Podróż z psem, wyprawka, porady ;) - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-23, 19:37   #61
homer
Przyczajenie

Dot.: Z Amstaffem do Austrii... PILNE!!!

Nie wiem jak jest w Austrii, ale ja mieszkam z dwoma psami w Belgii i nie uiszczamy zadnych oplat za psy (mamy dwa jeden kupiony tutaj i jeden przywieziony z polskiego schroniska).
Pies przekraczajacy granice musi miec paszport, byc zaszczepiony i byc zaczipowany.
Np w Belgii masz kilka tyg. zeby psa zarejestrowac w centralnym rejestrze ( co mimo wszystko sie oplaca, bo gdyby Ci zginal, to Ci go znajda )
No i trzeba sprzatac po psie , za nie posiadanie przy sobie torebek mozesz zaplacic ok 50 euro.
Pozdrawiam
homer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 07:46   #62
hollywood
Raczkowanie

Dot.: Pomocy.Podróżowanie z psem pociągami

Ostatnio właśnie jechałam z moim szczeniakiem
pośpiesznym i wystarczył bilet za 4 złote.
Oraz pozwolenie od współpasażerów na przewożenie
psiaka w przedziale.
hollywood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 09:00   #63
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Wywiedziałam się, ze w KM psa w okresie wakacyjnym można przewozić za darmo

K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 15:20   #64
bangsa
Raczkowanie

ja przejeździłam z psami w pociągach chyba całą Polske i nigdy problemów z tym nie było.Często jeżdziłam w nocy,ja sobie smacznie spałam w przedziale a psa przywiązywałam i nawet nikt nam biletów nie sprawdzał ani nikt do naszego przedziału nie wchodził - mówie o duzych psach
jak jezdziałam ze szczeniakami albo jakimis mini pieskami to kagańców nie zakładałam i nikt nam uwagi nie zwaracał,ale w razie czego trzeba kaganiec miec,szczepiania przeciw wściekliźnie i bilet.
Przy czym jeden bilet dla psa przypada na jedną osobę,wiec jedna osoba tylko jednego psa moze przewozic.
Nigdy problemów z przewożeniem nie miałam,ani ze strony pasażerów ani kontrolerów,
bangsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 23:20   #65
biutifulka
Przyczajenie

Hej.
Ja kupilam Yorka w Polsce, a mieszkam w Danii, teraz spi kolo mnie.
Piesek musi miec ksiazeczke zdrowia. wszczepionego czipa, paszport i wazne!!! szczepienie przeciwko wsciekliznie.
Pozdrowienia.
biutifulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-30, 11:28   #66
bangsa
Raczkowanie

Austria
Zwierzęta towarzyszące (psy koty i fretki) przemieszczane w celach niekomercyjnych z Polski do Republiki Austrii, zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) Nr 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie wymogów dotyczących zdrowia zwierząt, stosowanych do przemieszczania zwierząt domowych o charakterze niehandlowym i zmieniającego Dyrektywę Rady 92/65/EWG, muszą spełniać następujące wymagania:
Muszą być zidentyfikowane za pomocą:

czytelnego tatuażu lub mikroczipu, zgodnego z wymaganiami normy ISO 11784 lub Aneksu A do normy ISO 11785 (w przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymagań żadnej z ww. norm, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować odpowiednim czytnikiem);

Muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie. Szczepienie uzyskuje ważność po upływie 21 dni od jego dokonania w przypadku pierwszego szczepienia wykonanego u zwierzęcia w wieku powyżej 3 m-ca życia (Decyzja Komisji Nr 2005/91/WE
z dnia 2 lutego 2005r. ustanawiająca okres, po którym szczepienie przeciwko wściekliźnie uważa się za ważne). W przypadku kolejnych szczepień przeprowadzanych regularnie w odstępach rocznych (dawki przypominające), szczepienie uzyskuje ważność w dniu podania dawki przypominającej szczepionki. Jeśli właściciel lub osoba odpowiedzialna za zwierzę nie posiada zaświadczenia
o zaszczepieniu zwierzęcia w roku poprzednim, kolejne szczepienie jest odpowiednio traktowane jako pierwsze szczepienie i nabywa ważności po upływie 21 dni od daty jego dokonania.

Muszą być zaopatrzone w paszport, zgodny ze wzorem zawartym w Decyzji Komisji 2003/803/WE, wystawiony przez upoważnionego lekarza weterynarii, poświadczający ważność szczepienia przeciwko wściekliźnie. Rejestry lekarzy upoważnionych do wystawiania paszportów dla psów, kotów i fretek prowadzą właściwe okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne.
bangsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 11:08   #67
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
czy pies potrzebuje paszport ?

Witam wybieramy sie do Czech , no i zastanwiam sie czy do nich pies takze musi miec paszport czy jakies zaswiadczenie ? a moze wystarczy zwykla książeczka szczepień ?

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 11:40   #68
esfira
Zakorzenienie

Dot.: czy pies potrzebuje paszport ?

najlepiej napisz maila do czeskiej ambasady, ale wydaje mi się, że nie, napewno UK tego wymaga, ale Czechy chyba nie

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 12:54   #69
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

no tak tylko ze pewnie ambasada bedzi emi odpowiadala z dwa tygodnie ...myslalam ze jakas wizanka byla z pupilem w czechach

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 21:28   #70
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Potrzebuje.
Wybierałam się na obóz agility do Czech i było zastrzeżenie, że na granicy będę potrzebowała paszport dla psa.
Zresztą nie tylko do Czech, obojętnie jaki kraj, bez paszportu z psem nie wjedziesz.
Tu trochę ogólnych informacji http://www.psy.pl/?O=163
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 10:43   #71
margitta
Zakorzenienie

Dokładnie. Chyba do każdego kraju psu potrzebny jest paszport (bez względu na to czy Unia czy nie).

Mój już ma swój paszporcik z wielkim napisem Unia Europejska
Stary 2008-07-22, 14:55   #72
gazela12345
Raczkowanie

haha oz lol w zyciu bym sie nie spodziewala ze pies musi miec paszport, moze jeszcze dowod osobisty hehe
co to sie porobilo

- rowerek
- walczę o ładną cerę - Aknenormin od 15.02.2011...koniec 15.09
- praca licencjacka "obroniona"

If you ever need a helping hand you'll find one at the end of your arm...
gazela12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 15:21   #73
paulina9191
Raczkowanie

mój pies ma paszport,ale ani razu w sumie sie nie przydał..jeździ ze mną od 4 lat za granicę i ani razu nie sprawdzali paszportu..gdy jeszcze nie byliśmy w strefie schengen to też nie zwracali uwagi,czy pies ma paszport,książeczkę itp..gdy dałam im psie dokumenty do sprawdzenia to nawet nie zajrzeli do nich..dodam,że jeżdżę do Niemiec..wolałam na wszelki wypadek zrobić ten paszport,a co się z tym wiąże musiałam zachipować psa..Ty też zrób,może w przyszłości,gdzieś indziej wyjedziesz z pupilem i wtedy paszport na pewno sie przyda.."lepiej dmuchać na zimne"

Pozdrawiam i miłego wyjazdu życzę

paulina9191 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 11:28   #74
Neffik
Zadomowienie

bilet autobusowy dla psa?

Muszę jechać z moją sunią do weterynarza i tak się zastanawiałam czy jest potrzebny dla niej bilet autobusowy? Słyszałam, że to zależy od miasta, ale wolę się upewnić Dodam, że mieszkam w Warszawie. Moze ktoś wie?

Neffik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 11:45   #75
vadi
*sportaddict*

Dot.: bilet autobusowy dla psa?

nie musisz
z rok temu zmienili ustawę i teraz rowery, zwierzaki, duże paczki itp. można przewozić bez dodatkowych opłat

http://ztm.waw.pl/taryfa/cennik.php -> "Przewóz bagażu i zwierząt nie podlega opłacie"
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 12:22   #76
effcia82
Zakorzenienie

a czy kot w specjalnej skrzynce jest traktowany jak pasażer czy jak bagaż?

serio pytam bo musze mojego wredniaka na badania zawieźć
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 18:42   #77
zebrra
Raczkowanie

No skoro bagaż, jak i zwierzę zwolnione jest z opłaty, to jaka to dla Ciebie różnica jak jest traktowany???
zebrra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 11:17   #78
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrra Pokaż wiadomość
No skoro bagaż, jak i zwierzę zwolnione jest z opłaty, to jaka to dla Ciebie różnica jak jest traktowany???
z tego co wiem, w krakowie bagaż powyżej pewnych wymiarów podlega opłacie.
chyba, że coś się zmieniło
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 15:40   #79
zebrra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
z tego co wiem, w krakowie bagaż powyżej pewnych wymiarów podlega opłacie.
chyba, że coś się zmieniło
Aaaa to przepraszam, mowa była o Warszawie, dlatego tak napisałam
zebrra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 09:53   #80
silvi27
Raczkowanie

GG do silvi27 Send a message via Skype™ to silvi27
Exclamation Gdy chcemy zabrać psa za granicę

Jak się przygotować na wyjazd z pieskiem za granicę. Jakie musi mieć badania, szczepienia. Jakie są przepisy wwozowe dla psów w innych krajach. Jesteśmy członkiem Unii - co się zmieniło odnośnie tych przepisów, czy na lepsze dla naszych pociech? A co z paszportem?
W dzisiejszych czasach, gdzie wiele ludzi podejmuje decyzję o dłuższym wyjeździe do innego kraju (np. w celach zarobkowych) myślę, że ten temat przyda się wielu osobom.
Zapraszam do dyskusji
silvi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 12:18   #81
OhneName
BAN stały

GG do OhneName Send a message via Skype™ to OhneName
Dot.: Gdy chcemy zabrać psa za granicę

Jesli chodzi o Niemcy to piesek potrzebuje paszportu, ktory wada Ci weterynarz, majacy do tego uprawnienia,zeby ten paszpotr mogl byc wystawiony piesek musi posiadac tatuaz lub wszczepiony chip...
OhneName jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 22:01   #82
Miska29
Przyczajenie

Question Wyjazd z szczeniakiem do usa

Witam.
czy zna ktoś konkretną odpowiedź na pytanie od czego zacząć i na czym zakończyć wybierając się ze szczeniakiem do USA. Co muszę załatwić jakie formalności co mi jest potrzebne? Nigdzie nie mogę znajść konkretnej odpowiedzi. z góry dzięki za pomoc ; )
Miska29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 11:18   #83
jiggy11
Raczkowanie

Dot.: Wyjazd z szczeniakiem do usa

szukajcie a znajdziecie:
Przewóz psa do USA
Pies wyjeżdżający do USA musi mieć skończone 4 miesiące, jeśli leci samolotem musi przebywać w specjalnej klatce, ponadto pies musi mieć: paszport, chip, rodowód eksportowy, szczepienia p/ nosówce, parwowirozie, leptospirozie oraz szczepienie p/wściekliźnie wykonane w 3 miesiącu życia.

http://mops.pinger.pl/m/213297

http://www.dogomania.pl/forums/992-Zagranica

wystarczy wpisać w google: wyjazd z psem do usa
jiggy11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:21   #84
B-52
BAN stały

Dot.: Wyjazd z szczeniakiem do usa

:p

Edytowane przez B-52
Czas edycji: 2010-09-08 o 16:39
B-52 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 22:45   #85
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44
Dot.: Psy na pokładzie samolotu traktowane są jak bagaż - interia.pl

lain co ty piszesz jakie duże zwierzęta ?
Co słonia ktoś będzie miał?
Głupota! Zwierzęta domowe powinny lecieć ze swoimi właścicielami i tyle. Powinny być tylko jakieś ograniczenia co do ilości zwierzaków na pokładzie , dodatkowa opłata i tak jak pisała koleżanka wcześniej spełnione formalności weterynaryjne no i oczywiście klatka.

...Liwia ur. 3.05.2015, 3820 g, 58 cm...
strzalka44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 04:38   #86
thekonstancja
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to thekonstancja
Jak przygotowac psa do podrozy samolotem?

Byc moze bede musiala poleciec z psem albo nawet dwoma samolotem .Podroz jest dluga,kilkunastogodzinna, byc moze z przesiadkami.Jak sie do tego zabrac,jak przygotowac psa?Myslalam o podaniu wczesniej jakichs srodkow uspokajajacych,ale na tym moje pomysly sie koncza W ogole nie wiem jak pies to zniesie,ma ktos jakies doswiadczenia?Podobno trzeba je transportowac w klatkach ,nie wiem czy sie da jeden pies ok 7-8kg drugi 13kg.Podroz zagraniczna ,do Indii,nie wiem jak wyglada kwestia szczepien itd.I te kilkanascie godzin samolotem...Pomocy...:pli z:
thekonstancja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 08:38   #87
Garadiela
Zadomowienie

Dot.: Jak przygotowac psa do podrozy samolotem?

A musisz brac ze soba psy
Jesli da sie to obejsc i zostawic je u kogos to ja bym ich nie brala,za dluga podroz,nie wiadomo jakie w indiach masz przepisy dot zwierzat...
Szkoda by mi bylo meczyc psy w samolotach,to nic fajnego
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 13:05   #88
Gregorynka
Zakorzenienie

13 kg pies, to na pewno musiałby podróżować w luku bagażowym, a na to ja osobiście bym się nie zdecydowała. Pies może nerwowo nie wytrzymać. Krótko mówiąc jest tak ciemno i bardzo głośno, a podanie mu uspokajaczy tylko go przymuli i już po samych lekach może czuć się nieswojo, a co dopiero będąc sam w luku. Jak bym nie ryzykowałam.
Czytałam kiedyś wypowiedź dziewczyny, która włożyła pieskowi do klatki (po zasięgnięciu opinii służb lotniskowych) plastikowy kubek z wodą, efektem czego piesek ze strachu go pogryzł i cały się pokaleczył
Poza tym weź po uwagę, że w Indiach o tej porze roku jest całkiem inna temperatura niż w Polsce, pies będzie potrzebował trochę czasu na otrząśnięcie się z podróży (jeśli ją przetrwa) a kolejne dni będzie się przystosowywał do nowych warunków pogodowych.
Zdaję sobie sprawę, że może nie masz wyjścia i musisz pieski zabrać, ale przemyśl to raz jeszcze dla ich dobra, może znajdziesz inne rozwiązanie.
Na temat szczepień poszukaj w necie, pewnie trzeba go będzie dodatkowo zaszczepić.

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 13:41   #89
Paolaa18
Raczkowanie

Po pierwsze : czy naprawdę musisz zabierać ze sobą psy? Jeżeli musisz-ok, tak czasem w życiu bywa. Jeżeli nie musisz- nie funduj im tego.
Załóżmy, że musisz.
Zacznijmy od tego, że powinnaś wybrać lot bez przesiadki. Naprawdę, lepiej będzie jak pojedziesz z psami drogą lądową na lotnisko, z którego dolecisz do Indii bez przesiadek. Nawet jeśli ma to być daleko. Nie skazuj psów na przesiadki. Ile razy ludziom bagaż zostaje gdzieś na lotnisku przesiadkowym, ile razy leci na drugi koniec świata? Poza tym jeżeli lecisz z przesiadką to nie masz prawa wyprowadzić/zobaczyć psa pomiędzy jednym a drugim lotem, zajmują się nim pracownicy lotniska. Chyba, że będziesz leciała na dwóch biletach. Ale potem znów będziesz musiała psa odprawiać. Jeżeli uda Ci się zdobyć bilet na lot bezprzesiadkowy (to naprawdę ważne !) to:
-małego pieska, jeżeli waży poniżej 8 kg (nie wiem czy z klatką czy bez- musisz dopytać w biurze linii lotniczych) możesz przewozić w kabinie pasażerskiej. Musisz to zgłosić wcześniej ! Ponieważ w kabinie może podczas lotu przebywać 1 albo 2 psy naraz. Jeżeli ktoś Cię wyprzedzi to nie wejdziesz z psem. Musisz przy kupnie biletu o tym powiedzieć. Psa przewozi się w klatce, musi ona spełniać określone normy, odpowiednią klatkę kupisz w dobrym sklepie zoologicznym. Pies podróżujący w kabinie może być w transporterku.
Jeżeli chodzi o przewożenie duzego psa w luku bagażowym- nie wszystkie linie na to idą. Chodzi o samoloty, którymi latają, nie wszędzie da się utrzymać odpowiednią temperaturę i ciśnienie.
Jeżeli wezmą Ci psa do luku, to zawsze możesz poprosić stewardessę aby przypomniała kapitanowi samolotu, że ma w luku zwierzę- wtedy pilot może włączyć światło i ogrzewanie w luku- psu będzie łatwiej znieść podróż.
Pies musi mieć zapewnioną wodę w klatce, ale nie w żadnym szklanym naczyniu, tylko w specjalnym poidle.
Możesz udać się do weterynarza po leki uspokajające, ale uważaj bo w samolocie, a zwłaszcza w luku panuje inne ciśnienie, powiedz koniecznie lekarzowi, że musi być to lek, który nie zaszkodzi psu w takich warunkach atmosferycznych.
Nie wiem jakie są wymagania przy wwozie psów do Indii. Nie wiem czy pies nie powinien mieć chipa, plus ew. jakieś badania. Musisz się dowiedzieć w liniach lotniczych lub w ambasadzie.

Jeżeli mogę jeszcze jakoś pomóc-pisz.
Paolaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 01:57   #90
thekonstancja
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to thekonstancja

Dzieki serdeczne za odpowiedzduzo mi to podpowiedzialo ,szczegolnie ta wskazowka co do kapitanaJesli juz bede wyjezdzac to na stale ,w kazdym razie na lata ,wiec to nie jest moja zachcianka zeby zabrac psy
thekonstancja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości