|
|
#61 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Osobowość a preferencje zapachowe.
Cytat:
myślę, że nie - ja w kadzidłach odnalazłam to czego zawsze mi w perfumach brakowało.Czego szukałam. Paczula z indyskiego sklepiku towarzyszyła mi zawsze.Dziękuję Niebiosom, że któs przełożył je na język zpachów.I że mogę odszukiwać je w bajkowych połączeniach
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie ja:-zdecydowanie lubie: kwiatowe nuty, kocham roze, fiolki, lubie jasmin; takze przepadam za pizmem i zapachami mydlano-cielesnymi jak Rodriguez, White musk -czasami lubie zapachy pudrowe, dusiciele, ale niepospolite, wyrozniajace sie z tlumu, czasem siegam po cos swiezego, zielonego lub morskiego ale to rzadkosc, czasem kadzidla to niuchania - rzadko na sobie nosze, zdarza sie, ze zauroczy mnie cos kwiatowo-szyprowego -zdecydowanie nie lubie wanilii, kokosa, nut piwnicznych, "brudnych", nie lubie tuberozy, nut metalicznych, ogorkowych, banalnych "rozowych" |
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A - lubię mandarynkę, taką jak w Cinema i żywicę.
|
|
|
|
#64 |
|
grozi wypollizowaniem
|
to ja bym własnie wrzucała do "czasem"
|
|
|
#65 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, po prostu muszą być wyjątki od reguły .Nie wiem jak daleko sięgają zależności upodobań zapachowych w naszą osobowość, jednak wg mnie niewątpliwie związek jest. Ja to widzę w wypowiedziach: czyjeś posty wybitnie lubię czytać i po jakimś czasie z ich zawartości zauważam nasze zbieżne gusta i odwrotnie. Oczywiście trudno tu o konkretny szablon, ale co do ogółu widzę taką zasadę. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
7w8 - "Realista"
Lubię kadzidlanie, słodko, ziolowo, pudrowo, paczulowo, plastikowo, waniliowo, tuberozowo,jaśminowo ......generalnie nie lubię zapachow delikatnych,mydlanych, eleganckich też nie bardzo......Lubię zapachy ogoniaste, kilery i ciężkie dusiciele..
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2011-06-02 o 11:42 |
|
|
|
|
#67 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ale to by było wybitnie niemiarodajne ![]() moze bede miec czas w przyszłym tyg to sieu przyjrze temu wontku , tylko wiecej ludzi trza-bo np nie ma tu nikogo 4w3 oprocz mnie
|
|
|
|
#68 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() O to, to! Ja też - sportowe buty, jeansy, bluza z kapturem, czapka z daszkiem, a jako "akcent eklektyczny", fajny Oriencik jakiś ![]() Cytat:
Bo jak to przetworzysz? Za wiele tego (składniki i zapachy mam na myśli). Najlepszy byłby jakiś szablon, oparty na systematyce zapachów, typu: szypry, fougere, kwiatowe itp. (no tak se koncypuję)
|
||
|
|
|
|
#69 | |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem
Test był super, rozwiązałam go z przyjemnością i sprawdza się u mnie powiedzmy 80% - jednakże jestem przekonana, że osobowość i upodobania perfumeryjne niewiele mają wspólnego Otóż uwielbiam zapachy banalne, po prostu przyjemne, przede wszystkim świeże i delikatnie słodkie - typu Hugo Boss Orange, D&G L`Imperatrice, Dior J`adore. Poza tym wszelkie różowości, kwiatowo-owocowe zwyklaki... Bardzo rzadko mam "fazę" na perfumy które w myślach nazywam "suchym drewnem" "cukierkami toffi" czy "sklepem obuwniczym" choć i takie posiadam w swoich zbiorach ![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ooesu-dobre bedzie-podejdziemy do zadania bez uprzedzen i wklepiemy wszystkie dane -i zobacymy co wyszło ![]() no bo co? wpiszemy orient? a w orientu jest wszystko i ambra i kadzidło i waniia i drewno i przyprawy i skóra i ciulwiecojeszczze ..no przeca musimy odróznic czy ktoś lubi pieprz czy wanilie nie każdy musi łykac caly orient. Ja osobiscie nie lubie tych klasycznych podziałów bonćmy tfurczy a nie tylko schematy, tabelki i ordnung ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
haha! własnie-to dokładnie odwrotnie niz ja ![]() chyba ze mnie odrzucimy z badania jako skrajny przypadek fujania na wszystko
|
|
|
|
#71 |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
To teraz ja
W pierwszym ISTP - Craftsman - Introverted, Sensing, Thinking, Perceiving W drugim po kilku razach ustabilizowało się na 5w4 - Obrazoburca (choć wyszło mi też 5w6 oraz łyse 5) Zapachowościowo: bardzo lubię - paczule!!!, ambry, róże lubię - herbaty, drewna, wędzone dymy, piżma, śliwki, dziegcie, przyprawy szczególnie pieprz, cynamon, gorzkawe zioła, perfumy które pachną "czymś" (lubiłam - żywice i żywiczne kadzidła zanim się zżuliły) czasem lubię - pudry, tuberozę, spaleniznę, skórę, dziwadła nie lubię - świeżości, fiołów, aldehydów, szyprów, perfumowych perfum, mydeł, zapachów niezapamiętywalnych mam niesprecyzowany stosunek do - oud generalnie od powyższych są wyjątki i jeszcze bardziej generalnie - ma być wyraźnie i nietypowo raczej niż spokojnie i elegancko Chyba jednak nic z tego konkretnego nie wynika...
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 | ||||
|
Killing me softly
|
Na Plotkowym jest wątek nt. enneagramu, ale pod kątem upodobań perfumeryjnych nigdy się nie analizowałam
Robiłam ten test 2-3 razy w życiu i zawsze wychodzi mi 7w8, z czym nie będę się kłócić, bo się zgadza, a niektóre stwierdzenia niemal uderzają swą trafnością.No to popatrzmy na dotychczasowe ujawnione 7w8 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
, jaka się w nim ujawnia. W kwestii wymienionych zapachów "na nie" zgadzam się w 100%.Cytat:
Jakby co, pamiętajcie o mnie ![]() Cytat:
Od siebie dodam, że jedyne owoce, jakie lubię, to te z cięższą nutą, np. maliny w likierze z Hot Couture. Sezonówek Escady nie toleruję, są dla mnie/ na mnie płaskie i bez polotu. Ostatnio bardzo zainteresowała mnie paczula. Tuberozy jeszcze nie odróżniam, a możliwe, że też jest "moja" (wszystkie domysły, jak ten i dot. Avignonu, opieram na recenzjach, bardzo do mnie przemawiają).
|
|
|
#73 |
|
grozi wypollizowaniem
|
ekhem- podsumowałam osoby o typie 4
w tym miażdżaca przewaga była osób 4w5-łącznie 12 osób-osoby te jako ulubione, wymieniły łącznie 58 nut zapachowych ![]() -w tym najczęściej powtarzały się: 1.drewno i kadzidło-9 osób 2. zioła- 6 osób 3. przyprawy , ambra, słodkie/jadalne-5 osób 4. zielone, czekolada, wanilia, dym, pieprz, orient, alkohol-4 osoby na razie tyle-nie mam siły ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- osoby nr 5 (przewaga 5w4) -łącznie 10 osób lubią: 1. drewno-8 osób 2. przyprawy- 5 osób 3. paczula, kadzidło,ambra, dym, zapachy mocne/cięzkie/kilery- po 4 os ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- osoby 7-łącznie 8 osób lubią różne nuty , nie ma jakiejs duzej przewagi , na czoło wysuwaja się:1. kadzidło, dymne, słodkie, ogoniaste, cięzkie/przytłaczające/kilery- po 4 osoby 2. paczula i drewno-3 osoby
|
|
|
#74 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
lubię: nuty owocowe, kwiatowe i przede wszystkim wanilię zdecydowanie nie lubię: zioło, dym i kadzidła wszelakie
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Wtajemniczenie
|
też jestem 5w4 i uciekam od takich zapachów,lubię zapachy w stylu Cinema,Chanel Chance,kratka Brit .Kupowałam kadzidlaki i drewniaki i nie wiem dlaczego,bo nie jestem w stanie ich nosić,żeby było śmiesznie to szkoda mi ich na wymianę
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Już nawet abstrahując od wszystkich stu tysięcy perfumeryjnych składników, to sama "skala" miarodajna być musi, bo przykładowo "lubię-nie lubię" to też zbyt ograniczające, zdarzają sie wyjątki (ja np. lubię "zieleninę" w Nilowym, a w Live Jazz już nie bardzo; podobnie karmel - fuj w A*Men, a w Blue Sugar ![]() Cytat:
Btw - skóra! Wyjątkowy obrzydlor w Dzing!, ale już jaka poezja w Dzongkha ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze nikt nie miał mojego typu 6w7,buuu
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Goldie nie przejmuj sie mojej 8w9 tez nikt nie ma oprócz mnie,nawet 8-ek nie jest za wiele
|
|
#79 |
|
Zadomowienie
|
A nie sądzicie, że to działa trochę inaczej?
![]() To byłoby raczej dziwne, gdyby np. indywidualiści zawsze lubili zapach suszonej gruszki ![]() Wydaje mi się, że do typu osobowości pasują określone perfumy - owszem - ale inaczej niż do tego podchodzimy. Tzn: Osoby o typie charakteru X lubią zapachy charakterystyczne, tzn. jakieś nietypowe, albo ogoniaste, albo ciężkie - takie, przy których trudno pozostać obojętnym. Osoby o typie Y lubią zapachy nieinwazyjne, takie które współgrają z otoczeniem, a nie zabijają wszystkich wokoło ![]() A typ Z preferuje zapachy przyjemne, które wprawiają w dobry nastrój niezależnie od nut i nosów. To miałoby większy sens, ale trudniej to zmierzyć - bo każdy powie, że lubi zapachy "niebanalne, wyszukane i oh,ah"
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, albo zapachy bardzo w moim odczuciu zmysłowe.Te stosuję za uszami natomiast nadgarstkowo mogę nosić te nie do końca przeze mnie lubiane, ale które mają wg mnie coś w sobie, są intrygujące jakąś nutą.Najczęściej wybieram z zapachów "Sephorowych" te, które są w moim odczuciu właśnie przyjemne dla mnie i fajnie się noszą, próbowałam trochę niszy i
|
|
|
|
#81 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nuty chyba są zbyt indywidualne i jest ich za dużo, a w różnych mieszankach różnie odbierane - co czyni masę wyjątków które w konsekwencji zaburzają obraz ... uff Trzeba by było zrobić kompilację - lekkie, ciężkie - killery, świeże, delikatne - przyskórne, itp - plus w rubrykach "na krzyż" uwielbiam, lubię, czasem i jakoś tak. Ja się nie podejmuje bom za mało analityczna, ale swoją trąbke w temacie musiałam wsadzic bo tak to czuję
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale można już używać perfum "niezależnie od okoliczności", nawet jeśli wiemy, że towarzystwo będzie przy nich umierać, albo być uległym i do spotkania z osobą X wybierać ten zapach, który wiemy, że lubi. Ja muszę się przyznać, że tak robię - w spotkaniach towarzyskich jestem mało asertywna zapachowo i w spotkaniach w większym gronie wybieram zapachy mainstreamowe albo przyjemne dla ogółu. Duszące i ogoniaste wybieram idąc na zakupy, czy w jakiekolwiek inne miejsce, gdzie będzie je czuć, ale nikogo nimi nie uduszę
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
BAN stały
|
Albo takie, za którymi "szaleje mój Misiek/moja Dziunia"
Cytat:
![]() Jestem perfumiarskim tchórzem
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie zastanawiałam sie jak otoczenie odbiera to czym pachnę, czy kogoś drażni, podoba się czy nie... Krytyką ewentualna też się nie przejmuję. Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2011-04-09 o 20:21 |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Wtajemniczenie
|
kurcze ja też dobieram zapach w zależności jaki skład koleżanek będę miała w fabryce
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też nie przejmuję się tym co o moich zapachach myślą inni, zwłaszcza jeśli są to dalsi znajomi albo zupełnie obce osoby. Zapach ma się przede wszystkim podobać mi, a że lubię ciężkie, słodkie i ogoniaste typy to już nie moja wina Chyba że ktoś z najbliższego otoczenia wprost by mi powiedział, że boli go od czegoś głowa czy ma inne dolegliwości. To mi się jednak jeszcze nie zdarzyło
19.09.2015r. Edytowane przez Julie_K Czas edycji: 2011-04-10 o 18:31 Powód: wyrzuciłam przecinek;) |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
P.S. Ostatnio mi się podobają męskie ciuchy - i co? Kupię sobie coś.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.

A moze to po prostu kwestia mody w dziedzinie zapachow niszowych, ktorej sie wiekszosc z perfumoholiczerk poddala?

W takim razie ja:
i żywicę.

, po prostu muszą być wyjątki od reguły

Jakby co, pamiętajcie o mnie