![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spowiedz po ok 5 latach
przepraszam ale faktycznie ktos powiedzial ze bledem bedzie zalozenie tego wątku.
Dziekuje cieplo za wypowiedzi osób bez prawienia mi kazań, nie sądziłam ze takie dewoty na forum przebywają, które mi tu przykazaniami strzelać będą. Okropnośc. Doris...jesli jestes faktycznie taką osobą, jaką czytam z Twoich wypowiedzi- przykro mi to powiedzieć, ale jadem z Twoich postów smierdzi, a nienawiśc do innych religii to z Zakopanego az po samo morze sięga. magica- nie chodzi mi o to ze grzesznicą nie jestem...mówie ze nie czuję bym grzeszyla inaczej jak nie chodzeniem do Kosciola. Ja wiem ze patrząc w rachunek sumienia znalazłoby sie tysiace grzeszków-p ale czy tak naprawde ksieza zwracaja uwage ze wydałam pieniądze np na jakąs błahostke? Przykro mi zwyczajnie czytac niektóre wypowiedzi bo nikt z was mnie nie zna, ale o rodzicach dziecka i mnie samej kazdy juz wie wszystko na podstawie jednego posta. tyle w temacie
38/40 ![]() ![]() Edytowane przez smv Czas edycji: 2011-02-10 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Zazwyczaj (w Polsce) jest potrzebny. Ale nie Ty go załatwiasz, tylko rodzice z parafii, w której chrzczą powinni (jeśli tak wymga proboszcz) dostać świstek i Ci go dać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, jasne, nienawidzę wszystkich, wszystkiego i generalnie w żyłach kwas siarkowy. Szczególnie, że żadna z moich wypowiedzi w tym wątku nie była skierowana do Ciebie i w żadnym miejscu Cię nie pouczałam, że to "bee" co robisz. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-02-10 o 13:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapewniam Cię, że nie miało to nic wspólnego z olaniem dziecka. Jak osoba kompletnie nie utożsamiająca się z Kościołem Katolickim mogłaby się zgodzić na zostanie chrzestną? ![]() ![]() Ja moją przyjaciółkę rozumiem całkowicie i bardzo szanuję za tę decyzję ![]() ![]() Czasem naprawdę przeraża mnie polska mentalność ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-10 o 13:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
A czy ty jesteś wierząca?
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie ktos moze byc pomiedzy i jest to jego wybor wkurza mnie za to zmuszanie dowybierania miedzy jednym i drugim bo czlowiek sie musi okreslic i koniec i tak , jestem wierzaca Edytowane przez roxyroxy Czas edycji: 2011-02-10 o 13:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Odbębnij spowiedź, powiedz jakieś grzechy typu przeklinałam, byłam niemiła dla mamy, czasem nie byłam na mszy w niedzielę i już. Puk puk, pokuta dwa razy Zdrowaś Mario i raz Ojcze nasz.
Większośc osób tak robi, nie masz się czym przejmować ![]() I tak chodzi tylko o wypasione prezenty na komunię, wesele i tak dalej, a nie tam o pomoc w rozwijaniu się w wierze. A tak w ogóle to trzeba się zabezpieczać, głośno wyrażać swoją złą opinię o kościele, księżach, kilka razy zapodać tekstem: "Dobrze, ze nie uznaję kościoła i nie mogę specjalnie być chrzestną, przynajmniej w cudzego dzieciaka kasy nie będe musiała ładować". Wtedy nikt na chrzestną czy chrzestnego takiej osoby na pewno nie poprosi. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-02-10 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze, to żebyś nie olewała dziecka w tych ważnych z punktu religijnego i być może dla niego ważnych uroczystościach, momentach. Czy sama praktykujesz, moim zdaniem nie ma znaczenia, ważne żebyś była obecna przy chrześniaku, jeśli on/ona będzie przywiązywać wagę do religii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kompletnie to znaczy jak-nie chodzenie do Kosciola? skoro nie wolno oceniac komus to Ty rowniez nie oceniaj Polaków. Kazdy ma swoj rozum i wie co robi.. dajmy na to bedziesz miala kiedys dziecko/byc moze masz, nie wiem nie znam Cie...i nikt z Twoich nablizszych nie uczeszcza na msze, nie poprosisz nikogo o bycie chrzestną bo do Kosciola nie chodzi? w Jakim swiecie kobieto zyjesz...gdyby zrobic jakas ankiete to uwierz mi ale na pewno polowa tych osob zazanaczylaby w wiekszosci odpowiedzi NIE...trzeba spojrzec realistycznie na dzisiejszy swiat, niesttey idzie ku gorszemu i kazdy z nas w jakis tam sposób bedzie ( wg swojej wiary) potepiony. A katolicka wiara to nie tylko latanie do Kosciola, to rowniez czynienie dobra dla innych, bycie wzorem w zyciu codziennym a nie tylko niedzielnym, ksiadz ktory jest u mnie w parafii ma dzieci, wyciaga rece na pieniaze na kolędzie i jeszcze mówi ze skoro w domu jest taki Tv to czemu tak mało- to jest katolickie?
38/40 ![]() ![]() Edytowane przez smv Czas edycji: 2011-02-10 o 13:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nie jest? Patrząc na to, jak takie zachowanie jest powszechne u księży, to jest jak najbardziej katolickie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Hipokryzją jest to że wychodzi na to że nikt nie może nikogo oceniać, ale tobie bez trudu przyszło powiedzenie autorce że co z niej za katoliczka... Wszyscy idźmy na kolanach do Częstochowy i co niedzielę do kościoła bo to sądząc po niektórych wypowiedziach jest wyznacznikiem katolika.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skąd i po co ten strach przed wypełnieniem pewnych obowiązków rzekomo własnej religii, po co w ogóle brać pod uwagę jakieś ściemy, kłamstwa? Powiedz prawdę i tyle. Ksiądz na pewno zrozumie, takich osób jest mnóstwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki hipokrytom i pazernym ludziom. Dobry rodzic-katolik -nie pozwoli sobie aby jego dziecko podawali do chrztu psudokatolicy. Cytat:
skąd wiesz ,że twoj ksiadz ma dzieci ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chrzestną nie zostałabym TAKŻE z bardzo prozaicznego powodu: nie miałabym najmniejszej ochoty pod przymusem sponsorować dzieciakowi quada czy innego laptopa na I komunię i przy każdej podobnej imprezie, bo takie teraz niestety są często oczekiwania wobec chrzestnych: osoba do dawania bardziej wypasionych prezentów niż reszta rodziny. To ja dziękuję bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja odmowiłam bratu ciotecznemu a moj mąz swojemu rodzonemu i co ?swiat si enie zawalil i nikt nie ma do nikogo żalu czy pretensji. A tak na prawde jakie znaczenie ma bycie chcrestny czy dzieki temu jest się bardziej zwiaznym z dzieckiem ?bardziej sie je kocha ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Kościoł to banda hiporytów, ale ja już nia nie jestem, bo mi wypada tak zrobić, bo siostra prosi, bo rodzice nalegają. Bla, bla, bla. Skoro uważasz Kościół za instytucję tak zdeprawowaną, po prostu jej unikaj albo dokonaj rozłamu i stwórz własne wyznanie. Trochę gospelu by się przydało. Cytat:
Edytowane przez Catenaccio Czas edycji: 2011-02-10 o 13:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
No nie?
Przecież to wszystko jest chore, komunie w stylu "My sweet 16" z MTV. Trzeba być już grubszym frajerem jak dla mnie, żeby zgodzić się na bycie chrzestym, zwłaszcza dla dzieciaka, który jest tak naprawdę nam obojętny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
A czy ateista chodzący do kościoła 2 razy w roku nie jest hipokrytą? Nie lubię, nie wierze ale pójdę posłuchać jak na organach grają? A może interesuje Cię architektura kościołów? Ewentualnie idziesz się pośmiać z katolików i ich przygłupich obchodów świąt.
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
E tam, ksiądz też człowiek - szerzy wiarę jak potrafi najlepiej. Skoro inni mogą błądzić i grzeszyć, może i on. Wszyscy są wygrani. Na co komu jakaś tam wiara, co się wiąże z nakazami i zakazami? Same przyjemności, zero obowiązków - tak ma być.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kazdy zyje jak chce. Ja lubie chodzic do kosciola a niekoniecznie stosuje sie do katechizmu. I to moj wybor. Dajcie autorce spokoj. Chce byc chrzestna to bedzie. Najwazniejsze aby uczestniczyla w zyciu dziecka i jego religinych wydarzeniach. Ja mam chrzestna zagorzala katoliczke ktora wcale mnie w niczym nie wspierala i w ogole jej nie widzialam i rozwiedzionego chrzestnego ( wiec wg was zaden z niego katolik) ktory w swojej funkcjii spisal sie swietnie i nie wymienilabym go na tuziny przykladnych katolikow ( i nie chodzi mi o kase) Edytowane przez roxyroxy Czas edycji: 2011-02-10 o 13:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie układ jest obustronny, siostra zaznaczyła, że chce być chrzestną moich "kiedyś tam" dzieci, a ja jej. Jak jest wzajemność, to jest ok, jak Ty nie chciałaś, to chyba świat się nie zawalił? Nie kocha się go bardziej, ale skoro ktoś chce chrzcić dziecko, to chyba lepiej wybrać na chrzestnego kogoś, kto jest ważny dla rodziny/dziecka, niż obcą osobę..? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.