Dietowanie studentek :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-12, 07:11   #61
mariposa88
Rozeznanie

Dot.: Dietowanie studentek :)

Cześć dziewczyny Śnieg u mnie spadł
Ja już po pysznej śniadaniowej owsiance.

Masija wydaje mi się, że ginekolodzy najczęściej je przepisują, bo coś z tego mają W większości gabinetów, w których byłam pełno było reklam tych tabletek, pewnie koncern farmaceutyczny coś im odpala za przepisywanie A poza tym reklamują te tabletki jako takie, po których się nie tyje

Dzisiaj robię bułeczki otrębowe Kupiłam wczoraj chleb, ale tak mi się bułeczki wkręciły, że wrzuciłam go do zamrażarki
Stary 2011-02-12, 10:13   #62
Narrhien
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o tabletki to ja wam powiem, że też słyszałam o tym, że Yasminy przepisują bardzo często właśnie przez tę umowę z koncernem farmaceutycznym... Co wiecej, często ginekolodzy przepisują je nawet bez badań! ;/

Ja biorę Cilest i nie mam żadnych skutków ubocznych, no chyba że przytyłam przez tabletki, ale nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo równoczesnie z tabletkami miałam jeszcze co najmniej dwa wiarygodne powody przytycia i w tym momencie, po 1.5 roku, nie jestem w stanie stwierdzić, który jest prawdziwy

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

A poza tym dzień dobry! Ja właśnie śniadanko zjadam, herbatka i bułeczka z szynką konserwową

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 11:17   #63
masija
Zakorzenienie

Dzień dobry
U mnie zimnoo, śnieg za oknem i okropny wiatr.
Ja już po II śniadaniu-owsianka, a na I kromki z wędzoną szynką z pomidorem i cebulą
Zaparzyłam już dzban czerwonej i idę leżeć bo umieram z bólu

Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość
Słoiki pełne bigosu dla mojego TŻ, bo ja nie jadam
Dobry bigos nie jest zły
U mnie właśnie stoi cały wielki gar bigosu i coś czuję, że dzisiaj na obiad będzie Ale tylko odrobinkę
Cytat:
Napisane przez malutka20068 Pokaż wiadomość
Chcę, chcę, chcę
masija zgrabna pupa, jędrne uda, raz, dwa trzy, nie ma opierdzielania
Dobrze, biorę się za siebie od pon z ćwiczeniami
Jeszcze powalę TŻta na kolana na wakacjach,a co!

mariposa, Narrhien - no właśnie tak coś mi tym zalatywało, bo za dużo znajomych coś je stosowało.. Jak jeden mąż. Której się nie zapytam, to Yasmin..
Słyszałam też, że one mają podobno najmniejsze stężenie hormonów ale chroniące nadal, i dlatego są tak przepisywane młodym kobietom.. Nie wiem czy to prawda
masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 11:30   #64
Moni_sss91
Zadomowienie

a ja jestem świeżo po programie 'Wiem co jem' ( korzystam z faktu, że w domu mam tv ), tym razem o makaronach. A więc:
1. Najlepszy jest z pszenicy durum (mąka semolina) - gdy mamy makaron z tej pszenicy wcale nie musi zawierać on jajek!
2. Makaron najlepiej gotować al dente - czyli kilka minut krócej niż sugeruje producent na opakowaniu. Rozgotowany makaron ma większy indeks IG, czyli o więcej % podnosi poziom cukru w krwi.
3.Jeśli gotujemy makaron, bo chcemy zrobić spaghetti nie zaleca się go płukać, taki tylko odsączony będzie lepiej 'przyczepiał' się do sosu.
4. Jeśli chcemy żeby makaron nadawał się na posiłek dietetyczny musimy uważać z czego robimy sos. Wiadomo : tłuste mięso, śmietana etc. mają dużo kalorii.
No cóż, Ameryki nie odkryli, ale ja nie wiedziałam że rozgotowany makaron ma większy IG niż taki al dente. A więc dziewczynki, rezygnujemy z makaronów za złotówkę - ja ten krok poczyniłam jakoś w listopadzie

Moni_sss91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 12:11   #65
Narrhien
Zakorzenienie

Masija - ja szczerze mówiąc nie bardzo wiem, jaki skład ma Yasmin, ale wiem, że te tabletki są strasznie drogie (tzn w porównaniu do moich, bo opakowanie Cilestu to koszt 10zł ) i dużo moich koleżanek miało po nich skutki uboczne...
Ja nie mówię,że to złe tabletki, bo wiadomo, dla niektórych będą idealne, a dla niektórych beznadziejne. Ale to trzeba wykonać specjalistyczne badania, żeby tabletki dobrać, a jak lekarz przepisuje ot tak, od ręki, to strach się bać...

Moniś - ach, makaron - co to jest? Makaron będzie moim drugim odświętnym daniem na III fazie. Bo pierwszym, rzecz jasna, będą pierogi ruskie

Stary 2011-02-12, 12:21   #66
mariposa88
Rozeznanie

Dzisiejsza dawka ruchu zaliczona
Fakt, Yasmin jest strasznie drogi, ja płacę 46zł, a w niektórych miastach są pewnie jeszcze droższe Jeżeli będę kiedyś wracać do tabletek to na pewno nie do tych, są tańsze i lepsze.

Też oglądałam ten program o makaronie i od razu poleciałam sprawdzać skład tych makaronów, które mam w domu. Co ciekawe, makaron z biedronki za jakieś 2zł był właśnie z pszenicy durum, a jakiś droższy ze zwykłej. Więc nie warto sugerować się ceną, trzeba czytać skład
Stary 2011-02-12, 13:19   #67
Moni_sss91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariposa88 Pokaż wiadomość

Też oglądałam ten program o makaronie i od razu poleciałam sprawdzać skład tych makaronów, które mam w domu. Co ciekawe, makaron z biedronki za jakieś 2zł był właśnie z pszenicy durum, a jakiś droższy ze zwykłej. Więc nie warto sugerować się ceną, trzeba czytać skład
za 2 zł ?! ooo ! obecnie kupuję jakiś 'pełne ziarno' za 5 zł ... więc cena mało przyjazna studentowi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 13:40   #68
summer girl
Raczkowanie

Hej dziewczynki! tez jestem studentka, wiecznie niezadowolona z wagi, wiec chetnie dolacze. juz jestem na 2 innych watkach, diete liczenia kcal stosuje od 8.12.2010 (dziennie 800-1000), nie wiem ile waze dokladnie, bo nie waze sie przed i w czasie okresu, ale na pewno kolo65. mam 168cm, nie czuje sie przy kosci, bo mam raczej umiesnione cialo ale i tak chcialabym miec 5 z przodu :< .
Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o tabletki to ja wam powiem, że też słyszałam o tym, że Yasminy przepisują bardzo często właśnie przez tę umowę z koncernem farmaceutycznym... Co wiecej, często ginekolodzy przepisują je nawet bez badań! ;/

Ja biorę Cilest i nie mam żadnych skutków ubocznych, no chyba że przytyłam przez tabletki, ale nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo równoczesnie z tabletkami miałam jeszcze co najmniej dwa wiarygodne powody przytycia i w tym momencie, po 1.5 roku, nie jestem w stanie stwierdzić, który jest prawdziwy

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

A poza tym dzień dobry! Ja właśnie śniadanko zjadam, herbatka i bułeczka z szynką konserwową
co do pigulek to polecam YAZ -bierze sie bez przerwy, nie zauwazylam skutkow ubocznych, chociaz mama i chlopak stwierdzili ze biust urosl, ale to mi jakos nie przeszkadza
Stary 2011-02-12, 13:58   #69
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summer girl Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki! tez jestem studentka, wiecznie niezadowolona z wagi, wiec chetnie dolacze. juz jestem na 2 innych watkach, diete liczenia kcal stosuje od 8.12.2010 (dziennie 800-1000), nie wiem ile waze dokladnie, bo nie waze sie przed i w czasie okresu, ale na pewno kolo65. mam 168cm, nie czuje sie przy kosci, bo mam raczej umiesnione cialo ale i tak chcialabym miec 5 z przodu :< .

co do pigulek to polecam YAZ -bierze sie bez przerwy, nie zauwazylam skutkow ubocznych, chociaz mama i chlopak stwierdzili ze biust urosl, ale to mi jakos nie przeszkadza
Ja ci powiem, że ty jesteś na bardzo zabójczej i wyniszczającej diecie... Co prawda to twoja sprawa, co robisz ze swoim zdrowiem, ale ja ci naprawdę radzę zmianę diety na mniej restrykcyjną...

Nawet na Wizażu diety poniżej 1000kcal są w dziale "Krzywe zwierciadło". Organizm potrzebuje pozywienia, to nie o to chodzi, by ograniczać mu kalorie, bo kalorie TEŻ są do życia potrzebne! Tylko trzeba wybierać kalorie zdrowe, łączyć posiłki tak, by zawarte tam składniki współgrały ze sobą... Kalorie różnego pochodzenia na różny sposób się spalają.

Podam przykład białka - kalorie dostarczane przez produkty białkowe spalane są dużo wolniej, niż np. takie z węglowodanów (z zwłaszcza z cukrów prostych), co sprawia, że możesz zjesc tyle samo kalorii zawartych w białkach i tyle samo kalorii zawartych w węglodowanach, po czym po węglach przytyjesz, a po białkach nie.

Samo liczenie kalorii na dłuższą metę niewiele da, bo liczba kalorii tak naprawdę ma niewielkie znaczenie (oczywiście jeśli to nie są liczby typu 10000 dziennie ). Znaczenie ma też metabolizm, znaczenie ma, jakie produkty zjadasz, jak one są spalane, znaczenie ma tryb życia, wysiłek fizyczny, idywidualne potrzeby organizmu... itd.

Ja tam kurcze nie niszczyłabym sobie organizmu dla głupich 5kg. Może jeszcze gdyby to było 30kg nadwagi, byłabym zdesperowana, to kto wie... Ale 5kg, na dodatek przy braku nadwagi? Bardzo ryzykowne.

Poza tym piszesz,że nie jesteś przy kości, że masz umięśnione ciało - dlaczego więc obchodzi cię, ile ważysz? Kazdy wie,że mięśnie są cięższe od tłuszczu

Stary 2011-02-12, 14:15   #70
Moni_sss91
Zadomowienie

Po wczorajszej wizycie w Sphinxie odkryłam co jest moim głównym problem. Jem po prostu za szybko! przez co jem więcej, bo do mózgu nie zdążą dotrzeć informacje, ze coś już wciągnęłam. O ile sphinx kojarzył mi się zawsze z olbrzymimi porcjami, wczoraj się zdziwiłam ... niby duży talerz, ale wszystko poukładane na płasko i przyklepane, że tak naprawdę za dużo tego jedzenia nie było W domu zjedzenie obiadu zajmuje mi max 5 min, a wczoraj jadłyśmy shoarmę 40 min na pewno . Najadłam się tak, że przez najbliższe 4h nie pomyślałam nawet o jedzeniu, co normalnie jest niewykonalne, bo po 2h już mnie ciągnie do lodówki ...

Stary 2011-02-12, 14:24   #71
masija
Zakorzenienie

Moniś a co to za makaron? Masz może zdjęcie? I on jest biały czy ciemny?
A o tym gotowaniu to ja też nie wiedziałam. Ciekawe

Narrhien Cilest 10 zł?! To faktycznie duża przebitka z tymi, które kosztują nawet te 30zł.. A długo już go bierzesz?

mariposa dokładnie-skład. Co prawda ja na razie się uczę składów i staram się je analizować jednak od tego trzeba zacząć. Czytanie

summer girl witaj. Nie chcę Cię odstraszać i zniechęcać lub nastawiać złowrogo ale nie było to moim celem, aby ten wątek był kolejnym przykładem złego i wybacz, ale bezmyślnego odchudzania. Który bądź, co bądź prowadzi do efektu jojo. Choć to i tak najmniejszy problem.
Nie chciałabym aby ten już nasz, wątek był propagatorem diet poniżej 1000 kcal. Zresztą wystarczy poczytać Dietetykę i jej mały regulamin.
Narrhien już dużo napisała z tego, co chciałam powiedzieć więc proszę, zmień podejście. Bo na takiej diecie nic dobrego nie zrobisz.

Ja już po obiedzie-stek z karkówki z surówką. A teraz czerwona herbata.

Właśnie się dowiedziałam, że teoretycznie (bo jeszcze nie mamy zaproszenia) ale idę na wesele do kuzyna w kwietniu
Tylko teraz będę musiała myśleć na kiecką. No i nad jaką taką figurą! Do końca kwietnia prawie 3 miesiące więc może bym coś schudła
No a w ogóle to mam nadzieję, że pójdziemy bo ciągnie mnie ogromnie na wesele Tym bardziej, że z TŻtem jesteśmy po kursie tańca i musimy gdzieś wypróbować nasze talenty

Mama mnie woła, żebyśmy zrobiły ciasto Nie...

