|
|
#61 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zmiany w systemie przyznawania STYPENDIUM
Cytat:
Czasami mimo takiego intensywnego uczenia się ludzi z prawa więcej wiem z prawa niż oni. Oczywiście nie mówię o wszystkich
Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-23 o 00:24 |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem gdy ktoś ma wyjątkowo małe dochody np. poniżej 300 zł. na miesiąc powinien dostarczać zaświadczenie z opieki społecznej. Bo tak się akurat składa, ze to granica ubóstwa i bez pomocy z zewnątrz się nie obejdzie. Opieka społeczna robi wywiad środowiskowy wiec jest bardziej wiarygodna.
|
|
|
|
#64 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Btw. studiuję też drugi kierunek na uniwerku i studiują ze mna ludzie z prawa. Akurat trafiłam na takich, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy;/ mają same 5 z przedmitów których uczy się na pamięć, a z matemetyki, statystyki, ekonomii - jest problem. Miałam też prawoznawstwo, prawo międzynarodowe - gderali ciągle, że tu to w ogóle czego innego uczą niż na prawie u nich, że tu głupoty piepsza -.- Chyba dziwne, żeby uczyli nas na prawników na wydziale ekonomii ![]() ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Cytat:
Ja nie mam pojęcia co musieli by zrobić i zmienić, żeby to jakoś wszystko sprawdzać. Przecież większość osób pobierających stypendia socjalne mają wystarczająco pieniędzy na życie, Dla mojej koleżanki do stypendium zabrakło 2 zł i stoi kolega i mówi, że jemu 1 zł zabrakło do najwyższego progu więc on gorzej ma ( ojciec i matka w Stanach - żeby chciał mógłby nie pracować przez najbliższe 20 lat ) Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-23 o 00:42 |
||
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
Racja. Nasz pan od ekonomii (Czarny Kocie, na pewno go pamiętasz
) zawsze mówił, że prawo dla ekonomistów jest inne niż dla prawników, tak samo jak inna jest ekonomia dla prawników niż ekonomia dla ekonomistów, to normalne. Mnie też wkurza zadufanie wielu znajomych, och jacy jesteśmy za✂✂✂iści, bo prawo studiujemy, a połowa z nich ledwo na tym prawie ciągnie. Ja tam nie mam jakiegoś poczucia wyższości, no może pośród sąsiadek babci, które ciągle gadają jaka to zdolna jestem haha Teraz wielcy z nas studenci, a tak naprawdę może 10% się dostanie do zawodu, więc póki co głupotą jest się wywyższać.Jeszcze co do stypendiów- najśmieszniejsze jest to, że rok temu w dziekanacie usłyszałam, że kryterium dochodu jest najbardziej sprawiedliwe. Guzik prawda. |
|
|
|
|
#66 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja z resztą wolę się "uczyć" matematyki, finansów, ekonomii itp - po prostu lubię coś rozumieć, nie uczyć się na pamięć. Przy uczeniu się na egzaminy nie ma poźniej problemu
Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-23 o 01:04 |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A podczas sesji każdy narzeka, nieważne że poszedł z pasji na prawo a jak nie narzeka to co z niego za student? ![]() Wykucie kodeksów na pamięć nie uczyni z Ciebie prawnika, co najwyżej mogłoby piątkowego studenta na egzaminach bez kazusów, bo znać przepisy a umieć je zastosować to inna bajka Można mieć 3 na studiach a odnaleźć się w praktyce, reguły nie ma.ps a buce i zarozumialce są na każdym kierunku
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
Może i tak nie jest, wiadomo że wszystkich uczelni w Białym nie sprawdziłam, więc nie wiem
Mówię tak, bo wiele razy tak słyszałam i się w dużym stopniu zgadzam z tym...Zresztą dla mnie to nie ma żadnego znaczenia gdzie studia skończę, bo i tak nie ma to żadnego wpływu na to czy się dostanę na aplikację, tak wielka loteria tam jest...---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Dokładnie to miałam na myśli pisząc, że jak dowalą kazus to też kwiczysz... |
|
|
|
|
#71 |
|
Wtajemniczenie
|
Skoro niektóre z Was mają już doświadczenie z dodatkowymi osiągnięciami przy ubieganiu się o stypendium. To mnie zastanawia kwestia, czy wystarczy wpisać, że zdobyło się nagrodę w konkursie, czy dołączyć także ksero/oryginał dyplomu - to potwierdzające?
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale podejrzewam, że trzeba będzie załączyć jakieś ksero potwierdzenia. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się zastanwiam - co w przypadku, kiedy mam wysoką średnią, ale nie mam żadnych osiągnięć?
Wtedy stypendium dostanie osoba z niższą średnią, ale np. z jakimiś osiągnięciami, czy jak? Na razie nie wiem jaką będę miała średnią w tym roku, ale z 4/6 egzaminów mam 5.0 i czekam na wyniki tych dwóch ostatnich, więc bądź co bądź szanse mam spore, ale właśnie nie działam w kole naukowym, nie brałam udziału w żadnych konkursach itp, więc jak to wygląda? A poza tym to niesprawiedliwe, że wcześniej stypendium Iwszego stopnia (które bym pewnie dostała) to było 400zł, a teraz 250
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2011-06-23 o 13:29 |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Ufff to dobrze,że czekam już tylko na dyplom,bo jak wysoką średnią miałam zawsze,tak osiągnięc naukowych nie
![]() Ale wiecie może to nie wszędzie i jeszcze niepewne
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiadomo jeszcze, jak będą rozpatrywane podania osób z osiągnięciami i niską średnią oraz z wysoką średnią ale bez osiagnięć, pewnie każda uczelnia stworzy sobie jakiś system, aby było jak najbardziej sprawiedliwie. Jak ktoś ma 3.0, ale mimo to mnóstwo publikacji naukowych, zwycięstwa w konkursach itd to stypendium dostanie. Oceny to jedno a sukcesy to drugie, niektórzy w jakiś sposób na studiach się realizują, udzielają, nie przejmując się średnią, bo na naukę do egzaminów czasu nie mają i robią tylko to, co potrzebne by zaliczyć. Tak jest zwłaszcza wśród osób z osiągnięciami sportowymi lub artystycznymi.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2011-06-23 o 13:33 |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Konto usunięte
|
Ale czy właśnie teraz się to nie zmieni? I nie będzie już samowoli w ustalaniu kryteriów, tylko z góry narzucone, że średnia+osiągnięcia? Jeżeli by zostało po staremu, czyli niby jakieś tam regulacje są, a tak naprawdę uczelnia sama sobie ustala to jaki sens miałaby ta cała zmiana?
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według mnie się nie zmieni, bo moja uczelnia właśnie wydała nowy regulamin w oparciu o te najnowsze zarządzenia, wiec wątpię, żeby tworzyli nowy regulamin, jeśli zasady jeszcze miałyby się zmienić. Po staremu było stypendium tylko za średnią i osobne stypendium tylko za wyniki w sporcie. Obecnie będzie jedno stypendium, które ma brać pod uwagę i średnią, i osiągnięcia naukowe, i sportowe, i artystyczne oraz działalność społeczną, ale co i jak będzie brane pod uwagę to już uczelnia sama sobie ustala.
|
|
|
|
#79 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
no i 10% KIERUNKU mnie powaliło, myślałam że roku... ![]() a studiujesz już prawo? zawsze mnie ciekawiło co motywuje studentów prawa aby zacząć studia na administracji
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jak już mówiłam - zależy od uczelni. U mnie najprawdopodobniej stypę dostałabyś i ty, i ta druga osoba, jeśli by ten konkurs wygrała. Weźcie pod uwagę również to, że "osiągnięcia naukowe" to nie tylko udział i wygrane w konkursach czy udział w jakichś super prestiżowych konferencjach, ale również choćby publikacje naukowe.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2011-06-23 o 15:40 |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Zobaczę jak będzie u mnie na uczelni, bo na razie nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych informacji o tym nowym stypendium naukowym.
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co mną motywowało? nic, czysty przypadek, że zaczęłam też administrację, ale nie polecam nikomu - nic ciekawego ![]() a co do stypendium na stronie mojej uczelni jest informacja, że regulamin jest w trakcie opracowywania i proszą o cierpliwość, eh, no to ciekawe kiedy będzie |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ale mieszkam z trzema studentkami administracji i np. wczoraj dowiedziałam się że koleżanka (I rok) ma w grupie chłopaka który jest na III roku prawa i II ekonomii - i wydało mi się że tą administracje trochę niepotrzebnie studiuje, no ale tak dobrze się nie znam![]() u mnie też jeszcze nie ma regulaminu przyznawania stypendiów... na naukowe (a przepraszam, rektora ) się juz nie załapię, ale może jest nadzieja na socjalne bo rok temu niewiele mi brakło...
|
|
|
|
#86 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z jednej strony go podziwiam, z drugiej szczerze współczuję Podobno administracja to właśnie mieszanka prawa i ekonomii, naprawdę nie wiem po co mu ten trzeci kierunek...
|
|
|
#87 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#88 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Mimo wszystko mam nadzieję, że się załapię na to stypendium, bo mam najwyższą średnią z możliwych i naprawdę chyba coś by mnie trafiło, gdyby się okazało, że to w ogóle nie ma znaczenia, bo nie latałam nie organizowałam imprez wydziału itp. Poczuję się wtedy naprawdę pokrzywdzona, bo gdybym wiedziała, to też bym się do jakiejś imprezy wydziału do pomocy podpięła... A tak naprawdę rok ciężkiej pracy może zostać niedoceniony i nienagrodzony... I jakoś nie wierzę w podwyżkę obecnych stawek, myślę, ze te pieniądze przesuną się na stypendia socjalne. Cieszę się, ze socjalne dostanie więcej osób, bo wiem, że wielu kolegów ma trudną sytuację, ale ich rodzice jednak pracują i przekraczają owe magiczne progi. Ja rozumiem, że osoba, której rodzice nie pracują, powinna dostawać w pierwszej kolejności, ale inne osoby w nieco lepszej sytuacji też powinny dostawać, ale nie kosztem naukowego. Mogliby według mnie naprawdę lepiej prześwietlać komu dają stypendium socjalne, bo są osoby, których rodzice mądrze kombinują. ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- W ogóle ja dobrze czytam tę ustawę i interpretuję, tam jest napisane za najlepsze wyniki w nauce lub wybitne osiągnięcia naukowe, czyli za jedno lub drugie,lub obydwa. I dalej można dostać stypendium tylko za średnią? ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- PS Myślałam, że tylko w moim dziekanacie i dziale spraw studenta nic nie wiadomo... Boję się przespać termin składania podań, a ja tak czy siak będę się ubiegać... |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie też jest parę takich osób, które otwarcie się chwalą, że mają socjalne, bo rodzice kombinują. I szlag mnie trafia, że ja się ucze żeby mieć jak najlepsze wyniki, a ktoś się opieprza, nic nie robi, imprezuje cały tydzień, a dostanie więcej pieniędzy ode mnie, bo starzy kombinują. No ekstra, naprawdę
|
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i mogą się liczyć też osiągnięcia sportowe, artystyczne lub działalność społeczna. Podejrzewam, że termin składania podań będzie gdzieś na początku października. Wcześniej raczej nie, bo chyba nie można składać podań przed wejściem ustawy w życie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.

Czasami mimo takiego intensywnego uczenia się ludzi z prawa więcej wiem z prawa niż oni. Oczywiście nie mówię o wszystkich 

Z jednej strony go podziwiam, z drugiej szczerze współczuję