![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wychodzić za mąż czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Rozeznanie
|
materializm to cecha idąca w parze z realizmem . w obecnych czasach nie można być realistą nie będąc materialistą
---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
Jest lekkoduchem, i nie ma swojego zdania w towarzystwie kolegów (alkohol). Mój Tż też jak wychodzi z kolegami na 2 piwa to wraca po 10 na nad ranem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie ... to już jest przesada... dziewczymo może masz 24 lata... ale psychicznie nie wiem czy chociaż 14... ![]() jesteście razem 6 lat... od 4 mieszkacie wspólne - nie zdarzylas go jeszcze poznac? przecież nie planujesz małżeństwa z jego OJCEM!! ... w sumie... z NIM też nie .. Szkoda faceta serio... ![]() Co do domu... wygląda na to, że skoro nie jesteś jedynaczką.. a taka jakaś tradycja u Was, to pewnie dom dostanie to z rodzeństwa, które pierwsze założy rodzinę = wyjdzie za mąż... Materializm w najwyższej postaci przemawia przez Ciebie... skoro piszesz, że masz mieszkanie, masz swoją firmę jesteś niezależna finansowo to na cholere Ci ten dom?? może której z Twojego rodzeństwa bardziej go potrzebuje... a nie szuka na siłe męża/żony? dorobisz sie dziewczyna sama... i wtedy dopiero bedziesz mogla miec satysfakcje! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Zastanowiłabym się mocno nad tym związkiem, na szczęście jesteś w tej lepszej sytuacji - mieszkanie jest Twoje.
![]() |
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie to kiepski materiał na męża. ![]()
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
tradycja z tym domem jest dla tego gdyż każde z mojego rodzeństwa dostało dom dopiero po ślubie. Ślub planuję się z conajmniej rocznym wyprzedzeniem, dzieci też bym chciała mieć i to jeszcze przed 30. Mój tż odpowiada mi pod każdym względem jednak boję się jego niektórych cech , które teraz nie maja wiekszego znaczenia a mam obawy że nasilą sie z czasem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pogrubionego - to jest najlepszy dowód na to, że nie jesteś gotowa na ślub i w związku z tym nie powinnas go brać. Rozumiem, że jesteś pod presją rodziny, ale... to ty potem spędzisz może i 50 lat z tym człowiekiem. Twojej babci, rodziców w końcu zabraknie, bo takie jest życie i taka jest kolej rzeczy. A ty zostaniesz z tym facetem. TY, nie oni. TY będziesz budzić się koło niego i zasypiać, codziennie, do końca swych dni. Zastanów się, czy tego właśnie chcesz? Kolejnych 50 lat monotonii? Tak uprzedzam, bo ktoś się przyczepi - nie biorę pod uwagę wypadków śmiertelnych lub rozwodów, bo tego nikt nie przewidzi, zdarzyć się może, owszem, ale jeśli bierze się z kimś ślub to moim zdaniem powinno się zakładać, że z tym właśnie człowiekiem dożyje się sędziwej starości. I trzeba zdecydować, czy jest się na to gotowym i czy się tego chce.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2011-02-24 o 13:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Spójrzmy na sylwetkę potencjalnego Pana Młodego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
To nie bierz ślubu teraz-napewno nie . Tylko popracuj nad swoim Tż.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
faktem jest że wychodzi gdzieś beze mnie bardzo rzadko, może raz do roku, jednak jak już wyjdzie to nigdy nie wróci tak jak obieca, po drugim piwie zaczyna sie dzwonienie ze jeszcze troche zostaną , jeszcze piwko, może dwa. Jednak ja święta też nie jestem też zdarzało mi się bawić do białego rana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
A rozmawiałaś z nim na ten temat (wracania rano)? Czy on wie, że to jest jeden z głównych powodów, dla których nie chcesz brać ślubu?
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do asekuracji i intercyzy, niby czemu miałby się obrażać, traktować jako brak zaufania..? W końcu sam na ten dom, mieszkanie nie zarobił. U mnie również moje mieszkanie, po ślubie z TŻtem zostanie dalej moim mieszkaniem. Edit.: właśnie doczytałam, że te wyjścia zdarzają się raz do roku, więc ok, nie demonizowałabym. ![]()
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-02-24 o 13:20 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
astro-loszka
|
Gdy zaczęłam czytać wątek, nie mogłam za bardzo zrozumieć, o co właściwie chodzi autorce. Brać ślub lub go nie brać, bo rodzina nalega i babcia płacze? Eee, coś naciągane mocno.
Natomiast już ta wypowiedź zmienia nieco obraz: Cytat:
Jeśli masz wątpliwości - nie rób tego. Nie wychodź za niego. Wyjść za mąż łatwo, gorzej wrócić ![]() Argument o domu jest trochę "od czapy" - skoro jesteś niezależna finansowo i masz własne mieszkanie, czemu dajesz się manipulować rodzinie, że "w nagrodę" za dobre sprawowanie (ślub) dostaniesz bonus w postaci domku?
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
może przez to że tak bardzo się boję ślubu zaczynam analizować najdrobniejsze szczegóły i zachowania mojego Tż i szukam dziury w całym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ech, przestaję wierzyć w ten wątek. Ferie chyba jeszcze gdzieś trwają, nie wierzę, żeby takie rzeczy pisała 24latka prowadząca własną firmę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Zwłaszcza, że biedy nie klepiesz ![]() A najlepiej to powiedz swojemu partnerowi, że "chcesz z nim wziąć ślub i niech on się ino migiem oświadcza, bo Ty chcesz od rodziców dom dostać" ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
To jest twoja decyzja - to twoje życie i twoje szczęście więc rodzina nie powinna cię poganiać!
Jeśli masz brać ślub tylko dlatego, że WEDŁUG TWOJEJ RODZINY tak wypada i tak jest po bożemu... to lepiej zaczekaj z tą decyzją. Bo to ma być twoja decyzja - ty masz być zdecydowana, pewna i to będzie WASZ DZIEŃ a nie rodziny. To wy musicie tego chcieć i musi was do tego ciągnąc a nie rodzinę. Nie rozumiem takiego naciskania. Tak samo mi matka ciagle dosłownie wmawiała, że będę miała dwójkę dzieci BO TAK JEST ZAWSZE I W KAŻDEJ RODZINIE aż w końcu pogodziła się z tym, że jestem szczęśliwa z partnerem wśród stadka zwierzaków ![]() ![]() Jeszcze się okaże, że to rodzina zacznie ci wybierac suknię, salę, wystrój.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak w ogóle to ja tez coś tracę wiare w autentycznośc całej sytuacji....... agusiajnw-sa ludzie, dla których kupno (wybudowanie) domu każdemu z latorośli to małe piwko przed śniadaniem, więc się nie dziwuj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym wypadku to ja widzę, że to jej chłopak jest anielsko cierpliwy ![]() agusiajnw, ale czemu się tak dziwisz? Naprawdę, są rodziny w których stać jest rodziców na to, aby postawić dom każdemu dziecku. Zresztą skąd wiesz, ile ma rodzeństwa? Przecież nie napisała, że całą drużynę piłkarską. Dziewczyna po prostu nie jest pewna i chwyta się teraz każdego możliwego argumentu. Miała 17 lat, jak poznała obecnego TŻta, no cóż wiecie jak to bywa. Młoda, to podejrzewam pierwszy poważny związek, zakochanie... Tak bywa w młodym wieku, może coś się wypaliło? Może teraz to tylko przyzwyczajenie? Aha, i jeszcze jedno. Nie wychodziłabym za mąż, jeśli coś miałoby popychać mnie do wzięcia ślubu. Ślub to ma być z potrzeby serca, a nie z potrzeby ulepszenia sobie standardu życia i zaspokojenia babci czy rodziny. Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2011-02-24 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widzę powodu do obrażania się. ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
gawa nie powinnaś wychodzić za mąż. Skoro masz wątpliwości to nie podejmuj tej decyzji, bo obawiam się, że jeśli się zdecydujesz to na miesiąc przed ślubem założysz kolejny watek o swoich wątpliwościach i tak samo będzie po ślubie.
Jeśli nie jesteś pewna czego chcesz nie podejmuj żadnych decyzji. A mama i babcia niech sobie płaczą, oczy będą miały ładniejsze ![]()
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() juz lepiej rozdzilność majątkową częściową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Użyłam złego słowa... obrażanie faktycznie brzmi niefortunnie... chodzi mi jedynie o to.. że jeśli zakładamy rodzinę i chcemy być razem, wychowywać wspólnie dzieci.. (może idealizuję) ale stajemy się jednym... wszystko co mamy jest wspólne - "to co moje to i Twoje" .. a nie - ja zarabiam na siebie a ty na siebie.. ja mam swoje pieniądze i Tobie nic do tego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może dla Ciebie to normalka - dla mnie kosmos ![]() P.S: Oczywiście wiem, że są ludzie bogaci - niestety ja takich tylko w TV widuję i stąd moje zdziwienie ![]() Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-02-24 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
zapomniałam dodać że zaręczyliśmy się na początku zeszłego roku. Podsumowując jesteśmy ze sobą 6 lat , mamy w planach dzieci, wspólne życie. Tylko dlaczego odczuwam taki strach związany ze ślubem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.