Moniś świetny av A co do problemu to mam taki sam. Jem szybko i po 10 min mam ochotę na jeszcze:/

Edytowane przez masija
Czas edycji: 2011-02-12 o 14:26

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 14:34   #72
Moni_sss91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Moniś a co to za makaron? Masz może zdjęcie? I on jest biały czy ciemny?
A o tym gotowaniu to ja też nie wiedziałam. Ciekawe
link do makaronu : http://www.lubella.pl/pl/Pelne_Ziarn...iarno_z_5_zboz

Cytat:
Właśnie się dowiedziałam, że teoretycznie (bo jeszcze nie mamy zaproszenia) ale idę na wesele do kuzyna w kwietniu
Tylko teraz będę musiała myśleć na kiecką. No i nad jaką taką figurą! Do końca kwietnia prawie 3 miesiące więc może bym coś schudła
No a w ogóle to mam nadzieję, że pójdziemy bo ciągnie mnie ogromnie na wesele Tym bardziej, że z TŻtem jesteśmy po kursie tańca i musimy gdzieś wypróbować nasze talenty

Mama mnie woła, żebyśmy zrobiły ciasto Nie...
o widzisz! masz dodatkową motywację a przez 3 miesiące dużo rzeczy można zrobić Co do pogrubionego ... bardzo nie lubię tego moja mama dzisiaj przyszła ze sklepu cała szczęśliwa, bo kupiła mi konfitury truskawkowe babuni a ja je tak uwielbiam
Cytat:
Moniś świetny av A co do problemu to mam taki sam. Jem szybko i po 10 min mam ochotę na jeszcze:/
dziękuję ale potrzebuje Waszej pomocy, załadowałam avatar najpierw na photobucket.com, potem wrzuciłam link na wizaż i pojawia mi się ikonka wizażu na nim Wiecie może czy można coś z tym zrobić ?

Stary 2011-02-12, 15:11   #73
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni_sss91 Pokaż wiadomość
link do makaronu : http://www.lubella.pl/pl/Pelne_Ziarn...iarno_z_5_zboz

o widzisz! masz dodatkową motywację a przez 3 miesiące dużo rzeczy można zrobić Co do pogrubionego ... bardzo nie lubię tego moja mama dzisiaj przyszła ze sklepu cała szczęśliwa, bo kupiła mi konfitury truskawkowe babuni a ja je tak uwielbiam

dziękuję ale potrzebuje Waszej pomocy, załadowałam avatar najpierw na photobucket.com, potem wrzuciłam link na wizaż i pojawia mi się ikonka wizażu na nim Wiecie może czy można coś z tym zrobić ?
I on kosztuje dwa złote? Też go kupuję tylko w normalnym sklepie jest droższy..

Wieem, motywacja! Ale jeszcze na wieczór brat chce pizzę zamówić bo mamy mała imprezę Muszę się najeść żeby później mnie nie kusiło No i dzisiaj zgrzeszę i tak- %% .. ale to i tak dawno nie piłam

Mamy są okropne! Jak jej powiedziałam, że się odchudzam to odpowiedziała : ja też. to podaj mi tą mąkę..

Co do ava to niestety nie pomogę Ci bo jestem kompletnie zielona w takich sprawach

Obchodzicie walentynki?

PS. zobaczyłam na zakupowym taką pościel.. http://allegro.pl/160x200-posciel-16...445293732.html
będzie moja

PS 2. mnie zdemotywowało więc też dla Was, jeśli lubicie KFC Mc'a
http://ecostam.blox.pl/2010/10/Kurczakowy-przysmak.html
http://ecostam.blox.pl/2010/11/Nuget...aktywacja.html

Edytowane przez masija
Czas edycji: 2011-02-12 o 15:42
Stary 2011-02-12, 16:35   #74
mariposa88
Rozeznanie

Bułeczki otrębowe upieczone Bardzo dobre, zrobiłam z cebulką, ale wyszły mi tylko trzy Jakbym zrobiła 6 to one strasznie małe by były

Masija fajna ta pościel Ja muszę wreszcie kupić sobie satynową, bo mam same z kory.
My raczej nie obchodzimy walentynek, żadnych prezentów nie kupujemy, tylko sobie idziemy gdzieś do restauracji czy na pizzę, kupujemy winko W tym roku dzień wcześniej, bo w walentynki spędzę cały dzień na uczelni

Wkurzyłam się bo chciałam zadzwonić do restauracji zarezerwować stolik na jutro i okazało się, że ona jest zamknięta od stycznia A mamy zTŻ kupon z grupona, mam nadzieję, że zwrócą kasę bez problemów

Fuuuj dobrze, że nie jadam takich rzeczy...

Edytowane przez mariposa88
Czas edycji: 2011-02-12 o 16:37
mariposa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 17:34   #75
malutka20068
Zadomowienie

Cytat:

Wieem, motywacja! Ale jeszcze na wieczór brat chce pizzę zamówić bo mamy mała imprezę Muszę się najeść żeby później mnie nie kusiło No i dzisiaj zgrzeszę i tak- %% .. ale to i tak dawno nie piłam

Mamy są okropne! Jak jej powiedziałam, że się odchudzam to odpowiedziała : ja też. to podaj mi tą mąkę..

Co do ava to niestety nie pomogę Ci bo jestem kompletnie zielona w takich sprawach

Obchodzicie walentynki?

PS. zobaczyłam na zakupowym taką pościel.. http://allegro.pl/160x200-posciel-16...445293732.html
będzie moja

PS 2. mnie zdemotywowało więc też dla Was, jeśli lubicie KFC Mc'a
http://ecostam.blox.pl/2010/10/Kurczakowy-przysmak.html
http://ecostam.blox.pl/2010/11/Nuget...aktywacja.html
Co do avatara to ja tez nie pomogę raczej......

A z walentynkami mam problem bo chcielibyśmy je spędzić jakoś tak inaczej niż zwykle i tu pojawia się ten problem 'jak?' pewnie skończymy na kawie w kawiarni i też będzie miło

A pościel bardzo ładna aczkolwiek ma wymiary z tego co zauważyłam 160x200cm a to zdecydowanie za małe na moją kołderke, a wzory mają tam fajne i to za jaką cenę

Ja ostatnio z mamą dwa torty robiłam, z pysznej śmietany kremówki... i.... nawet palca nie oblizałam.....
Stary 2011-02-12, 19:57   #76
jedyyna
Rozeznanie

Cytat:
Znaczy które zdanie dokładnie?

No ja tez mam nadzieję,że będziemy sobie pomocne Usiłowałam się już wkręcić do Dukanowych wątków, ale one tam mają po sto stron i 30 części, już się dobrze znaja, ciężko mi się wbić w takie zgrane towarzystwo, wiec pomyślałam, że może tutaj spróbuję... A miewam chwile zawahania, załamania i wsparcie zawsze będzie przydatne

O TY Za to lanie Ci sie nalezy moja droga wszystkich ciepło przyjmujemy wspieramy sie i wcale nie mamy zamknietego grona
jedyyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 20:40   #77
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jedyyna Pokaż wiadomość
O TY Za to lanie Ci sie nalezy moja droga wszystkich ciepło przyjmujemy wspieramy sie i wcale nie mamy zamknietego grona
No wiem, ale mi tak ciężko mimo wszystko wkręcić się gdzieś, gdzie wszyscy się już znają i kurcze na moje wiadomości często nikt nie odpisywał i mi było głupio tak ciągle pisac bez odpowiedzi i w końcu poległam...

Stary 2011-02-12, 21:07   #78
Moni_sss91
Zadomowienie

Cytat:
nie no, co ty ja go kupuję w carrefour za 4,5 , ale dzisiaj obczaiłam go w eklerku za 3,5
Cytat:
nie no... ja przez cały dzień oczywiście dzielnie się trzymałam, a przyszedł wieczór ... mama wyciągnęła draże ... i połowe paczuszki pochłonęłam

Cytat:

Obchodzicie walentynki?
Na ava znalazłam sposób, trzeba go zapisać w gif i wrzucić. Zaraz się z tym pobawię.
Walentynek nie obchodzę, nie mam z kim

Stary 2011-02-13, 01:13   #79
123asia
Rozeznanie

Cześć, podziwiam wszystkie studentki, które są w stanie się odchudzać. Od kiedy zaczął się rok akademicki nie jestem w stanie odmówić sobie dosłownie WSZYSTKIEGO. Od października przytyłam 4 kg. Może jest to również wina tabletek antykoncepcyjnych, nie wiem, ale nie czuje się z tym dobrze.Więc ...Od 2 tygodni staram się zmienić dietę. Jeść jeden duży posiłek dziennie(obiad), poza tym mnóstwo owoców,warzyw(i tu mam problem bo nigdzie nie mogę znależć naprawdę dobrych i świeżych. To co oferują supermarkty to dno, ale nie mam wyboru narazie. Czekam na sezon letni ) No i najważniejsze rzucam fast foody, pizzerie, kaloryczne jedzenie na miescie. Staram się gotować sama i bardziej celebrować jedzenie. "Nie wrzucać" wszystkiego w siebie, jak robiłam dawniej. Nie stosuje diety, bo jest w moim przypadku niemożliwe, ale myśle że zrobiłam krok do przodu

Edytowane przez 123asia
Czas edycji: 2011-02-13 o 01:15
123asia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 06:26   #80
mariposa88
Rozeznanie

Witaj w gronie odchudzających się asia
Też tak mam, że stosowanie jakiejś określonej diety mi kompletnie nie wychodzi. Zawsze mam ochotę zjeść coś, czego akurat nie powinnam
Niestety na razie możemy sobie pomarzyć o prawdziwych warzywach i owocach, to co jest teraz nawet w połowie nie smakuje tak jak w sezonie. Ja ratuję się mrożonkami

Dzisiejszy dzień na pewno nie będzie dietkowy Idziemy z TŻ na pizzę Niedaleko mnie otworzyli pizzerię, w której robią pizzę na cieście graham z ziarnami zbóż. Ciekawe jak to będzie smakować
Stary 2011-02-13, 09:24   #81
masija
Zakorzenienie

Witam w ten piękny dzień A przynajmniej u mnie słoneczko
Uf, w końcu dzisiaj jadę na studia i do mojego TŻta
Śniadanie -4 malutkie kromki chleba z serem Ricoletta + pomidor i herbata. Na razie nie mam siły wcisnąć siebie nic więcej

asia witaj Mam nadzieję, że z naszym wątkiem uda Ci się rzucić te świństwa I również ubolewam nad warzywami.. tj. mariposa ratuję się mrożonymi.

Co do pościeli to akurat u mnie jest 160/200 więc powinno wystarczyć

mariposa
i wiesz już co z tymi kuponami do pizzerii?

Moniś a szukasz?

A, co do walentynek to my nie obchodzimy. Ani ja, ani TŻ nie lubimy tego święta. A romantyczną kolację to robimy sobie co jakiś weekend I właśnie na kolejną zamierzam dać mu prezent- kupony miłości

Stary 2011-02-13, 10:00   #82
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni_sss91 Pokaż wiadomość
Po wczorajszej wizycie w Sphinxie odkryłam co jest moim głównym problem. Jem po prostu za szybko! przez co jem więcej, bo do mózgu nie zdążą dotrzeć informacje, ze coś już wciągnęłam. O ile sphinx kojarzył mi się zawsze z olbrzymimi porcjami, wczoraj się zdziwiłam ... niby duży talerz, ale wszystko poukładane na płasko i przyklepane, że tak naprawdę za dużo tego jedzenia nie było W domu zjedzenie obiadu zajmuje mi max 5 min, a wczoraj jadłyśmy shoarmę 40 min na pewno . Najadłam się tak, że przez najbliższe 4h nie pomyślałam nawet o jedzeniu, co normalnie jest niewykonalne, bo po 2h już mnie ciągnie do lodówki ...
Aaa powiem ci, że ja miałam (mam?) ten sam problem... teraz na Dukanie już chyba nie jest tak źle, ale dalej muszę się pilnować, żeby jeść wolniutko i dokładnie przeżuwać wszystkie kęsy

Cytat:
Narrhien Cilest 10 zł?! To faktycznie duża przebitka z tymi, które kosztują nawet te 30zł.. A długo już go bierzesz?
Cilest kosztuje tak od 10zł do 17, zależy jaka apteka, ja mam takie dwie w swoim mieście, gdzie zawsze jest to 10zł z groszami i tam kupuję Biorę je już 1.5 roku i jestem bardzo zadowolona, nie zmienię ich na pewno

Cytat:
Obchodzicie walentynki?

będzie moja
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy obchodzę walentynki, czy nie. Niby chciałam, TŻ mniej, potem wynikły pewne problemy i jestem spłukana, więc teraz ja nie chce obchodzić, bo mi głupio, bo nawet 3 złotych nie mam w portfelu, a on zmienił zdanie i jednak chce obchodzić i w sumie nie wiem ale to nieważne, jutro się zobaczy, będzie śmiesznie.

A pościel GENIALNA

Cytat:
Napisane przez mariposa88 Pokaż wiadomość
Bułeczki otrębowe upieczone Bardzo dobre, zrobiłam z cebulką, ale wyszły mi tylko trzy Jakbym zrobiła 6 to one strasznie małe by były
Ciesze się, że wyszły

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
Cześć, podziwiam wszystkie studentki, które są w stanie się odchudzać. Od kiedy zaczął się rok akademicki nie jestem w stanie odmówić sobie dosłownie WSZYSTKIEGO. Od października przytyłam 4 kg. Może jest to również wina tabletek antykoncepcyjnych, nie wiem, ale nie czuje się z tym dobrze.Więc ...Od 2 tygodni staram się zmienić dietę. Jeść jeden duży posiłek dziennie(obiad), poza tym mnóstwo owoców,warzyw(i tu mam problem bo nigdzie nie mogę znależć naprawdę dobrych i świeżych. To co oferują supermarkty to dno, ale nie mam wyboru narazie. Czekam na sezon letni ) No i najważniejsze rzucam fast foody, pizzerie, kaloryczne jedzenie na miescie. Staram się gotować sama i bardziej celebrować jedzenie. "Nie wrzucać" wszystkiego w siebie, jak robiłam dawniej. Nie stosuje diety, bo jest w moim przypadku niemożliwe, ale myśle że zrobiłam krok do przodu
Witaj Mam nadzieję, że z nami uda ci się pozbyc zbędnych kilogramów i zmienić nawyki żywieniowe

Swoją drogą nie jedz jednego dużego posiłku dziennie, tylko najlepiej 5 małych.

Dzień dobry, ja tak na szybkiego, bo TŻ marudzi, że piszę na kompie

Stary 2011-02-13, 10:09   #83
Moni_sss91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
Jeden duży posiłek i później prócz owoców i warzyw nic ?! Jeśli jest tak jak zrozumiałam to jest niestety bardzo źle ... 1. nie uda Ci się długo tak pociągnąć, masa rzeczy zacznie Cię kusić, dopadnie Cię wilczy głód 2. efekt jojo murowany. Tak jak mówią dziewczyny, 5 posiłków w ciągu dnia bo jak nie ... a poza tym, to witaj Mam nadzieję , że zbytnio nie wystraszyłam
Cytat:

Moniś a szukasz?
hm... ja to jestem tzw. wiecznym singlem nigdy nie byłam w żadnym związku Jak już coś było na rzeczy to albo trafiałam na jakichś niezdecydowanych, albo ja uciekłam i tak o .... ! jest jak jest

Stary 2011-02-13, 12:16   #84
Haegtesse
Rozeznanie

Cytat:

Podam przykład białka - kalorie dostarczane przez produkty białkowe spalane są dużo wolniej, niż np. takie z węglowodanów (z zwłaszcza z cukrów prostych), co sprawia, że możesz zjesc tyle samo kalorii zawartych w białkach i tyle samo kalorii zawartych w węglodowanach, po czym po węglach przytyjesz, a po białkach nie.

Samo liczenie kalorii na dłuższą metę niewiele da, bo liczba kalorii tak naprawdę ma niewielkie znaczenie (oczywiście jeśli to nie są liczby typu 10000 dziennie ). Znaczenie ma też metabolizm, znaczenie ma, jakie produkty zjadasz, jak one są spalane, znaczenie ma tryb życia, wysiłek fizyczny, idywidualne potrzeby organizmu... itd.
Narrhien, moglabys mi prosze polecic jakas stronke albo watek, na ktorym mozna poczytac o takich rzeczach? i typu co jesc na kolacje co na sniadanie itp? znalazlam tylko jadlospisy na dietetyce i FAQ, ale jadlospisy to nei dla mnie bo musze myslec o sobie indywidualnie nei mam czasu przygotowywac jadlospisow, tylko cos takiego, co nauczyloby mnie na co zwracac uwage...? bede wdzieczna
Haegtesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 12:36   #85
malutka20068
Zadomowienie

Cytat:

Ciesze się, że wyszły
A mi nie wyszły Wszystko robiłam według przepisu, krok po kroku.... a one wcale nie urosły, ani troszkę Ciasto mi jakieś rzadkie wyszło ale myślałam że będzie ok.... a jak Ty robisz bułeczki to jakiej konsystencji jest ciasto?
Stary 2011-02-13, 16:47   #86
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haegtesse Pokaż wiadomość
Narrhien, moglabys mi prosze polecic jakas stronke albo watek, na ktorym mozna poczytac o takich rzeczach? i typu co jesc na kolacje co na sniadanie itp? znalazlam tylko jadlospisy na dietetyce i FAQ, ale jadlospisy to nei dla mnie bo musze myslec o sobie indywidualnie nei mam czasu przygotowywac jadlospisow, tylko cos takiego, co nauczyloby mnie na co zwracac uwage...? bede wdzieczna
Ja, szczerze mówiąc, wszystko co wiem o dietach, zdrowym odżywaniu się itd. to wiem z książki dr Dukana pt "Nie potrafie schudnąć". Tam są opisane zasady diety ale nie tylko - jest też rozdział poświęcony podstawowym zagadnieniom z zakresu zdrowego żywienia

Książkę można na chomiku znaleźć

Cytat:
Napisane przez malutka20068 Pokaż wiadomość
A mi nie wyszły Wszystko robiłam według przepisu, krok po kroku.... a one wcale nie urosły, ani troszkę Ciasto mi jakieś rzadkie wyszło ale myślałam że będzie ok.... a jak Ty robisz bułeczki to jakiej konsystencji jest ciasto?
Hm, no moje ciasto nie jest jakieś super zbite, ani też nie jest strasznie ciekłe, konsystencja podobna do... bo ja wiem, do gęstego "ciasta" na placki ziemniaczane (chociaż wczoraj wyszło mi rzadsze, bo zwiększałam proporcje).

Te bułeczki z natury nie rosną jakieś wysokie, niestety, ale da się je przekroić wzdłuż.

A ja mam smutną wiadomość... chyba będę musiała zrezygnować z Dukana...
Od 2 tygodni mam na ustach koszmarne zajady, których nie mogę się pozbyć, mam specjalną maść od lekarza i nic już jako dziecko miałam z tym problemy, potem zaleczyłam, a teraz wróciło...
Po drugie, na początku miałam śliczna buzię, ale teraz wychodzi mi paskudna skaza białkowa w zastraszającym tempie (przykład - dzisiaj rano przy makijażu jeden policzek miałam gładki, a już po kilku godzinach, na mieście, wylazło mi na buzi...). Prawdopodobnie to od jajek, bo byłam jako dziecko na nie uczulona, a nie wyobrażam sobie Dukana bez jajek, niestety...

Jest coraz gorzej, myślałam, że to przejściowe, ale kurcze...

Co prawda schudłam już 5kg i to mnie satysfakcjonuje (aczkolwiek celem było 10), ale tak głupio rzucać dietę, skoro tak dobrze mi idzie.

No i aspekt finansowy... zwyczajnie na Dukana nie starcza mi kasy,myślałam,że zaoszczędzę, bo nie jadam na mieście i nie kupuje słodyczy ani chipsów (a to była moja zmora), ale gdzie tam!

TŻ mi poradził, żebym zamiast dalszego odchudzania postarała się utrwalić to, co już teraz zrzuciłam i po prostu zdrowo się odżywiać oraz dużo się ruszać.

Sama już nie wiem... co ważniejsze - ładna, gładka buzia czy smukła figura...?

Stary 2011-02-13, 16:56   #87
Haegtesse
Rozeznanie

Cytat:
Ja, szczerze mówiąc, wszystko co wiem o dietach, zdrowym odżywaniu się itd. to wiem z książki dr Dukana pt "Nie potrafie schudnąć". Tam są opisane zasady diety ale nie tylko - jest też rozdział poświęcony podstawowym zagadnieniom z zakresu zdrowego żywienia
hmm moja mama chyba ma te ksiazke zaraz zobacze, dzieki!
i mam nadzieje, ze wszelkie dolegliwosci Ci mina

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-13, 19:02   #88
Malenka321
Zakorzenienie

znajdziecie miejsce na jeszcze jedną stu dentkę??:P

Zaręczeni

i ślubuję ci miłość.....
Malenka321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 20:23   #89
masija
Zakorzenienie

Narrhien moim zdaniem buzia. Nie chcę żebyś mnie źle zrozumiała-figura jest również ważna. Jednak moim zdaniem mieć problemy z twarzą, wywalanie kasy na maści, lekarzy i walczenie z tym a mieć problem z figurą.. wybieram zdrową skórę.
Przecież Dukana możesz rzucić-są inne diety a i tak możesz trzymać się ogólnych zasad i chudnąć. Po prostu odrzuć to, co jest dla Ciebie złe. Takie moje zdanie
Mam nadzieję, że minie Ci to szybko, i nie martw sie

Moniś heh, to tak jakbyś mówiła o mnie dopóki nei poznałam TŻta.. Sami ekhm...

malenka jasne, że tak Witaj. Opowiadaj coś o sobie. Jaki cel, ile warzysz

Stary 2011-02-13, 20:28   #90
Haegtesse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malenka321 Pokaż wiadomość
znajdziecie miejsce na jeszcze jedną stu dentkę??:P
wlascicielka watku nie jestem ale pozwole sobie powiedziec: milo Cie powitac, fajnie, ze tu jestes
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości