![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)
pato, jesz jogurt z płatkami owsianymi? Masz na myśli owsiankę czy zwykłe, suche płatki?
![]() |
#62 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jesli zle robie prosze o info ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Suche płatki owsiane nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Moim zdaniem nie powinno się jeść nieugotowanych, czy nie zalanych wrzątkiem, żeby zmiękły.
Nie masz np. wzdęć po takich suchych płatkach?
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co proponujesz z platkow?
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Jest wiele różnych przepisów. Możesz poszukać nawet w google.
Ja owsianych używam zazwyczaj do owsianki, ciasteczek owsianych, można tez dodawać je do chleba/bułek przy pieczeniu... możliwości jest mnóstwo.
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
![]() teraz jest zeson na truskawki ![]() moze jakies cenne i zdrowe przepisy na truskawkowe dania ? co mozna przygotowac na sniadanko z truskawami?
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Owsiankę. Pancakes. Naleśniki. Kaszkę na mleku. Nawet kanapki z jakimś białym serkiem i truskawkami... Pycha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
Jak najwiecej takich pomyslow
![]() Moze wedlug jakich zdrowych zasad staracie sie jesc?
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
twaróg zmiksowany z truskawkami chyba jest apetycznym i sycącym rozwiązaniem..
można też wykorzystać tą mieszankę jako farsz do naleśników lub dodatek do płatków, jeśli ktoś jada płatki/musli w ogóle zbożowe wraz mlecznymi mają uzupełniające się aminokwasy, więc to dobre połączenie, a truskawki jako dodatek smakowy.. truskawki z kefirem, maślanką jako lekkostrawny koktajl.. mus truskawkowy jako deser.. mają chyba dość uniwersalne zastosowanie, jak ktoś akurat lubi truskawki.. makaron z twarogiem i truskawkami pewnie też da się zjeść.. ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- placek owsiany z musem truskawkowym, albo musu twarogu z truskawkami..
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Ja najbardziej lubię truskawki w formie koktajlu - zmiksowane z jogurtem naturalnym. Pycha!
![]()
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Ach, kobieto, ale kusisz tym zdjęciem...
![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
![]() U mnie teraz akurat też nie ma. ;p
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
Ja taki koktajl robie z jogurtem naturalnym i cukrem puderm
![]() Dzis na sniadanie zrobilam brokuly na maselku z bulka tarta (oczywiscie wczesniej ugotowane w wodzie z cukrem i sola) co o takim sniadanku myslicie? ![]()
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak się mają brokuły na śniadanie, ale takie z bułką tartą bym z wielką chęcią zjadła. ![]()
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
za to dodawanie cukru do wody mi zupełnie nie przypada do gustu, tak jak w ogóle dodawanie cukru do wszystkiego.. jogurt z truskawkami które są naturalnie słodkie i aromatyczne dodatkowo dosładzany cukrem wskazuje na zwyczajne uzależnienie od cukru, szkoda zdrowia.. Cytat:
ale co kto lubi.. ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do cukru - dla mnie taki koktajl z truskawek i jogurtu naturalnego jest za malo slodki i daltego dodaje cukier puder -oczywiscie tylko troche by poczuc slodycz ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Mój ulubiony koktajl: mrożony banan z truskawkami [też mogą być mrożone] i jogurtem naturalnym zmiksować
![]() ![]() Nie dosładzam już go ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
Truskawki, które ostatnio kupiłam, w żadnym razie nie były naturalnie słodkie. Były niedojrzałe i kwaskowate. Dlatego nie dziwię się, że jeśli ktoś ma takie truskawki, to musi dosładzać. Z dojrzałymi, prawdziwymi truskawkami to co innego, faktycznie cukier jest zbędny.
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
mi akurat trudno zrozumieć, że ktoś "musi" dosładzać,
ale to pewnie sprawa indywidualna, jeśli już bym "musiała" to chyba bym się jednak skierowała w kierunku produktów niskoprzetworzonych, jak miód czy syrop klonowy.. ale to pewnie dziwne, że mam taki sposób myslenia ![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- moim zdaniem cukier jest w ogóle zbędny, czy z truskawkami, czy bez ![]() bo jakoś tak się składa, że od kilku lat w mojej kuchni nia ma żadnego zastosowania, stoi kupione małe opakowanie baaardzo juz stare, takie "dla gości", i się nie zużywa.. od lat to samo małe opakowanie cukru.. więc nie wiem, gdzie ta jego niezbędność.. chyba coś przeoczyłam ![]()
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Z cukrem to moim zdaniem kwestia przyzwyczajenia. Ja mam tak, że mogę np. nie słodzić herbaty w ogóle, a mam też okresy, że nie wypiję gorzkiej. Nawet ostatnio tak miałam - słodziłam całą zimę, ale jakiś czas temu po prostu pewnego dnia przestalam. I nie mialam z tym najmniejszego problemu. Ale nie wyobrażam sobie kawy bez cukru. tego nie jestem w stanie przełknąć.
macerata, a nie pieczesz nigdy niczego? Tak zupełnie, zupełnie bez cukru? Jestem pod wrażeniem ![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że trochę za pochopne jest Twoje stwierdzenie co do uzależnienia od cukru w przypadku dosładzania koktajlu. Tak się składa, że u nas w domu też cukier stoi dla gości. Piję zarówno herbatę jak i kawę niesłodzoną i taką lubię. Zdarza mi się posłodzić kawę odrobiną cukru raz na jakiś czas- tak sobie. Ale nie sprawia mi problemu wypicie jej bez cukru.
Koktajl zawsze dosładzam miodem, raz dodałam cukier waniliowy dla posmaku w ilości płaskiej łyżeczki na dwa pełne dzbanki i dwie pełne wysokie szklanki koktajlu. Myślę, że nie powinnaś mówić, że ktoś jest uzależniony od cukru na podstawie jednej wypowiedzi. ![]()
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przepadam za potrawami składającymi się z mąki, tłuszczu i cukru, a takich jest większość słodkich wypieków ani się nimi nie można najeść, zwykle piecze się więcej, niż "na raz" więc powstaje przymus zjedzenia więcej niż by się chciało lub skarmienia kogoś, korzyść dla organizmu żadna, bo są bezwartościowe, tylko kaloryczne, zapychają, zamulają.. lepiej się czuję i wolę, kiedy mam ochotę na "słodkie", jakiś deser świeży, przygotowywany na bierząco, w ilości do zjedzenia na bierząco, zwykle coś ze świeżych owoców, w szczególności teraz, latem, czyli po prostu świeże owoce, lub zmiksowane jako koktajl, może być z maślanką czy kefirem, albo owoce z twarogiem, może być z łyżeczką miodu, wtedy to jest nawet sycący posiłek, który uspokaja mnie, gdy organizm szuka czegoś "słodkiego", czyli węglowodanów, po prostu.. ![]() kiedyś kombinowałam z ciasteczkami owsianymi, ale jakoś mi przeszło.. gdzieś w środku mam tendencję do takich jak najprostszych rozwiązań, mam też wrażenie, że mój organizm najlepiej przy nich funkcjonuje ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Dokładnie jestem wyznawczynią tego hasła. Jedzenie jest nam potrzebne do wzrostu i odbudowy tkanek, jest źródłem energii, a nie zapychaczem. Ja jestem od pewnego czasu na diecie paleolitycznej i nie używam cukru, soli, żadnych przetworzonych wynalazków. Także napoje gazowane, słodycze i wszytko co naszpikowane chemią odpada. Nie jem produktów mącznych, roślin straczkowych i nabiału, gdyż ni ejesteśmy przystosowani do trawienia tych produktów. Jem często ale nie objadam się do syta, ale też nie chodzę głodna, absolutnie. Powiem Wam że nie znam teraz uczucia wzdęcia czy nie mam problemu z zaparciami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
moje sposoby to:
0 cukru 0 glutenu (mam celiakię) 0 mleka i jego przetworów (oprócz masła irlandzkiego - ale bardzo rzadko jakoś), jajka "zerówki" dodatkowo używam wewnętrznie i zewnętrznie oleju kokosowego, co 2 dzień piję szklankę własnoręcznie robionego soku z marchwi, moja dieta to w 50% zupy warzywne, rosołki oraz dania warzywne albo ze strączkowymi albo z mięsem (wszystkie mąki, ryż - nieoczyszczone) do smażenia olej kokosowy piję wodę i herbatki gł owocowe (malina, aronia) oraz zieloną - niesłodzone oczywiście suplementuję: witaminy B complex lub chlorella+spirulina rozpuszczone w wodzie 2x dziennie chela mag B6 - magnez AC zymes - bakterie acidofilne raz dziennie na czczo w tej chwili profilaktycznie jako jednorazową kurację stosuję krople Para Farm na pasożyty dodatkowo olej z dyni pogryzam: nasiona dyni, migdały, suszoną morwę białą Edytowane przez favianna Czas edycji: 2011-07-08 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich
fawianna jakiej spiruliny uzywasz??czy orientujesz sie moze ile gram przyjmowac spiruliny zeby oczyscic organizm??
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze podzielisz sie z nami swoimi zdrowymi nawykami ? ![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
eh ja nie pije slodzonych napojow i staram sie unikac fast foodow no i duzo jem owocow i warzyw ...chyba ![]()
![]() |
#89 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
czy to prawda, że zdrowe jedzenie nie zawsze jest zdrowe? co sądzicie o smażeniu bez tłuszczu? osobiście nie lubię potraw smażonych bez tłuszczu bo jakoś wydają mi się bezsmakowe, podobnie jak jedzenie bez przypraw, ale być może źle przyrządzam dania, że mi nie smakują, macie jakieś sprawdzone sposoby na smaczne jedzenie i zdrowe np. z grilla?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.