Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-11, 17:43   #61
nati360
Zakorzenienie

Dot.: Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D

Dziewczyny a czy któraś jest w stanie polecic szkole jezykowa w Krk? Oczywiscie najchetniej przyjme opinie o takiej, w ktorej ktos uczyl sie szwedzkiego natomiast do myslaam sie, ze ciezko mi bedzie znalezc taka osobe wiec bede wdzieczna za polecenie ogolnie dobrej szkoly?
nati360 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 20:25   #62
framebasics
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do framebasics

Hej! Moge sie wprosic?
Mieszkam w Szwecji juz prawie 3 lata i od tego tez czasu zmagam sie z jezykiem Przed przyjazdem na stale chodzilam w Polsce na kurs szwedzkiego przez pol roku (tak, wiem, ze to malo) i szczerze powiedziawszy, poza gramatyka nie wynioslam stamtad zbyt wiele. Ponad to - bylam uczona zlej wymowy w poszczegolnych slowach, bo moja nauczycielka uczyla sie szwedzkiego jakies 20lat temu, w dodatku na polnocy Szwecji, gdzie ich dialekt sie rozni.

Moj szwedzki nie jest jeszcze perfekcyjny, ale chetnie moge sluzyc pomoca, jesli macie jakies pytania dotyczace czegos
Powiem tylko, ze najtrudniejsze jest pierwsze kilka miesiecy. Jesli sie oswoicie z tym jezykiem, to bedzie coraz latwiej, bo jest to jeden z latwiejszych jezykow, o jakich mi wiadomo (a uczylam sie jeszcze angielskiego, niemieckiego i hiszpanskiego)

Bylo:71kg
jest: 68kg...
Cel I: 65kg
Cel II: 60kg
Wzrost: 176cm

Frame bloguje --> Makijaz, uroda, paznokcie
framebasics jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 20:33   #63
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Hej Założyłam wątek a sama nie mam czasu na nim siedzieć , piszę pracę mgr i nie mam czasu na naukę szwedzkiego jak tylko się obronię to się biorę za naukę języka

PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 20:54   #64
Dominicana
Zadomowienie

Czesc
Zamierzam uczyc sie szwedzkiego.
do tej pory mialam dylemat czy uczyc sie finskiego czy szwedzkiego. Ostatecznie wybor padl na ten drugi, takze po wyplacie zamowie sobie jakies pomoce naukowe

framebasics Twoje slowa bardzo mnie pocieszyly, ze szwedzki jest dosc latwy
Ja chetnie skorzystam z Twojej pomocy w trakcie nauki bo znajac siebie bede miala mnostwo pytan typu dlaczego tak a nie inaczej
Dominicana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 16:21   #65
papug
Rozeznanie

Mam zamiar rozpocząć naukę szwedzkiego od października Studiuję w Poznaniu i szukam jakiejś dobrej szkoły językowej w tym mieście. A może jest tu ktoś z Poznania, kto chciałby zacząć się uczyć razem ze mną albo ktoś, kto poleciłby mi jakąś szkołę /korepetytora?
papug jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 13:28   #66
milona_
Przyczajenie

Witam wizażanki! Zazdroszczę Wam chęci do nauki języka szwedzkiego Ja mieszkam w Szwecji od 4 lat, co prawda przyjechałam tu z własnej nieprzymuszonej woli i dogaduję się całkiem nieźle ale w każdym razie język jest jak dla mnie beznadziejny Jest sztywny ( w sensie zdrobnień i słodkich słówek) i generalnie dość łatwy gramatycznie. jeśli macie jakieś pytania, chętnie pomogę.
pozdrawiam

moj blog: www.szydelkowarobota.blogspot.se/

milona_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 21:31   #67
karolinabc
Przyczajenie

Cześć. Można ?
Jestem nowa na wizaz.pl i chciałabym się uczyć szwedzkiego właśnie, bo mam wrażenie, że muszę zacząć ze względu na moją sytuację życiową. Chciałabym Was poprosić, żebyście mi powiedziały czy ten język jest trudny, na co trzeba uważać, ile trzeba poświęcić czasu by rozmawiać w miarę komunikatywnie. I proszę też o linki do przydatnych stron które mogą pomóc mi w nauce. mam 16 lat, ale szybko się uczę zwłaszcza języków. Z góry dzięki. : )
karolinabc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-27, 21:44   #68
framebasics
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinabc Pokaż wiadomość
Cześć. Można ?
Jestem nowa na wizaz.pl i chciałabym się uczyć szwedzkiego właśnie, bo mam wrażenie, że muszę zacząć ze względu na moją sytuację życiową. Chciałabym Was poprosić, żebyście mi powiedziały czy ten język jest trudny, na co trzeba uważać, ile trzeba poświęcić czasu by rozmawiać w miarę komunikatywnie. I proszę też o linki do przydatnych stron które mogą pomóc mi w nauce. mam 16 lat, ale szybko się uczę zwłaszcza języków. Z góry dzięki. : )
Czesc, jasne, ze mozna To fajnie, ze planujesz nauczyc sie szwedzkiego. Jak juz wczesniej zostalo powiedziane, ten jezyk jest stosunkowo latwy, ale jego opanowanie wymaga oczywiscie duzo systematycznej i ciezkiej pracy oraz determinacji.
To, ile czasu zajmuje nauka do poziomu komunikatywnego jest indywidualna sprawa. Mi zajelo to ok. rok, ale mialam o tyle latwo, ze uczylam sie jezyka od podstaw tu, w Szwecji.
Gramatyka szwedzka nie nalezy do najtrudniejszych, slowa odmieniaja sie tylko w dwoch przypadkach (jak w angielskim), jesli chodzi o czasowniki, to sa 4 czasy i bodajze 4 grupy czasownikow. Masz tutaj link http://www.lardigsvenska.com/ , jest to skarbnica wiedzy, ale wydaje mi sie, ze podstawy musisz potrafic, zeby tu cokolwiek ogarnac
W razie pytan - pisz smialo

Stary 2011-11-28, 19:13   #69
karolinabc
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez framebasics Pokaż wiadomość
Czesc, jasne, ze mozna To fajnie, ze planujesz nauczyc sie szwedzkiego. Jak juz wczesniej zostalo powiedziane, ten jezyk jest stosunkowo latwy, ale jego opanowanie wymaga oczywiscie duzo systematycznej i ciezkiej pracy oraz determinacji.
To, ile czasu zajmuje nauka do poziomu komunikatywnego jest indywidualna sprawa. Mi zajelo to ok. rok, ale mialam o tyle latwo, ze uczylam sie jezyka od podstaw tu, w Szwecji.
Gramatyka szwedzka nie nalezy do najtrudniejszych, slowa odmieniaja sie tylko w dwoch przypadkach (jak w angielskim), jesli chodzi o czasowniki, to sa 4 czasy i bodajze 4 grupy czasownikow. Masz tutaj link http://www.lardigsvenska.com/ , jest to skarbnica wiedzy, ale wydaje mi sie, ze podstawy musisz potrafic, zeby tu cokolwiek ogarnac
W razie pytan - pisz smialo
Moja sytuacja życiowa też może będę musiała tam wyjechać. Ale to skomplikowane. Myślę, że póki nic nie jest pewne powinnam zacząć poznawać podstawy. Umiem angielski w stopniu komunikatywnym (poziom A2) i uczę się hiszpańskiego, a na szwedzkim też mi zależy. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać za bardzo. Kontaktu z samym językiem nie miałam (byłam w Szwecji 2 razy po jakieś 3 tygodnie, więc nie miałam za bardzo okazji liznąć języka). Czy mogłabyś zaproponować mi od czego powinnam zacząć naukę lub może jakieś tytuły książek. Byłabym baaardzo wdzięczna. <3
Stary 2011-11-29, 12:10   #70
framebasics
Zadomowienie

Rozumiem Ja sama ucze sie hiszpanskiego, wloskiego, angielskiego, no i szwedzkiego (wciaz) oraz polskiego jednoczesnie i daje rade (oceny mowia same za siebie), wiec nie ma rzeczy niemozliwych.
Nauke najprosciej zaczac od podstaw, nic lepszego nie wymysle Nie mam pojecia, jakie ksiazki Ci polecic ze wzgledu na to, ze ja sama ich nie uzywalam, tzn. nam nauczyciele kopiowali poszczegolne materialy z poszczegolnych dzialow.
Moge Ci polecic slownik Kubickiego http://styczna.pl/slownik-polsko-szw...3256281509af9e , ktory nieraz mi bardzo pomogl. Oprocz samych slowek zawiera rowniez przyslownia i inne przydatne rzeczy

Stary 2011-11-29, 15:44   #71
karolinabc
Przyczajenie

W takim razie będę próbować.
Przekonałaś mnie w pewnym sensie jeszcze bardziej i mam nadzieję, że nie obrazisz się jak od czasu - do czasu zadam Ci jakieś pytanie ?
Stary 2011-11-29, 16:47   #72
karolinabc
Przyczajenie

W takim razie dziękuję i zaczynam naukę.

Czy mogłabym od czasu - do czasu pytać Cię tu, na forum, jak będę miała jakieś wątpliwości ?

Bo właśnie się pojawiła. Wydaje się drobnostką, ale jak już się uczę to chcę od początku dobrze. Czy dni tygodnia, miesiąca piszemy małą czy wielką literą ?
Stary 2011-11-29, 16:55   #73
framebasics
Zadomowienie

karolinabc No jasne, pytaj smialo dni miesiecy i tygodni piszemy z malej litery, tak jak po polsku

Stary 2011-11-30, 22:04   #74
karolinabc
Przyczajenie

Dziękuję bardzo.
Powiedz mi tylko jeszcze jak się nauczyłaś wymowy. Bo ja do jasnej cholery próbuję i próbuję i ciągle się z siebie śmieję. Jest mi ciężko, bo nigdy nie uczyłam się niemieckiego, a wiem, że w wymowie akurat to trochę pomaga. Jeszcze mam dziwny akcent, bo w szkole gadamy w 90 % tylko po angielsku, bo chodzę do szkoły językowej. Jest na to jakiś sposób ?
Stary 2011-11-30, 22:26   #75
framebasics
Zadomowienie

karolinabc Hmmm jedyne, co mi przychodzi do glowy to czytac duzo na glos. Najelpszym sposobem jest rozmawiac z kims po szwedzku, a juz w ogole super by bylo, gdyby ta osoba mogla Cie poprawiac Poki co, sluchaj szwedzkiego tam, gdzie mozesz. Jesli masz do ksiazek z plytami CD, to korzystaj z nich, duzo pomagaja (mozesz sledzic tekst podczas gdy lektor czyta). Ogolnie jesli sie osluchasz z jezykiem, to latwiej Ci bedzie mowic Pierwszy krok jest zawsze natrudniejszy, potem to juz z gorki

Stary 2011-11-30, 22:45   #76
karolinabc
Przyczajenie

Nie będę miała z tym problemu w takim razie. Zauważyłam, że chyba chcę wszystkiego za szybko, a do wymowy akurat trzeba czasu. Skorzystam z płyt CD, może obejrzę jakiś film szwedzki no i mam jeszcze tatę.
Stary 2011-12-08, 17:51   #77
MallevsMaleficarvm
Przyczajenie

Polecam gorąco Trolla 1 i 2 wraz z kluczami do zadań część. W szkole na zajęciach korzystam z Form i Fokus, co prawda są po szwedzku, ale jest tam bardzo dużo ćwiczeń, które pomagają utrwalić gramatykę.
MallevsMaleficarvm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 00:41   #78
bloodynatalie
Przyczajenie

Dziewczyny powiedzcie mi, początkującej w temacie języka Szwedzkiego - czy ciężko jest samemu się uczyć? i od czego najlepiej zacząć, bo wsumie już zapomniałam jak to jest zaczynać się uczyć języka
bloodynatalie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-31, 20:52   #79
Zielona landrynka
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny!
Studiuję filologię szwedzką od października w Krakowie, tempo nauki jest dość szybkie (wcześniej uczyłam się ok. pół roku ale wszyscy zaczynaliśmy od początku). W razie pytań służę pomocą. Wcześniej uczyłam się głównie niemieckiego, szwedzki jest tylko trochę podobny. Gramatyka na pewno prostsza, za to wymowa sprawia chyba najwięcej problemów. Któraś z was zwróciła uwagę na akcent. W języku szwedzkim są dwa akcenty tonalne- pierwszy (głównie wyrazy jednosylabowe)- intonacja wznosi się na akcentowanej sylabie i opada; drugi- ton opada, a potem się wznosi. Mieliśmy duży ubaw na początku wymawiając "sju" i "på", ale nie martwcie się wymową, wszystko z czasem przyjdzie, ważne, żeby się osłuchać.
Szwedzki jest piękny- melodyjny, taki miękki, można się zakochać.
Zielona landrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-31, 20:57   #80
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zielona landrynka Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Studiuję filologię szwedzką od października w Krakowie, tempo nauki jest dość szybkie (wcześniej uczyłam się ok. pół roku ale wszyscy zaczynaliśmy od początku). W razie pytań służę pomocą. Wcześniej uczyłam się głównie niemieckiego, szwedzki jest tylko trochę podobny. Gramatyka na pewno prostsza, za to wymowa sprawia chyba najwięcej problemów. Któraś z was zwróciła uwagę na akcent. W języku szwedzkim są dwa akcenty tonalne- pierwszy (głównie wyrazy jednosylabowe)- intonacja wznosi się na akcentowanej sylabie i opada; drugi- ton opada, a potem się wznosi. Mieliśmy duży ubaw na początku wymawiając "sju" i "på", ale nie martwcie się wymową, wszystko z czasem przyjdzie, ważne, żeby się osłuchać.
Szwedzki jest piękny- melodyjny, taki miękki, można się zakochać.
Fajnie że jesteś z nami powiedz mi jak to jest z tym wymawianiem "G" w niektórych wyrazach się go nie wymawia w ogóle np. w zdaniu
Kul att träffa dig! w wyrazie dig czytamy samo di? Jak to jest możesz to wytłumaczyć gramatycznie? Szwedzki jest przepięknym jezykiem , uwielbiam Skandynawię i ten język.

Tu jest fajna rzecz do nauki http://www.internetpolyglot.com/lessons-sv-pl

Edytowane przez PanzerKitty
Czas edycji: 2011-12-31 o 20:59
Stary 2012-01-01, 13:17   #81
Zielona landrynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PanzerKitty Pokaż wiadomość
Fajnie że jesteś z nami powiedz mi jak to jest z tym wymawianiem "G" w niektórych wyrazach się go nie wymawia w ogóle np. w zdaniu
Kul att träffa dig! w wyrazie dig czytamy samo di? Jak to jest możesz to wytłumaczyć gramatycznie? Szwedzki jest przepięknym jezykiem , uwielbiam Skandynawię i ten język.

Tu jest fajna rzecz do nauki http://www.internetpolyglot.com/lessons-sv-pl
Dig w zdaniu, które napisałaś czytamy "dej". Tak samo zaimki zwrotne mig, sig (mej, sej).Z literą g jest dość spory problem, bo czytamy ją na wiele sposobów.
G wymawiane jak zwykłe g:
gata (ulica), god (dobry), gul (żółty), gå (iść)
G wymawiane jak j (czasem przypomninające bardziej ź)
ge (dawać), gitarr, gymastisera (gimnastykować się), gärna (chętnie), Götaland (prowincja w Szwecji)
Pierwsze trzy wymawiam z lekkim ź, pozostałe j (jarna, jotaland).

Głosce "j" odpowiada litera j, ale można ją pisać jeszcze pięcioma innymi sposobami, z czego trzy używają litery "G'.
djur- zwierzę (czytamy coś jak ziur),
gjuta -odlewać (czytamy ziuta),
hjärta- serce,
ljus- światło,
ge -dawać, (zie)
helg -święto, (helj)
arg -zły (arj)

Ja od siebie polecam serdecznie: http://lexin.nada.kth.se/lang/ Mamy tutaj sporą bazę słownictwa, po kliknięciu na dany element słyszymy jak się wymawia. My się z tych motywów uczymy na lekcjach ze naszą native- speakerką.
Stary 2012-01-01, 13:39   #82
papug
Rozeznanie

Cytat:
Ja od siebie polecam serdecznie: http://lexin.nada.kth.se/lang/ Mamy tutaj sporą bazę słownictwa, po kliknięciu na dany element słyszymy jak się wymawia. My się z tych motywów uczymy na lekcjach ze naszą native- speakerką.
Super stronka, bardzo mi się przyda Dzięki za to, że podałaś link
papug jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-01, 13:55   #83
framebasics
Zadomowienie

Zielona landrynko, zapomnialas jeszcze napisac, ze czasami G sie nie wymawia w ogole, np w dniach tygodnia, czy w slowie 'imorgon', chociaz niektorzy Szwedzi to wymawiaja, chyba nie ma na to jakiejs przypisanej reguly

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-01, 15:46   #84
Zielona landrynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez framebasics Pokaż wiadomość
Zielona landrynko, zapomnialas jeszcze napisac, ze czasami G sie nie wymawia w ogole, np w dniach tygodnia, czy w slowie 'imorgon', chociaz niektorzy Szwedzi to wymawiaja, chyba nie ma na to jakiejs przypisanej reguly
Słuszna uwaga. W słówku imorgon nie tyle zachodzi redukcja głoski, co upodobnienie się g do r: "imorron". Ja nigdy nie byłam w Szwecji, stąd wymowy uczę się "książkowej", a potem i tak się okazuje, że co rejon to inna wymowa zupełnie...
Framebasics, gdzie mieszkasz, na południu? Jak Ci się podoba Szwecja?
Stary 2012-01-10, 22:35   #85
karolinabc
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bloodynatalie Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi, początkującej w temacie języka Szwedzkiego - czy ciężko jest samemu się uczyć? i od czego najlepiej zacząć, bo wsumie już zapomniałam jak to jest zaczynać się uczyć języka
to logiczne, że nauka samodzielna jest cięższa niż załóżmy z nauczycielem czy na miejscu, w Szwecji. ale dla chcącego nic trudnego. sama niedawno zaczęłam. najważniejsze to nie stawiać sobie ogromnych celów tylko wszystko robić małymi kroczkami. wtedy wszystko jest do zrobienia. na tym forum jest dużo stronek, które powinny pomóc no i ja dodam ci moje, może już wcześniej były wspomniane. powodzenia : )
http://www.youtube.com/user/GoSwedish?feature=watch
http://www.szwedzki.slowka.pl/
http://www.onlineswedish.com/main.php
http://www.internetpolyglot.com/lessons-sv-pl
Poza tym warto zaglądać na to forum, można się sporo dowiedzieć.
Osobiście też korzystam z dokładnie tego kursu: http://www.jezykiobce.pl/szwedzki-kr...kroku,532.html (są dwie książki i 6 płyt, więc materiału trochę jest i bardzo przystępnie wytłumaczone. zapłaciłam około 60 zł i nie ma problemu z zakupem, w każdym mieście jest księgarnia językowa, gdzie taki lub podobny kurs można zakupić).
Mam nadzieję, że pomogłam. : D

