![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mam prawo uśpić psa?
Cytat:
![]() Niestety tak jest z wetami, że bywają pazerni bez względu na sytuację (pisałam o mojej kotce, którą i tak po kilku miesiącach musiałam uśpić), może załóż Malutka odrębny wątek z tytułem Dobry weterynarz w Zabrzu, czy coś takiego bo warto mieć uczciwego i sprawdzonego lekarza jednak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
popytałam mnóstwo znajomych o weta i już wybrałam jednego
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
wiem co czujesz bo stałam przed takim samym wyborem
poszłam do kilku weterynarzy w mieście i każdy mówił co innego że brak mojemu pieskowi witamin dał zastrzyki witaminowe następny że to od tabletek które bierze od 3 lat kolejna bzdura robił się wieczór a jej było coraz gorzej dzwonie do weterynarza następnego czy nas przymnie kazał przyjechać zbadał zrobił usg i mówi że w organizmie mojego pieska wszystkie narządy przestają funkcjonować bo to z wiekiem miała niecałe 15 lat powiedział mi; może ja operować i może pożyje z pół roku ale może już nie przeżyć narkozy ![]() powiedział mi że w organizmie jest obrzęk i wszystko sprawia jej ból dał jej zastrzyki przeciw bólowe i kazał zabrać do domu a jutro przyjść z rana z podjętą decyzją całą noc nie spałam chciałam ją spędzić z nią ta ostatnią noc juz nic nie jadła nie piła wyniosłam ja w nocy na dwór bo i tak nie spałam przyszło rano i ostatnie chwile do tej pory nie mogę się z tym pogodzić choć wiem że ulżyłam jej w cierpieniu i dobrze sie nia opiekowałam bo przez 3 lata ją nosiłam na rękach bo chorowała na nogi to nie mogę się z tym pogodzić że jej już z nami nie ma co do ubranek to ja polecam jeżeli piesek jest średniej wielkości ocieplasz taki damski tylko lekko przerobiony idealnie się sprawdza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Jeśli jesteś z Zabrza, to w sumie niedaleko masz do Chorzowa. Kopsnij się do kliniki wet. do dra Fabisza. Ale postaraj się trafić właśnie na dra Fabisza.
Swoją drogą - EKG nie jest jakimś super badaniem diagnostycznym i nie jest powiedziane, że na jego podstawie lekarz coś by ci powiedział. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
malutka -> i co powiedział lekarz?
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
No w końcu działa mi net :/ no więc tak, byłam u weta ( na mikulach) z pieskiem i powiedział mi że za wiele sie nie da zrobić, ale zmienił mu leki na inne które mogą coś dać ale nie zdziałają cudów że na mrozie -15 w ogóle nie bedzie miał ataków i tak jak poprzedni kazał maxa ubrać ciepło i wychodzić z nim na bardzo krótko. Powiedział że te ataki są związane z tym mroźnym powietrzem więc to nie mogą być ataki serca tylko duszności i że dobrze by było jakby w takie dni jak najrzadziej z nim wychodzić ale sie tak nie da bo ciągle bierze na odwodnienie więc go goni na dwór... No ale zrobił kilka badań i poza tym serduszkiem i kręgosłupem nie ma aż tak źle. Ma zapalenie pęcherza i przepisał leki. Powiedział zebym przyjechała z nim na kontrole po nowym roku żeby zobaczyć jak leki będą działać. Jak z nim gadałam ogólnie o weterynarzach to powiedział że wiele ludzi "przepisuje" do niego swoje zwierzaki i jak słyszał co sie z nimi działo w innych lecznicach to sie za głowe łapał ;/ tam gdzie chodziłam z moim psem też mówił że wiele ludzi sie na nich skarży.
a co do ubranka to kupiłam maxowi dziś taką bluze i kurteczke na mrozy, tzn właśnie je przerabiam żeby były bardziej dopasowane ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a co do Twojego zwierzaczka pusunia to przykro mi że tak się stało, ale przynajmniej się nie męczy i ulżyłaś jej w cierpieniu <przytul>
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Malutka,
a ja pomimo niektórych postów jakie tu sie pojawiły, widzę, że kochasz swojego pieska i naprawdę mocno trzymam za niego kciuki ![]() PS. A może spróbowałabyś nauczyć go siusiać do kuwety? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Malutka, no widzisz, jednak krok do przodu bo nie błądzisz już po jakichś konowałach tylko trafiłaś do dobrego, sprawdzonego lekarza
![]() ![]() ![]() ![]() Pusunia, takie decyzje są straszne, bo człowiek nigdy do końca nie wie, czy postąpił słusznie. No i bardzo brakuje przyjaciela potem ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2010-12-30 o 00:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
W sumie nie zaszkodzi mi spróbować nauczyc go robić do kuwety tylko obawiam sie że to może się nie udać bo on jest tak nauczony że choćby miał czekać 3 godziny to i tak nic nie zrobi... Ale będę próbować
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że psu udało się wywinąć od uśpienia
![]() No to zdrówka dla Maxia ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
kochana walcz do końca o Maksia
trzymam kciuki za jego zdrówko ![]() a no ciężko się o tym mówi o tym pisze bo to bardzo boli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Uważam, że decyzję o eutanazji podejmuje właściciel, to on zna najlepiej zwierzę, widzi czy juz się męczy czy nie. Weterynarz nie ma prawa uśpić zdrowego zwięrzęcia gdy nie ma medycznych wskazań do uśpienia - tzn. nie ma prawa uśpić bo właściciel ma takie widzimisie. Natomiast gdy zwierze jest chore nieuleczalnie to zawsze jest dylemat od którego momentu leczenie jest uporczywą terapią, to są delikatne kwestie, ale myślę, że to opiekun widzi kiedy powinien podjąc taką decyzję.
Mam nadzieję, że Twój pies potowarzyszy Ci jeszcze jak najdłużej. Edytowane przez Po la Czas edycji: 2011-01-01 o 10:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Przeczytałam Twoją i Maxa historię i mocno trzymam kciuki aby czuł się każdego dnia dobrze
![]() ![]() Moja suczka ma również problemy z sercem, ponieważ była otyła powiększyło jej się serce, z tym wiązał się właśnie kaszel. Kaszlała całymi nocami, nie można było spać, a mi się tylko serce ściskało z żalu jak ona się męczy. I tak samo jak Twój pies, musiała brać tabletki ściągające wodę, przez co trzeba było wychodzić z nią strasznie często na siusianie. Już myślałam, że będzie trzeba ją niedługo uśpić, ale przyszła wiosna i zaczęłam brać psa na coraz dłuższe spacery. Bardzo schudła i już nie kaszle, czasem zachowuje się jak mały szczeniak taka jest radosna ![]() Cieszę się, że masz nową nadzieję, ubieraj pieska ciepło, dacie jakoś radę do tej wiosny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Z tego co piszesz pies jest dla Ciebie uciążliwy i się z nim męczysz, ale halo! Biorąc go powinnaś wiedzieć, że kiedyś może zachorować. Gdy kupujemy psa i jest zdrowy to super, a jak choruje to od razu usypiamy? To trochę nieładnie z Twojej strony. Żaden lekarz nie ma prawa uśpić zdrowego psa, ani psa chorego, którego można z powodzeniem leczyć, bo to jest zabójstwo. Podejrzewam, że skoro weterynarze nie chcą uśpić Twojego psa, to rokowanie dla niego jest pomyślne, czyli jeśli będzie leczony odpowiednio to przy zaangażowaniu właściciela i lekarza jego stan może się znacznie polepszyć. Nie znam dokładnie przypadku, ale zwierzęta usypia się tylko w sytuacji, gdy nie ma już szans na wyleczenie, a skoro Twojego nie chcą uśpić... sama sobie odpowiedz, chcesz zabić psa? Jeśli dalej utrzymujesz, że masz rację, proponuje konsultację z innym lekarzem, który zbada psa i postawi własną diagnozę i przedstawi wizję leczenia lub (jeśli przypadek jest beznadziejny) uśpi psa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Ja nie odebrałam posta założycielki wątku w tym sensie, że ona chce uśpić psa tylko dlatego, że jest uciążliwy, ale przedewszystkim dlatego, że pies się męczy ...
Powiem ta, nie zamierzam wyrokowac jak jest w tym danym przypadku, bo za mało wiem na ten temat. Psu autorki życzę zdrowia i jeszcze wielu szczęśliwych dni. Ale bywają weterynarze, którzy liczą tylko kasę i leczą przypadki beznadziejne, byle więcej kasy wyciągnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Fancy shoes, nie czytałaś wszystkich postów autorki, Twoja wypowiedź jest nieaktualna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
wiem wiem, ale już głupio teraz usunąć to co napisałam
dopiero od niedawna korzystam z tego forum - tyle mam na swoją obronę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich po krótkiej przerwie, u maxa niestety troche gorzej i bede musiała jeszcze raz wybrać się do weta bo znów strasznie zaczął kaszleć i biedaczek nawet nie ma siły żeby ogonkiem pomerdać
![]() ![]() Sternchen_7 widzę że mamy podobny problem, tyle że ja niestety nie mogę brać maxa na dłuższy spacer ze względu na jego kręgosłup, więc mam nadzieje że mojemu pieskowi wystarczą tabletki na odwodnienie ![]()
![]() |
#81 |
BAN stały
|
Oj...to złe wiadomości. Co do pazurka to moim zdaniem lepiej jest obciąć to co jest odłamane i stale naruszane. Po obcieciu dobrze jest miejsce krwawienia przysypać DERMATOLEM - załączyłam zdjecia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
A tak poza tym, to co mu dajesz jeść??
Ja zauważyłam, że po zmianie diety mój pies kaszlał mniej. Czasem ciężko było mu się wypróżnić i wtedy też kaszlał. Dlatego zmieniłam dietę i było widać poprawę. Poza tym nasze pieski są już w podeszłym wieku, więc inna dieta jest wskazana... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za rady, próbowałam mu to obciąć ale strasznie sie wyrywał i piszczał i nie dam rady ;/ więc zawine mu łapkę i u weta niech to zrobią...
a co do jedzonka maxa to w sumie daje mu to co zawsze, jedzenie z puszki bo po suchym puszcza paskudne bąki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- No a co do diety jakiejś to jutro pogadam o tym z wetem ![]() ![]()
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Art. 21 1. W przypadku, gdy posiadacz nie wyrazi zgody na leczenie cierpiącego zwierzęcia, lekarz weterynarii winien skierować je do uboju lub zalecić eutanazje.
Cierpiące zwierzę - niekoniecznie oznacza to, że nie ma już dla niego ratunku. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że warto skonsultować trudny przypadek z innym lekarzem weterynarii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Nie no jakieś fatum nade mną wisi heh... byłam z pieskiem u weta i jak wracaliśmy to sie samochód zepsuł
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Super, że z pieskiem lepiej!
![]() Tak, da się dodac zdjęcie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Super, że jest jakaś poprawa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
BAN stały
|
Cytat:
Fotkę dajesz w ten sposób , ze - tutaj jak teraz piszesz spoójrz na górę a pod tytułem. Od prawej w jednej linii masz najpierw: dwie granatowe strzałeczki, a potem znaczek spinacza. Kliknij ten spinac lewą myszą - otworzy sie okienko i nacisnij "przegladaj". Wówczas poszukaj zdjecia w swoim kompie nastepnie kliknij to zdjecie - zaznaczy sie na neibiesko a pozniej kliknij "otwórz". Mozesz w ten spsob dodac do 10 ciu zdjec. Po dodaniu kliknij pomaranczowy napis: "załaduj" a po załadowaniu kliknij: zamknij okno. Na koniec wysyłasz wiadomość i jzu zdjecia sie pokażą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.