![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zalozenie firmy w ciazy
Cytat:
No dobrze, to chyba muszę się jednak do radcy prawnego kopnąć ![]() Dziękuję za pomoc
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
Trzeba miec pelny miesiac skladkowy tj 30dni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, w przypadku macierzynskiego nie ma okresu wyczekiwania, praktycznie wystarczy oplacic skladke jedynie za 1 dzien i juz sie macierzynski nalezy.
Natomiast, aby dostac zasilek chorobowy bedac na L4 trzeba oplacac skladke przez pelne 90 dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak urodzisz wczesniej masz wpr. proporc. wyliczone |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli masz obecnie ubezpieczenie chorobowe to musisz z niego zrezygnowac na min 30 dni kalendarzowych przez zalozeniem dzialalnosci. Tyle teorii. W praktyce - czy Ci wyplaca to macierzynskie czy sie czepia o fikcyjnosc firmy -zalezy od ZUSu. No i ja bym tez nie zakladala tej firmy za pozno, bo z narodzinami dzidziusia to nigdy nic nie wiadomo... ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
liczy sie PODSTAWA od jakiej placisz, a nie za ILE DNI placisz, przy macierzynskim nie ma okresu wyczekiwania 30 dni jak przy chorobowym, gdzie trzeba oplacic te pelne 90 dni kalendarzowych. Jesli w zgloszeniu do ZUS deklarujesz najwyzsza podstawe to od niej zostanie wyplacony macierzynski, a wiec 6tys. nawet jesli zaplacisz pierwsza skladke juz po porodzie. Tyle tylko, ze przed uzyskaniem decyzji od ZUS o przyznaniu zasilku lepiej jednak zaplacic skladki za caly miesiac, a potem skorygowac w miesiacach nastepnych, bo mozna zrobic jakis blad w obliczeniach i klopot gotowy. Powyzsze informacje uzyskalam w ZUSie, wiec traktuje je jako pewnik, ale w sumie to i tak radze osobom w sytuacji szczegolnej, zeby sie zapytaly jakiegos radcy, bo w ZUSie to tez rozne osoby potrafia miec rozne interpretacje przepisow. Najlepiej chyba jednak zalozyc firme na miesiac przed porodem i miec z glowy takie dywagacje ![]() Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-03-01 o 20:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kurcze to mi powiedziano cos innego-dzis zanosilam jeszcze Doc.do ZUS A i skladki deklaruje sie do 10 nastepnego miesiaca ja musze zadeklarowac do 10kwietnia I o tych 30dniach mi babeczka mowila-nie jako o okresie wyczekiwania ale jako podstawie do naliczenia I karencji trezba miec min 3mies-nie 30dni inaczej sumuja skladki-ja tez musialam 3mies nigdzie nie byc zarejestr. Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-03-01 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Witam!
Ja również myslałam już od jakiegoś czasu o założeniu firmy, a teraz to jestem zmuszona bo właśnie wczoraj test pokazał mi dwie kreseczki (po raz trzeci ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#68 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie bylam nawet przez te 3mies zarejestrowana w Urzedzie Pracy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Hmm? No ale jak się nie zarejestruje to nie będę mogła korzystać ze świadczeń lekarskich
![]()
![]() |
#70 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie to jest Nasze prawo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
BAN stały
|
Cytat:
co do ciazy to nie mialam problemu ;-) nawet w szpitalu mowilam ost ze nie mam ubezpieczenia i bylo ok, do lekarza tez czasem chodzilam na kase chorych/ost bylam i tez nie bylo problemu Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-03-03 o 16:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Ja mam firme od 1,5 roku, z dotacji ja załozyłam, i wiem ze mozna tak zrobic jak iszecie , w tym tyg jade do księgowego i wszystko mi wytłumaczy, podobna jest luka w prawie i mamy szanse na 28 tys. ja jestem w 7 tyg ciazy.
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Jesli masz firme 1,5roku i przez ost 10mies nie placilas max/okolo 2,600mies/ skladek to niestety nie mozesz tak zrobic. Jesli skladki byly niskie/preferencyjne to bedziesz dostawac drobne pieniazki-o to w tym chodzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
ma4rta - możesz, chodź i pytaj, nawet w nieswoim zusie
![]() ja mam firmę 2 lata i 3 miesiące i macierzyński 1800 też mi się nie uśmiecha. A pewnie był by niższy bo zahaczam o miesiące ze składką preferencyjną. Mam info z Zusu z zeszłego tygodnia, że jak na miesiąc przerwie się opłatę chorobowego, a potem przez 3 miesiące (pełne) a więc lepiej 4 - bo poród może się przesunąć i być wcześniej, zapłacisz składki maxymalne to można to właśnie obejść i mieć ładny macierzyński.
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
a znacie przypadek po znajomych ze ktos dostaał 26 tys?
![]() |
#77 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
witam,
od dawna mam zaplanowane założyć firmę i skorzystać z luki prawnej, ale przeraziłam się teraz po przeczytaniu że nie można być zarejestrowanym jako bezrobotna w UP, a ja jestem zarejestrowana ale bez prawa do zasiłku. Czy w takim razie wysokie macierzyńskie będzie mi przysługiwać czy rozdzielą mi je na 12-mie? Proszę napiszcie mi bo strasznie się zdenerwowałam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
Wiesz, ja sie wyrejestrowalam z UP ale nie wiem czy potrzebnie musiala bys zapytac kogos kto bardziej jest w temacie Ja sie po prsotu balam i dlatego tak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
podeszłam wkońcu do sprawy poważnie i dowiedziałam się, że można być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna w UP ale tylko jeżeli nie mamy prawa do zasiłku. Jesteśmy wtedy zgłoszeni tylko do ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia a do ZUZ nic nie wpływa. Jest to informacja od kobitki z UP i dodatkowo potwierdziłam u radcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Gosiuk- ale jak zakądasz działalnosc gospodarczą to automatycznie przestajesz byc bezrobotnym i tyle. d czasu rozpoczęcia działalnosci nie ważne co robisz,gdzie jesteś zarejestrowana itd. jeśli otworzysz DG i opłacisz składkę w ZUS,nie ważne za ile dni-tak jak pisała Meszsares-nie ma okresu wyczekiwania- przyznają Ci macierzyński
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
A ja witam z 1dnia macierzynskiego ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Fajny wątek, wiele mi się rozjaśniło.
Mam pytania - 1.chciałam dopytać o kwestię bycia zarejestrowanym w UP z prawem do zasiłku. Zamknęłam działalność na koniec lutego i teoretycznie mogłabym się zarejestrować i dostawać ok 700 zł przez 3 msc/potem 500 - czy otrzymywanie zasiłku dla bezrobotnych będzie stanowić okres w którym są odprowadzane składki i tym samym wyliczą mi potem średnią 2. Rozumiem, że wszystko trzeba zorganizować tak, żeby w trakcie urlopu firma działała, ale bez mojego udziału? To znaczy ja nie mogę W OGÓLE zostać przyłapana na "pracy" - odebraniu telefonu itd? 3. Czy ewentualnie mozna zarejestrować się w UP mając prawo do zasiłku - tylko do ubezpieczenia i czy od takiego ubezpieczenia musi tez być 3 msc karencji? Czy wyrejestrować się później można bez podania powodu? Z góry dziękuję ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Gratuluję ![]() Możesz podpowiedzieć z jakiego jesteś miasta ? Edit: dziewczyny, a można pracować na umowę o dzieło wcześniej i przejść płynnie na DG? od umowy o dzieło nie ma chyba ZUS-u ? ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
Edytowane przez Brida Czas edycji: 2011-04-01 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jest tutaj tez jeszcze jedna kwestia - jesli masz prawo do zasilku dla bezrobotnych i w trakcie jego wyplacania badz max miesiac po ustaniu jego pobierania urodzisz, to przedluzaja ci wyplacanie go o caly okres macierzynskiego-zawsze to pare zlociszy, jesli nie chce sie komus kombinowac z DG.. 2.nie, na macierzynskim mozesz normalnie prowadzic firme wystawiac faktury itp, nie mozesz tego robic natomiast na chorobowym 3.nie rozumiem pytania.. tak jak pisala Babonik - w momencie zalozenia/odwieszenia DG MUSISZ wyrejestrowac sie z PUPu o jakie 3 miesiace karencji chodzi?? co do umowy o dzielo to nie wiem, sprawdz w necie, napewno latwo znalezc ta informacje. Podstawe do macierzynskiego z DG licza z ostatnich 12stu miesiecy oplacania skladki chorobowej, dokladnie tak jak napisala wyzej Babonik ![]() ma4rta - oczywiscie, ze mozesz to zrobic i dostawac wysoki macierzynski, 81gosia ma calkowita racje! Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-04-01 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
BAN stały
|
Hej dziewczyny
Nie 30dni a 3mies tak poinformowała mnie babeczka w ZUS-jak bedzie 30dni karencji to licza z 12ost mies skladki, jak bedzie 3mies to z ost miesiaca /z tej maxymalnej/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Witam,
A ja z takim zapytaniem: Jeżeli jestem już na L4 od lutego (termin na czerwiec), dostaję najniższe świadczenie z ZUS'u w związku z prowadzoną DG, to czy jeżeli teraz zwiększę wysokość opłacanej składki, to automatycznie dostanę wyższy macierzyński? W jakiej kwocie powinna być opłacana składka, żeby otrzymać powiedzmy ok 1/2tys?... Będę wdzięczna za odpowiedź, Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moze uporzadkujmy - tak zwana 3 miesieczna (90dniowa) karencja to czas wyczekiwania na mozliwosc otrzymania zasilku chorobowego. natomiast 30 dni - to przerwa w placeniu skladki na ubezpieczenie chorobowe ,ktora jest potrzebna do tego, aby ZUS "od poczatku" zaczal obliczac podstawe naleznego zasilku macierzynskiego. kasiula - jesli pozostaniesz na L4 do konca ciazy to dostaniesz macierzynski w takiej wysokosci jak obecne chorobowe. Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-04-01 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.