![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to ja wymagam za wiele? Czy to on za mało mi daje?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Doris, aż tak źle?
![]() ![]()
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Większość tego typu zachowań niestety wynosi się z domu. Gdyby mój facet mnie w ten sposób traktował, a jeszcze przy okazji przypadkiem zobaczyłabym, że podobne relacje panują u jego rodziców - rzuciłabym go w diabły w sekundę, bo szkoda życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Za bardzo różnicie się od autorki, zamiast mówić jej, co wy byście zrobiły, spróbujcie postawić się w jej sytuacji, poczuć jak ona... Niektóre z was mówią, "ZOSTAW GO" Naprawdę uważacie, że najlepszym sposobem na problem jest pozbycie się go?? Wg mnie o każdy związek trzeba dbać! Wontrubka wyraźnie mówi, że swojego TŻta kocha i jak dla mnie to wystarcza! Niestety, ale nasze wyobrażenia o przyszłych partnerach różnią się od tego co dostajemy, a myślenie, że każdy inny będzie lepszy jest błędne. Skoro coś trzyma Cię przy Twoim mężczyźnie, to przy nim zostań, porozmawiaj, powiedz jak Ty to widzisz. Jak dla mnie, to Ty poniekąd zgadzasz się z taką sytuacją, ale zawsze myślałaś, że będziesz miała inne wyobrażenie o tych sprawach, więc Cię to tak nurtuje. No wiesz: Jak ja mogę tak myśleć... Dziewczyno, walcz, walcz i jeszcze raz walcz!! Ludzie się zmieniają, dorastają i uwierz, ze po czasie niektóre rzeczy też ulegają zmianom... Tak więc nie poddawaj się! ja mojego TŻta też nigdy nie podejrzewałam o pranie, gotowanie i inne przyziemne sprawy... A dzisiaj, mieszka jeszcze z rodzicami i jak ma czas, to robi to wszystko sam, mimo tego że też wychował się w domu, w którym to tato był "facetem" a mama "kobietą" Wszystko się może zdarzyć!! ![]() Trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
lallcia
![]() ![]() ![]() Dzięki jeszcze raz Kochana, i w ogole wszystkie dziewczyny za mniej lub bardziej pasujące mi odpowiedzi ![]() ![]()
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Tak, spotkałyśmy się
![]() Powiem Ci szczerze, że ja tez jakiś czas temu miałam myśli pt" nie pasujemy do siebie", jesteśmy inni... I przeczekałam to, a przede wszystkim dużo rozmawiałam. Wydawało mi się, że mojemu TŻ już na mnie nie zależy, że o mnie nie dba że się nie stara. Tylko pamiętaj, że dla CIebie staranie się może być jednym, a dla Niego drugim. Też byliśmy momentami dla siebie wredni, robiliśmy sobie na złość. Potem zaczęliśmy rozmawiać. On powiedział, co o tym myśli i ja też. I polepszyło się. Teraz też nie jest może idealnie, ale nauczyłam się mu o niektórych sprawach przypominać "Kotek, jak dawno nie zrobiłeś mi niespodzianki, jak dawno nie piliśmy razem winka, czy jak ja lubię dostawać kwiaty" I on na to reaguje (może nie od razu, ale w końcu tak) Mężczyźni to proste stworzenia, czasami trzeba im co nieco uświadomić ![]() A co do sprzatania i takich przyziemnych spraw, to też znalazłam na niego sposób ![]() Kiedyś nie przeszkadzało mu, że jest brudno, ze wszedzie leżą ciuchy. Ja nie mówiłam mu wtedy "może byś posprzątał", ale raz i drugi zrobiłam to sama a potem powtarzałam mu" zobacz, jak teraz fajnie, jak miło posiedzieć jak jest czysto itp, itd." I zadziałało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
Poważnie wierzysz w to, że ktoś mając tak wąskie, radykalne poglądy (jak ten Twój facet), może szanować czyjeś (czyli Twoje) poglądy i traktować partnera (Ciebie) wbrew tym swoim poglądom? Co mu się nagle odmieni niby?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Doświadczyłam tego,że sama miłość nie wystarczy. Bolesna lekcja.Jednak dużo uczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wontrubko, miej oczy otwarte. Sama przeszłam coś podobnego z moim pierwszym poważnym TŻtem. Nieustannie prezentował swoje jedyne słuszne poglądy, że nawet nie zauważyłam, jak zaczęłam się dopasowywać. Na szczęście siostra mi to uświadomiła. I cieszę się, bo dzięki temu jestem równoprawną partnerką (wiem, masło maślane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co on, ograniczony umysłowo, że sam z siebie nie rozumie, że fajniej i milej jest, jak ogólnie w domu czysto, a nie syf, śmierdzące skarpety na podłodze i spleśniałe naczynia w zlewie? I że porządek sam się nie robi? Ja wiem, są dziewczyny, które lubią matkować, lubią bawić się w wychowawczynię, ale szczerze - mi by życia było szkoda na niańczenie dorosłego dzieciaka, wolę mieć u swojego boku prawdziwego faceta.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
dziewczyny juz napisały wiele mądrych rzeczy, podpisuje się m.in pod słowami madany. Mnie najbardziej uderzyło w Twoim poście to:
Cytat:
To, jak się czujesz przy tym czlowieku jest najlepszym wyznacznikiem czy pasujecie do siebie czy nie i czy jest to dobry związek. Życze Ci, bys jak najszybciej dotarła do tej prawdy-że warto być tylko z taką osobą, przy której możesz być w 100% sobą, bo wiesz, że jesteś dobrze rozumiana, akceptowana, wspaniała i jedyna w swoim rodzaju. Przeciez o tym własnie są Zołzy. A Ty chcesz z siebie zrobić kogoś kim nie jesteś. To nie ma sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Hmm... wsparta przez lallcię, wyrobiłam sobie takie zdanie na ten temat: niektórzy mają szczęście, że trafiają na ideał... inni trafiają też na ideał, ale nad którym trzeba troszkę popracować i nie znaczy to wg mnie, że trzeba od razu skreślać i szukać Księcia z Bajki, bo to nie zawsze się udaje. Kocham tego faceta (jest odpowiedzialny, bezpieczny, pomaga mi, mogę na niego liczyć, dobrze się dogadujemy tak na co dzień, lubimy się razem śmiać i wygłupiać i jest jeszcze ta obłędna chemia
![]() ![]() Dodam, stając trochę w obronie mojego TŻ, że traktuje mnie z szacunkiem, jestem jego pierwszą poważną dziewczyną, więc dopiero się uczy, ale mimo to widzę, że się stara, że mu bardzo zależy i że jesli ja zmienię postawę z roszczeniowej na otwartą to on też będzie mi w stanie wyjść na przeciw. A jeśli nie, jeśli będzie z czasem tylko gorzej zamiast lepiej a wizja małżeństwa wciąż będzie dla mnie przykra, to no cóż... "może lepiej zostańmy przyjaciółmi" ![]()
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym, postarajcie się wejść w ciało Wontrubki i poczuć tak jak ona. Dla Was najlepszym sposobem na rozwiązanie jej problemu jest pozbycie się TŻta. Współczuję Waszym towarzyszom, bo oni nie moga się przy was czuć szczerze. Wontrubka chciała, abyście pomogły jej rozwiązać problem, a nie się go pozbyć. Wyraźnie mówi, że kocha swojego Tżta, ale że są w nim pewne rzeczy, które ją drażnią. Niestety, ale spotykamy faceta z innego domu, wychowanego na innych zasadach i posiadającego różne od nas priorytety i cała sztuka polega właśnie na tym, żeby pracować nad sobą ( z jednej i drugiej strony), dotrzeć się. Sama Autorka napisała: [QUOTE=wontrubka;24472137] Kocham tego faceta (jest odpowiedzialny, bezpieczny, pomaga mi, mogę na niego liczyć, dobrze się dogadujemy tak na co dzień, lubimy się razem śmiać i wygłupiać i jest jeszcze ta obłędna chemia ![]() ![]() Czy nadal uważacie, że jej facet to totalna beznadzieja?? Bo ja nie! Po prostu różnią się w niektórych kwestiach, ale są ze sobą kochają się, jest im razem dobrze. Czy to za mało? Trzymam kciuki Wontrubka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba, że jedna strona nie pracuje, to faktycznie jej praca w domu może się równoważyć z pracą zawodową. Ja jestem szczęśliwa, że mój narzeczony mieszkał tak jak ja w akademiku i od razu się nauczył gotować, prać i sprzątać, żeby nie było wstydu zaprosić znajomych na piwo do siebie. I że mu nie przeszło jak się wprowadził do mnie, wręcz przeciwnie oboje lubimy dbać o nasz dom i o siebie. Teraz możesz sobie teraz snuć różne wizje, a i tak wszystko wyjdzie w praniu, jak razem zamieszkacie. A traktowanie dorosłego człowieka jak 6 latka było by urągające dla nas dwojga. Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-01-19 o 09:39 Powód: dopisek dwa dopiski!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Wtajemniczenie
|
Achh lallcia
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może nie jestem zdesperowana? ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
A może nie wszystko jest czarno - białe, hm? :P Nie czuję się przy nim jak wycieraczka, jestem sobą, kłócę się, śmieję, płaczę, czepiam, wiercę mu dziury w brzuchu, wygłupiamy się itd. Czasem tylko czuję nad sobą ten jego wyznacznik "kobieta tak nie powinna" :P ale jeszcze trochę i wyeliminuję ten nieistniejący wzorzec kobiecości
![]() ![]()
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
No właśnie nie wszystko jest czarne i białe!
A co do desperacji: ja bym nazwała to raczej wiarą w TŻta i w Ich związek. Życzę Wam tej wiary, którą ja mam i widzę, że Wontrubka też ją odnalazła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest tak, że trafiamy na ideały lub na patafiany. Świadomie zgadzamy się (lub nie) na bycie z takim czy innym czlowiekiem, dokonujemy wyboru. Powtórzę nieśmiertelną wizażową mądrość (nie pamiętam niestety czyjego autorstwa): masz takiego chłopa, jakiego sobie wybrałaś. A nie jakiego Ci jakieś siły nieznane przydzieliły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale to tyle mojej historii. W twojej nie podoba mi się to, że przy swoim facecie czujesz się infantylna, niepoważna, bez klasy. To już nie brzmi ciekawie. Jeszcze nie podobają mi się te słowa: Cytat:
Jesteście już rok, więc nie wiem, czy nie za późno na zmiany. Czy on wykazuje jakąkolwiek chęć by coś zmienić?? Czy tylko ty tego chcesz? Bo wiesz, sama to raczej niczego nie wykombinujesz, mimo najlepszych chęci. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
hehe @wandaweranda trafne stwierdzenie.
nasuwa mi sie akurat własna historia z jednym gościem, który kiedy się spotykaliśmy (a nie było to aż tak długo) zdążył mi zrobić taką huśtawkę emocjonalną że hoho.. Był manipulatorem, A ja głupia jeszcze się zastanawiałam czy to nie błąd jak go zostawie bo przecież może to TEN... ![]() na szczęście teraz mam innego faceta, ( i tu może troche zaprzeczę stwierdzeniu postawionemu przez poprzdniczkę ![]() ![]() ![]() w sumie to na początku było kolorowo, przyjeżdżał co wieczór choćby na godzinkę itp, no wiadomo ![]() ![]() ![]() a co do tego podziału obowiązków, u nas to np jest tak że jeśli chodzi o sprzatanie itp to on jest absolutnym prowodyrem i to ja wychodzę na bałaganiare ![]() ![]() Edytowane przez valercia Czas edycji: 2011-01-19 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam część postów autorki wątku i mnie zmroziło. Związek opiera się na szacunku i zbieżności postaw życiowych. Myślenie "bardzo go kocham, więc jak trochę się postaram, to on się zmieni" jest dziecinne. Facet się nie zmieni. Nawet jeżeli się ugnie, to prędzej czy później wróci do swoich wcześniejszych poglądów. Jeśli od początku bycie z nim, jego postawa itd. powoduje u Ciebie spadek samooceny, to rzuć go w diabły, bo nie jest Ciebie wart.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
to nie jest związek partnerski. uciekaj.
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Was wszystkie, życzę duuużo cierpliwej miłości i dzięki za cały ten wątek ![]()
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
to naprawde fajnie że się między Wami wyjaśniło
![]() ![]() ![]() wróciłam tu, bo teraz ja mam wrażenie że gdzieś się gubię.. ![]() w tamtym tygodniu wynikła pewna sprawa która mnie troche zastanowiła i zasmuciła. może przesadzam, więc liczę że jeśli tak jest to ktoś mnie w tym uświadomi. po naprawde fajnym wspolnym weekendzie mój TŻ odwoził mnie do domu i jakoś zaczął mówić o przyszłości, że on np chciałby mieć jakąś fajną pracę i nie wpadać w rutynę, ale jak człowiek założy rodzinę to potem to wszystko robi się takie powszednie itd, że on by chciał móc rozwijać swoje pasje, a nie tylko dom rodzina praca. a wgl to on nie wie czy to ja jestem tą jedyną, że nie ma zamiaru nic planować tylko woli żyć tym co jest, bo tak mu dobrze..... ![]() nie jesteśmy już nastolatkami, ale przecież nie mówię od razu że ma się ze mną żenić już jutro. i jednak co jak co ale skoro się z kimś jest to myśli się i nastawia raczej na wspólne dni a nie tak tylko tu i teraz... dobrze myślę czy nie? on sam nie wie czego chce, sam mi powiedział że raz potrzebuje być ze mną raz sam , raz chce mieć dzieci raz nie widzi się w tym kompletnie... i taka huśtawka a ja nie wiem na czym stoje w sumie. czy to tylko gadanie czy faktycznie dla niego to tylko "tu i teraz"... juz wtedy probowalam mu wytlumaczyc że to co mówi mnie zranilo ale chyba nie zrozumial o co mi chodzi. ![]() czy za dużo wymyslam? mam odpusćić i czekać? to przejściowe? juz sama nie wiem, jakos sie tak zachwialam, nie chce go zostawiac, to nie o to chodzi ale tez chcialabym miec pewnosc że wiem na czym stoje.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę oczekujesz, że on zmieni się diametralnie dla Ciebie? A czy sama jesteś gotowa mu coś dać w zamian i zmienić się dla niego? Wiesz, że wcale nie musi się zmieniać, jeśli nie będzie chciał i prawdopodobnie po prostu niezbyt dobrze się dobraliście? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:40.