Walka o zdrowe i piękne włosy część VI - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-30, 11:00   #61
Asia19x
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część VI

Kropcia, jajeczna jest do każdego rodzaju włosów
U mnie miód i cytrynę też ciężko dostać, jajeczną z resztą też, ale mam już jedną sprawdzoną drogerię i zawsze tak na mnie czekają

Ja się czaję jeszcze na Joannę Bawełna i Mak (czy jakoś tak), następnym razem chyba wezmę.
Kallosa, polecam

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

Viki, testowałaś już maskę Total Repair 5?
Jak wrażenia?

09.09.2014 Nasza Królewna przyszła na świat

Przyszła Pani Magister
Asia19x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 11:08   #62
otako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Moje włosy są kręcone i też potrzebyję głębokiego nawilżenia

Kallos Latte -chyba jako jedyna z wizażu go nie próbowałam mam za to biovax latte
To jesteśmy dwie co prawda kiedyś miałam w domu jakąś maskę z Latte w nazwie, ale to nie był Kallos i wtedy kompletnie nie interesowałam się włosami i jedyne co pamiętam, to ładny zapach

otako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 11:13   #63
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otako Pokaż wiadomość
To jesteśmy dwie co prawda kiedyś miałam w domu jakąś maskę z Latte w nazwie, ale to nie był Kallos i wtedy kompletnie nie interesowałam się włosami i jedyne co pamiętam, to ładny zapach

O
Trzeba było napisać na naszym wątku kochana, to bym Ci wysłała trochę jeżeli chcesz
Mam aktualnie duże, litrowe opakowanie więc z chęcią się z Tobą podzielę, daj znać tylko

Przyszła Pani Magister
Stary 2010-10-30, 11:20   #64
otako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asia19x Pokaż wiadomość
O
Trzeba było napisać na naszym wątku kochana, to bym Ci wysłała trochę jeżeli chcesz
Mam aktualnie duże, litrowe opakowanie więc z chęcią się z Tobą podzielę, daj znać tylko
Bardzo chętnie, ale ja Asiu nie mam nic, co mogłabym Ci zaoferować w zamian. U mnie bida piszczy wśród włosowych kosmetyków. Zostałam z szamponem, odżywką i resztką maski miód i cytryna Joanny

otako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 11:21   #65
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga15p Pokaż wiadomość
Witam w części VI dla mnie pierwszej

Posiadam włosy cienkie i ostatnio strasznie zaczęły mi wypadać(od 4 miesięcy) Kombinuję aby temu zapobiec mianowicie łykam Merz Spezial (zaczynam drugie opakowanie) i czekam na efekty, chociaż muszę przyznać że włosów wypada mniej, jednak nadal nie jest za dobrze, i zauważyłam, że więcej jest takich małych włosków u nasady więc to chyba znaczy że odrastają. Moje włosy strasznie szybko się przetłuszczają , muszę myć codziennie.
Szampony z silikonami dobrze działają na moje włosy, łatwiej sie rozczesują i są bardziej nawilżone(na czym mi zależy ponieważ mam włosy pocieniowane do połowy pleców i od połowy długości są jeszcze pozostałości trwałej tzn wyraźnie bardziej przesuszone.wiem wiem powinnam ściąć, ale szkoda mi ) Ale niestety mam wrażenie jak by te silikony osiadały mi na skórze głowy przez co skóra mnie troche swędzi ..;/ nałogowo kupuję szampony Dove w granatowym opakowaniu i białym razem z odżywkami. tak samo z Head & Shoulders też zawierają silikony jednak ten na moją skóre głowy nie szkodzi wręcz pomaga, no w końcu jest przeciwłupieżowy ale do rzeczy, staram się dosyć często robić naturalne maseczki z olejem rycynowym itd.. których przepisy są na wizażu. Maska henna wax również mi służy. No i nałogowo kupuję jedwab, wiem sam silikon, ale moje końcówki go potrzebują he . I jeszcze chcę wam powiedzieć o wodzie brzozowej , niestety strasznie trudno ją dostać, ja mam z firmy Kulpol. Wcieram w skóre głowy 30 minut przed myciem , podobno ma odżywiać cebulki włosa. Mi się wydaje, że pomaga skórze głowy, niestety zawiera alkohol też ;/ ale nie zrezygnuję z niej. och ale sie rozpisałam przepraszam Zapomniałam wspomnieć o Radicalu , którego używam co 2-3 mycie by troche oczyścić włosy z silikonów.
Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
niewiem jak nakladasz te swoje odzywki ze silikony osadzaja ci sie na skorze glowy takie maski/odzywki z silikonami naklada sie z dala od skalpu
druga sprawa masz cienkie wlosy i czesto ci sie przetluszczaja a nie uwazasz ze to od przeciazenia wlosow i skory glowy tymi silikonami szampony odzywki jedwab cala masa silikonow ktorych nigdy nie zmywasz z wlosa
oj niedobrze
Zgadzam się z caskadą na 100% włosy Ci się mocniej przetłuszczają przez to ze stosujesz silkony w szamponach i mocno silikonowe odżywki...
Cytat:
Viki, testowałaś już maskę Total Repair 5?
Jak wrażenia?
To już moje drugie opakowanie i jak dla mnie jest świetna, oczywiście włosów zniszczonych nie zregeneruje ale meeega nawilża i nie obciąża (nie ma silikonów)
Stary 2010-10-30, 11:31   #66
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otako Pokaż wiadomość
Bardzo chętnie, ale ja Asiu nie mam nic, co mogłabym Ci zaoferować w zamian. U mnie bida piszczy wśród włosowych kosmetyków. Zostałam z szamponem, odżywką i resztką maski miód i cytryna Joanny

Ale ja nic nie chcę w zamian kochana, kiedyś jak będziesz miała coś ciekawego, czego ja nie mam to mi podeślesz
Skrobnij szybciutko adres na PW, popakuję przez weekend i Ci wyślę

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
To już moje drugie opakowanie i jak dla mnie jest świetna, oczywiście włosów zniszczonych nie zregeneruje ale meeega nawilża i nie obciąża (nie ma silikonów)

Aaaaa... Myślałam, że dopiero pierwszy raz ją kupiłaś
Kurde. Ja też nie mam zniszczonych, kocham po prostu wszystko, co nawilża wlosy, muszę ją dorwać, koniecznie

Przyszła Pani Magister
Stary 2010-10-30, 12:41   #67
TLU
Zadomowienie

Viki no popatrz ja powaznie myslalam, ze technologie mamy juz tak posunieta do przodu, ze alkohole sie syntetyzuje, no joke . No ale mnie sie czesto zdaje, ze zyje w jakiejs futurystycznej utopii . To w takim razie dlaczego sie tak chwala, ze to alkohol akurat z buraka? Wiesz, ja w koncu kupilam ten lakier, bo nic innego do wlosow uwrazliwionych nie znalazlam. Sklad wyglada nastepujaco (moglabys rzucic okiem i ocenic?) :

alcohol denat (alcool de betterave), butyl ester of PVM/MA copolymer, aminomethyl propanol, shellac wax, lauroyl silk amino acids, parfum, fragrance, oleyl alcohol, phenyl trimethicone.
TLU jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 13:06   #68
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TLU Pokaż wiadomość
Viki no popatrz ja powaznie myslalam, ze technologie mamy juz tak posunieta do przodu, ze alkohole sie syntetyzuje, no joke . No ale mnie sie czesto zdaje, ze zyje w jakiejs futurystycznej utopii . To w takim razie dlaczego sie tak chwala, ze to alkohol akurat z buraka? Wiesz, ja w koncu kupilam ten lakier, bo nic innego do wlosow uwrazliwionych nie znalazlam. Sklad wyglada nastepujaco (moglabys rzucic okiem i ocenic?) :

alcohol denat (alcool de betterave), butyl ester of PVM/MA copolymer, aminomethyl propanol, shellac wax, lauroyl silk amino acids, parfum, fragrance, oleyl alcohol, phenyl trimethicone.
Zachwyty nad alkoholem z np. buraka wynikają zapewne stąd, że są w nim rozpuszczone jakieś dobroczynne buraczane cząstki. Mimo wszytko to taki sam alkohol jak z ziemniaków albo czegoś innego. Tylko pływa w nim co innego.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 13:07   #69
tristen
Raczkowanie

dziewczyny ;( nic nie chce nawilzyc moich suchych włósów... nie są zniszczone tylko chyba maja tak naturalnie pamiętam od zawsze miałam takie puszące się te z wierzchu od spodu mam super miękkie a te na górze takie sianko...czym to może być spowodowane?

Etorebeczkowy kod zniżkowy !
8aaea585
tristen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 13:49   #70
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak wrażenia?
ja nie viki ale próbowałam i jest dobra choć nie powala
ale ja mega wybredna jestem -nadal szukam ideału

Jakby któraś chciała to może na pół można jakoś kallosa kupić? bo dla mnie ten litr to troszkę dużo

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 13:56   #71
kinga15p
Raczkowanie

Cytat:
niewiem jak nakladasz te swoje odzywki ze silikony osadzaja ci sie na skorze glowy takie maski/odzywki z silikonami naklada sie z dala od skalpu
druga sprawa masz cienkie wlosy i czesto ci sie przetluszczaja a nie uwazasz ze to od przeciazenia wlosow i skory glowy tymi silikonami szampony odzywki jedwab cala masa silikonow ktorych nigdy nie zmywasz z wlosa
oj niedobrze
Co do nakładania odżywek, oczywiście nie nakładam ich na skórę głowy!
Na skórze głowy osadzają mi się prawdopodobnie silikony zawarte w szamponie.

Cytat:
Zgadzam się z caskadą na 100% włosy Ci się mocniej przetłuszczają przez to ze stosujesz silkony w szamponach i mocno silikonowe odżywki...
Włosy przetłuszczały mi się nawet wtedy kiedy używałam ziołowych szamponów np. stosowałam około 2 tygodnie radical , zawiera sls i nie posiada silikonów a włosy przetłuszczały się i tak.. Nie potrafię zrezygnować z silikonów , wiem ze szkodzą ale teraz kiedy mam mało czasu dla siebie jest to najprostszy sposób na to by włosy wyglądały zdrowiej chociaż pozornie.. wiem silikony to zło

Miałam jedną odżywkę z apteczki babuni miło wspominam mięciutkie włosy ach kiedy to było. Chyba skuszę się na nią na dzisiejszych zakupach. Rozejrzę się też za maską

"Doskonałość dobra moralnego lub ludzkiego wymaga, by rozum kierował uczuciami...
kinga15p jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 14:04   #72
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2295130 0] Myślicie że nafta zadziała, jak dam ją na naolejowane włosy? Bo chcę olej dłużej przytrzymać, dlatego nie chciałam od razu z nafta kosmetyczną mieszać..[/QUOTE] Nie próbujcie tego raczej w domu
Odżywką zmyć nie dałam tego rady, więc zmyłam 3-krotnie szamponem i raz odżywką.. Normalnie to starcza mi 1-2 mycia szamponem+odżywka.
Ale przynajmniej efekt mi się podoba!
Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
hejka równiez się melduję
mam pewiem skłądzik nieznajomyj mi wogóle odzytwki co wy na to? :
[...]
i jak wam się podoba ta odzywka?
Weszło mi już w nałóg - patrzę na odżywki pod kontem mycia nimi włosów
Z góry - gdybyś chciała użyć tego jako odżywki do mycia włosów, lepiej poniechaj.
Jednak jeśli stosujesz ją już na umyte włosy, powinna być ok. Jeśli oczywiście Twoje włosy nie reagują źle na silikony, parafinę i proteiny. Tylko staraj się omijać skalp podczas nakładania, nakładaj od wysokości ucha w dół
Cytat:
Napisane przez tristen Pokaż wiadomość
dziewczyny ;( nic nie chce nawilzyc moich suchych włósów... nie są zniszczone tylko chyba maja tak naturalnie pamiętam od zawsze miałam takie puszące się te z wierzchu od spodu mam super miękkie a te na górze takie sianko...czym to może być spowodowane?
Dobrze zrozumiałam? Tylko z wierzchu masz sianko, pod spodem bardziej konkretne?
Może winą jest: słońce (np. letnie opalanie, solarium..), wiatr, suszarka!, albo po prostu samo tarcie (podczas snu, ręcznikiem..).
Ja już kompleksowo staram się chronić moją czuprynę, na dobre jej wychodzi
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 14:09   #73
tristen
Raczkowanie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2296195 0] Dobrze zrozumiałam? Tylko z wierzchu masz sianko, pod spodem bardziej konkretne?
Może winą jest: słońce (np. letnie opalanie, solarium..), wiatr, suszarka!, albo po prostu samo tarcie (podczas snu, ręcznikiem..).
Ja już kompleksowo staram się chronić moją czuprynę, na dobre jej wychodzi [/QUOTE]

tak dobrze... właśnie teraz tak na nie patrze to pod spodem mam zupelnie inne włosy ! nie wiem jakim cudem te z pod spodu się błyszczą te na wierzchu są matowe, może po lecie suszyć tez nie susze czasem prostuje ale przeciez tak samo prostuje dół jak góre. na solarium nie chodze, ręczknikiem też nie tre...czsze szczotką z naturalnym włosiem.juz naprawdę nie wiem

Etorebeczkowy kod zniżkowy !
8aaea585
tristen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 14:19   #74
pati0111
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość

Jakby któraś chciała to może na pół można jakoś kallosa kupić? bo dla mnie ten litr to troszkę dużo
Maski kallos są w opakowaniach 275 ml, 800 ml i 1000 ml więc spokojnie możesz sama dla siebie kupić małą wersję
pati0111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 14:24   #75
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga15p Pokaż wiadomość
Włosy przetłuszczały mi się nawet wtedy kiedy używałam ziołowych szamponów np. stosowałam około 2 tygodnie radical , zawiera sls i nie posiada silikonów a włosy przetłuszczały się i tak.. Nie potrafię zrezygnować z silikonów , wiem ze szkodzą ale teraz kiedy mam mało czasu dla siebie jest to najprostszy sposób na to by włosy wyglądały zdrowiej chociaż pozornie.. wiem silikony to zło

Miałam jedną odżywkę z apteczki babuni miło wspominam mięciutkie włosy ach kiedy to było. Chyba skuszę się na nią na dzisiejszych zakupach. Rozejrzę się też za maską
No nie powiedziałabym ze silikony to zło, tylko ze skoro uważasz ze już koniecznie musisz używać to ybieraz chociaż takie produkty które poza zawartością silikonów mają także inne substancje które faktycznei te włosy zregenerują ta odżywka z apteczki babuni (mleko i miód) ma na prawdę fajny skład także uwazam że to dobry wybór, także mogę Ci polecić maskę Stapiz
Cytat:
Napisane przez TLU Pokaż wiadomość
Viki no popatrz ja powaznie myslalam, ze technologie mamy juz tak posunieta do przodu, ze alkohole sie syntetyzuje, no joke . No ale mnie sie czesto zdaje, ze zyje w jakiejs futurystycznej utopii . To w takim razie dlaczego sie tak chwala, ze to alkohol akurat z buraka?
Chwyt marketingowy ? tak samo jak malinowy ocet yvess rocher ...
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;22960988]Zachwyty nad alkoholem z np. buraka wynikają zapewne stąd, że są w nim rozpuszczone jakieś dobroczynne buraczane cząstki. Mimo wszytko to taki sam alkohol jak z ziemniaków albo czegoś innego. Tylko pływa w nim co innego.[/QUOTE]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 14:55   #76
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
alkohol to alkohol nie ma znaczenia czy z buraków, czy z pszenicy czy z ziemniaków no i nie ma czegoś takiego jak alkohol pochodzenia nie roślinnego
No a alkohol izopropylowy? No i wydaje mi się, że jednak etanol można uzyskiwać w "sztuczny" sposób, ale ja to z chemii słaba jestem
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 15:03   #77
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pati0111 Pokaż wiadomość
Maski kallos są w opakowaniach 275 ml, 800 ml i 1000 ml więc spokojnie możesz sama dla siebie kupić małą wersję
aha to spoko

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 15:17   #78
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mini1991 Pokaż wiadomość
scandic nie ma silikonów..
uzywam albo shauma push up bez silikonów albo babydream
Niestey shauma push up ma sylikony
Stary 2010-10-30, 15:31   #79
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
No a alkohol izopropylowy? No i wydaje mi się, że jednak etanol można uzyskiwać w "sztuczny" sposób, ale ja to z chemii słaba jestem
Ja też chemikiem nie jestem ale była mowa o denaturacie a nie innych rodzajach alkoholi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 15:41   #80
caskada
Zakorzenienie

kinga 15p
rozumiem ze nie chcesz rezygnowac z silikonow ale przy twoich wloskach one ci je obciazaja dlatego sa przyklapniete mimo iz zapewne gladkienigdy nie bedziesz miala puszystej swiezej czupryny jak od czasu do czasu nie zmyjesz silikonow zwyklym szamponem bez silikonow
silikony to nie zlo ale nalezy sie rozeznac i poznac ktore z nich mozna uzywac
widzialam ze uzywasz dove strasznie ciezkie dla wlosow kosmetyki nic dobrego same silikony i nie tylko
Stary 2010-10-30, 16:37   #81
Konto usunięte

Cytat:
Tu była mowa o etanolu. Można go uzyskać inaczej niż przez fermentację, al. izopropylowy też. Z tym, że one mają zupełnie inne działanie.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 16:41   #82
kinga15p
Raczkowanie

Cytat:
No nie powiedziałabym ze silikony to zło, tylko ze skoro uważasz ze już koniecznie musisz używać to ybieraz chociaż takie produkty które poza zawartością silikonów mają także inne substancje które faktycznei te włosy zregenerują ta odżywka z apteczki babuni (mleko i miód) ma na prawdę fajny skład także uwazam że to dobry wybór, także mogę Ci polecić maskę Stapiz
Dziękuję odżywka o której mówisz będzie pierwszym krokiem do pożegnania się z silikonami

Cytat:
kinga 15p
rozumiem ze nie chcesz rezygnowac z silikonow ale przy twoich wloskach one ci je obciazaja dlatego sa przyklapniete mimo iz zapewne gladkienigdy nie bedziesz miala puszystej swiezej czupryny jak od czasu do czasu nie zmyjesz silikonow zwyklym szamponem bez silikonow
silikony to nie zlo ale nalezy sie rozeznac i poznac ktore z nich mozna uzywac
widzialam ze uzywasz dove strasznie ciezkie dla wlosow kosmetyki nic dobrego same silikony i nie tylko
co 2-3 mycie używam radicalu który zawiera sls i nie posiada silikonów jak już mówiłam wiem że dove nie są zbyt ciekawe..;/ przy chwili wolnego czasu postaram sie poszperać w wizażowej skarbnicy wiedzy, i w wątku produkty do włosów bez silikonów he

Co do pielęgnacji jeszcze , czasem smaruję włosy oliwą z oliwek
ale może ona troszke obciążyć jeśli nie zmyjemy jej dobrze, ach i jeszcze planuję kupić olej kokosowy olej rycynowy jest chyba zbyt gęsty dla mnie bo nie zmywa się zbyt dobrze z włosów ;/

"Doskonałość dobra moralnego lub ludzkiego wymaga, by rozum kierował uczuciami...
kinga15p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 17:29   #83
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też chemikiem nie jestem ale była mowa o denaturacie a nie innych rodzajach alkoholi
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;22964265]Tu była mowa o etanolu. Można go uzyskać inaczej niż przez fermentację, al. izopropylowy też. Z tym, że one mają zupełnie inne działanie.[/QUOTE]

Ale czy na pewno? Czasami widzę w tańszych produktach do stylizacji, iż zamiast zwykłego Alcohol Denat. widnieje na etykiecie Isopropyl Alcohol. No i w ogóle w wielu odżywkach widzę to Isopropyl Alcohol. Czym on się różni w działaniu od alkoholu denaturyzowanego? Przepraszam, że jestem upierdliwa, ale może mi wytłumaczycie jak krowie na granicy
Stary 2010-10-30, 17:32   #84
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Ale czy na pewno? Czasami widzę w tańszych produktach do stylizacji, iż zamiast zwykłego Alcohol Denat. widnieje na etykiecie Isopropyl Alcohol. No i w ogóle w wielu odżywkach widzę to Isopropyl Alcohol. Czym on się różni w działaniu od alkoholu denaturyzowanego? Przepraszam, że jestem upierdliwa, ale może mi wytłumaczycie jak krowie na granicy
to jest emolient
Stary 2010-10-30, 17:37   #85
Konto usunięte

Cytat:
To są inne związki chemiczne, ale oba kwalifikują się do alkoholi ze względu na grupę -OH. Alkoholem jest też na przykład gliceryna. O zastosowaniach tego wszystkiego pewnie można poczytać w wątku ze słownikiem składników kosmetyków do włosów.
Stary 2010-10-30, 18:00   #86
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
to jest emolient
Ja też umiem korzystać ze słownika składników I tam najpierw zaglądam, zanim zadam jakieś pytanie.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;22965122]To są inne związki chemiczne, ale oba kwalifikują się do alkoholi ze względu na grupę -OH. Alkoholem jest też na przykład gliceryna. O zastosowaniach tego wszystkiego pewnie można poczytać w wątku ze słownikiem składników kosmetyków do włosów.[/QUOTE]

Hmm... szczerze mówiąc, myślałam, ze skoro występuje w niektórych produktach jako rozpuszczalnik tam, gdzie zazwyczaj daje się alkohol denaturyzowany, to ma podobne właściwości. Mam np. jeden lakier z alkoholem izopropylowym i jest on dużo bardziej wysuszający niż inne posiadane przeze mnie lakiery. Dodam, że nie ma w nim innych potencjalnie wysuszających substancji
W każdym razie, chyba poszukam więcej informacji w googlu, bo to, co do tej pory tam znalazłam to jednak nie to
Stary 2010-10-30, 18:28   #87
Konto usunięte

Cytat:
Hmm... szczerze mówiąc, myślałam, ze skoro występuje w niektórych produktach jako rozpuszczalnik tam, gdzie zazwyczaj daje się alkohol denaturyzowany, to ma podobne właściwości. Mam np. jeden lakier z alkoholem izopropylowym i jest on dużo bardziej wysuszający niż inne posiadane przeze mnie lakiery. Dodam, że nie ma w nim innych potencjalnie wysuszających substancji
W każdym razie, chyba poszukam więcej informacji w googlu, bo to, co do tej pory tam znalazłam to jednak nie to
Napisałam , że te dwa alkohole mają "zupełnie inne działanie" i trochę z tym przesadziłam . Oba mogą robić za rozpuszczalniki i szybko odparowują, ale etanol z tego co wiem wysusza bardziej niż izo-.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 20:35   #88
TLU
Zadomowienie

Przez to zamieszanie sama spojrzalam do slownika > https://wizaz.pl/chemia/view.php?id=829 gdzie znalazlam odpowiedz na swoje pytanie a takze zweryfikowalam stan wiedzy - alkohol denat jest syntetyzowany z ropy naftowej. Moze byc rowniez uzyskiwany z cukrow - w przypadku tego z buraka bedzie to fermentacja weglowodanow. Mysle, ze bedzie roznica w jakosci denatu pozyskanego dwoma roznymi metodami i nie jest to tylko chwyt marketingowy.
Ten ocet malinowy YR nie pachnie malinami?
TLU jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 20:43   #89
dotka95
Zakorzenienie

GG do dotka95

Moim włosom czegoś brakuje...

Ogólnie są w dość dobrym stanie, ale końcówki mi się strasznie szybko niszczą. Olejuję kilka razy w tygodniu, po każdym myciu nakładam jedwab i nic. Poza tym są jakieś takie bez życia i źle się układają... Nie wiem, jak im dogodzić
Stary 2010-10-30, 20:43   #90
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
to jest emolient
ja tez gbym poprosiła o wyjasnienie co to jest emolient?
jest on dobry czy zły dla włosów??

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości