![]() |
#61 |
Buc
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24319151]Rzecz w tym, ze gdy widzisz, ze cos zlego sie dzieje to mozesz podpisac umowe. Umowa nie musi obowiazywac od poczatku malzenstwa. Mozesz ja zawrzec w kazdej chwili
![]() Moim zdaniem sama umowa czesto wiele utrudnia. Niewiele osob ma to jednak na uwadze.[/QUOTE] co utrudnia? pytam się, nie czepiam, chciałabym wiedzieć. ![]() Dziewczyny, piszecie o długach, braku drugiego demonicznego życia swych mężów i znaniu ich jak łyse konie i to to rozumiem, ale czy intercyza czy tam umowa przedmałżeńska nie ułatwia później podziałku tego majątku, który zgromadziło się w trakcie małżeństwa? Wyklucza sytuacje w stylu "ty stary głupi dziadzie, ta pralka jest moja -wcale nie Ty krowo, ona jest moja" ?
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kwestia zasobności portfela,konta i nowego Infinity nie ma tu nic do rzeczy. ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
![]() Z której strony by nie spojrzeć chodzi o to samo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiadomo co się w życiu zdarzy. I może byc tak, no odpukać, że para bedzie miała dziecko chore, którym matka bedzie sie opiekowała w domu. I potem może się okazac, że Ty krowo, to WSZYSTKO MOJE i pralka i lodówka i dywan w stołowym a i ten stołowy tylko mój, bo sobie nie zapracowałaś... Bierzecie pod uwage to, że facet zwariuje, przepije, włoży forsę w coś nieprzewidzianego (ale serio trudno bez wiedzy wspólmałoznka przewalić forsę, w normalnym małżeństwie zaznaczam, w kórym się rozmawia i razem żyje). No dobra, ja się zgadzam, wszytsko sie moze zdarzyć. Tylko, ze to nie zawsze tak wygląda, że intercyza jest zabezpieczeniem przed mężem - niecnotą. Może nam tez skomplikowac życie i o tym tez trzeba mysleć. Nie bierzcie tez pod uwagę innych mozliwości, np właśnie czasową lub stała opieke nad dzieckiem, śmierć współmałżonka czy Wasza. W końcu, jesli umrze mąż, to Ty droga wizażnako nic nie dostaniesz. Ale w drugą strone, zostawiasz ukochanego meża w samych skarpetkach, jesli to Ty umrzesz Itd. Intercyza musi byc krokiem przemyslanym i trzeba brać pod uwage wszelkie za ale i przeciw, zyski i straty z tytułu podpisania takiej czy innej umowy. I kazdy zrobi jak będzie dla neigo najlepiej ale po prostu trzeba pamietać, że żadna rzecz na świecie nie ma tylko samych zalet czy samych wad. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-12 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Tu wychodzi kwestia jak ludzie zmieniają się po 15 latach. Dlatego ja bym nie podpisała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
W zasadzie jestem na tak ale z drugiej strony po co wtedy ślub?
Bo czym małżeństwo z intercyzą różni się od konkubinatu? Serio pytam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Latwo pisac, kiedy nie jest sie w takiej sytuacji.
Calkiem inne uczucia kieruja toba gdy jestes zakochana, a calkiem inne podczas klotni(rozstania) . Nie wiem czy tak latwo jest oddac ulubiona rzecz typu, zbior ulubionych plyt, ksiazek osobie ktora uwaza, ze jej sie to nalezy. Nie wyobrazam sobie reakcji faceta, ktoremu zostaje odebrane jego "cacko" czyt. samochod, w ktore wlozyl tyle pracy i serca. W tak skrajnych emocjach ludzie wyprawiaja naprawde dziwne rzeczy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy, zapomniałaś dodać.
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
No i w wielu przypadkach jest tak, że nie tyle ludzie się zmieniają, co wyłazi ich prawdziwa twarz/natura.
Z tym, że przez wspólnie spędzone lata i różne życiowe sytuacje da się wyczuć z kim ma sie do czynienia. Momentem oleśnienia nie musi być rozwód. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-12 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Tez jestem za
![]() pada miedzy dwojgiem ludzi slowo INTERCYZA: KOBIETA MYSLI "o kurcze on mi nie ufa mysli ze lece na jego kase tak nie moze byc" FACET MYSLI "hmmm jakby nie leciala na kase to nie robilaby problemu i podpisala papierek" zawsze pierwsza mysl jest taka "ufamy sobie bla bla bla" a w myslach kazdy ma jakies ALE (te ALE to oczywiscie ma ta strona ktora ma wiecej do stracenia w razie rozwodu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szmaragdowykotek ładnie i prostym językiem opisała je w tym poście (zacytowanym zresztą przez Lubę), więc nie będę się powtarzać. Ale polecam przeczytanie go bądź działu 3 KRO zamiast podchodzić do tematu intercyzy stereotypowo czy ze skojarzeniami rodem z amerykańskich filmów w stylu bogaty 80-latek żeni się z 20 latką i robi jej psikusa żądając intercyzy, tym samym pozbawiając ją dostępu do jego kasy. A to wcale nie musi tak wyglądać, tyle że ludzie mają zakodowane w głowie = rozdzielność majątkowa, co i w tym wątku widać wyraźnie. Jeśli chodzi o tą konkretną sytuację - Twoja mama marysia1189 nie zostałaby z niczym jeżeli intercyza wprowadzałaby rozdzielność majatkową z wyrównaniem dorobków. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale my mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, intercyzę musimy dopasować do ewentualnej sytuacji jaka mogłaby mieć miejsce, czyli przewidzieć, czy grozi nam bankructwo, a może wzbogacimy się, a może będę siedzieć 5 lat na wychowawczym, a może po 6 miesiącach zatrudnię opiekunkę i wrócę do pracy itp. A szczerze powiedziawszy człowiek, który na tym się zupełnie nie zna może mieć z tym problem, i może zostać w pole wyprowadzony. Jest w tym momencie rodzaj intercyzy, który byłby korzystny dla obu stron w każdym z wymienionych przypadków? Bo ja np. uważam, że jeżeli ludzie żyją ze sobą ileś tam lat i żadne z nich się "nie byczy" (czyli są aktywni zawodowo, wychowują dzieci itp.) to wszystko co mają to jest wspólna zasługa i każdemu należy się w przypadku rozwodu tyle samo. Oczywiście nie licząc dóbr posiadanych przed ślubem. Odnoszę wrażenie, że intercyza w większości przypadków jest niekorzystna dla jednej ze stron. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Intercyzę podpisuje się nie tylko przed ślubem, można to zrobić w każdym momencie małżeństwa, więc aż tak bardzo przewidywać nie trzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale twoja pierwsza myśl -przykład jest obrazem jak stereotypowo myślisz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli podpiszecie jakąś umowę majątkową (intercyzę) przed ślubem to w trakcie trwania małżeństwa możecie ją po prostu rozwiązać (wtedy powstaje ta zwykła wspólność majątkowa) bądź zmienić ją na umowę wprowadzającą inny ustrój majątkowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- zazwyczaj facet ![]() poniewaz mysle ze facetowi mozna mocno pojechac po ambicji jakby "bogatsza" partnerka wyjechala z intercyza.... sa tez przemoce ze strony kobiety czy placenie alimentow przez kobiete sa takie przypadki = 1% moze mniej nawet, ale takie rzeczy nigdy nie ujrza swiatla dziennego, nie spotkalem sie osobiscie z takimi przypadkami ale slyszalem badz czytalem w mediach ![]() natomiast o intercyzie wychodzacej od faceta to znam 5 takich par i w kazdej facet chcial intercyzy ![]() ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-01-12 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem uprzedzona do ograniczonych ludzi ,nie tylko facetów ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Intercyza to bardzo pojemne słowo. Która konkretnie, że te kobiety tak to "rozumiały"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kobieta inaczej odbiera intercyze niz facet Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-01-12 o 11:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz wspólność rozszerzoną, wspólność ograniczoną, rozdzielność majątkową, rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków. Za pomocą umowy wprowadzasz któryś z tych ustrojów majątkowych (w przeciwnym przypadku jest wspólność majątkowa). Każdy z tych ustrojów jest regulowany przepisami KRO. W trakcie trwania małżeństwa jeśli nie chcesz wrócić do wspólności majątkowej, możesz zmienić umowę - jednak na taką, która wprowadza któryś z pozostałych ustrojów majątkowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
intercyzja jak dla mnie to jest bardzo dobre rozwiazanie baa powiem nawet wiecej..tak robia ludzie trzezwo myslacy o zdrowym rozsadku....zawsze trzeba sie z tym liczyc ze ktos moze odejsc zdradzic czy po prostu leciec na kase...ja majac wysoki poziom zamoznosci osobiscie bylbym zwolennikiem intercyzy bo nie chcialbym aby po 10 czy ilus tam latach kobieta dla kaprysu mnie olala a jak na zlosc jeszcze bylaby perfidna i kase ciagnela.....same wiecie jakie zycie jest jak ludzie sie zmieniaja to juz nie sredniowiecze czy romantyzm ze ufa sie na 100%... to jest tylko moje zdanie ja tak uwazam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, muszą.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.