![]() |
#61 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Łatwe kierunki?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Skonałam czytając niektóre posty
![]() ![]() Mnie jakoś nie dziwi fakt, że mogą istnieć ludzie, którzy chcą skończyć jakiekolwiek studia, jedynie dla papierka, nie wzbudza to moich kontrowersji tak jak u niektórych. I nie zawsze jest to kwestia ambicji, dlatego nie będę nikogo oceniać z tego powodu. Wiele moich znajomych wybrało pedagogikę i psychologię zarówno na prywatnych jak i publicznych uczelniach, i oni śmieją się sami z siebie, że nie muszą się specjalnie starać żeby wszystko pozaliczać. Podobne opinie słyszałam o turystyce, bezpieczeństwie wewnętrznym, a nawet o administracji.
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady z tym subiektywizmem w stylu - nie ma łatwych kierunków, dla jednego łatwy dla innego trudny.
Pedagogika na WSP mechatroniką nie jest i nie będzie, nie ma się co oszukiwać. I stawiam dolary przeciw orzechom, że 90% studentów tej drugiej teorię z pedagogiki ogarnie, w drugą stronę już niekoniecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
Hmm łatwy?
Łatwe to wiesz co jest. :E |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
^Heh, ale to właśnie chodzi o ten wysiłek między innymi
![]() Co do sporu - prywatne / państwowe uczelnie, to z tych pierwszych jest w naszym kraju kilka niezlych, ale prym wiodą państwowe i to one się cieszą największym prestiżem i szacunkiem i szybko to się raczej nie zmieni. Inaczej za granicą, ale tu już w różnice w systemach kształcenia wchodzimy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Ale są też tacy, którzy chcą włożyć minimum swoich chęci i pracy i dla nich również znajdą się kierunki studiów... I właśnie o to tu chodzi. Nie ma sensu rozważać, czym dla ludzi jest wkład własny, wysiłek czy też chęci. Przypomniałam sobie o takich kierunkach jak informacja naukowa, praca socjalna czy też nauki o rodzinie. Nie wyglądają one tak groźnie jak wspomniana przeze mnie wcześniej medycyna
![]()
![]() |
#68 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
A ja znów słyszałam ostatnio jak dziewczyna która studiuje finanse i rachunkowość opowiadała koleżance że ma sporo nauki ale to lubi, martwiła się o zaliczenie z prawa.
Kolega tej dziewczyny znów studiuje informatykę na prywatnej uczelni i mówił że jest ciężko z zaliczeniem z matmy i fizyki. Koleżanka chodzi na psychologię i mówi że jest ciężko, w ogóle nie jest tak jak inni piszą. Myślę że dużo tez zalezy od uczelni. Ja myślę że autor tego wątku miał na myśli na którym kierunku nie ma aż tak dużo nauki. Wiem że na niektórych kierunkach jest mnóstwo nauki a na innych mniej ale tak jak wczesniej wspomniałam pewnie to też zależy od uczelni.
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Ja bym raczej powiedziała, że dużo zależy od tego czy ktoś ma porównanie. Zakładam, że dla większości osób, które studiują jeden kierunek, ich kierunek bedzie ciężki. Kwestia bardzo subiektywna i zmienna osobniczo.
W kazdym razie ja studiuje psychologie na podobno najlepszym wydziale psycho w kraju i gdybym patrzyła tylko z perspektywy jednego kierunku, to faktycznie troche roboty jest, bo i dużo czytania i prezentacje i raporty... Natomiast mając porównanie ze swoim drugim kierunkiem, moge powiedzieć, że na psychologii nie robi się praktycznie nic. Różnice są kolosalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Jak dla mnie, wszystko zależy od uzdolnień, pamięci, pracowitości. Dla jednego prawo czy psychologia będą mega przyjemne, dla innych już turystyka albo wiedza o kulturze będzie przerażająco trudne. Ja jestem niby na kierunku uważanym powszechnie za najtrudniejszy, wymagający najwięcej nauki. Wiele osób na tych studiach uważa podobnie, nie śpią po nocach, wpadają w nerwice i depresje. A ja owszem, muszę się uczyć, ale przy dobrej organizacji czasu nie mam poczucia, bym się przemęczała. A np. filologia byłaby dla mnie już trudniejsza, bo języków się nigdy nie lubiłam uczyć, co innego takie książki drobnym druczkiem napisane po 1000 stron, bo je lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o studia to zdaję sobie sprawę że gdyby porównać medycynę do psychologii to na tym drugim nauki prawie nie ma. Ale z tego co tutaj widać to piszą tutaj osoby które nie chodziły na studia wcześniej i chcieli się dowiedzieć jaki jest stopień trudności na danym kierunku. Każdy chyba zdaje sobie sprawę z tego że medynyna jest jednym z najtrudniejszych kierunków i co niektórzy próbując porównywać medycynę z innymi kierunkami to piszą że te inne to pestka. Ale taka osoba która dopiero co zdała maturę i nie chodziła na studia nie ma porównania i myślę że stąd się biorą te pytania odnośnie łatwych kierunków studiów. Sama czytałam różne wypowiedzi o konkretnych kierunkach np. o pedagogice. Jedni piszą że jest to jeden z łatwiejszych kierunków, inni piszą że tutaj niczego nie trzeba się uczyć i się zda a znów inni piszą że jest to trudny kierunek. Zapewne są kierunki łatwiejsze i trudniejsze i zapewne także na różnych uczelniach inaczej uczą bo każdy uczy inaczej. Czytałam i słyszałam że na jakimś kierunku na jakiejś uczelni studenci sami mieli do wyboru przedmioty których chcieli się uczyć na tym kierunku a na innych uczelniach jest tak że to uczelnia dyktuje czego studenci będą się uczyć a student nie ma nic go powiedzenia. Czy w takim razie moglibyście podzielić się tutaj z innymi Waszymi spostrzeżeniami na temat kierunków które studiujecie? Jakie przedmioty macie itp. Nie każdy tutaj piszący zapewne miał na świadectwach czerwone paski. Na studia idą także osoby które w szkołach niższego szczebla miały oceny dopuszczające a dziś są magistrami i są dobrzy w tym co robią. Więc moja prośba jest taka, abyście napisali o kierunkach które studiujecie czy już skończyliście o swoich kierunkach i jak tam było, łatwo czy trudno ale tak patrząc bardziej okiem ucznia kończącego właśnie szkołę średnią a nie porównując kierunek do innego kierunku studiów.
![]() |
![]() |
#75 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
No wreszcie mamy jakiś konkret. Bo na forach tylko można przeczytać jakie to łatwe są kierunki i to na ogół każdy jest łatwy ale jak się na niego wybierze to okazuje się że jest zupełnie odwrotnie.
Wydaje mi się że niektórzy piszą nieprawdę, może sami się sparzyli idąc na dany kierunek a później specjalnie piszą jaki ten kierunek jest łatwy. Zawsze wydawało mi się że forum jest od tego aby dzielić się swoimi spotrzeżeniami z innymi a nie dzielić się kłamstwem. Wiem że to co dla jednych jest czymś łatwym i przyjemnym do nauczenia innym sprawia trudność i nie jest to takie przyjemne. Ale nie wierzę że tak jest zawsze. Sporo czytałam o kierunkach studiów i stopniu trudności. Wynikało z tego że każdy kierunek jest łatwy, ktoś napisał że w porównaniu z medycyną każdy kierunek jest łatwy. Tylko że nikt nie pomyślał ze na innych kierunkach studenci muszą uczyć się biologii medycznej... Bez wytłumaczenia jest to trudne i w ogóle te formułki do nauczenia w ogóle nie są takie proste. pepita a co studiujesz?
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I tak nawiazujac do porownywania z medycyną - tam też maja przedmiot "biologia medyczna" i jest to jeden z tych łatwiejszych przedmiotów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
Studiowałam zdrowie publiczne, a obecnie nic
![]() ![]()
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Podejrzewam że złamałabym się na studiach typu filozofia czy psychologia, gdzie jest masa abstrakcyjnej dla mnie nauki. Filozofia to już w ogóle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Owszem dla tych co chodzą na kierunki medyczne biologia a nawet biologia medyczna są proste bo interesują się tymi przedmiotami i je lubią ale dla tych co idą na kierunek studiów który nie ma nic wspólnego z medycyną jest to przedmiot trudny i do niczego niepotrzebny. Takie jest moje zdanie... I nie zrozumiem nigdy po co uczyc się anatomii, neuroanatomi i całej czaszki na kierunku który z medycyną nie ma nic wspólnego... Przecież wiedza o człowieku i jego chorobach jest potrzebna lekarzom...
Ja nie mówię że skoro jest jeden trudny przedmiot to zaraz są to trudne studia. Ale proszę nie mówić że biologia jest taka wspaniała, może dla tych co ją lubią ale nie dla wszystkich i piszmy za siebie. A studia są łatwe i trudne tak jak wcześniej napisałam i nikt mi nie powie że medycyna czy prawo i administracja są kierunkami łatwymi. To jest moje zdanie.
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna jest łatwym kierunkiem (moja koleżanka studiuje) - literatura typu "Kubuś Puchatek", "Muminki", matematyka - wzory na pole prostokąta, najprostsze działania matematyczne. Na niektórych kierunkach wymagane są tylko obecności do zaliczenia, mało zajęć, nie trzeba się wiele uczyć żeby wszystko pozaliczać. Może na innych uczelniach jest inaczej... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
Akurat biologii medycznej, albo genetyki (której na szczęście już nie doczekałam) na kierunku zdrowie publiczne mogłoby nie być według mnie
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
Chyba na każdym kierunku są moim zdaniem"absurdlane" przedmioty które do niczego nie są potrzebne w pracy w zawodzie. Myślę że wszystko też zależy od szkoły i jej wykładowców. Ale często ciężko jest wyczytać jakieś konkrety w internecie na temat jakiegoś kierunku i jeszcze na konkretnej uczelni. A jak już to każdy ma inne zdanie, jednemu się podoba i pisze że jest fajnie i łatwo a inny ma odmienne zdanie i nie widomo kogo słuchać. Najlepiej jest się przekonać na własnej skórze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() więc opinia wychodzi od samych studentówjedyna trudność wynika raczej z potrzeby posiadania predyspozycji do zawodu i zdobywaniu jak najwięcej praktyki Mój kierunek technologia żywności - jest łatwy jak ktoś lubi i rozumie chemię ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Jeszcze tak dodam w ramach ciekawostki ![]() Najtrudniejsze kierunki według mnie pod względem i "trudności" materiału do nauczenia i jego ilości są : -weterynaria (zdecydowanie mój faworyt, wsþólokatorka uczy się dzień w dzień od 4 rano, potem zajęcia i znowu nauka do 1 w nocy na 3 roku) -medycyna -farmacja zaraz za nią analityka medyczna -chemia Mimo, że czuję się dość dobrze w naukach przyrodniczych, chemicznych... te kierunki to naprawdę "tyrka" chociaż są bardzo ciekawe ![]() - pielęgniarstwo (ogrom praktyk w czasie licencjatu) techniczne kierunki : -mechatronika -mechanika i budowa maszyn -budownictwo -inżynieria materiałowa -fizyka techniczna -informatyka Z humanistycznych myślę, że słynne prawo, ale nie wiem czy pod względem "trudności" materiału, raczej pod względem ilości do wkucia tego nudziarstwa ![]() ![]() - historia ( ogrom materiału i potrzeba kojarzenia bardzo wielu faktów) - filologie (ilość lektur + ciągła praca z językiem ) Moje obserwacje ![]() Dodam jeszcze ,że: każda dziedzina będzie wymagała wiele pracy jeśli ktoś chce być specjalistą w swojej branży ![]() Powyższe wywody są o progu "trudne do zdania". A zdrowie publiczne mnie zdziwiło... od studentów medycznej we Wro słyszałam, że są łatwe i przyjemne ![]() ![]() Edytowane przez zollla Czas edycji: 2013-01-28 o 07:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.