![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zna ktoś fajne przepisy na słodkości TYLKO BEZ PIECZENIA
zrobiłam kuleczki bounty...i nie wyszły dobre
![]() ehhh...no cóz...zdarza się ![]() pozostaje mieć nadzieje ze semifredo wyjdzie mi dobre ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
zrobiłam semifreddo ...i jest boskie !!!
![]() ![]()
/Evita ![]() Edytowane przez d0lcevita Czas edycji: 2011-03-14 o 08:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
a zauroczona semifreddo znalzałam kolejny przepis
http://whiteplate.blogspot.com/2008/...-malinami.html Semifreddo 600 ml śmietany UHT 30% (schłodzonej) 100 g bezów 2 op. cukierków Maltesers 2 jajka - osobno białka i żółtka 3 czubate łyżki cukru pudru cukier waniliowy (używam Kotanyi - cukier z prawdziwą wanilią) 100 g malin mrożonych Jajka sparzam wrzątkiem. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na kogel-mogel. Śmietanę ubijam na sztywno. Wszystkie składniki mieszam łyżką. Dodaję cukierki, maliny, cukier waniliowy i pokruszone bezy. Masę przelewam do miseczek (lub dużego naczynia, jak kto woli). Zamrażam. Po ok. 2-3 godzinach deser nadaje się do jedzenia. Podajemy z pokruszonymi bezikami i/lub sosem malinowym. i zamierzam go wypróbowac ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
oj coś dla mnie ...jestem pieczeniowym głupkiem :/ jeszcze ani raz mi ciasto nie wyszło... ratuja mnie właśnie takie pychoty bez pieczenia
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Siostra zrobiła ostatnio Semifreddo. Niestety, nie załapałam się, ale rodzinka była wniebowzięta
![]() ![]()
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Co prawda miało być bezowocowo, ale banany dla mnie bardziej jak słodycze niż owoce.
Przepis przyszedł do głowy z racji 4 bananów na które nikt nie miał ochoty. Reszta to moja inwencja ![]() Wyłożyłam blaszkę biszkoptami nasączyłąm wódą ![]() wynalazłam w domu krem dr Oetkera budyniowy - wymieszałam go z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu, za to dodałam 400g twarożku. Do tego pokroiłam banany - wylałam na biszkopty. Na górę znowu banany i galaretka. Magicznie proste, ale w smaku wyszło super - masa budyniowo twarogowa ![]() Nie przeczytałam zbyt dobrze wątku, nie wiem, czy był przepis na 3 bita Wersje są różne, ja podam moją: na herbatniki wylać budyń, na to herbatniki, na to masa kajmakowa, znowu herbatniki bita śmietana na to tarta czekolada Można też zamiast jednej warstwy herbatników użyć krakersów. Jak się przegryzie nie czuć soli, fajnie wzbogaca smak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
ja dla znajomych jak wpadają zawsze robię taki deser, wymagają tego ode mnie
![]() banany (nieco twardsze) kroję w plasterki i podsmażam na odrobinie masła i z miodem. gdy będą miękkie (ale nie rozciapciane zupełnie) wykładam do pucharków. na to nakładam śmietankę 30% rozrobioną z cukrem i cynamonem (można ubić, ja nie mam miksera). inny deser z bananami, którego wystarczy dosłownie odrobina i człowiek ma dość słodyczy na długo: na dno pucharka ułożyć pokruszone bezy na to pokrojony w plastry banan na to bita śmietana ubita z ciemnym kakao i odrobiną cukru
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Ciasto Kwadransowe Składniki: - 1 litr mleka - 1,5 szklanki cukru - kostka margaryny (250g) - 1 szklanka kaszy manny - opakowanie cukru wanilinowego - 3 czubate łyżki kakao - 5 paczek herbatników ( Petit Beurre) Przygotować formę o wymiarach 24x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia (jak nie mamy to nie szkodzi) i na spodzie rozłożyć herbatniki tak aby całe dno było dokładnie pokryte. Odlać około pól szklanki mleka i rozpuścić w nim kakao z łyżką cukru. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać margarynę i cukier. Postawić na ogniu i rozpuścić wszystkie składniki co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystko się nam ładnie rozpuści, zagotować i powoli wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Wlać kakao i ciągle mieszając poczekać aż masa trochę zgęstnieje. Przelać do uprzednio przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć resztę herbatników. Można obciążyć deseczką. Ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie schować na około 2 godziny do lodówki. Do ciasta można dodawać różne dodatki: orzechy, rodzynki, suszone morele, wiśnie nasączone alkoholem (takie z nalewki - pycha ![]() Ciasto jest naprawdę łatwe w wykonaniu i nie znam osoby, której by nie smakowało. DSC00023.jpg Edytowane przez hey_stella Czas edycji: 2011-04-10 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś bedzie deserek kosztowany.... zamiast malin i Malteasers dałam pokruszone herbatniki...ogólnie troche zmodyfikowąłam bo nie miałąm aż tyle smietany kremówki ![]() na wierzch posypałam nie tylko bezami ale tez kakao rozpuszczalnym decomorreno ![]()
/Evita ![]() Edytowane przez d0lcevita Czas edycji: 2011-04-16 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
semifredo wg przepisu z powyzszego posta wyszło bdb...ciekawy smak ..następnym razem pokombinuje coś żeby wyszło bardziej tiramisu
![]() a dziś ..... Cytat:
i dzisiaj wieczorem będzie degustacja ![]()
/Evita ![]() Edytowane przez d0lcevita Czas edycji: 2011-04-16 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio robiłam takie pianki
http://kotlet.tv/lekkie-slodkie-pianki-z-kakao młodszy brat był zachwycony ![]() ![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
A propo ptasiego mleczka, to kiedy byłam mała jedliśmy deserek, prosty, lekki przyjemny
![]() 4 x galaretka różne smaki i kolory 3xserek waniliowy opcjonalnie owoce ![]() po kolei, pierwsza galaretka zagotowana, kiedy przestygnie miesza się z serkiem, wlewa do keksówki, wsadza do lodówki i tężeje. Z drugą i trzecią robi się tak samo, czwarta jest bez serka, ale też wlana do keksówki, można do niej dorzucić owoce i/lub bakalie ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
pewnie przy okazji świąt zdecyduje się na nutellowca
![]() ale oprócz tego wybiorę coś z poniższych Napoleonka bez pieczenia http://www.wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=996 SKŁADNIKI: mleko [5 szklanek] cukier [1 szklanka] mąka pszenna [1 szklanka] margaryna [30 dag] cukier waniliowy [1 op.] herbatniki [5 op.] (mogą być krakersy 2 opakowania) polewa czekoladowa [1 op.] budyń [1 op.] (śmietankowy) żółtko z jajka [4 szt.] Opcje: Przygotowanie: 4 Szkl. mleka zagotować z cukrem ,cukrem waniliowym i margaryną.Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem,mąką i żółtkami.Wlać do gotującego się mleka.Mieszać aż masa zgęstnieje. Połowę herbatników ułożyć w formie posmarowanej masłem ,przykryć gorącym kremem i resztą herbatników. Polac polewą czekoladową i schłodzić w lodówce Marcinek bardzo łatwy i szybki http://www.wielkiezarcie.com/recipe52875.html Składniki 12 op. herbatników ( po 50g) ja użyłam herbatników Petit Beurre KREM: 1 duża śmietana 18% (400 ml) 1 duża śmietana 30% (400 ml) 1 mała śmietana 36% sok z cytryny do smaku 1 szklanka cukru Śmietany połączyć, dodać sok z cytryny, chwilę ubijać. Następnie dodać cukier i ubić na sztywno. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Układać na zmianę herbatniki (4 szt. X 5 szt.) i warstwę kremu. Wierzch posmarować kremem i posypać startymi na tartce herbatnikami i kawą mieloną. Cappuccino na zimno http://www.smaczny.pl/przepis,cappuccino_na_zimno Składniki: 2 szklanki mleka w proszku 3 serki homogenizowane waniliowe 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag) 1 żółtko 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania: W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać powoli serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.
/Evita ![]() Edytowane przez d0lcevita Czas edycji: 2011-04-19 o 07:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.frito.pl/obrazki/produkty...x7_cm,1646.jpg Przynajmniej u mnie zawsze nazywaliśmy keksówką, może ma inną nazwę ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a Cappuccino na zimno jest pyszne ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
ja na jedną galaretkę dodawałam serek mający 140 gramów
![]() maddd wylewasz do formy warstwami i czekasz aż stężeją ![]() wtedy ptasie mleczko jest kolorowe ![]() http://www.wielkiezarcie.com/recipe35979.html tutaj macie przykładowe wykonanie ![]()
włosomaniaczka ![]() Rośnijcie ![]() ![]() Edytowane przez malina333 Czas edycji: 2011-04-19 o 16:06 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Ok. W takim razie dam znać, jak wypróbuję, ale to będzie pewnie dopiero w przyszłym tygodniu
![]() ten 3 bit też wygląda ciekawie, i mam zamiar wypróbować http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html Btw. kaarooo - świetny podpis! ![]() ![]()
Edytowane przez Lilith36 Czas edycji: 2011-04-19 o 17:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Ja robię ptasie mleczko trochę inaczej. Zamiast serka - mleko skondensowane niesłodzone
![]() ![]() (Na dużą tortownicę(ok 27cm) zużywam 1,5 puszki robiąc trójwarstwowe ptasie mleczko) Nie mam miksera teraz na mieszkaniu więc chyba spróbuję z serkiem homogenizowanym ![]()
Fenris ![]() Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2011-04-19 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
A dzięki
![]() Z mleczkiem powiem szczerze nie próbowałam, może czas coś zrobić?
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie, ja mam jeszcze ostatnie pytanie do tego galaretkowego ptasiego mleczka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze wlewałam do formy bez niczego
![]() Owszem, ciężko wyjąć pierwszą część, a potem to leci ![]()
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
ciekawe przepisy
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
polecam pralinki. Robi się bardzo prosto choć są trochę czasochłonne. Pokruszone wafelki, do tego jakieś orzechy czy kto co lubi i wymiueszane z nutellą czy innym smarowidłem. Jak będzie miało dość konkretną konsystencję - zrobić małe kulki i do foremek papierowych
![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- aaa, jeszcze blok! Uwielbiam zawsze i wszędzie (poza wypadkiem dodania do niego suszonej śliwki ;P), a rzadko kto ma dobry przepis. Jeśli macie jakiś wypróbowany, to ładni proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Blok-waniliowy.html http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/B...ekoladowy.html
![]() |
![]() |
#90 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Zamiast malin dałam truskawki (tylko te były w sklepie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
Dzięki!! ten waniliowy wygląda bardzo zachęcająco (ogólnie wole takie mniej kakaowe, więc odpowiada bardzo)! Już mnie kusi by wypróbować ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.