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Chciałam się jeszcze zapytać o tworzenie liczby mnogiej od rzeczowników. nie mogę tego załapać, wszędzie jest to dość nieprzystępnie wytłumaczone. Jakby ktoś mógł to bardzo proszę. Tylko dla początkującej uczennicy. : D

No i jeszcze jedno pytanie dla tych, którzy mieszkają w Szwecji. Gdzie mieszkacie ? Od kiedy ? Jak Wam się żyje ? Czy jest coś o czym powinnam wiedzieć, jeśli mam 14 lat i przeprowadzam się do Sztokholmu ?
Stary 2012-01-11, 23:51   #86
framebasics
Zadomowienie

Cytat:
Słuszna uwaga. W słówku imorgon nie tyle zachodzi redukcja głoski, co upodobnienie się g do r: "imorron". Ja nigdy nie byłam w Szwecji, stąd wymowy uczę się "książkowej", a potem i tak się okazuje, że co rejon to inna wymowa zupełnie...
Framebasics, gdzie mieszkasz, na południu? Jak Ci się podoba Szwecja?
Wymowa (czytanie) po szwedzku to niezly kawalek chleba, przyznaje A dialekty w roznych czesciach kraju to istna masakra, w szkole puszczali nam program, gdzie wlasnie skupiali sie na roznych dialektach w calej Szwecji i niektorych wypowiedzi (szczegolnie osob starszych) po prostu nie szlo zrozumiec
Ja mieszkam w samej stolicy i jestem bardzo zadowolona, ani mi sie sni stad wyprowadzac. Za rok skoncze tutejsze liceum i wybieram sie tu na studia

Karolina zapewnie trafisz do klasy z innymi obcokrajowcami, gdzie bedziesz uczyc sie wszystkiego od podstaw i gwarantuje Ci, ze jesli sie przylozysz do nauki, to jezyk 'wejdzie Ci w krew' zanim sie obejrzysz.
Jesli chodzi o tworzenie liczby mnogiej, to nie jest to tak trudne jak sie wydaje, zmienia sie jedynie koncowka rzeczownika (sa wyjatki). W tym momencie nie mam czasu tego wytlumaczyc, ale postaram sie na dniach znalezc jakas pomocna strone i tu wkleic

Edytowane przez framebasics
Czas edycji: 2012-01-11 o 23:56
Stary 2012-01-12, 08:58   #87
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Ja jak na razie puszczam sobie piosenki w języku szwedzkim szukam w internecie tekstu do niej i tłumaczę sobie powolutku słowo po słowie taka metoda nauki też jest fajna

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-19, 17:07   #88
chillichocolate
Raczkowanie

Cześć!
Dziewczyny, mogę dołączyć do Was?
Od jakiegoś czasu powolutku próbuję się uczyć, ale mi nie idzie a przypuszczam, że w październiku/listopadzie przyjdzie mi wyjachać i nie wiem co mam robić...
znacie jakąś szkołę we Wrocławiu?
Stary 2012-01-21, 15:41   #89
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chillichocolate Pokaż wiadomość
Cześć!
Dziewczyny, mogę dołączyć do Was?
Od jakiegoś czasu powolutku próbuję się uczyć, ale mi nie idzie a przypuszczam, że w październiku/listopadzie przyjdzie mi wyjachać i nie wiem co mam robić...
znacie jakąś szkołę we Wrocławiu?
sama miałam to napisać przed chwilą też szukałam szkoły we Wrocławiu
moja znajomość Szwedzkiego niestety na razie ogranicza się do 3-4 słówek ale chcę i musze nauczyć się tego języka więc chętnie bym dołączyła
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 12:13   #90
Mitsukki
Naczelny Hipster

Wrocław też
Szwedzki jest chyba w Profi Lingua. Tylko, że ja o tej szkole słyszałam zle opinie, ale było to kilka lat temu.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości