![]() |
#61 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Sutasz -soutache prace by Frydzia2009
Cytat:
W przygotowaniu tutorial , fotki już mam tylko opisać musze co i jak. Jestem z Tychów jak co zapraszam do mnie na kawke i sutaszowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
piękna bizuteria z sutaszu....pozazdroscic zdolnosci i wyobrazni....ja chociaż mam dostęp do tych wszystkich rzeczy (bo pracuje w sklepie z takimi cudami) to jednak zdolnosci co do sutaszu mi brakuje ....moze gdyby gdzies jakis kurs był zeby zobaczyc krok po kroku jak to sie robi...no ale nic bede próbowac dalej.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Mrybko, po co wydawać pieniądze na kurs, skoro za tę kwotę można nakupić sznureczków i próbować... kombinować... myśleć... podpatrywać innych
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
ja uczę robic sutasz techniką którą opracowałam i jest ona inna niz z tutków z netu (w necie widziałam ich 3szt). gdy robiłam pierwszą parę korzystałam z tutka i nie wyszlo równo jak chcialam-zrobiłam po swojemu i jest ok
![]() jesli kurs trwa 2 h to faktycznie mozna zrobic pół kolczyka, ja wyznaję inną zasadę. zanna, jesli nie byłas na warsztatach to skąd wiesz jak na nich jest? kasa która wydasz na kurs zwróci Ci się gdy sprzedasz to co stworzyłaś gdy poćwiczysz techniki z kursu. wystarczy jedna ładna para kolczyków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Moje zdanie jest takie, że niektórzy są w stanie nauczyć się samemu z pomocą internetu. Obywatelka ma rację, że te tutki nie są najtrafniejsze i do tego jest ich mało. Więc jak się ma moc samozaparcia i czasu, to można nauczyć się samemu, eksperymentując i podglądając innych. A poza tym trzeba ćwiczyć i ćwiczyć, wtedy samemu znajduje się sposoby na to, żeby brzegi równo leżały i jak najlepiej wszywać koraliki. Ja właśnie tak się uczyłam. natomiast niektórzy potrzebują kursu, bo na przykład wolą jak im ktoś pokaże, wtedy się szybciej uczą. Zaskoczona jestem, że są kursy, na których robi się pół kolczyka. To bardzo nieprofesjonalne. Ja znam kursy gdzie wykonuje się rzecz od początku do końca i znam również osoby, które po tych kursach zaczynają robić sutasz już na własną rękę korzystając z wiedzy, którą zdobyły na tym kursie. Tak że zależy kto jaką formę nauki woli Zanna. Trzeba dać prawo wyboru...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
Ekolina
Masz rację są osoby które potrzebują wizualnego wsparcia innych , i samouki jak ja np. które wypracowuja własne techniki.Kursów sutaszu coraz więcej nawet ostatnio w moim mieście ma być , znajoma się wybiera - zda relacje co i jak. Ja mam zamiast kursu KRÓLIKA VOO DOO - jak mi coś nie wychodzi dostaje igiełką, ucho nadstawia na brzydkie słowa a przy okazji niezły z niego igielnik. (królik z filcu kiedyś udziubany prze ze mnie) Wstawiam fotki Królika i nowych prac -oj oberwalo mu się igiełkami bo pioruńsko się namęczyłam z wszywaniem cyrkoni .Może macie jakiś patent jak je wszywać bez przekleńst pod nosem i łamania igieł? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Jeszcze kilka fotek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
No, dobrze już dobrze, nie unoście się tak
![]() ![]() Obywatelko, ja według tych netowych tutków robiłam, robię i zapewne będę robić. Pierwsze sznureczki, oczywiście, wychodziły nierówno ale i tak nie wyobrażam sobie owijania sznurków dookoła kamienia - bez kamienia ![]() ![]() PS. Jeszcze dodam, że zależy od motywacji: ja nie sprzedaję, robię dla siebie i znajomych ewentualnie (chociaż nie zarzekam się, że sprzedawać nie będę, jak już mi szkatułka zacznie pękać w szwach), ale założenie mam takie, że robię hobbistycznie -więc kasa wydana na kurs jest kasą, która się nie zwróci. PS 2. Frydzia, królik jest GENIALNY!!! Edytowane przez zanna4 Czas edycji: 2011-03-11 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Najbardziej podobaja mi się te w środku.. fajne kolorki i fajne ułożenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja jak zaczynałam sutaszować to nigdzie nic na ten temat nie było, zobaczyłam kolczyki Dori i się zaokochałam.Ale cena niestety byłą nie na moja kieszeń.Pewnie gdyby w tym czasie były szkolenia to bym sie wybrała -bo nic na temat haftu sutasz nie wiedziałam .A tak metoda prób i błędów ogromem cierpliwości powstaja nowe rzeczy. A prawda jest taka czys skończymy kurs czy nie to i tak liczy się wytrwałość i praca w tej technice, nie da sięiść na skróty.Więt tego sobie i wam życzę cierpliwośći i wytrwałośći , nawet jak na poczatku nie wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Turkusowo-żółte mi najbardziej pasują
![]() Co do techniki też uczyłam się sama- na necie może ze 2 turtoriale znalazłam, a i tak opracowałam własny sumie sposób i tak mi wygodnie. I powód ten sam- nie stać mnie było na kolczyki Dori ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Wczoraj chyba 3 podejscia do jednego kolczyka miałam-juz myślałam że nie dam rady zła sama na siebie o ciagłe pomyłki.Królik pocierpiał bardzo -uszy mu spuchły od moich przekleńst. Ale udało sie a dzis je wykończyłam. TadadM oto one
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Wow. Są świetne na moje oko. Kolorystycznie również bardzo mi się podobają. Sutasz to nie moja bajka ale podobają mi się.
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Śliczne są te fioletki. Kupiłam właśnie taśmę cyrkoniową i będę się uczyła ją wszywać...
Frydziu, podpowiedz proszę, taśmę przyszywa się do podkładu, prawda? Chyba inaczej się nie da? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
Frydzia, królik świetny!!!!! Filcuję już około trzech lat, ale nigdy sięnie zdobyłam na żadne zwierzątko. Jakoś wydaje mi się, ze za trudne, albo nie chce mi się szukać jak to się robi
![]() Bardzo jestem ciekawa tych relacji z kursu sutaszu w Tychach. Czekam z niecierpliwością. Ja równiez uczyłam się sutaszu z netu. Zaczęło się to tak, że pół roku temu napisała do mnie dziewczyna maila z pytaniem czy prowadzę warsztatu biżuterii takiej jak w linku, który mi posłała. A to był link do prac Dori. Zwariowałam, jak to zobaczyłam. Niestety moje zaglądanie z tyłu zdjęć nic nie dało, nie miałam pojęcia co to jest. Zakochałam się w tych zawijasach i kolorach. Dziewczynie odpisałam, że nie prowadzę takich kursów. Od tamtego czasu, wszystkim opowiadałam o biżuterii Dori. Cel sobie wyznaczyłam tak mocno i jasno, że cała moja uwaga i czujność była skupiona na tej biżuterii. Nie wiedziałam jak to się nazywa więc nie mogłam ruszyć z miejsca. Szczerze mówiąc wtedy nie spodziewałam się, że kiedyś będę robić tak wiele rzeczy tą techniką. Wszystkim naokoło zawracałam głowę tłumacząc trochę rękami, jak ta biżu wygląda, żeby tylko spotkać kogoś, kto mi uchyli rąbka tajemnicy. Aż pewnego wieczoru buszując po allegro zobaczyłam nieudolny wisiorek, który w nazwie miał magiczne słowo SOUTACHE. No i tak się zaczęło moje szaleństwo. Do pierwszej w nocy obejrzałam wszystkie sutasze, które sa w necie i nauczyłam się na pamięć tych kilku tutków ![]() ![]() ![]() I tak do dzisiaj (od listopada) siutaszuję ![]() ![]() No to się nagadałam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Ekolina
Królik powstał spontanicznie przy okazji innychy prac filcowych , takie jednorazowe wydanie.Zobaczyła na you tubie babeczkę która wykonuje filcowe zabawki bez szycia nóg i rąki itp . Sama spróbowac chciałam ,powstał taki króliko-potworek z filcowych resztek.Teraz przy okazji sutaszu za laleczkę voo-vdo robi. Ja pierwszą sutaszowa bizu widziałam w jakims kolorowym magazynie , był link do sklepu Kate&Kate i tak się rozpoczeła przygoda sznureczkowa.Potem koleżanka przywlokła (od swojej koleżanki) do pokazania super kolczyki- zachwycona super nowością za kosmiczną cenę.Okazało się że to właśnie Dori. Pierwszy raz widziałysmy taką biżuterię lekką ,piękną i ze sznurków.A potem tak jak ty szukałam nazwy sznureczków jakiś tutków i sklepu z tym wszystkim.Dobrze ,że siedzę na wychowawczym i mąż jakis bardzo wyrozumiały , bo dom przypomina raczej warsztat jakis, każde wolne miejsce zawalone moimi gratami.Pranie prasowanie itp oj mam poważne zaległośći ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
A jak podklejam cały tył to i kamień równo na filcu układam i już Ps Tutkowa prezentacja fotograficzna powklejana jutro moze opisze fotki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
przepiękne te ostatnie kolczyki! takie równiutkie <zakochana> mam pytanko. jakiej szerokości masz sznureczki? bo u mnie w pasmanterii dostępne są tylko te najcieńsze po 3 mm i zastanawiam się czy masz je grubsze i ewentualnie gdzie je kupujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nawet na Ebayu szukałam ale wszędzie 3mm, czekam na teściową we Włoszech siedzi i ma coś kupić w tamtejszych pasmanteriach .Zobaczymy jak przyjedzie ![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Hii a ja myślałam ,że tylko ze mnie taki murarz -tynkarz-akrobata ![]() Ale widzę , że ile sutaszystek tyle technik , a i tak na podobne pomysły się wpada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Kurcze ale dziś się wkurzyła bo nie będe łaciną i mięsem rzucać.
Skradiono moją biżu , a dokładnie całą tablicę korkową z wystawiona biżuterią , facet pod kurtkę wsadził i zwiał , kobitki jak się zorientowały co się dzieje to facet uciekał. Z dwojga złego cieszę sie,że nikt nie ucierpiał bo kto wie co takiemu strzeli do głowy jak ucieka , jeszcze komuś krzywdę by zrobił.WRRRRRRRR a szkoda gadać załamka A już przygotowywałąm sutasz do wystawienia jak pomyśle ile prac poszło by na marne .A tak straty materialne i duchowe i batk chęci do wszystkiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Teraz monitoruj Allegro, ebay i inne portale aukcyjne, pewnie facet musi gdzieś to opchnąć, wątpię by "podarował" to np. dziewczynie. Zdjęcia prac na pewno masz, więc łatwo będzie udowodnić że to Twoje.
Brak mi słów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() moze przyszyć do podkładu i jakoś kombinowac z wpasowywaniem się.. ale tak jak wykombinowałam łatwiej chyba to ujarzmic ![]() współczuję Ci, dobrze ze sutaszu nie zawiesiłas na tej tablicy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pisałam i myślałam o przyklejaniu kaboszonów, no bo przeszyć ich nie można, a kamieni z dziurką przecież nie będę przyklejać ... ![]() Frydziu, kurczę, szlag człowieka trafia, jak coś takiego się przydarza... Normalnie, w takich przypadkach to jestem zwolenniczką "tureckiego" sposobu... po paluszkach, albo i całą rączkę... ciach! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Bardzo Ci współczuję, to przykre... Trzymam kciuki, żeby się odnalazło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
A na pocieszenie nowe skromne czarne jak noc kolczyki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
zanna 4
Tośmy się dogadały! Ja pisałam i myślałam o przyklejaniu kaboszonów, no bo przeszyć ich nie można, a kamieni z dziurką przecież nie będę przyklejać ... Fakt jak ślepy z głuchym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
A tak z innej beczki , postanowiłam jakoś ogarnąć mój bałagan koralikowej drobnicy.
Bo woreczki strunowe najlepszym rozwiązaniem nie były. Zakupiłam pudełeczka z malutkimi słoiczkami i bawiłąm się w sierotke Marysie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
fajnie, od którego sprzedawcy nabyłas te pudełeczka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Allegro 2 pudełka z słoiczkami 13zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.