![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama-pracoholiczka???:)
Cytat:
![]() Jest jeszcze kwestia tego, ze zawsze może się zdarzyć sytuacja, ze partner rozchoruje się poważnie/straci prace/jego firma zbankrutuje itp. W takiej sytuacji bardzo przydaje się pensja zony.
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanie do Lemoorki odnośnie śląskiego Zagłębia, bo mnie troszkę rozbawił ten OT.
Biorąc pod uwagę, że np. Sosnowiec jest w województwie śląskim, nie można mówić że leży na Śląsku? ![]() Nie czytaj tego jak osobistą wycieczkę tylko ciekawość ![]()
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
A ja bede bronić mamy "pracoholiczki". W koncu ciaza to nie choroba i jesli sie ma ochote pracować to prosze bardzo. U mnie dopiero jest to 18 tydzien, czuje sie dobrze i nie wyobrazam sobie nie pracować. Moja gin twierdzi tak samo. A poza tym kobieta spełniona, to kobieta szczesliwa, tym bardziej w ciazy. Kocham niesamowicie swojego brzdaca, który mnie od srodka "podgryza i nokautuje", ale nie mozna miec podejscia typowo ze sredniowiecza - jak ciaza to leze plackiem jak kloda przez 9 miesiecy i nic nie robie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A sa przeciez zgodne domy, gdzie obydwoje malzonkow dochodzi do kompromisu- odchowiesz do złobka/przedszkola pojdziesz do pracy. Nawet na wizazu czesto dziewczyny pisza,ze chca odchowac do roku i co? Postawa niegodna nasladowania? Wracajac do kwestii zarobkow, miedzy dwoma pracujacymi ludzmi moza byc taka dysproporcja zarobkow,ze jedno ( nie mowie,ze kobieta) robi na waciki, a drugie na całą reszte. Uśmiałam się do łęz za ogromne koszty pracodawców . Koleżanka ze Żwiązku Pracodawcow Polskich?- Jakie koszty? 33 dni kalendarzowych płąci za CIebie pracodawca, a potem jestes na garnuszku ZUS-u, badz pracodawcy (pow. 20 pracowników), ktory Twoja wypłąte odlicza sobie od deklaracji ZUS-owskiej. Cytat:
A wiesz na czym w ogole polega system szwedzki, czy tak ad hoc napisałas,ze dobrze? Cytat:
Jednak KAŻDY z nas robi na składki, a ile u Ciebie bierze się pod uwage przecietne miesięczne wynagordzenie, to w przypadku osob zatrudnionych na umowe o prace faktycznie dostaje się ok 67% z kwoty brutto. Cytat:
Ciekawosc -> wikipedia.pl. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zagłębie_Dąbrowskie Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
wazne zeby ciaze donosic. na pewno nie ma co przesadzac z praca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Same kobiety - temat ciąża , a naprawdę zajadłość nie zna granic. Oczywiście, że można powiedzieć, że Częstochowa leży na śląsku bo od paru ładnych lat należy do woj. śląskiego, bo chyba nie powiesz, że jest w Opolskim czy Łódzkim. kaileight ![]() Coraz więcej kobiet tak uważa, że najważniejszą rzeczą w ich życiu nie jest jednak macierzyństwo. Można kochać swoje dziecię z całego serca, ale można uwielbiać też swoją pracę, swoje hobby. Jestem pewna, ze kryje te kobiety przed światem pewnego rodzaju lęk przed ujawnieniem swoich potrzeb czy priorytetów. Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2011-06-14 o 22:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze jest coś takiego w województwie jak Sląsk Cieszyński .. i to tez inny region i kultura. Ale jak widac dla Ciebie to zbyt trudne by pojąc, więc twórz nowe podziały na mapie jak Ci wygodnie...: Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2011-06-15 o 06:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
chyba naprawdę za długo już siedzisz w tej chałupie i Ci odbija
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Zabrakło argumentow
![]() I szacunku do rozmowcy... mimo,ze innym wytkasz negatywne cechy chasrakterku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Pracowałam w ciąży, po macierzyńskim wróciłam pełna zapału do pracy bo w domu już miałam dość. Nie wstydzę się tego powiedzieć, kocham syna ale wiem, że ma dobrą opiekę a ja w pracy czuję się spełniona a zaraz po powrocie do domu jestem stęskniona za dzieckiem i miło spędzam z nim czas. Pomimo tego, że synalek daje w nocy popalić i muszę wcześnie wstawać czuję się znacznie lepiej niż na macierzyńskim.
![]() Lemoorka będąc na L4 nalezy być w domu. Niezależnie czy to 1 czy 2. Gdy możesz chodzić wg zaleceń to chodzi tu o chodzenie po domu, samodzielne wizyty u lekarza i badaniach. Jeśli przyjdą Cię skontrolować z ZUS-u a nie będzie Cię w domu będziesz musiała okazać wyjaśnienie z zaistniałej sytuacji poparte od lekarza (miałaś badania lub wizytę). Nordic walking to może nie jest wyczerpująca aktywność fizyczna jednak skoro miałaś zagrożenie ciąży (poparte faktycznie L4 a nie naciągane) to sama sobie zaprzeczasz. Skoro kobieta pracuje w ciąży to znaczy, że nic tej ciąży nie zagraża ale wg Ciebie taka kobieta nie kocha swojego dziecka itd... Spojrz na siebie, Twoja ciąża jest zagrożona a Ty uprawiasz nordic walking i tym samym zagrażasz życiu i zdrowiu swojego dziecka. Pozdrawiam. Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-06-16 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiesz z jakiego powodu miałam i mam L4? Bo nigdzie nie napisałm,że była zagrozona.... Z nordic walking nie biegam 20 km na godzine tylko spaceruje, a wiesz dlaczego, bo mam chory kregosłup i to był jeden z powodow L4. Cąły czas jestem pod kontrola ortopedy i ginekologa. Na l4 chodziłąm tez na rehabilitacje dla kobiet w ciazy, nie mogłabym chodzic na zajecia bedac w pracy, bo były to godziny poranne. Ciaza to nie tylko problemy w obrebie narzadow jamy brzusznej i hormonow...Poza tym wskazaniem do L4 moga byc pelnione obowiazki (praca przy rtg, laboratoria, praca ze szkodliwymi substancjami, praca przy podnoszeniu ciezarow, miejsce pracy, czeste wyjazdy służbowe, stres). Nawet jesli pracodawca nie jest w stanie zagwarantowac Ci pracy 4 h przy komputerze, moze Cie wyslac na L4. Kilka z wyzej wymienionych problemow tez sie mnie tyczyło. . Wracajac do nordic walking to normalny spacer - tylko odciazasz kregosłup, masujesz miesnie przeykregosłupowe i lepiej sie dotleniasz. Polecany dla kobiet w ciazy ![]() Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2011-06-16 o 11:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Tak czy siak, mając zwolnienie czy to ze względu na ciążę czy na chory kręgosłup (swoją drogą skoro to nie zagrożenie ciąży to powinnaś mieć wypłacane 80%) powinnaś być w domu, jedynie wychodzić na badania, wizyty i jak mówisz na rehabilitację.
Proszę nie odpisuj na mojego posta, zajmij się swoim kręgosłupem i nie denerwuj się bo dziecku szkodzisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() L4 nie jest utożsamiane wyłącznie z siedzeniem w domu. Niektore kobiety ze wzgledu na ciaze maja nawet zalecane wyjazdy (np. morze) i tez jest w porządku ![]() A co mam robic, pozwolisz,ze sama zadecyduje. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Traktując Śląsk jako krainę geograficzną, a nie historyczną - założycielka wątku nie popełniła błędu. Po prostu Ty patrzysz na to regionalnie, kulturowo, a kto inny administracyjnie. Oba podejścia są poprawne.
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie
Cierpię od 6 lat na dyskopatię. Od 1,5 miesiąca odczuwam okropny ból nie tyle w okolicy kręgosłupa, a w górnej części pośladka- jak to zwykle przy tego rodzaju schorzenia bywa. Jestem w 19 tyg, czuję że ból się nasila. Pracuję po ok10h dziennie ponieważ kiedy siedzę bólu nie ma. natomiast pozycja leżąca czy pół-leżąca to dla mnie koszmar, kiedy powinnam odpoczywać- cierpię. Coraz trudniej zejść mi z łóżka, zmienić bok - gdy śpię itd. Muszę poczekać jeszcze 2 tyg na wizytę u ortopedy. Czy w takiej sytuacji L4 wypisuje ginekolog czy ortopeda ? Choć i tak pewnie nie skorzystam ![]() Słyszałam, żez diagnozowana dyskopatia moze być wskazaniem do cesarskiego cięcia, zresztą i tak na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie pozycji pół leżącej czy leżącej przy porodzie naturalnym, ponieważ ból bywa nieraz nie do zniesienia.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszytsko zalezy jaką masz dyskopatie i czy dyskopatia jest wynikiem skoliozy i zalezy jakiej dłuzej. To nalęzy do oceny lekarza. Poza tym dobrze by było jakbyś miała w miarę ( bo ju za pozno) aktualny RM badz tomografie. Bole kręgosłupa mogą stanowić nawet zagrożenie dla ciązy, bo niestety Ty zaczynasz ważyc i Twoj brzuch. Czasami wtedy potrzebne jest leżenie plackiem. l4 w tym przypadku może Ci wypisac i ginekolog i ortopeda. Nie zawsze skolioze i dyskoptia jest wsakzaniem do cc- wszystko zalezy od stopnia schorzenia i ogolnego stanu zdrowia. Jestes jeszcze w drugim trymestrze to Twoj ostatni dzownek na rozpoczecie cwiczen wzmacniajacych miesnie brzucha, miednicy i kregosłupa. Jak nie zaczniej teraz cwiczyc, moze CI lekarz zabronic cwiczyc w III trymestrze. Jest wiele cwiczen, jednak bałabym sie je robic na własna reke bez konsultacji z rehabilitantem i ortopeda. Poza tym samemu mozna popełnic błedy i bardziej sobie zaszkodzic. Nawet jest bedziesz miała cc- to mocne miesnie pomoga CI sie szybciej zwlec z wyra ![]() Jak siedzisz to kup sobie specjalna poduche za plecy do siedzenia by sie nie garbić. Sa tez poduchy do samochodu. Ja nie znalazłam Sr, ktora poza cwiczeniami do oddychania proponuje cwiczenia na kregosłup. Moze Katowice? A bol w posladku to Cie łapie rwa kulszowa, dobrze by było,zeby nie pojawiły się kolejne schorzenia neurologiczne typu opadajaca stopa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przed ciążą troszkę zapomniałam o tym moim problemie bo się "nie odzywał", teraz się pojawił. Tak to jest z tymi problemami z kręgosłupem, ze zawsze powracają jak bumerang. No nic pozostaje mi czekać na wizytę z ortopedą i tak teraz sobie myślę, że może wcześniej pójdę do gina i powiem mu o tym problemie bo wcześniej przy każdej wizycie zapominałam o tym, bardziej byłam zaaferowana wynikami kolejnych badań czy oglądaniem maleństwa... Już drugi raz zapomniałam mu o tym powiedzieć ![]() Poza tym mam jeszcze jeden bardzo poważny problem, który wyszedł przy pierwszych badaniach krwi. Gdybym nie była w ciąży pewnie nigdy bym się o tym dowiedziała ![]() Mimo to muszę zadziałać coś z tym kręgosłupem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O kregosłupie powinnas powiedzieć, to jednak zawsze ryzyko. Szkoda,ze nie robiłaś nigdy RM - wtedy by wyszło czy masz przepukline czy wypukline jądra miażdzystego. Chociaz jak sie teraz zapiszesz to pewnie termin mozesz miec po porodzie- bo taki czas jest oczekiwania ![]() Polecam Ci w Sosnowcu jest takie małe centrum ortpedii na Sielcu- pracuja tam specjaliści z Wojewódzkiego i z Żor. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, dziecko nie oznacza że trzeba ze wszystkiego rezygnować. Autorko wątku, nie daj sie wpędzić w wyrzuty sumienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zauważyłam jednak pewną zależność - naprawdę gorzej się czuję siedząc w domu niż "biegając" i załatwiając różne firmowe sprawy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A skoro chcesz byc dalej aktywna- spaceruj, dotleniaj sie poki nie ma upałow ![]() Ja juz leze plackiem i tez czekam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jestem aktywna. Po pierwsze kazde wyjscie z domu to schodzenie i wchodzenie na 4 pietro więc ruch zapewniony mam (podstawowy). Poza tym spacerki, zakupy, rowerek w domu. Zawsze to coś. Choć odkąd w firmie mniej sie dzieje to czytam 3 tom "Gry o tron" i połykam codziennie kilkaset stron. Bo mi się nudzi. A ruchy liczę z zalecenia lekarza juz ponad 2 tygodnie. I policzę pewnie do samego porodu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale mimo skracającej się szyjki jakoś tak objawów innych brak. Skurcze sie zdarzają, ale tak rzadko, że to pewnie te przepowiadające. I... nic więcej. Jestem na przełomie 35-36 tygodnia i lekarz mi powiedział, że... oszczędzać się jeszcze przez dwa tygodnie... A potem to wrócić do normalnego tempa, bo dziecko jak będzie chciało przyjść szybciej, to i tak przyjdzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:41.