Zalozenie firmy w ciazy - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-01, 17:24   #61
zlosnica22m
Raczkowanie

Dot.: Zalozenie firmy w ciazy

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
nie wiem, czy nie trzeba mieć aby jednego pełnego miesiąca składkowego.

No dobrze, to chyba muszę się jednak do radcy prawnego kopnąć

Dziękuję za pomoc
Stary 2011-03-01, 18:51   #62
Krusiak
BAN stały

Trzeba miec pelny miesiac skladkowy tj 30dni
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 19:14   #63
meszsares
Zadomowienie

dziewczyny, w przypadku macierzynskiego nie ma okresu wyczekiwania, praktycznie wystarczy oplacic skladke jedynie za 1 dzien i juz sie macierzynski nalezy.
Natomiast, aby dostac zasilek chorobowy bedac na L4 trzeba oplacac skladke przez pelne 90 dni.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 19:29   #64
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
dziewczyny, w przypadku macierzynskiego nie ma okresu wyczekiwania, praktycznie wystarczy oplacic skladke jedynie za 1 dzien i juz sie macierzynski nalezy.
Natomiast, aby dostac zasilek chorobowy bedac na L4 trzeba oplacac skladke przez pelne 90 dni.
Wiesz, aby dostac max musisz miec 30dni a o to chyba chodzi ;-)
Jak urodzisz wczesniej masz wpr. proporc. wyliczone
Stary 2011-03-01, 20:08   #65
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zlosnica22m Pokaż wiadomość
Termin porodu mam na 23 czerwca. Więc muszę tą firmę założyć min 23 maja (miesiąc przed porodem, tak ? ) i zabulić od razu opłaty za założenie firmy plus składkę do ZUSu w wysokości 2700 złotych?
Nie iść na L4 bo się ZUS czepia, ale po porodzie iść na macierzyńskie i będzie ono mi przysługiwać w jakiej wysokości (6000 na rękę )?

Acha no i czy mogę być przed założeniem firmy ubezpieczona ?
( obecnie mam ubezpieczenie na męża w jego zakładzie pracy)
Firme mozesz zalozyc nawet w czerwcu, np. 11tego. Oplat za zalozenie firmy nie ma zadnych, zalatwia sie to w jeden dzien. Wysokosc podstawy w ZUSie deklarujesz do 7miu dni od zalozenia dzialalnosci, a skladki w ZUSie (teraz cos kolo 3tys. od najwyzszej podstawy) masz oplacic do 10tego nastepnego miesiaca, czyli u Ciebie mogloby to wyjsc juz nawet po porodzie (jestes objeta ubezpieczeniem chorobowym od momentu zlozenia deklaracji do ZUS, a nie wplyniecia kasy na ich konto). Najlepiej oplacic w pelnej wysokosci za caly miesiac, a potem ewentualnie mozna zrobic korekte. Najwyzsze macierzynskie w tym roku to 6tys z haczykiem na reke.
Jesli masz obecnie ubezpieczenie chorobowe to musisz z niego zrezygnowac na min 30 dni kalendarzowych przez zalozeniem dzialalnosci.
Tyle teorii. W praktyce - czy Ci wyplaca to macierzynskie czy sie czepia o fikcyjnosc firmy -zalezy od ZUSu. No i ja bym tez nie zakladala tej firmy za pozno, bo z narodzinami dzidziusia to nigdy nic nie wiadomo...

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
Wiesz, aby dostac max musisz miec 30dni a o to chyba chodzi ;-)
Jak urodzisz wczesniej masz wpr. proporc. wyliczone
Jest troszke inaczej, mianowicie:
liczy sie PODSTAWA od jakiej placisz, a nie za ILE DNI placisz, przy macierzynskim nie ma okresu wyczekiwania 30 dni jak przy chorobowym, gdzie trzeba oplacic te pelne 90 dni kalendarzowych. Jesli w zgloszeniu do ZUS deklarujesz najwyzsza podstawe to od niej zostanie wyplacony macierzynski, a wiec 6tys. nawet jesli zaplacisz pierwsza skladke juz po porodzie.
Tyle tylko, ze przed uzyskaniem decyzji od ZUS o przyznaniu zasilku lepiej jednak zaplacic skladki za caly miesiac, a potem skorygowac w miesiacach nastepnych, bo mozna zrobic jakis blad w obliczeniach i klopot gotowy.
Powyzsze informacje uzyskalam w ZUSie, wiec traktuje je jako pewnik, ale w sumie to i tak radze osobom w sytuacji szczegolnej, zeby sie zapytaly jakiegos radcy, bo w ZUSie to tez rozne osoby potrafia miec rozne interpretacje przepisow.
Najlepiej chyba jednak zalozyc firme na miesiac przed porodem i miec z glowy takie dywagacje

Edytowane przez meszsares
Czas edycji: 2011-03-01 o 20:21
Stary 2011-03-01, 20:30   #66
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
Firme mozesz zalozyc nawet w czerwcu, np. 11tego. Oplat za zalozenie firmy nie ma zadnych, zalatwia sie to w jeden dzien. Wysokosc podstawy w ZUSie deklarujesz do 7miu dni od zalozenia dzialalnosci, a skladki w ZUSie (teraz cos kolo 3tys. od najwyzszej podstawy) masz oplacic do 10tego nastepnego miesiaca, czyli u Ciebie mogloby to wyjsc juz nawet po porodzie (jestes objeta ubezpieczeniem chorobowym od momentu zlozenia deklaracji do ZUS, a nie wplyniecia kasy na ich konto). Najlepiej oplacic w pelnej wysokosci za caly miesiac, a potem ewentualnie mozna zrobic korekte. Najwyzsze macierzynskie w tym roku to 6tys z haczykiem na reke.
Jesli masz obecnie ubezpieczenie chorobowe to musisz z niego zrezygnowac na min 30 dni kalendarzowych przez zalozeniem dzialalnosci.
Tyle teorii. W praktyce - czy Ci wyplaca to macierzynskie czy sie czepia o fikcyjnosc firmy -zalezy od ZUSu. No i ja bym tez nie zakladala tej firmy za pozno, bo z narodzinami dzidziusia to nigdy nic nie wiadomo...

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Jest troszke inaczej, mianowicie:
liczy sie PODSTAWA od jakiej placisz, a nie za ILE DNI placisz, przy macierzynskim nie ma okresu wyczekiwania 30 dni jak przy chorobowym, gdzie trzeba oplacic te pelne 90 dni kalendarzowych. Jesli w zgloszeniu do ZUS deklarujesz najwyzsza podstawe to od niej zostanie wyplacony macierzynski, a wiec 6tys. nawet jesli zaplacisz pierwsza skladke juz po porodzie.
Tyle tylko, ze przed uzyskaniem decyzji od ZUS o przyznaniu zasilku lepiej jednak zaplacic skladki za caly miesiac, a potem skorygowac w miesiacach nastepnych, bo mozna zrobic jakis blad w obliczeniach i klopot gotowy.
Powyzsze informacje uzyskalam w ZUSie, wiec traktuje je jako pewnik, ale w sumie to i tak radze osobom w sytuacji szczegolnej, zeby sie zapytaly jakiegos radcy, bo w ZUSie to tez rozne osoby potrafia miec rozne interpretacje przepisow.
Najlepiej chyba jednak zalozyc firme na miesiac przed porodem i miec z glowy takie dywagacje

Kurcze to mi powiedziano cos innego-dzis zanosilam jeszcze Doc.do ZUS
A i skladki deklaruje sie do 10 nastepnego miesiaca ja musze zadeklarowac do 10kwietnia
I o tych 30dniach mi babeczka mowila-nie jako o okresie wyczekiwania ale jako podstawie do naliczenia

I karencji trezba miec min 3mies-nie 30dni inaczej sumuja skladki-ja tez musialam 3mies nigdzie nie byc zarejestr.

Edytowane przez Krusiak
Czas edycji: 2011-03-01 o 20:33
Stary 2011-03-02, 13:08   #67
zlota jagoda
Raczkowanie

Witam!
Ja również myslałam już od jakiegoś czasu o założeniu firmy, a teraz to jestem zmuszona bo właśnie wczoraj test pokazał mi dwie kreseczki (po raz trzeci i to jedno po drugim). Dobrze że trafiłam na ten wątek bo ja wyczytałam gdzieś że trzeba przez 6 miesięcy składki na ZUS opłacać, a tu podajecie bardziej optymistyczne informacje . Mój termin wychodziłby na październik więc mam troszkę czasu. W tym momencie jestem ostatni miesiąc na macierzyńskim(umowę miałam do dnia porodu), a potem myślałam od razu zakładąć firmę więc się chyba wstrzymam Czy jak się postaram o zasiłek dla bezrobotnych to tez się będzie liczył do średniej?

Mój pazurkowy wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=506863

zlota jagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 13:17   #68
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zlota jagoda Pokaż wiadomość
Witam!
Ja również myslałam już od jakiegoś czasu o założeniu firmy, a teraz to jestem zmuszona bo właśnie wczoraj test pokazał mi dwie kreseczki (po raz trzeci i to jedno po drugim). Dobrze że trafiłam na ten wątek bo ja wyczytałam gdzieś że trzeba przez 6 miesięcy składki na ZUS opłacać, a tu podajecie bardziej optymistyczne informacje . Mój termin wychodziłby na październik więc mam troszkę czasu. W tym momencie jestem ostatni miesiąc na macierzyńskim(umowę miałam do dnia porodu), a potem myślałam od razu zakładąć firmę więc się chyba wstrzymam Czy jak się postaram o zasiłek dla bezrobotnych to tez się będzie liczył do średniej?
Wydaje mi sie ze tak-bo tam jest skladka zdrowotna
Ja nie bylam nawet przez te 3mies zarejestrowana w Urzedzie Pracy
Stary 2011-03-02, 13:35   #69
zlota jagoda
Raczkowanie

Hmm? No ale jak się nie zarejestruje to nie będę mogła korzystać ze świadczeń lekarskich a w ciąży to konieczne. Chyba też się przejdę do jakiegoś radcy prawnego.

Mój pazurkowy wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=506863

zlota jagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 16:07   #70
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zlota jagoda Pokaż wiadomość
Hmm? No ale jak się nie zarejestruje to nie będę mogła korzystać ze świadczeń lekarskich a w ciąży to konieczne. Chyba też się przejdę do jakiegoś radcy prawnego.
Kobieta w ciazy korzysta ze wszystkich swiadczen nawet bez ubezpieczenia ;-) Takie jest prawo
Stary 2011-03-03, 15:00   #71
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Kobieta w ciazy korzysta ze wszystkich swiadczen nawet bez ubezpieczenia ;-) Takie jest prawo
Ta w teorii dziecko też ma bezpłatną opiekę bez ubezpieczenia i nie potrzebuje niby żadnego papierka, a i tak gdzie nie pójdziesz to wymagają zgłoszenia do Zusu dziecka.
Takie to jest Nasze prawo

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-03, 16:07   #72
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Ta w teorii dziecko też ma bezpłatną opiekę bez ubezpieczenia i nie potrzebuje niby żadnego papierka, a i tak gdzie nie pójdziesz to wymagają zgłoszenia do Zusu dziecka.
Takie to jest Nasze prawo
Co do dziecka-nigdy nie przedstawialam zaswiadczenia
co do ciazy to nie mialam problemu
;-) nawet w szpitalu mowilam ost ze nie mam ubezpieczenia i bylo ok, do lekarza tez czasem chodzilam na kase chorych/ost bylam i tez nie bylo problemu

Edytowane przez Krusiak
Czas edycji: 2011-03-03 o 16:09
Stary 2011-03-07, 09:28   #73
ma4rta
Raczkowanie

GG do ma4rta Send a message via Skype™ to ma4rta

Ja mam firme od 1,5 roku, z dotacji ja załozyłam, i wiem ze mozna tak zrobic jak iszecie , w tym tyg jade do księgowego i wszystko mi wytłumaczy, podobna jest luka w prawie i mamy szanse na 28 tys. ja jestem w 7 tyg ciazy.
ma4rta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 09:35   #74
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ma4rta Pokaż wiadomość
Ja mam firme od 1,5 roku, z dotacji ja załozyłam, i wiem ze mozna tak zrobic jak iszecie , w tym tyg jade do księgowego i wszystko mi wytłumaczy, podobna jest luka w prawie i mamy szanse na 28 tys. ja jestem w 7 tyg ciazy.
Jesli masz firme 1,5roku i przez ost 10mies nie placilas max/okolo 2,600mies/ skladek to niestety nie mozesz tak zrobic. Jesli skladki byly niskie/preferencyjne to bedziesz dostawac drobne pieniazki-o to w tym chodzi...
Stary 2011-03-27, 22:11   #75
81gosia
Zadomowienie

ma4rta - możesz, chodź i pytaj, nawet w nieswoim zusie
ja mam firmę 2 lata i 3 miesiące i macierzyński 1800 też mi się nie uśmiecha. A pewnie był by niższy bo zahaczam o miesiące ze składką preferencyjną.

Mam info z Zusu z zeszłego tygodnia, że jak na miesiąc przerwie się opłatę chorobowego, a potem przez 3 miesiące (pełne) a więc lepiej 4 - bo poród może się przesunąć i być wcześniej, zapłacisz składki maxymalne to można to właśnie obejść i mieć ładny macierzyński.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 16:40   #76
ma4rta
Raczkowanie

GG do ma4rta Send a message via Skype™ to ma4rta

a znacie przypadek po znajomych ze ktos dostaał 26 tys?
ma4rta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 18:00   #77
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ma4rta Pokaż wiadomość
a znacie przypadek po znajomych ze ktos dostaał 26 tys?
Od 1 kwietnia ide na macierzynski /wczesniejszy bo 11kwietnia mam cc/ , wszystko jest zalatwione bylam tam,rozmawialam i moje pieniazki czekaja na mnie ;-)))
Stary 2011-03-28, 20:01   #78
gosiuk22
Przyczajenie

witam,
od dawna mam zaplanowane założyć firmę i skorzystać z luki prawnej, ale przeraziłam się teraz po przeczytaniu że nie można być zarejestrowanym jako bezrobotna w UP, a ja jestem zarejestrowana ale bez prawa do zasiłku. Czy w takim razie wysokie macierzyńskie będzie mi przysługiwać czy rozdzielą mi je na 12-mie? Proszę napiszcie mi bo strasznie się zdenerwowałam...
gosiuk22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 20:24   #79
Krusiak
BAN stały

Wiesz, ja sie wyrejestrowalam z UP ale nie wiem czy potrzebnie musiala bys zapytac kogos kto bardziej jest w temacie Ja sie po prsotu balam i dlatego tak...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-29, 10:37   #80
gosiuk22
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,
podeszłam wkońcu do sprawy poważnie i dowiedziałam się, że można być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna w UP ale tylko jeżeli nie mamy prawa do zasiłku. Jesteśmy wtedy zgłoszeni tylko do ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia a do ZUZ nic nie wpływa. Jest to informacja od kobitki z UP i dodatkowo potwierdziłam u radcy ufffffff
gosiuk22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 09:32   #81
BABONIK
Zadomowienie

Gosiuk- ale jak zakądasz działalnosc gospodarczą to automatycznie przestajesz byc bezrobotnym i tyle. d czasu rozpoczęcia działalnosci nie ważne co robisz,gdzie jesteś zarejestrowana itd. jeśli otworzysz DG i opłacisz składkę w ZUS,nie ważne za ile dni-tak jak pisała Meszsares-nie ma okresu wyczekiwania- przyznają Ci macierzyński i tyle wyliczają składkę z ostanich 12m-cy DG,a że Ty prowadzisz ją dopier miesiąc lub dwa to własnie np z tych dwóch m-cy wyliczą CI podstawę macierzyńskiego

Nikoś już z nami
BABONIK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 09:48   #82
Krusiak
BAN stały

A ja witam z 1dnia macierzynskiego ;-)
Stary 2011-04-01, 10:01   #83
Brida
Rozeznanie

Fajny wątek, wiele mi się rozjaśniło.

Mam pytania -
1.chciałam dopytać o kwestię bycia zarejestrowanym w UP z prawem do zasiłku. Zamknęłam działalność na koniec lutego i teoretycznie mogłabym się zarejestrować i dostawać ok 700 zł przez 3 msc/potem 500 - czy otrzymywanie zasiłku dla bezrobotnych będzie stanowić okres w którym są odprowadzane składki i tym samym wyliczą mi potem średnią
2. Rozumiem, że wszystko trzeba zorganizować tak, żeby w trakcie urlopu firma działała, ale bez mojego udziału? To znaczy ja nie mogę W OGÓLE zostać przyłapana na "pracy" - odebraniu telefonu itd?

3. Czy ewentualnie mozna zarejestrować się w UP mając prawo do zasiłku - tylko do ubezpieczenia i czy od takiego ubezpieczenia musi tez być 3 msc karencji? Czy wyrejestrować się później można bez podania powodu?

Z góry dziękuję

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
A ja witam z 1dnia macierzynskiego ;-)
Gratuluję Właśnie tak czytałam od rana i Ci zazdrościłam.
Możesz podpowiedzieć z jakiego jesteś miasta ?

Edit: dziewczyny, a można pracować na umowę o dzieło wcześniej i przejść płynnie na DG?
od umowy o dzieło nie ma chyba ZUS-u ?

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
Gosiuk- ale jak zakądasz działalnosc gospodarczą to automatycznie przestajesz byc bezrobotnym i tyle. d czasu rozpoczęcia działalnosci nie ważne co robisz,gdzie jesteś zarejestrowana itd. jeśli otworzysz DG i opłacisz składkę w ZUS,nie ważne za ile dni-tak jak pisała Meszsares-nie ma okresu wyczekiwania- przyznają Ci macierzyński i tyle wyliczają składkę z ostanich 12m-cy DG,a że Ty prowadzisz ją dopier miesiąc lub dwa to własnie np z tych dwóch m-cy wyliczą CI podstawę macierzyńskiego
Z ostatnich 12 DG, czy z ostatnich 12 w ogóle (?) - chyba że były 3 msc przerwy - to liczą od nowa ?

Edytowane przez Brida
Czas edycji: 2011-04-01 o 09:59
Brida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 13:42   #84
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Fajny wątek, wiele mi się rozjaśniło.

Mam pytania -
1.chciałam dopytać o kwestię bycia zarejestrowanym w UP z prawem do zasiłku. Zamknęłam działalność na koniec lutego i teoretycznie mogłabym się zarejestrować i dostawać ok 700 zł przez 3 msc/potem 500 - czy otrzymywanie zasiłku dla bezrobotnych będzie stanowić okres w którym są odprowadzane składki i tym samym wyliczą mi potem średnią
2. Rozumiem, że wszystko trzeba zorganizować tak, żeby w trakcie urlopu firma działała, ale bez mojego udziału? To znaczy ja nie mogę W OGÓLE zostać przyłapana na "pracy" - odebraniu telefonu itd?

3. Czy ewentualnie mozna zarejestrować się w UP mając prawo do zasiłku - tylko do ubezpieczenia i czy od takiego ubezpieczenia musi tez być 3 msc karencji? Czy wyrejestrować się później można bez podania powodu?

Z góry dziękuję

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Gratuluję Właśnie tak czytałam od rana i Ci zazdrościłam.
Możesz podpowiedzieć z jakiego jesteś miasta ?

Edit: dziewczyny, a można pracować na umowę o dzieło wcześniej i przejść płynnie na DG?
od umowy o dzieło nie ma chyba ZUS-u ?

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Z ostatnich 12 DG, czy z ostatnich 12 w ogóle (?) - chyba że były 3 msc przerwy - to liczą od nowa ?
1. nie, bo z zasilku dla bezrobotnych nie jest odprowadzana skladka na chorobowe, a to jest warunkiem otrzymania macierzysnkiego.
jest tutaj tez jeszcze jedna kwestia - jesli masz prawo do zasilku dla bezrobotnych i w trakcie jego wyplacania badz max miesiac po ustaniu jego pobierania urodzisz, to przedluzaja ci wyplacanie go o caly okres macierzynskiego-zawsze to pare zlociszy, jesli nie chce sie komus kombinowac z DG..
2.nie, na macierzynskim mozesz normalnie prowadzic firme wystawiac faktury itp, nie mozesz tego robic natomiast na chorobowym
3.nie rozumiem pytania.. tak jak pisala Babonik - w momencie zalozenia/odwieszenia DG MUSISZ wyrejestrowac sie z PUPu
o jakie 3 miesiace karencji chodzi??

co do umowy o dzielo to nie wiem, sprawdz w necie, napewno latwo znalezc ta informacje.

Podstawe do macierzynskiego z DG licza z ostatnich 12stu miesiecy oplacania skladki chorobowej, dokladnie tak jak napisala wyzej Babonik czyli jak masz firme miesiac a 30 dni przed zalozeniem firmy nie pracowalas na etacie badz w jakis inny sposob nie oplacalas skladki chorobowej to wylicza Ci z jednego miesiaca.

ma4rta - oczywiscie, ze mozesz to zrobic i dostawac wysoki macierzynski, 81gosia ma calkowita racje!

Czas edycji: 2011-04-01 o 13:51
Stary 2011-04-01, 15:24   #85
Krusiak
BAN stały

Hej dziewczyny
Nie 30dni a 3mies tak poinformowała mnie babeczka w ZUS-jak bedzie 30dni karencji to licza z 12ost mies skladki, jak bedzie 3mies to z ost miesiaca /z tej maxymalnej/
Stary 2011-04-01, 15:35   #86
kasiula71
Raczkowanie

Witam,
A ja z takim zapytaniem:
Jeżeli jestem już na L4 od lutego (termin na czerwiec), dostaję najniższe świadczenie z ZUS'u w związku z prowadzoną DG, to czy jeżeli teraz zwiększę wysokość opłacanej składki, to automatycznie dostanę wyższy macierzyński?
W jakiej kwocie powinna być opłacana składka, żeby otrzymać powiedzmy ok 1/2tys?...
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam!
kasiula71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 15:44   #87
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kasiula71 Pokaż wiadomość
Witam,
A ja z takim zapytaniem:
Jeżeli jestem już na L4 od lutego (termin na czerwiec), dostaję najniższe świadczenie z ZUS'u w związku z prowadzoną DG, to czy jeżeli teraz zwiększę wysokość opłacanej składki, to automatycznie dostanę wyższy macierzyński?
W jakiej kwocie powinna być opłacana składka, żeby otrzymać powiedzmy ok 1/2tys?...
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam!
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam-zostajesz na l4 do konca ciazy??
Stary 2011-04-01, 15:47   #88
kasiula71
Raczkowanie

Tak.
kasiula71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 16:42   #89
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kasiula71 Pokaż wiadomość
Tak.
To wybacz co Ty chcesz podnosic?? Co odprowadzasz co miesiac do ZUS?? Składke chorobowa tak??
Stary 2011-04-01, 17:23   #90
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Hej dziewczyny
Nie 30dni a 3mies tak poinformowała mnie babeczka w ZUS-jak bedzie 30dni karencji to licza z 12ost mies skladki, jak bedzie 3mies to z ost miesiaca /z tej maxymalnej/
zadzwon tam prosze jeszcze raz i zapytaj "pania z ZUS" o podstawe prawna oraz popros, zeby Ci dala ta informacje na pismie...
moze uporzadkujmy - tak zwana 3 miesieczna (90dniowa) karencja to czas wyczekiwania na mozliwosc otrzymania zasilku chorobowego.
natomiast 30 dni - to przerwa w placeniu skladki na ubezpieczenie chorobowe ,ktora jest potrzebna do tego, aby ZUS "od poczatku" zaczal obliczac podstawe naleznego zasilku macierzynskiego.

kasiula - jesli pozostaniesz na L4 do konca ciazy to dostaniesz macierzynski w takiej wysokosci jak obecne chorobowe.

Czas edycji: 2011-04-01 o 17:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości