojego ginekologa. Jak długo musze odczekać z zajściem w ciążę? Cilest brałam ok 4-5 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki antykonc. a ciąża
Jak odstawiałam swoje, mój gin mówił o 6ciu miesiącach, żeby się wszystko unormowało.
Ale najlepiej zapytaj swojego lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
wybieram sie do mojego w przylym tyg. Wiesz jednak czy byłoby zagrozenie dla dziecka gdybym zaszla w ciaze predzej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
witaj, ja odstawiłam tabletki i planowalam zajść w ciąże, mój ginekolog radził 2-3 miesiące, ale sama chcialam odczekac 6 miesięcy dla większej pewności
![]() zaraz po odstawieniu tabletek zaszłam w ciąże ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Bardzo mnie pocieszyłaś - dziękuję Ci ogromnie :-* Jestem przed wizytą u ginek. i przeraża mnie troche ciąża po tabletkach. Ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Cieszę się, że u Ciebie szkrabik rozwija się prawidłowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
nie ma powodów do niepokoju, tabletki anty bywają metodą dla par mających trudności w poczęciu- bierze się miesiac, dwa, potem odstawia i bach: dziecko. Jeśli więc to metoda stosowana przez lekarzy, nie ma się czym niepokoić.
Powiem więcej- nawet te kobiety, ktore zachodza w ciąze biorac tabletki ( jakos???) i przez pierwszy miesiac, dwa nie wiedza, ze sa w ciazy i nadal je lykaja, rodza zdrowe dzieci! Tak wiec uszy do gory! |
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pigulki bralam przez 8 lat. Chodzi o to zeby organizm sam sie ustawil bez pomocy hormonow ale to w niczym nie przeszkadza.Dla pewnosci mozesz odczekac 2-3 cykle a potem do roboty.hihi Aha, zapomnialam dodac ze mam zdrowa , piekna coreczke a drugiemu malenstwu w brzuchu tez nic nie dolega i rozwija sie prawidlowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() troche sie obawiam, ze jak zrobie sobie przerwe, to bedzie trudniej, a tak zaraz po sa wieksze szanse... wiem, wiem, martwie sie na zapas, ale mam koleznake, ktorej lekarz zalecil przerwe i potem miala trudnosci z zajsciem, wiec przepisal jej znow tabletki i po tej "kuracji" kazal od razu zaczac dzialania i sie udalo... a ja niecierpliwa jestem i chce aby udalo mi sie zgodnie z planem... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
No rzeczywiście, mamy dylemat.
Mnie raczej już nie dotyczy, ale przez pierwsze 3 miesiące po odstawieniu tabletek bardzo uważałam żeby nie zajść w ciążę, a gdybym zaszła miałabym te same obawy co Tysiak. Wtedy jednak nie zastanawiałam się dlaczego zaleca się tę przerwę - po prostu wiedziałam, że jest zalecana. Teraz myślę, że może chodzi o układ hormonalny bo łatwiej go rozregulować niż doprowadzić spowrotem do ładu. Pewnie ma ona na celu dać organizmowi czas na oczyszczenie z tego co mu podawano i szansę żeby zaczął funkcjonowac normalnie i troche tak pofunkcjonował (w końcu ciąza to kolejna skrajność) . Nikt nie mówi, że dziecko ma ponieść jakąś szkode bo jak widać raczej nie ponosi. Mnie się wydaje że to właśnie raczej o organizm matki chodzi. Tabletki anty zapisuje się na okres 3 m-cy i odstawia kobietom, które mają jakiś problem nie pozwalający zajść im w ciążę, ale normalnie, kobieta zdrowa nie powinna przerywać brania wcześniej niż po pół roku -tak przynajmniej mnie instruowano - właśnie dlatego że układ hormonalny może się rozregulować. Leczenie to zatem całkiem inna sprawa. Analogiczna jest kwestia przerwy czy jej braku. O ciąży mnogiej nie mówie, bo to logiczne, że jej prawdopodobieństwo wzrasta. Edytowane przez sasanka Czas edycji: 2006-07-28 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
![]()
Panie Doktorze!
Bardzo chcialabym zajsc w ciaze..zdecydowalismy sie na to i 20 wrzesnia wzeięlam ostatni tabletke antykoncepcyjna..bralam Microgynon 21 przez dwa cykle(dwa opakowania)..jestem teraz w 12 dniu po odstawienu i kiedy moge spodziewac sie owulacji i w ktorym tyg jest najwieksza szansa ze bede w ciazy?Prosze o szybka odpowiedz za co z gory dziekuje |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciaza po odstawieniu tabletek antykoncepcyjncy
trudno powiedziec bo nie wiadomo kiedy bedziesz miala okres to raz a dwa mozesz na niego czekac nawet pol roku .bez okresu trudno wyliczyc dni plodne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
..ale tak mniej wiecej kiedy ona wystepuje w tym pierwszym cyklu i czy wogole?
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
ja slyszalam ze lepiej jest troche odczekac po odstawieniu pigulek,
ale nie wiem w jakim % jest to prawda a w jakim mit |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.