![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyrzucanie słodyczy przez markety
żywność z krótkimi terminami ważności można oddać do banków żywności:
http://www.bankizywnosci.pl/71/pomoz...c-zywnosc.html
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
ale tak jest chyba z każdym, mało kiedy powraca do obiegu, ablo jest przekazywane biednym... dużo łatwiej wyrzucić...
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;23393216]ja kupuje przecenione banany i kabanosy w leclercu
[/QUOTE] przecenione banany w Leclercu?...nie może być! kilka lat robiłam tam zakupy i zawsze były po 5 zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Niestety, w 'dzisiejszych czasach' nie można być pewnym czy oddając stare ciuchy oddajemy je do przytułku, czy do second-handu, który za grosze wynajmuje żółtą puszkę i czerpie z tego zysk, a jedzenie - którym się posilą głodni - musi się zmarnować.
Co do głównego wątku tego wątku ![]() Nie rozumiem tego oburzenia, jeśli nie ma wystarczających środków aby zapewnić dzieciom pełnowartościowe mikołaje w lśniącym, czerwonym wdzianku to co za problem dać połamane mikołaje, które można przetopić na czekoladki używając starych kalendarzy adwentowych jako foremek? Nie oszukujmy się, dom dziecka to nie jest eldorado, wystarczy że kilka wysoko postawionych osób powie że 'nie, to obraża' i fundusze unijne pójdą na cuksy do wigilii, a nie na ryzy papieru. A mikołaje rozpuszczą się na śmietniku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23392118]Od razu przypomina mi się historia piekarza bodajże z Bielska, który oddawał nieświeży chleb, i fiskus doprowadził go do bankructwa przez to
![]() O tym samym pomyślałam ![]() A tak swoją drogą, to szkoda, że na przykład nie przecenili tych niesprawnych Mikołajków. Sama skusiłabym się na przecenionego czekoladowego Mikołaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Wszystko racja ale z drugiej strony nie moża traktować Domów Dziecka jak jakieś wysypisko dla, że tak się wyrażę, "smieciowych odpadów", których nikt nie chce. Bo niby w czym takie dzieci są gorsze od innych?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
back in the day - a czy inne dzieci w innych placówkach dostają kartonami "zdrowe" mikołaje a dzieci z domów dziecka w drodze wyjątku "uszkodzone" ? nie, z zasady nikt nie dostaje za darmo kartonów mikołajów, jak komuś je dać, no to komu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja powiem tak :rozumiem bulwersacje, ale pomysl ze jestes wlascicielka i wprowadzasz praktyke wydawania za darmo polamanych, podartych opakowan itp i potem klienci specjalie nieszcza, zeby bylo rozdane za darmo...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
hyhyhy oj tak, praktyki typu kradzież śrubek z grilla, leżaków w supermarkecie przez pracowników, a potem czajenie się na -50 :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Domy dziecka są w większosci w sytuacji złej, żeby nie powiedzieć beznadziejnej. Dzieci trzeba traktować jak najbardziej na równi, ale że istnieje problem - nie można zaprzeczać, poziom życia znacznie się różni pomiędzy 'normalynm domem' a dd. Jeśli czekolada to cos fajnego, z czego nie zrobią uzytku szkoły/szpitale - czemu nie? To taka wielka obraza? Z drugiej strony - jeśli supermarket miałby powoli 'zakwitające' ziemniaki i chciałby je oddać, jaki byłby wasz głos, dd czy szkoła ze stołówką? To też drugi gatunek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Sklepy wyrzucają tony jedzenia, a przed każdymi świętami czy w czasie klęsk żywiołowych stoją i zbierają. To jest nienormalne, zresztą widzę, że nie tylko ja tak uważam.
Pamiętam, jak stałam kiedyś w Stokrotce na promocjach i byłam bardzo zdziwiona, że wyrzucili pełno owoców, warzyw i innych produktów, które spokojnie można było jeszcze zjeść, ale "nie nadawały się do sprzedaży ze względów estetycznych". Pracownicy sklepu nie mogli zjeść choćby jednego jabłka, ponieważ pudła z jedzeniem do wyrzucenia były pod monitoringiem i gdyby ktoś tylko się na coś skusił, mógłby pożegnać się z pracą- "za kradzież"! Jeżeli chodzi o Domy Dziecka- miałam w jednym praktyki i wg mnie jedzenia dobrego jedzenia) tym dzieciakom nie brakowało. Wierzcie mi, że nie jedno dziecko z ubogiej rodziny na oczy takich rarytasów nie widziało. Tylko co z tego, skoro połowa zapasów z lodówki jest przez owe dzieci wynoszona i sprzedawana na targu, aby mieć papierosy...
![]() |
#73 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ogólnie rzecz ujmując - jak jedna z Was już powiedziała, wszystko zależy nie tyle od można, a od chcę, bo z pewnością dałoby się obejść pewne paragrafy i zrobić to dobrze i zgodnie z planem, ale wygodniej wyrzucić. edit: najgorsza jest hipokryzja, wspomniana przez sugar_kitty- owszem, dzielmy się jedzeniem, ale tylko jak będzie jakaś klęska czy akcja świąteczna, to wtedy jesteśmy tacy dobrzy, a tak na co dzień to wyrzucajmy wszystko bo brzydko wygląda. Przeraża mnie taka sztuczna dobroć i mobilizacja okazjonalna, gdyby modyfikować przepisy, to wszyscy byliby szczęśliwsi. A i jedzenie się tak nie marnowało i może nie byłoby akcji sms 'nakarmmy-Anię-która-już-7-rok-chodzi-do-1-klasy'.
![]() curl it, baby! ![]() Edytowane przez dzolls Czas edycji: 2010-11-22 o 21:09 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
PS. Ja tez jestem z J-bia ![]() ![]() ![]() Edytowane przez back_in_thee_dayy Czas edycji: 2010-11-22 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
dzolls, jeśli o mnie chodzi, to zrozumiałam Twój post nie jako rzućmy ochłapki DD, tylko jako zróbmy cokolwiek, by się Mikołajki nie zmarnowały. Czyli mogą wylądować w naszych żołądkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
eh, a chodziło mi o 'znajdźmy Mikołajom lepszy dom (w żolądkach czekoladoholików i dzieci ![]() ![]() tak jak mówiłam, wyrzucanie czekolady, to dla mnie full bulwers i przestępstwo względem mojego uzależnienia ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już nie wspominając o tym, że klienci znając praktykę sprzedawania połamanych słodyczy taniej, mogliby celowo niszczyć te pełnowartościowe, żeby potem móc je kupić za półdarmo. Edytowane przez uzyt_kow_nik Czas edycji: 2010-11-22 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
W sprawie piekarza - był on z Legnicy i nikt nie wie ,że tak na prawdę miał za uszami parę innych spraw , nie tylko to ,że oddał chleb potrzebującym.
A co do domów dziecka i podobnych placówek. Wiem ,że te dzieciaczki mają wszystko oprócz miłości i rodziny. Komputery ,internet , zabawki , nowe ubrania , słodycze to jest norma. Zwłaszcza na święta , codziennie masę ludzi/fundacji/firm przynosi dary/paczki etc. Osoby prywatne również przynoszą paczuszki z dobrego serca (misie, ubranka nie znoszone) - nie chce Was dołować ani rozwiewać Waszego myślenia o tych ośrodkach - ale dużo rzeczy jest od razu wyrzucana - (chodzi o te używane rzeczy). Pewnie są ośrodki wychowawcze gdzie tak się nie dzieje ,ale nie miałam z nimi styczności. A co do tematu ;p szkoda ,że nie można kupić takich połamanych mikołajów. Sama bym wykupiła pare kg : D
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Dla mnie ubolewanie nad tą sytuacją jest typowym jojczeniem bez konsekwencji. Sklepy, szczególnie duże, rządzą się swoimi prawami. W końcu prawo też ma w jakiś sposób nas chronić, a że ciągle trzeba nakładać jakieś łatki, to...
![]() Gdyby znieść podatek od darowizny, to na 200 % byłoby to wykorzystywane w mniej szlachetnych celach. ![]() Pomijając wspomniane aspekty (klient zadowoli się taniochą, klienci mogą specjalnie niszczyć produkt, nieuczciwa konkurencja), to jak pomyślę, jak miałyby wyglądać te zgniecione przez dziki tłum mikołaje, takie obmacane, wymiętoszone, z powgniatanym w czekoladę sreberkiem to.. ![]() Nie widzi mi się sprzedaż tego ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio szłam do domu no i przechodziłam obok Biedronki, która jest dosłownie 10 metrów od mojego domu.
Obok stoi wielki kontener na śmieci. Było grubo po 22, więc sklep od dawna był zamknięty. Pod kontener podjechał jakiś dziadek z ogromnym wózkiem i powiem Wam, że wybierał z tego kontenera żywność. Wyciągnął całą masę pomidorów gdzieniegdzie popękanych, ogórki, którym np. w czasie transportu odłamano końcówki, czy pojedyncze rzodkiewki. Nie mogę pojąć, jak można marnować takie ilości jedzenia.
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolorowateczka jak Ty o tej godzinie widziałaś co on wyciągał?
Po prostu Gośka ![]() Edytowane przez gsk Czas edycji: 2010-11-22 o 22:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Kontener stoi przy wyjściu bocznym z biedronki. Wszystko jest oświetlone, bo to jest w takim.. Hmm.. rzędzie, gdzie jest bank, a nawet dwa, punkt Lotto. Generalnie dość widno.
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i tak to się właśnie powinno odbywać. Po cichu i bez problemu ;-)
![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Te sklepy mogłyby po prostu nie wyrzucać do kontenerów,ale wystawiać gdzieś obok w jakichś skrzynkach te produkty.Mogę się założyć,że jakieś ubogie osoby by się skusiły.
Jeśli kopiuję, to tylko w punktach ksero, Gdy ktoś powiela kogoś, Uważam go za zero, Mówię prawdę szczerą, Bo nie lubię, gdy ktoś kłamie, Służę pomocą, nie na każde zawołanie, Mam własne zdanie i szereg racji, Niezmienna niezależnie od miejsca, czasu i akcji ![]()
BLESS! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Wszystko opiera się CHYBA o to, że darowizna od pewnej kwoty podlega opodatkowaniu oczywiście, i stąd też utylizacja i wyrzucenie się im bardziej opłaca.
Debilizm: i owszem. Ot nasze piękne prawo.
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
sklep nie moze rozdać połamanych mikołaji biednym ludziom, bo musiałby zapłacić podatek od darowizny. Kiedyś było głośno o takiej oferze, gdzie piekarz zamiast wyrzucać chleb, rozdawał go biednym. Jak się o tym urząd skarbowy dowiedział, to nałożył takie kary, że cały interes mu splajtował. Taka polska rzeczywistość. Absurd goni absurd. To nie jest kraj dla biednych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
O jeżżu ile jeszcze osób poda przykład piekarza ,dobrotliwego ,który rozdawał to co mu nie zeszło ?jednoczesnie nie placac podatku ,czyli popełnił przestepstwo ?no tak wiec w czym problem ?
Nie znal przepisów ? nie wierze. Mozna to rozwiac w inny sposób, dlaczego mu zostawalo tyle chleba ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() myśle, że w każdej piekrani, jak i w każdym sklepie, zostaje żywność która nie nadaje sie do sprzedaży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.