![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przebiegacie na CZERWONYM świetle czy czekacie na zielone?
czekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
czasami przebiegam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Zdarza mi się przejść na czerwonym świetle, ale bardzo rzadko i na mało ruchliwych ulicach.
Nigdy przy oblodzonej jezdni(choćby nie wiem jak pusto na tej ulicy było), bo zawsze mam schizę, że się wywalę i nieszczęście gotowe ![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
ooo, czekam, nawet jak jest pusto.
cholernie boję się samochodów, bo często jeżdżę z ojcem i dziękuję Bogu że on ma refleks, bo jak niektórzy czasem wejdą pod koła to.... ![]()
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Pracowałam niedaleko C.H. gdzie światło dla pieszych było ewidentnie źle zsynchronizowane i kiedyś stałam 10 minut przy pustej ulicy czekając na zielone ! (minęło mnie jakieś 5 dresów, kilku emerytów, oraz kobieta z wózkiem, a ja dalej stałam)
![]() W drodze na uczelnie mijałam przy urzędzie miejskim jednokierunkową, bardzo wąską drogę, na której umieszczona światła dla pieszych. Widzialność nadjężdżającego samochodu sięgała tam 100m, a na zielone czekało się całą zmianę świateł na skrzyżowaniu, więc około 5 minut. Nawet nie chciało mi się włączać guzika. Przechodziłam na czerwonym, podobnie jak całe miasto. W drodze na przystanek muszę przejść przez 4 pasy jezdni. Jeżeli nie jesteś sprinterem, albo Robertem Korzeniowskim zwykle zdążysz przejść tylko 2 pierwsze pasy, a później czekasz kolejne 10 minut. Uważam że jest to bardzo krzywdzące dla starszych osób, lub osób z dziećmi. Ogólnie, to strasznie wkurza mnie baaardzo krótki czas na przejście przez ulicę i potem nie ma się co dziwić, że niektórzy dobiegają jeszcze na czerwonym. Podsumowując: z moich obserwacji wynika że piesi (szczególnie osoby niedołężne, starsze, z wózkami dziecięcymi) są dyskryminowani bardziej niż kierowcy- parkowanie na chodnikach i brak przejścia, przejścia dla pieszych co 3 km, krzywe chodniki, kapanie z rynien wprost na głowę, chlapanie kałużami wprost na twarz, przejeżdżanie przez pasy mimo że ktoś przez nie przechodzi... przykłady można mnożyć. Moje ogólne wrażenie: większość kierowców już chyba zapomniało jak to jest być pieszym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
zazwyczaj czekam na zielone. jeśli jednak jest to rzadko przejeżdżana ulica, albo w danym momencie nie ma żadnych samochodów to przemykam na czerwonym.
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
A i kolejna rzecz którą kocham - spacery na pasach.
Już nie obwiniam tych biednych babć bo nogi nie te poruszający się o lasce to już w ogóle nie ich wina Ale te SŁODZIAŚNE NASTOLETNIE PARKI które trzymają się za rączki ćwierkają do uszka i myślą że są w parku a nie na środku wielkiego skrzyżowania w centrum miasta............. Bożesztymój i czekasz aż tacy sobie z prędkością 0,00000001m/s ćwierkając prześlamazarzą się przez przejście mimo że już dawno mają czerwone ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
![]() wiadomo że nikt normalnie nie będzie przebiegał przez dwupasmową dwujezdniową skacząc przez barierki ale w okolicy szkoły na mniej ruchliwych ulicach to absolutnie nie jest żaden problem ![]() kwestia zachowania rozsądku ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-10-19 o 22:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Zazwyczaj czekam, zwłaszcza w przypadku tych ruchliwych ulic, gdzie auto goni za autem, to wtedy nawet mi przez myśl nie przeszło nigdy, żeby śmignąć między nimi, bo mi się śpieszy... to bezsens jakiś jest, chyba po coś te światła są, jak czerwone to stoję, zielone to idę. To logiczne.
Choć u mnie w mieście na ulicach, gdzie przejedzie jedno auto na minutę, a ulica jest wąska i sygnalizacja świetlna obowiązuje, przejście przez nią zajmuje 5 sekund, to przyznam się, że często przechodzę na czerwonym, nawet jak mi się nie śpieszy, ot tak z tego powodu, że mi się najzwyczajniej nie chce stać ![]()
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Zazwyczaj czekam i przechodząc na zielonym rozglądam się jeszcze z milion razy, nie wiem, mam jakiś uraz czy coś.
![]() Ale jak jest czerwone i totalnie, totalnie nic nie jedzie i się na to nie zapowiada, a ja na dodatek się śpieszę, to szybko przebiegam. Ale to jedyny wyjątek, zazwyczaj wolę poczekać te parę minut i "stracic minutę, niż życie w minutę". ![]()
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wystarczy, że kierowca (który i tak ma zachować ostrożność przy jeździe po mieście), wyhamuje przed osobą bez wyobraźni, która przebiega mu w miejscu do tego nieprzeznaczonym. A pieszy który idzie koło kałuży i widzi zbliżającą się do niego fontannę co ma zrobić!? ZMIENIĆ SWÓJ STAN SKUPIENIA? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Boże, no to jak cię obleje od stóp do głów to spisz numery rejestracyjne i dzwoń po policję
![]() Zdarza się. Jak wejdę w kupę w drodze do teatru to nie zaskarżę właściciela psa, bo nawet taki przepis nie obowiązuje, ale w tym przypadku możesz zrobić wiele. Zwykłe chamstwo takie samo jak wyskakiwanie ludziom na maskę. Z czego to drugie jest nagminne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Za to są naprawdę spore mandaty.
Jeśli cię to bawi, to proszę bardzo, chodź w okolicach kałuż i z uśmiechem na ustach przyjmuj ścieki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Mój wniosek jest jeden: jeżeli nie potrafisz reagować na drodze na niespodziewane sytuacje, nie potrafisz hamować w trudnych warunkach, nie potrafisz przewidzieć że w centrum miasta ZAWSZE znajdzie się jakiś palant, który nie rozróżnia czerwonego od zielonego i może Ci wtargnąć na jezdnię, jeżeli nie potrafisz zachować maksymalnej ostrożności jadać wzdłuż zatłoczonych ulic, to może dla dobra swojego i innych NIE POWINIENEŚ BYĆ KIEROWCA?
Bo głupi pieszy zawsze się byli i będą (nie wypleni ich NAWET prowadzenie kampanii na forach internetowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Szczerze, szkoda mi się silić na ripostę w stosunku do twojego żałosnego komentarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I potem przyjeżdża ta policja, która zapewnie mnie: tak, taaaak zrobimy wszystko co w naszej mocy! taaak, taaaaak. Tylko nie wiem dlaczego wyczuwam w ich głosie ton pogardliwy, bo przecież mają poważniejsze sprawy niż szukanie rejstracji SBI39592 której właściel mnie ochlapał. A jak już znajdą przypadkiem to on poprosi o dowody, i co im pokaże? Mokre spodnie, które już od 2 tygodni mam suche? I co? Teraz już rozumiesz czemu sądziłam, że żartujesz? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
kobieta za ladą
|
ale czasem chyba jest tak ze kierowca nie jest w stanie stwierdzić jak duza jest ta kaluża
![]() ![]()
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
kobieta za ladą
|
wesna a masz ty prawo jazdy?
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
wesna, no bez przesady
![]()
![]() |
![]() |
#83 | |
Pani Buka
|
Cytat:
I nie wszędzie jest pośrodku wysepka, czasami nawet jak nieźle zasuwam to pod koniec przejścia łapie mnie czerwone... Albo pośrodku wysepka jest tak mała i wąska, że ludzie się po prostu na niej nie mieszczą -.- Przeważnie przechodzę na zielonym, ale w ww. sytuacjach szlag mnie trafia... albo jak samochody mają (już) czerwone, piesi (jeszcze) czerwone, sekundy mijają, a mnie odjeżdża autobus... wtedy przyznaję że mi się zdarza przebiec ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
kobieta za ladą
|
bo wesna jako kierowca bys wiedziala ze kierowca nie ma prawa (i nie jest w stanie) znać nawierzchni dróg (dotyczy to też głębokości kałuży)
![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
aktaga13 po to 50 ustalona jest na mieście (30 często przy szkołach itp) żeby w razie czego zdążyć zahamować, ja do przepisów się stosuje bo wiem że jako kierowca jadąc 80 bym nie wyrobiła - po pierwsze zbliżam się do obiektu szybciej, muszę podjąć szybką decyzję, zahamować... więc nawet nie można mi zarzucić że za szybko jeżdżę bo wiem jaki jest mój czas reakcji i możliwości samochodu... gdybym była ostatnią c... to bym prawka nie miała więc już znowu nie przesadzajmy... w każdym bądź razie droga hamowania przy 50 km dla takiego średnio wprawionego kierowcy to około 30 m na jezdni mokrej to... 35 bodajże. Nie aż tak tragicznie ale moi drodzy piesi trzeba wziąć pod uwagę że w mieście kiedy przyjdzie wam do głowy wskoczyć na środek drogi to mimo tego że ja zahamuję ratując wam tyłek, kierowca za mną może nie wyrobić i zmiażdżyć moje tico albo spowodować jeszcze gorsze szkody.
Więc jak ktoś jest wyczulony to da się, jeszcze w sytuacjach ekstremalnych można użyć ręcznego albo kierownicy żeby stanąć bokiem.... Wiesz jak jest dużo przejść dla pieszych to się na nich spodziewam ludzi, jak jest to okolica zamieszkana przez ludzi, jak jest to szkoła - to też się spodziewam na ulicy ludzi, najczęściej dzieci... więc też nie prujemy ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-10-19 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niestety w ruchu miejskim nie da się wszystkiego przewidzieć. I nie da się jechać 10 km/h bo może ktoś raczy wejść pod moje autko, a przy takiej prędkości to zdążę wyhamować ![]()
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlaczego tak piszę? Bo oglądam takie efektowne ochlapywnia pieszych na przystanku ZAWSZE przy okazji mocniejszej ulewy w jednym i tym samym miejscu. I te dziury tam są zawsze, jest to ulica którą każdy o rejestracjach mojego miasta musiał przejechać w jedną, albo w drugą stronę przynajmniej kilknaście razy (ofc zależy jak długo ma prawko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Na chama to się na czerwonym nie pcham, ale zdaża się (b. często
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
kobieta za ladą
|
a jeśli nie jezdzi zawsze tą sama drogą
![]() kierowca nie odpowiada za stan powierzchni ulicy i nie ma obowiązku pamietać o dziurach ![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Tak, ktoś codziennie ochlapuję kogoś na przystanku, a ten ktoś codziennie przechodzi na czerwonym
![]() Z tym że ten pierwszy to nieszkodliwie pobrudzi, a ten drugi stwarza zagrożenie na drodze. Na to pierwsze jest metoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.