![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niebezpieczny gość?
Znam te kodeksiki, według mnie powinnaś się udać na policję, nic nie stracisz jak pójdziesz tam i opowiesz im, że lękasz się o swoje bezpieczeństwo...Policja nie może olać tej sprawy i tak po prostu ją zignorować...Nawet jeśliby tylko go z legitymowali to jak by coś się wydarzyło to wiedzieliby gdzie szukać tego typa...
![]() |
#62 |
BAN stały
|
Mam nadzieję, ze mnie nie oleją, ale ze swojego otoczenia wiem, że z gorszymi sprawami nic nie robią. Dopóki nie postraszy, nie uderzy, nie ukradnie czegoś, mają to gdzieś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
Facet coraz bardziej wkracza na Twoje terytorium, w Twoją strefę komfortu - wcześniej widywałaś go na mieście, teraz już (widząc brak reakcji z Twojej strony, brak sprzeciwu) pozwolił sobie na "zwiedzanie" Twojego najbliższego otoczenia, a Ty się zastanawiasz czy iść na policję? Kiedy pójdziesz? Jak zastaniesz go siedzącego w Twojej kuchni w ciemnościach? Jak nie dla własnego dobra, to zgłoś to dla dobra swojej rodziny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
Sondrina idź na policję, bo żadna z wizażanek potem nie chce zakładać wątku, że cię porwano itp. co się musi wydarzyć, jak on musi cię nastraszyć żebyś ruszyła tyłek na komendę??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Nic ci się nie stanie jak pójdziesz na policję i im to opowiesz...A nóż w końcu będziesz miała spokój
![]()
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
powiedz rodzicom,chłopakowi i staraj się nie chodzić sama.
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Właśnie wracam z komisariatu i jestem mega wkurzona. Policjant powiedział mi, że ducha widmo to oni ścigać nie będą i w ogóle zostałam potraktowana niepoważnie, bo nie wiem, kto to jest, kurczę, gdybym wiedziała, to bym chyba ich nie prosiła o wylegitymowanie go. Stwierdzili, że przesadzam, bo nic złego się nie stało, a skoro nie wiem, kto to jest, to równie dobrze może być sąsiad i że panikuję, a facet tak naprawdę tylko dwa razy do mnie podszedł, zagadał, a to jeszcze nie jest karalne.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Moja znajoma niedawno miała/ma podobną sytuację. Kiedy weszła do klatki, podszedł do niej od tyłu jakiś facet i zaczął ją dusić. Chciał ją zaciągnąć do piwnicy, na szczęście drzwi były zamknięte, a kolesia musiały wystraszyć jakieś hałasy z dworu, bo wyszedł. Chociaż jak to dokładnie wyglądało, to ciężko stwierdzić, bo znajoma straciła częściowo przytomność, tak mocno ją dusił.
Wszyscy myśleli, że to jednorazowy wypadek, ale okazało się, że ten facet ją śledzi... wie, gdzie mieszka, gdzie studiuje. Policja nie robi nic konkretnego, a dziewczyna boi się wyjść z domu. Sytuacja również z Wrocławia.
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Historia svamp mnie przeraziła. Zawsze sobie wchodzę beztrosko do klatki, nie pomyślałabym, że ktoś może stać w ciemnościach i czyhać na mnie. Człowiekowi mogą zrobić krzywdę 2m od domu...
A autorka, Sondrina faktycznie niech idzie na inny komisariat i uważa 10 razy bardziej niż zwykle. Mam nadzieję, że koleś się odczepi. Ten wątek uświadomił mi, jakie niebezpieczeństwo może grozić kobiecie...I że nie można się czuć bezpiecznym na własnym terenie.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#73 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
współczuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Czytając tą historię aż sama zaczęłam się bać! Do tej pory też czułam się w miarę bezpiecznie we Wrocławiu. Mam nadzieję, że jak dorwiesz jakąś policjantkę to się ostro weźmie za tego gnojka:/
Mogłabyś powiedzieć w jakiej dzielnicy mieszkasz? Wiesz, może ten świr kręci się również pod moimi oknami ![]() Dobrym pomysłem byłoby ostrzeganie się nawzajem gdzie kręcą się świry we Wrocławiu i jakich miejsc lepiej unikać! Ja osobiście nie znam żadnych świrów i okolice - klecin uważam za bezpieczną, polecam:P:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#77 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja mieszkam w okolicach centrum, rynku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Przeczytalam caly watek z przerazeniem i wielkim strachem...
Wczoraj natrafilam na wizaz-u na watek o zaginionej studentce prawa, w Krakowie. Powiem Wam szczerze,ze wczoraj calanoc siedzialam przy komputerze i czytalam o zaginieciach osob w Polsce,statystyki przerazaja. Zasypialam modlac sie,cala w stresie. Dzisiaj wchodze na wizaz i trafiam na ten watek... Jestem przerazona,powaznie... Powiem Wam szczerze,ze ja po samym czytaniu róznych rzeczy w internecie popadam w paranoje. Boje sie cholernie o wlasne zycie... Boje sie tego,ze tak naprawde ludzie gina o kazdej porze dnia,w miejscach,gdzie jest duzo ludzi... Nie moge tego zrozumiec,boje sie panicznie. Wielka prosba do Autorki,rób wszystko co w Twojej mocy aby sprawa sie wyjasnila. Jezeli nie pomogli Ci na jednym komisariacie,idz na nastepny. Szukaj pomocy gdziekolwiek sie da. Badz czujna. Co do sposobów samoobrony...hm ciezka sprawa. Wiadome jest oczywiscie to ,ze zazwyczaj atakujacy mezczyzna doskonale zdaje sobie sprawe ze swojej sily oraz mozliwosci i rzadko zdaza sie aby zaatakowal kobiete wieksza od siebie. Jezeli chodzi o klucze,chodze z nimi w bialy dzien w reku,rozlozone w"kastet",tak jak juz jedna z dziewczyn pisala. Gdy mieszkalam w Polsce dostalam od TZ gaz pieprzowy,balam sie go bardzo,bylam zestresowana i wrecz pewna ,ze gdyby przyszlo co do czego raczej dzialalabym na swoja niekorzysc psikajac w swoja strone. Mysle,ze rada godna uwagi jest noszenie soli w kieszeni. Polecil ten sposob kiedys znajomy, Sól w spodniach,w kurtce,w dostepnej kieszeni, wcieramy sól z calej sily w oczy atakujacemu. Cala zime i jesien nosilam sól w kieszeniach. W UK niestety nie mozna przy sobie nosic zadnych scyzoryków ani gazów... Boje sie dziewczyny,wrecz niezdrowo... Czlowiek czlowiekowi wilkiem...
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Każdy może wejść na czyjąś klatkę...nic takim osobom nie zrobią, w końcu nie robią nic złego, jakby coś ukradli to już by była inna sprawa...
![]() |
#80 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Ja ci się nie dziwię, że się boisz, ja bym na pewno umierała ze strachu...Znając mnie to bym się pewnie zamknęła w domu ze strachu...Postawa tych policjantów mnie po prostu zgięła...Przez takie bagatelizowanie spraw są gwałty, morderstwa i porwania...Mamy przekichane w tym kraju..
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Powiem Wam,ze nigdy nie bylam az w tak "ekstremalnej" sytuacjii,ale oczywiscie zdarzylo mi sie kila razy zostac konkretnie zaczepiona i zastraszona...
Czuje sie niepewnie gdy jestem sama. Nie czuje sie bezpiecznie idac nawet do sklepu. Nawet ostatnio wolal mnie facet z balkonu,proszac czy moge mu w czyms pomóc.. Odrazu wyjasniam,ze mezczyznie nic sie nie dzialo i nie bylo to SOS ![]() Jezeli chodzi o bron,róznego rodzaju gazy,paralizatory,noze,kl ucze itp., równiez boje sie posiadac czegokolwiek. Nie wiem jak zachowalabym sie w sytacjii stresowej,czasem jest tak ,ze mozna sobie naprawde zaszkodzic,a ulatwic sprawe napastnikowi... Nigdy nie wiemy jak zachowalybysmy sie gdybysmy znalazly sie w niebezpieczenstwie... Jedni nabieraja sily i atakuja,bronia sie a innych po prostu pralizuje strach,niemoc... Mysle,ze rozsadnie bylo by sie zapisac na kurs samoobrony dla kobiet. Zawsze chcialam,oczywiscie nigdy nie ma czasu ani mobilizacji... Z drugiej strony wydaje mi sie,ze ja po jednym porzadnym ciosie lezala bym juz nieprzytomna. Taka jest prawda,kobiety sa slabsze i nie ma co sie oszukiwac. Gdybysmy byly silniejsze,napewno nie bylo by az tyle morderstw,gwaltów i innych strasznych rzeczy... Jestem zszokowana postawa Policji w zwiazku z Twoja sprawa. Mowia,ze to podryw?Ze nie moga nic zrobic? A pozniej jak ktos ginie w niewyjasnionych okolicznosciach ,mówia ze to napewno ucieczka... Bezsens. Kochane wg mnie druga bardzo istotna kwestia sa...konta portalowe w internecie. Facebook,Twitter,Nasza Klasa,My Space,itd. Skarbnica informacji. Zauwazcie,ze na fc ludzie pisza opisy typu: "Basen,bede o 19.30" Wiec teoretycznie ktos juz moze czychac od19 w piwnicy...
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Ja bym na Twoim miejscu chyba zdecydowała się wynająć profesjonalistę. Równie dobrze mogłabyś poprosić zaangażowanych i zaufanych ludzi, żeby Ciebie śledzili, aż wyhaczą faceta, a później śledzili jego, aż odkryją jego tożsamość. Zastanowiłabym się jednak nad wynajęciem prywatnego detektywa. Tak naprawdę ustalenie tożsamości tego człowieka może wiele Ci naświetlić. Będą koszty, ale ja na Twoim miejscu bałabym się tak panicznie, że to pierwsze, co bym zrobiła. Jak będziesz znać jego adres/nazwisko, a może i zwyczaje i nawyki, to możesz ustalać, czy był karany (jeśli był np. za przestępstwa seksualne, to to już jest gigantyczna informacja), czy może choruje/leczy się psychiatrycznie (może schizofrenia paranoidalna). Moim zdaniem musisz coś robić. Pozwolenia na broń niestety nie dostaniesz, a szkoda, broń palna do dla kobiet jedyna skuteczna, dobra obrona, która nie wymaga bezpośredniego kontaktu z przeciwnikiem. Na pewno w sklepach typu militaria w internecie możesz kupić urządzenia typu race i alarmy, które gdy wciśniesz zacząć wyć, świecić się, wzywać pomocy. To jest dobre zwłaszcza właśnie na klatkach etc oraz to, że nie potrzebujesz ust (które można zakryć) by wydobyć z siebie dźwięk. Gaz pieprzowy nie zaszkodzi, ale lepiej dobry. Uważaj też, co gdzie kupujesz, bo on równie dobrze może śledzić Twoje poczyniania. A portale internetowe mają też inną zaletę. Jeśli na fb masz ukryte informacje i samych bliskich znajomych, to możesz informować o tym, co robisz, gdzie idziesz, z kim, dlaczego. Takie informacje mogą pomóc, bo będzie wiadomo, kiedy można skontrolować, czy jesteś już bezpieczna w domu, czy bezpiecznie dotarłaś i tak dalej.
---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ---------- Ja się np. boję gasnącego światła na klatce. Warto kupić dobrą, dużą latarkę, która może zawsze oświetlić trasę, ale także posłużyć jako narzędzie obrony, bo można nią komuś przywalić w twarz, złamać nos, uderzyć w gardło etc. Do kopertówki się nie zmieści, do dużej codziennej torby już tak.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zawsze trzeba mieć oczy na około głowy no i jakieś zabezpieczenie w formie gazu itp. Wiadomo że są strefy "większego ryzyka" choćby słynny trójkąt ale tak naprawdę nigdzie nie można mieć pewności że nie stanie się nic złego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Ja również uważam, że Autorka powinna wynająć prywatnego detektywa. Będziesz miała już jakąś wiedzę na temat tego faceta.
Popieram również pomysł z gazem pieprzowym.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jezeli chodzi o gaz pieprzowy,nie jestem zwolenniczka. Uwazam,ze mozna sobie zrobic krzywde,wystarczy wiatr... Dobre sa sygnalizatory,które po nacisnieciu swieca intensywnie i wydaja bardzo glosny piskliwy alarm,który moze sploszyc napastnika. Chociaz oczywiste jest to,ze wszystko zalezy od sytuacji... Gdy ktos nas w ciagnie do auta,wlaczenie sygnalizatora nic nie da, a gdy ktos nas zlapie z nienacka od tylu,uzycie gazu jest równiez nie lada wyczynem,szczególnie gdy mamy skrepowane rece. Sama caly czas szukam czegos skutecznego czym moglabym sie obronic w w razie ataku(odpukac).Niestety w UK prawo jest bardzo surowe i tutaj raczej nie mozna miec przy sobie niczego czym mozna bylo by sie obronic. Przerazajace. Jesli macie Dziewczyny jakies pomysly-piszcie,z pewnoscia kazdej z nas sie to przyda. Jestem dobrej mysli i licze nato,ze sprawa sie wyjasni. Mozesz równiez sama poswiecic jeden lub dwa dni na spedzenie w domu i obserwowaniu przez zaluzje w oknie kto sie kreci.
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Może lepiej kupić pistolet gazowy: http://www.arobron.pl/pistolety-gazowe-c-100.html Zawsze można postraszyć napastnika. Ewentualnie poproś kogoś zaufanego żeby Cię śledził z pewnej odległości, jeśli ten psychol pojawi się na horyzoncie to wyślij sms znajomemu jak wygląda i gdzie stoi żeby np zrobił mu zdjęcie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Kasiaczek_, co do gazu pieprzowego nie jestem tak sceptyczna, jak ty. Choć rzeczywiście, napastnik może zajść nas od tyłu, skrępować ręce i wtedy nic nie damy rady zrobić.
Moja koleżanka ma pecha. Zaczepiają ją jacyś gówniarze, ostatni nawet mieli nóż, nie miała akurat przy sobie gazu pieprzowego. Akurat w takiej sytuacji przydałby się.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.