![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Badania diagnostyczne przed ciążą
Cytat:
Ja przyznaje, nie odżywiam się zbyt zdrowo bo nie mam takich możliwości dlatgo łykam ten femibion. Poza tym jestem po przejściach i moja gin robi wszystko by teraz mojemu dzidziusiowi się nic nie stało. Dla zainteresowanych podsyłam jeszcze artykuł http://www.ciazowy.pl/artykul,skutki...iazy,45,1.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dziś byłam na pobraniu krwi. Poza tym co miałam na skierowaniu wzięłam jeszcze toksoplazmozę (IgM i IgG), Cytomegalię (Igm, IgG) i przeciwciała różyczki (tylko same przeciwciała, bo kiedyś byłam chora). I zapłaciłam 155 zł. Więc spoko. Dziś po 16 będą wyniki to mi pomożecie rozszyfrować mam nadzieję, tylko na różyczkę za 2 tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeszcze co do łykania tabletek, czy wszystkie inne specyfiki oprócz tego wymienianego są do kitu? Bo mało ich nie jest i także są polecane? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tez się zdziwiłam, że tak szybko po pierwszy raz w naszym szpitalu robiłam. Zawsze u rodzinnego, ale że miałam te dodatkowe badania, to poszłam do szpitala. I jeszcze dostałam kartę stałego klienta i do końca roku na wszystkie badania mam 10 % zniżki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie, to najlepiej zastanowić się nad swoim jadłospisem, czy spożywamy dużo owoców i warzyw czy niekoniecznie. Mi ginekolog mówiła o kwasie foliowym, ale czytałam wiele artykułów które zalecają dodatkowo witaminy w formie doustnej. Najlepiej chyba jednak konsultować się z ginekologiem.
Jeśli mogę Was zapytać - w czasie ciąży chodziłyście do lekarza prywatnie czy na NFZ? Byłam dowiadywać się o ginekologa z NFZ w Krakowie to dawali mi terminy za 5 miesięcy! Oprócz tego w gabinecie jest tylko biurko, kozetka i łóżko do badań. Czekałam na termin defakto 4 miesiące, poszłam a On mi przepisał skierowanie na USG i badanie po czym kazał zapisać się na kolejny termin. Ten okazał się na koniec października ![]() U prywatnego jest to koszt od 130-200 zł za jedną wizytę ale wszystkie badania są wykonywane na miejscu i od razu analizowane przez lekarza, co pozwala podjąć działania. Na termin czeka się od 2 - 3 tygodni. Zastanawiam się czy dalej uparcie szukać jakiegoś lekarza z NFZ czy dać sobie spokój w tak ważnej kwestii jaką jest ciąża. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
ja do gina zawsze chodzę prywatnie. Mój za wizytę bierze 90zł + 20 za cytologię. Ale jeśli się jest w ciąży to za usg (które robi na każdej wizycie) nie bierze nic dodatkowo, chyba , ze się chce te 3d.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Ja też zawsze do gina chodziłam prywatnie i raczej nie zamierzam tego zmieniać. Tak samo mam też ze stomatologiem.
Zdrowie moje i mojego dziecka jak bedę w ciąży będzie najważniejsze i nie mam ochoty czekać po ileś tygodni na umówioną wizytę, a w międzyczasie wiele rzeczy może się wydarzyć. A ja miałam iść dzisiaj na cytomegalię i różyczkę i mi się zaspało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
ja wczoraj dzwoniłam do endokrynologa i na kasę chorych termin najbliższy to... sierpień 2012
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() usg mam w tym samym budynku tylko w innym pokoju,ale dla spokojności chodze jeszcze prywatnie,ale tylko na usg ![]()
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-07-05 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Ja generalnie chodziłam na NFZ i raczej tak odległych terminów nie miałam
![]() ![]() Wyniki przez neta?? Wow...ale by to wiele spraw ułatwiło...może kiedyś to już będzie standard...hehe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
http://alablaboratoria.pl/pl/ tu są punkty pobrań, zobacz może u ciebie też jest taka opcja??
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ooo dzięki, nawet jest jedno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatecznie jak się nie ma netu, to można tam iść, jest taka maszyna do drukowania na korytarzu i tam podkładasz kartę z kodem i ci się wyniki same drukują ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do usg 3D to nie jest ono bardziej dokładne czy lepsze od 2D tylko to jest dla rodzica by mógł zobaczyć jak dizecko wygląda ![]() dobry lekarz nawet na 3D nie będzie widział czegoś tam jeśli coś byłoby nie wporządku... osobiście nie chcemy z tż 3d i na połówkowe idziemy na najnromalniejsze2d-ale też sprzęt lepszy więc i na takim dużo więcej widać i zdjęć więcej i informacji też więcej ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
W kwestii lekarzy ja nie chodzę na NFZ zawsze chodziłam w Polsce prywatnie i nie zamierzam tego zmieniać, jak ktoś z Krakowa chce dobrego lekarza to mogę świetną lekarkę i super specjalistę polecić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Co miasto to inny cennik. W Krakowie trudno znaleźć dobrego ginekologa w dobrze wyposażonym gabinecie za mniej niż 100 zł za podstawową wizytę + dodatkowo płatne badania.
Jako studentka chodzę do Scanmedu - tam mają terminy do ginekologów po 5-6 miesięcy. Malenska - ja jestem z Krakowa, kogo mogłabyś polecić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Dr Jachymczak-Prociak pracuje w Multimedisie na Podgórskiej 36
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Niestety, jest to po zupełnie przeciwnej stronie Krakowa niż ja - więc dojazd tam zajmowałby mi ze dwie godziny
![]() Ale dziękuję za radę. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Wiesz ja do niej dojeżdżałam też koło 2 h, ale ja wychodzę z założenia że dla dobrego lekarza można nawet do innego miasta pojechać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
witam
![]() ja przed ciążą robiłam postawowoe badania, w tym morfologie, tsh, cytomegalie i tox igg i igm. dygotka nie zgodze sie z tobą że jedzenie owocow i warzyw jes t rownowazne z przyjmowaniem suplementacji kwasu foliowego ![]() kwas foliowy jest przyswajalny najlepiej właśnie z tabletek! poza tym jak znajomej sie urodzilo dzidzi z rozszczepem kregoslupa, to tym bardziej przyjmowalam tabletki, nic to nie kosztuje. a co do badan platnych to zalezy od tego jaka umowe ma twoja przychodnia z NFZ a jaka ma dla swoich stalych pacjentow. bo to nie wszedzie jest tak samo.
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sam kwas foliowy-jestem jak najbardziej za jako przygotowanie do ciąży ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Mi wyszło, że byłam chora na cytomegalię - i jak tu nie robić takich badań przed ciążą?? A co jakbym akurat w trakcie choroby zaszła w ciążę??
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Pytałam się lekarza i farmaceuty o witaminy i obydwoje przyznali, że najlepiej nie przeginać w jedną ani drugą stronę i np jeden miesiąc brać dodatkowo witaminy, a później brać kwas foliowy, natomiast jeśli akurat jest brzydsza pogoda lub mniejszy dostęp do składników bogatych w substancje odżywcze to wziąć sobie z miesiąc witaminy. Na tej zasadzie - aby obserwować siebie. Trzeba także pamiętać, że niektóre witaminy są lepiej przyswajalne w tabletkach, inne mniej, a dodatkowo niektórych witamin praktycznie nie da się przedawkować więc wszystko z rozsądkiem a będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Ja nie chcę nawet o tym myśleć, co by było :[ Mi tez wyszło wysokie te IgG trochę niższe niż Twoje, dzisiaj byłam zrobić IgM i czekam na wynik
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Ja teraz zrobiłam i w jednej i w drugiej klasie, to zobaczę ile mniej więcej spadło. Różnica w czasie między jednym a drugim badaniem to trzy tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Mi na zakaźnym kazali co najmniej 4 tyg odczekać. Napisz czy ci spadnie. Ale nawet jak nie, to nie kazali się martwić, można się starać.
a robiłaś przeciwciała tokso i różyczki? ja mam na razie wyniki tokso i oba minusy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
mam wyniki na różyczkę: (badałam tylko IgG, bo już kiedyś byłam na nią chora). IgG 164,3 IU/ml czyli, że chyba mam te przeciwciała, bo dodatni jest od 10
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.