wychodzić za mąż czy nie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 12:59   #61
wandaweranda
Zakorzenienie

Dot.: wychodzić za mąż czy nie?

Cytat:
Napisane przez gawa Pokaż wiadomość
no i chyba trafiłaś.... Czasem bardzo przypomina mi swojego ojca. a jego ojciec złym człowiekiem nie jest ale ma strasznie denerwujące niektóre cechy.
tzn jest leserem i nie zdobyłby się na to, zeby swojemu synowi dom dać. Czy tak?
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:04   #62
gawa
Rozeznanie

materializm to cecha idąca w parze z realizmem . w obecnych czasach nie można być realistą nie będąc materialistą

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Cytat:
Napisane przez wandaweranda Pokaż wiadomość
tzn jest leserem i nie zdobyłby się na to, zeby swojemu synowi dom dać. Czy tak?

Jest lekkoduchem, i nie ma swojego zdania w towarzystwie kolegów (alkohol). Mój Tż też jak wychodzi z kolegami na 2 piwa to wraca po 10 na nad ranem.
gawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:05   #63
olc
Raczkowanie

Cytat:
no i chyba trafiłaś.... Czasem bardzo przypomina mi swojego ojca. a jego ojciec złym człowiekiem nie jest ale ma strasznie denerwujące niektóre cechy.

nie ... to już jest przesada... dziewczymo może masz 24 lata... ale psychicznie nie wiem czy chociaż 14...

jesteście razem 6 lat... od 4 mieszkacie wspólne - nie zdarzylas go jeszcze poznac? przecież nie planujesz małżeństwa z jego OJCEM!! ... w sumie... z NIM też nie ..

Szkoda faceta serio...

Co do domu... wygląda na to, że skoro nie jesteś jedynaczką.. a taka jakaś tradycja u Was, to pewnie dom dostanie to z rodzeństwa, które pierwsze założy rodzinę = wyjdzie za mąż... Materializm w najwyższej postaci przemawia przez Ciebie... skoro piszesz, że masz mieszkanie, masz swoją firmę jesteś niezależna finansowo to na cholere Ci ten dom?? może której z Twojego rodzeństwa bardziej go potrzebuje... a nie szuka na siłe męża/żony? dorobisz sie dziewczyna sama... i wtedy dopiero bedziesz mogla miec satysfakcje!
olc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:08   #64
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
no, jeśli tak to postrzegasz, że przy nim Ci się Twój poziom życia obniża, to zerwij z nim. materializmem mi zajeżdża na kilometr.........
Mnie się natomiast wydaje, że Autorka by chciała ze względu na ten dom.. ale nie jest pewna do końca swojego TŻta. Gdyby zaś szansy otrzymania domu nie było, to nie było by temat, dalej żyliby sobie spokojnie.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
materializm to cecha idąca w parze z realizmem . w obecnych czasach nie można być realistą nie będąc materialistą

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Jest lekkoduchem, i nie ma swojego zdania w towarzystwie kolegów (alkohol). Mój Tż też jak wychodzi z kolegami na 2 piwa to wraca po 10 na nad ranem.
To, co napisałaś jest bardzo ważne. Rozumiem, że nie potrafi kolegom odmówić i ma słabość do alkoholu..?
Zastanowiłabym się mocno nad tym związkiem, na szczęście jesteś w tej lepszej sytuacji - mieszkanie jest Twoje.
Stary 2011-02-24, 13:09   #65
zuziunia13
Rozeznanie

Cytat:
To jeszcze trochę i zacznie znikać na kilka dni.
Jak dla mnie to kiepski materiał na męża.
Stary 2011-02-24, 13:10   #66
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Witam. Zakładam wątek ponieważ szukam szczerych i obiektywnych rad dotyczących podjęcia decyzji o wyjściu za mąż. Wszyscy moi znajomi radzą abym się decydowała na ślub, rodzina naciska że już za długo na kocią łapę żyjemy i że trzeba po bożemu itd. A teraz przedstawię moją sytuację. Jestem z moim TŻ od 6 lat mieszkamy razem jakieś 4 . Ja mam 24 0n 34 lata. Jesteśmy niezależni finansowo (chociaż nie do końca tak jak bym tego chciała) mamy mieszkanko małe, ciasne ale własne (moje). Generalnie to niczego nam nie brakuje, jest nam ze sobą dobrze. Jak się poznaliśmy to chciałam brać ślub od razu, teraz , natychmiast. No ale wtedy miałam 17 lat Lata minęły i jakoś zapał do za mąż pójścia mi minął. Co powinnam zrobić? Poradźcie coś błagam !!
Jak powiem ci, nie wychodź za mąż to co nie wyjdziesz

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:12   #67
gawa
Rozeznanie

tradycja z tym domem jest dla tego gdyż każde z mojego rodzeństwa dostało dom dopiero po ślubie. Ślub planuję się z conajmniej rocznym wyprzedzeniem, dzieci też bym chciała mieć i to jeszcze przed 30. Mój tż odpowiada mi pod każdym względem jednak boję się jego niektórych cech , które teraz nie maja wiekszego znaczenia a mam obawy że nasilą sie z czasem
Stary 2011-02-24, 13:12   #68
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
dom dostane po ślubie z kim kolwiek, moim rodzicom to obojętne, jednak taka tradycja u nas już się utarła (nie jestem jedynaczka).
Życie nie polega na wzdychaniu i trzymaniu się za ręce. Czas zauroczenia mam już za sobą, jesteśmy ze sobą 6 lat więc takie to życie trochę monotonne i poukładane. Chyba każdy dąży do tego aby poprawiać swój poziom życia a nie obniżać.
W każdej innej kwestii jestem cholernie zdecydowana a ten ślub to jakaś moja achillesowa pięta
Jeśli po sześciu wspólnych latach czas zauroczenia jest już za wami, życie macie monotonne, nudne, to... współczuję. Znam pary które i po dwudziestu wspólnych latach nadal iskrzą. Tak właśnie powinno być.

Co do pogrubionego - to jest najlepszy dowód na to, że nie jesteś gotowa na ślub i w związku z tym nie powinnas go brać.

Rozumiem, że jesteś pod presją rodziny, ale... to ty potem spędzisz może i 50 lat z tym człowiekiem. Twojej babci, rodziców w końcu zabraknie, bo takie jest życie i taka jest kolej rzeczy. A ty zostaniesz z tym facetem. TY, nie oni. TY będziesz budzić się koło niego i zasypiać, codziennie, do końca swych dni.
Zastanów się, czy tego właśnie chcesz? Kolejnych 50 lat monotonii?

Tak uprzedzam, bo ktoś się przyczepi - nie biorę pod uwagę wypadków śmiertelnych lub rozwodów, bo tego nikt nie przewidzi, zdarzyć się może, owszem, ale jeśli bierze się z kimś ślub to moim zdaniem powinno się zakładać, że z tym właśnie człowiekiem dożyje się sędziwej starości. I trzeba zdecydować, czy jest się na to gotowym i czy się tego chce.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2011-02-24 o 13:28
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:12   #69
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:

no wiedziałam, że z każdym postem zaczną wypadać trupy z szafy
Stary 2011-02-24, 13:12   #70
olc
Raczkowanie

Spójrzmy na sylwetkę potencjalnego Pana Młodego...
  • kawaler
  • 34lata
  • od 6 lat w związku z jedną kobietą, od 4 lat wspólnie mieszkają
  • niby dobry, kochany, troskliwy ale.. ma podobne cechy do ojca - konkretnie zdarza mu sie wyjść z kumplami na piwo i wrócić rano - istna katastrofa...
  • nie naciska na swoja partnerke w kwesti dzieci
  • godzi się na intercyzę (niektóry mógłby to odebrać jako brak zaufania czy asekurację..)
jedyną jego wadą jest to, że.... chce ułożyć sobie życie, chce przestać żyć na kocią łapę... pokazać jej i całemu światu, jak bardzo ją kocha i jak bardzo chce ją kochać...zawsze
Stary 2011-02-24, 13:13   #71
Malgorzatka21
Rozeznanie

To nie bierz ślubu teraz-napewno nie . Tylko popracuj nad swoim Tż.
Malgorzatka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 13:16   #72
gawa
Rozeznanie

faktem jest że wychodzi gdzieś beze mnie bardzo rzadko, może raz do roku, jednak jak już wyjdzie to nigdy nie wróci tak jak obieca, po drugim piwie zaczyna sie dzwonienie ze jeszcze troche zostaną , jeszcze piwko, może dwa. Jednak ja święta też nie jestem też zdarzało mi się bawić do białego rana.
Stary 2011-02-24, 13:17   #73
Evaniesama
Raczkowanie

A rozmawiałaś z nim na ten temat (wracania rano)? Czy on wie, że to jest jeden z głównych powodów, dla których nie chcesz brać ślubu?
Evaniesama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:17   #74
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olc Pokaż wiadomość
Spójrzmy na sylwetkę potencjalnego Pana Młodego...
  • kawaler
  • 34lata
  • od 6 lat w związku z jedną kobietą, od 4 lat wspólnie mieszkają
  • niby dobry, kochany, troskliwy ale.. ma podobne cechy do ojca - konkretnie zdarza mu sie wyjść z kumplami na piwo i wrócić rano - istna katastrofa...
  • nie naciska na swoja partnerke w kwesti dzieci
  • godzi się na intercyzę (niektóry mógłby to odebrać jako brak zaufania czy asekurację..)
jedyną jego wadą jest to, że.... chce ułożyć sobie życie, chce przestać żyć na kocią łapę... pokazać jej i całemu światu, jak bardzo ją kocha i jak bardzo chce ją kochać...zawsze
Ja bym nie lekceważyła tej jego przypadłości, nie wiemy jak często mu się to zdarza.
A co do asekuracji i intercyzy, niby czemu miałby się obrażać, traktować jako brak zaufania..? W końcu sam na ten dom, mieszkanie nie zarobił.
U mnie również moje mieszkanie, po ślubie z TŻtem zostanie dalej moim mieszkaniem.

Edit.: właśnie doczytałam, że te wyjścia zdarzają się raz do roku, więc ok, nie demonizowałabym. Natomiast musi być coś jeszcze, skoro Autorka się boi. Może nei kocha go wystarczająco, może to już tylko przyzwyczajenie.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-02-24 o 13:20 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:19   #75
linaya
astro-loszka

Gdy zaczęłam czytać wątek, nie mogłam za bardzo zrozumieć, o co właściwie chodzi autorce. Brać ślub lub go nie brać, bo rodzina nalega i babcia płacze? Eee, coś naciągane mocno.
Natomiast już ta wypowiedź zmienia nieco obraz:
Cytat:

To wychodzenie "na 2 piwa" i powrót o 10 rano już brzmi niepokojąco. Jakie jeszcze masz zastrzeżenia względem niego? Napisz coś więcej o swoim TŻ?

Jeśli masz wątpliwości - nie rób tego. Nie wychodź za niego. Wyjść za mąż łatwo, gorzej wrócić
Argument o domu jest trochę "od czapy" - skoro jesteś niezależna finansowo i masz własne mieszkanie, czemu dajesz się manipulować rodzinie, że "w nagrodę" za dobre sprawowanie (ślub) dostaniesz bonus w postaci domku?
Stary 2011-02-24, 13:19   #76
gawa
Rozeznanie

może przez to że tak bardzo się boję ślubu zaczynam analizować najdrobniejsze szczegóły i zachowania mojego Tż i szukam dziury w całym
Stary 2011-02-24, 13:19   #77
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
To świetnie wróży na przyszłość.

Ech, przestaję wierzyć w ten wątek. Ferie chyba jeszcze gdzieś trwają, nie wierzę, żeby takie rzeczy pisała 24latka prowadząca własną firmę.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:20   #78
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
tradycja z tym domem jest dla tego gdyż każde z mojego rodzeństwa dostało dom dopiero po ślubie. Ślub planuję się z conajmniej rocznym wyprzedzeniem, dzieci też bym chciała mieć i to jeszcze przed 30. Mój tż odpowiada mi pod każdym względem jednak boję się jego niektórych cech , które teraz nie maja wiekszego znaczenia a mam obawy że nasilą sie z czasem
Mnie się nasuwa jedno pytanie: ile Wy macie tych domów????
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:20   #79
Malgorzatka21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Evaniesama Pokaż wiadomość
A rozmawiałaś z nim na ten temat (wracania rano)? Czy on wie, że to jest jeden z głównych powodów, dla których nie chcesz brać ślubu?
Dobre pytanie!
Malgorzatka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 13:21   #80
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Istnieje jeszcze jedna kwestia która popycha mnie do wzięcia ślubu. Ślub to jest warunek abym dostała dom od moich rodziców.
Ślub się bierze dla siebie, z miłości, z chęci brania ślubu, a nie dlatego, że babcia chce i dlatego, że wtedy rodzice Ci dom dadzą

Zwłaszcza, że biedy nie klepiesz

A najlepiej to powiedz swojemu partnerowi, że "chcesz z nim wziąć ślub i niech on się ino migiem oświadcza, bo Ty chcesz od rodziców dom dostać"
Stary 2011-02-24, 13:25   #81
kaczkadziwaczka1
Raczkowanie

To jest twoja decyzja - to twoje życie i twoje szczęście więc rodzina nie powinna cię poganiać!
Jeśli masz brać ślub tylko dlatego, że WEDŁUG TWOJEJ RODZINY tak wypada i tak jest po bożemu... to lepiej zaczekaj z tą decyzją.
Bo to ma być twoja decyzja - ty masz być zdecydowana, pewna i to będzie WASZ DZIEŃ a nie rodziny. To wy musicie tego chcieć i musi was do tego ciągnąc a nie rodzinę.
Nie rozumiem takiego naciskania. Tak samo mi matka ciagle dosłownie wmawiała, że będę miała dwójkę dzieci BO TAK JEST ZAWSZE I W KAŻDEJ RODZINIE aż w końcu pogodziła się z tym, że jestem szczęśliwa z partnerem wśród stadka zwierzaków
Jeszcze się okaże, że to rodzina zacznie ci wybierac suknię, salę, wystrój.... Nie na tym polega ślub moim zdaniem
kaczkadziwaczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:25   #82
olc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ja bym nie lekceważyła tej jego przypadłości, nie wiemy jak często mu się to zdarza.
Cytat:
faktem jest że wychodzi gdzieś beze mnie bardzo rzadko, może raz do roku, jednak jak już wyjdzie to nigdy nie wróci tak jak obieca, po drugim piwie zaczyna sie dzwonienie ze jeszcze troche zostaną , jeszcze piwko, może dwa. Jednak ja święta też nie jestem też zdarzało mi się bawić do białego rana.
Już wiemy - dziewczyno ! takiego faceta to ze świecą szukać!! robisz z igły widły... nie wiem jak pozostałe jego zachowania i cechy charakteru, ale w tym wypadku serio wyobbrzymiasz!!

Cytat:
A co do asekuracji i intercyzy, niby czemu miałby się obrażać, traktować jako brak zaufania..? W końcu sam na ten dom, mieszkanie nie zarobił.
U mnie również moje mieszkanie, po ślubie z TŻtem zostanie dalej moim mieszkaniem.
Ja nie twierdze, że każdy by się obraził ... ale niejeden pewnie tak... intercyzy jednak wciąż należą do rzadkości... wiadomo, że co było Twoim przed ślubem zostaje nim także po ślubie.. ale intercyza majątkowa chyba zakłada co innego.. chociaż mogę się myslić - nie zgłębiałam tego tematu wieć nie znam sie
Stary 2011-02-24, 13:26   #83
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
może przez to że tak bardzo się boję ślubu zaczynam analizować najdrobniejsze szczegóły i zachowania mojego Tż i szukam dziury w całym
ale słuchaj, byłaś ze swoimi fobiami u specjalisty? czy raczej jest tak, ze powód lęku dobrze znasz, tylko się wstydzisz go wyjawić?

a tak w ogóle to ja tez coś tracę wiare w autentycznośc całej sytuacji.......
agusiajnw-sa ludzie, dla których kupno (wybudowanie) domu każdemu z latorośli to małe piwko przed śniadaniem, więc się nie dziwuj
Stary 2011-02-24, 13:29   #84
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
pogrubione- no tego to nie wiemy
może chłopak po prostu ma apetyt na ten dom
Pisała przecież o intercyzie, nie demonizowałabym tak
W tym wypadku to ja widzę, że to jej chłopak jest anielsko cierpliwy

agusiajnw, ale czemu się tak dziwisz? Naprawdę, są rodziny w których stać jest rodziców na to, aby postawić dom każdemu dziecku. Zresztą skąd wiesz, ile ma rodzeństwa? Przecież nie napisała, że całą drużynę piłkarską.

Dziewczyna po prostu nie jest pewna i chwyta się teraz każdego możliwego argumentu.
Miała 17 lat, jak poznała obecnego TŻta, no cóż wiecie jak to bywa. Młoda, to podejrzewam pierwszy poważny związek, zakochanie... Tak bywa w młodym wieku, może coś się wypaliło? Może teraz to tylko przyzwyczajenie?
Aha, i jeszcze jedno.
Nie wychodziłabym za mąż, jeśli coś miałoby popychać mnie do wzięcia ślubu. Ślub to ma być z potrzeby serca, a nie z potrzeby ulepszenia sobie standardu życia i zaspokojenia babci czy rodziny.

Edytowane przez Dzikun
Czas edycji: 2011-02-24 o 13:37
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:30   #85
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie twierdze, że każdy by się obraził ... ale niejeden pewnie tak... intercyzy jednak wciąż należą do rzadkości... wiadomo, że co było Twoim przed ślubem zostaje nim także po ślubie.. ale intercyza majątkowa chyba zakłada co innego.. chociaż mogę się myslić - nie zgłębiałam tego tematu wieć nie znam sie
Oczywiście, że intercyza to nie to samo, niemniej jednak ogólne założenia są takie: to, co ja wypracowałem/dostałem jest formalnie moje i w razie rozwodu będzie moje, a to, co Ty - Twoje.
Nie widzę powodu do obrażania się.
Stary 2011-02-24, 13:30   #86
Honcia
Zakorzenienie

gawa nie powinnaś wychodzić za mąż. Skoro masz wątpliwości to nie podejmuj tej decyzji, bo obawiam się, że jeśli się zdecydujesz to na miesiąc przed ślubem założysz kolejny watek o swoich wątpliwościach i tak samo będzie po ślubie.
Jeśli nie jesteś pewna czego chcesz nie podejmuj żadnych decyzji. A mama i babcia niech sobie płaczą, oczy będą miały ładniejsze

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 13:32   #87
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Już wiemy - dziewczyno ! takiego faceta to ze świecą szukać!! robisz z igły widły... nie wiem jak pozostałe jego zachowania i cechy charakteru, ale w tym wypadku serio wyobbrzymiasz!!

ja się orientowałam - intercyza się absolutnie nie opłaca
juz lepiej rozdzilność majątkową częściową
Stary 2011-02-24, 13:36   #88
olc
Raczkowanie

Cytat:
Oczywiście, że intercyza to nie to samo, niemniej jednak ogólne założenia są takie: to, co ja wypracowałem/dostałem jest formalnie moje i w razie rozwodu będzie moje, a to, co Ty - Twoje.
Nie widzę powodu do obrażania się.
Dzięki za krótką, acz treściwą lekcję

Użyłam złego słowa... obrażanie faktycznie brzmi niefortunnie...
chodzi mi jedynie o to.. że jeśli zakładamy rodzinę i chcemy być razem, wychowywać wspólnie dzieci.. (może idealizuję) ale stajemy się jednym... wszystko co mamy jest wspólne - "to co moje to i Twoje" .. a nie - ja zarabiam na siebie a ty na siebie.. ja mam swoje pieniądze i Tobie nic do tego dlatego ja osobiście nie jestem za intercyzą.. ale każdy ma prawo do swojego zdania
Stary 2011-02-24, 13:37   #89
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Pisała przecież o intercyzie, nie demonizowałabym tak
W tym wypadku to ja widzę, że to jej chłopak jest anielsko cierpliwy

agusiajnw, ale czemu się tak dziwisz? Naprawdę, są rodziny w których stać jest rodziców na to, aby postawić dom każdemu dziecku. Zresztą skąd wiesz, ile ma rodzeństwa? Przecież nie napisała, że całą drużynę piłkarską.

Dziewczyna po prostu nie jest pewna i chwyta się teraz każdego możliwego argumentu.
Miała 17 lat, jak poznała obecnego TŻta, no cóż wiecie jak to bywa. Młoda, to podejrzewam pierwszy poważny związek, zakochanie... Tak bywa w młodym wieku, może coś się wypaliło? Może teraz to tylko przyzwyczajenie?
Aha, i jeszcze jedno.
Nie wychodziłabym za mąż, jeśli coś miałoby popychać mnie do wzięcia ślubu. Ślub to ma być z potrzeby serca, a nie z potrzeby ulepszenia sobie standardu życia i zaspokojenia babci czy rodziny.
no dziwię się bardzo - ona ma mieszkanie + conajmniej 2 rodzeństwa - to już sa 3 domy + luźno zakładam, że rodzice tez gdzieś mieszkają...
może dla Ciebie to normalka - dla mnie kosmos

P.S: Oczywiście wiem, że są ludzie bogaci - niestety ja takich tylko w TV widuję i stąd moje zdziwienie

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-02-24 o 13:38
Stary 2011-02-24, 13:38   #90
gawa
Rozeznanie

zapomniałam dodać że zaręczyliśmy się na początku zeszłego roku. Podsumowując jesteśmy ze sobą 6 lat , mamy w planach dzieci, wspólne życie. Tylko dlaczego odczuwam taki strach związany ze ślubem?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości