![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D
Dziewczyny a czy któraś jest w stanie polecic szkole jezykowa w Krk? Oczywiscie najchetniej przyjme opinie o takiej, w ktorej ktos uczyl sie szwedzkiego natomiast do myslaam sie, ze ciezko mi bedzie znalezc taka osobe wiec bede wdzieczna za polecenie ogolnie dobrej szkoly?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Hej! Moge sie wprosic
![]() Mieszkam w Szwecji juz prawie 3 lata i od tego tez czasu zmagam sie z jezykiem ![]() Moj szwedzki nie jest jeszcze perfekcyjny, ale chetnie moge sluzyc pomoca, jesli macie jakies pytania dotyczace czegos ![]() Powiem tylko, ze najtrudniejsze jest pierwsze kilka miesiecy. Jesli sie oswoicie z tym jezykiem, to bedzie coraz latwiej, bo jest to jeden z latwiejszych jezykow, o jakich mi wiadomo (a uczylam sie jeszcze angielskiego, niemieckiego i hiszpanskiego ![]()
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Hej Założyłam wątek a sama nie mam czasu na nim siedzieć , piszę pracę mgr i nie mam czasu na naukę szwedzkiego jak tylko się obronię to się biorę za naukę języka
![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Czesc
![]() Zamierzam uczyc sie szwedzkiego. do tej pory mialam dylemat czy uczyc sie finskiego czy szwedzkiego. Ostatecznie wybor padl na ten drugi, takze po wyplacie zamowie sobie jakies pomoce naukowe ![]() framebasics Twoje slowa bardzo mnie pocieszyly, ze szwedzki jest dosc latwy ![]() Ja chetnie skorzystam z Twojej pomocy w trakcie nauki bo znajac siebie bede miala mnostwo pytan typu dlaczego tak a nie inaczej ![]() ![]()
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Mam zamiar rozpocząć naukę szwedzkiego od października
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Witam wizażanki! Zazdroszczę Wam chęci do nauki języka szwedzkiego
![]() ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Cześć. Można ?
Jestem nowa na wizaz.pl i chciałabym się uczyć szwedzkiego właśnie, bo mam wrażenie, że muszę zacząć ze względu na moją sytuację życiową. Chciałabym Was poprosić, żebyście mi powiedziały czy ten język jest trudny, na co trzeba uważać, ile trzeba poświęcić czasu by rozmawiać w miarę komunikatywnie. I proszę też o linki do przydatnych stron które mogą pomóc mi w nauce. mam 16 lat, ale szybko się uczę zwłaszcza języków. Z góry dzięki. : ) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() To, ile czasu zajmuje nauka do poziomu komunikatywnego jest indywidualna sprawa. Mi zajelo to ok. rok, ale mialam o tyle latwo, ze uczylam sie jezyka od podstaw tu, w Szwecji. Gramatyka szwedzka nie nalezy do najtrudniejszych, slowa odmieniaja sie tylko w dwoch przypadkach (jak w angielskim), jesli chodzi o czasowniki, to sa 4 czasy i bodajze 4 grupy czasownikow. Masz tutaj link http://www.lardigsvenska.com/ , jest to skarbnica wiedzy, ale wydaje mi sie, ze podstawy musisz potrafic, zeby tu cokolwiek ogarnac ![]() W razie pytan - pisz smialo ![]()
![]() |
![]() |
#69 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Rozumiem
![]() ![]() ![]() Nauke najprosciej zaczac od podstaw, nic lepszego nie wymysle ![]() Moge Ci polecic slownik Kubickiego http://styczna.pl/slownik-polsko-szw...3256281509af9e , ktory nieraz mi bardzo pomogl. Oprocz samych slowek zawiera rowniez przyslownia i inne przydatne rzeczy ![]()
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
W takim razie będę próbować.
![]() Przekonałaś mnie w pewnym sensie jeszcze bardziej i mam nadzieję, że nie obrazisz się jak od czasu - do czasu zadam Ci jakieś pytanie ? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
W takim razie dziękuję i zaczynam naukę.
Czy mogłabym od czasu - do czasu pytać Cię tu, na forum, jak będę miała jakieś wątpliwości ? Bo właśnie się pojawiła. Wydaje się drobnostką, ale jak już się uczę to chcę od początku dobrze. Czy dni tygodnia, miesiąca piszemy małą czy wielką literą ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
karolinabc No jasne, pytaj smialo
![]() ![]()
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo.
Powiedz mi tylko jeszcze jak się nauczyłaś wymowy. Bo ja do jasnej cholery próbuję i próbuję i ciągle się z siebie śmieję. Jest mi ciężko, bo nigdy nie uczyłam się niemieckiego, a wiem, że w wymowie akurat to trochę pomaga. Jeszcze mam dziwny akcent, bo w szkole gadamy w 90 % tylko po angielsku, bo chodzę do szkoły językowej. Jest na to jakiś sposób ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
karolinabc Hmmm jedyne, co mi przychodzi do glowy to czytac duzo na glos. Najelpszym sposobem jest rozmawiac z kims po szwedzku, a juz w ogole super by bylo, gdyby ta osoba mogla Cie poprawiac
![]() ![]() ![]()
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Nie będę miała z tym problemu w takim razie. Zauważyłam, że chyba chcę wszystkiego za szybko, a do wymowy akurat trzeba czasu. Skorzystam z płyt CD, może obejrzę jakiś film szwedzki no i mam jeszcze tatę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Polecam gorąco Trolla 1 i 2 wraz z kluczami do zadań część. W szkole na zajęciach korzystam z Form i Fokus, co prawda są po szwedzku, ale jest tam bardzo dużo ćwiczeń, które pomagają utrwalić gramatykę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny powiedzcie mi, początkującej w temacie języka Szwedzkiego - czy ciężko jest samemu się uczyć? i od czego najlepiej zacząć, bo wsumie już zapomniałam jak to jest zaczynać się uczyć języka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny!
Studiuję filologię szwedzką od października w Krakowie, tempo nauki jest dość szybkie (wcześniej uczyłam się ok. pół roku ale wszyscy zaczynaliśmy od początku). W razie pytań służę pomocą. ![]() ![]() ![]() Szwedzki jest piękny- melodyjny, taki miękki, można się zakochać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kul att träffa dig! w wyrazie dig czytamy samo di? Jak to jest możesz to wytłumaczyć gramatycznie? Szwedzki jest przepięknym jezykiem , uwielbiam Skandynawię i ten język. Tu jest fajna rzecz do nauki ![]()
“Ten, kto przeniósł górę, zaczął od małych kamyków.” ![]() ![]() ![]() Edytowane przez PanzerKitty Czas edycji: 2011-12-31 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
G wymawiane jak zwykłe g: gata (ulica), god (dobry), gul (żółty), gå (iść) G wymawiane jak j (czasem przypomninające bardziej ź) ge (dawać), gitarr, gymastisera (gimnastykować się), gärna (chętnie), Götaland (prowincja w Szwecji) Pierwsze trzy wymawiam z lekkim ź, pozostałe j (jarna, jotaland). Głosce "j" odpowiada litera j, ale można ją pisać jeszcze pięcioma innymi sposobami, z czego trzy używają litery "G'. djur- zwierzę (czytamy coś jak ziur), gjuta -odlewać (czytamy ziuta), hjärta- serce, ljus- światło, ge -dawać, (zie) helg -święto, (helj) arg -zły (arj) Ja od siebie polecam serdecznie: http://lexin.nada.kth.se/lang/ Mamy tutaj sporą bazę słownictwa, po kliknięciu na dany element słyszymy jak się wymawia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Zielona landrynko, zapomnialas jeszcze napisac, ze czasami G sie nie wymawia w ogole, np w dniach tygodnia, czy w slowie 'imorgon', chociaz niektorzy Szwedzi to wymawiaja, chyba nie ma na to jakiejs przypisanej reguly
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Framebasics, gdzie mieszkasz, na południu? Jak Ci się podoba Szwecja? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/user/GoSwedish?feature=watch http://www.szwedzki.slowka.pl/ http://www.onlineswedish.com/main.php http://www.internetpolyglot.com/lessons-sv-pl Poza tym warto zaglądać na to forum, można się sporo dowiedzieć. Osobiście też korzystam z dokładnie tego kursu: http://www.jezykiobce.pl/szwedzki-kr...kroku,532.html (są dwie książki i 6 płyt, więc materiału trochę jest i bardzo przystępnie wytłumaczone. zapłaciłam około 60 zł i nie ma problemu z zakupem, w każdym mieście jest księgarnia językowa, gdzie taki lub podobny kurs można zakupić). Mam nadzieję, że pomogłam. : D ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Chciałam się jeszcze zapytać o tworzenie liczby mnogiej od rzeczowników. nie mogę tego załapać, wszędzie jest to dość nieprzystępnie wytłumaczone. Jakby ktoś mógł to bardzo proszę. Tylko dla początkującej uczennicy. : D No i jeszcze jedno pytanie dla tych, którzy mieszkają w Szwecji. Gdzie mieszkacie ? Od kiedy ? Jak Wam się żyje ? Czy jest coś o czym powinnam wiedzieć, jeśli mam 14 lat i przeprowadzam się do Sztokholmu ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mieszkam w samej stolicy i jestem bardzo zadowolona, ani mi sie sni stad wyprowadzac. Za rok skoncze tutejsze liceum i wybieram sie tu na studia ![]() Karolina zapewnie trafisz do klasy z innymi obcokrajowcami, gdzie bedziesz uczyc sie wszystkiego od podstaw i gwarantuje Ci, ze jesli sie przylozysz do nauki, to jezyk 'wejdzie Ci w krew' zanim sie obejrzysz. Jesli chodzi o tworzenie liczby mnogiej, to nie jest to tak trudne jak sie wydaje, zmienia sie jedynie koncowka rzeczownika (sa wyjatki). W tym momencie nie mam czasu tego wytlumaczyc, ale postaram sie na dniach znalezc jakas pomocna strone i tu wkleic ![]()
Allt händer av en orsak. Bylo:71kg ![]() jest: 68kg... Cel I: 65kg Cel II: 60kg ![]() Wzrost: 176cm ![]() Frame bloguje --> Makijaz, uroda, paznokcie Edytowane przez framebasics Czas edycji: 2012-01-11 o 23:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Ja jak na razie puszczam sobie piosenki w języku szwedzkim szukam w internecie tekstu do niej i tłumaczę sobie powolutku słowo po słowie
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Cześć!
Dziewczyny, mogę dołączyć do Was? Od jakiegoś czasu powolutku próbuję się uczyć, ale mi nie idzie ![]() znacie jakąś szkołę we Wrocławiu?
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() moja znajomość Szwedzkiego niestety na razie ogranicza się do 3-4 słówek ale chcę i musze nauczyć się tego języka więc chętnie bym dołączyła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Naczelny Hipster
|
Wrocław też
![]() Szwedzki jest chyba w Profi Lingua. Tylko, że ja o tej szkole słyszałam zle opinie, ale było to kilka lat temu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.