Walka Z Tłuszczem - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-06-09, 19:57   #61
kalija
Zadomowienie

Dot.: Walka Z Tłuszczem

Klaudia nie popieram Twojej "diety" ale podziwiam Cie za wytrwałość... w sumie jak miałam 15lat to też tak robiłam z marnym skutkiem z resztą

Sylwónia bardzo nam miło, czuj sie jak u siebie

Illuminar też dziś pożerałam truskawki... bez cukru i śmietany na szczeście

Gradisca - burrito? gdybyś wiedziała ile to ma kalorii ja tam sie czaje na chinszczyzne.. choc wiem, ze też nie bardzo mi wolno na diecie

Kasienko ostatnio na sfd mądre głowy napisały, że odchodzi się od ćwiczenia naczczo a wysiłek powinien być po lekkim śniadanku. Fakt, przez śniadaniem podkręcamy metabolizm i spalamy tłuszczyk 2x szybciej Ja swego czasu biegałam naczczo przez pół roku... i zamierzam znów (miałam wtedy całkiem niezłe nogi ) choć ćwiczyć osobiście wole wieczorem. Nie przejmuj sie innymi, rób tak, żeby Tobie było wygodnie.
Aaaa jeszcze coś - aeroby można ćwiczyć naczczo (jak ktoś sie uprze) ćwiczeń siłowych juz nie (zamiast tłuszczyku organizm wtedy zjada.. mięsnie) warto tego przestrzegać

Akna nie za mało tych kalorii? Na moje oko nawet 1000 nie było... Poza tym jak ćwiczysz, to możesz z czystym sumieniem zjesc ciut więcej (a nawet powinnaś ) Mi też to forum pomoże, jestem pewna. Zdeklarowałam sie przed wami do odchudzania i teraz wstyd mi by było zrezygnować

Gradisca - mleczne lody to 100kcal, ale ile? 100g? ja tam wole od lodów sie trzymać z daleka. Z resztą wiekszego bzika mam na punkcie czekolady

A ja dziś zrobiłam naleśniki a do tego sos truskawkowy to dla rodzinki. Jak jestem na diecie to lubie gotować... dziwna zalezność.
Dziś zjadłam:
- kromke ciemnego pieczywa z wędlinką i warzywkami
- jogurcik nat. (bez cukru )
- gotowaną w rosołku pierś z kurczaka + suróweczka (bez majonezu ani śmietany)
- jajecznice z 2 jaj na chudej wedlince

Jestem na II fazie South beach, jak coś Może ktoś jeszcze????

W planach mam poćwiczyć jeszcze... ale to później z rowerkiem mi niestety nie wyszło
kalija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-09, 20:29   #62
akna
Raczkowanie

KALIJA nom to rzeczywiście mało, nawet sobie nie zdawałam sprawy heh, ale to tylko dlatego że mało mnie dzisiaj w domu było. Ja jestem o siebie spokojna, bo zawsze łatwiej mi zjeść więcej niz mniej, a za to że dzisiaj tak mało jutro z czystym sumieniem na pifko skoczę (ale tylko jedno obiecuję )
wiem, wiem że nie powinnam... ale co tam, spale część śmiejąc się z moją paczuszką hihi

buziol!
akna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-09, 21:05   #63
Nuvola
Przyczajenie

Witajcie chętnie się dołącze, ale z tego co czytam to mam największe powody.
Wzrost 162 i wage 74. Ale za to pewnie jestem dwa razy starsza od was. (35lat)
Od trzech tygodni ćwicze i szukam dobrej diety, takiej na dłużej.
Czy macie coś dla mnie?

Edytowane przez Nuvola
Czas edycji: 2005-06-09 o 21:08
Nuvola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-09, 21:15   #64
Gradisca
Rozeznanie

Nuvola chciałabym żebyś była odemnie 2 razy starsza, dzięki za komplement )) ja polecam tradycyjna dietę 1000 - 1200 kcal, jestem jej wielkązwolenniczką bo przy niej nie grozi Ci monotonia żywieniowa, człowiek bardzo szybko uczy się liczyć kalorie, no i raczej nie ma efektu jo jo plus oczywiście ćwiczenia i masaże .
Gradisca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-09, 21:27   #65
kalija
Zadomowienie

Witaj Nuvola

Ojj pewnie sie naraże Gradisce, ale moim zdaniem 1000-1200 kcal, to wcale nie jest taki dobry wybór. Wszystko zależy od tego, co i w jakich ilościach jadłaś wczesniej, od nawyków, aktywności

Ja jestem na diecie South beach (dieta plaż południa). Tobie jednak na począek nie radziłabym narzucać sobie dużego reżimu - bo inaczej Twój organizm się zbunktuje a Ty sie szynko zniechęcisz. Na początek polecam zrezygnować z białego pieczywa, potrwaw mącznych (klusek, zabielanych tłustych sosów, pierożków) , wyeleminować lub ograniczyć białe pieczywo, alkohol, słodkie napoje (słodkie soki, napoje gazowane) no i oczywiście slodycze. Po kilku tygodniach jak już się przyzwyczaisz, możesz dalej obcinać kalorie.

Sporcik też jest dobry, chociażby 10min brzuszków wieczorem, zrezygnowanie z samochodu na korzyśc spacerów.

Życze powodzenia, wpadaj cześciej!!!!
Stary 2005-06-09, 21:50   #66
Gradisca
Rozeznanie

Kalija dlaczego niedobry ?

ja np nie mogłabym być na diecie plaż południowych bo ja mam pracę w której ciągle jestem w ruchu, często jadam na miescie i nie daje z nia rady ..
Stary 2005-06-09, 22:56   #67
eddiewader
Przyczajenie

GG do eddiewader

cześć dziewczyny. ja również się pzryłączę. mam 160 cm, ważę 55, 56 kilo. w pasie mam 72 cm, w pępku 75, biodra 97, a udo 52. mam figurę po mamie, i bardzo jej nie cierpię (mam na myśli figurę). kupiłam sobie nawet shape'a z płytą na świetne pośladki. ćwiczyłam raz czy dwa, ale przestałam. nie mogę się zmobilizować. jem stosunkowo mało bo latem spada mi apetyt. zmobilizowanie się jest najgorsze. zwłaszcza, że siedzę w domu przy kompie. pracę też mam siedzącą. pomóżcie, bo sama jakoś nie mogę się zabrać do ćwiczeń. ciagle sobie powtarzam, że od jutra już będę. przychodzi jutro, a ja nic. dziewczyny, dajcie mi jakiegoś kopa.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-06-10, 07:44   #68
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

helllo ja tez mialam z tym problem jestem strasznie leniwa ale postanowilam ze musze zrzucic tych kilka kilogramow i poprostu musze! hehe i nie mow sobie odn jutra tylko juz zacznij cwiczyc od dzisiaj! i pomysl sobie ze to tylko pol godziny dzienni to na pewno dasz rade ja cwicze juz od tygodnia a porzadnie od 5 dni i trosuje diete i widze powoli rezultaty<jupi>. wiec jestem pewna ze tobie tez sie uda tylko juz dzisiaj wez sie do roboty pol godziny to naprtawde nie ejst duzo;p pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z tluszczykiem
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 10:42   #69
sylwónia
Zadomowienie

NO I ZACZĘŁAM!!! Dziś rano na czczo ćwiczyłam dwadzieścia kilka minut tae-bo , bo sobie wczoraj ściągnęłąm z netu+ zrobiłam 5o brzuszków. Kalija czy tae-bo zalicza się do aerobów, mogę ćwiczyć przed śniadaniem??? Własnie jestem po śniadanku , zjadłam 2 kromki chleba razowego z jajkiem na twardo + trochę warzywek i 1 jabłko. Na razie trzymam się dobrze i jaka mam energię hehe
Pozdrowionka dla wszystkich na diecie
P.S. Ściągnęłyście sobie jakieś fajne zestawy ćwiczeń z Kazy? Jesli tak prosze podajcie nazwy, ja też sobie poszukam

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 11:20   #70
kalija
Zadomowienie

Gradisca, nie od dzisiaj wiadomo, że nie liczy się tylko to, ile kalorii zjesz, ale też jak wartościowe sa posiłki. Odchudzanie z pewnością ułatwiają nam produkty o niskim indeksie glikemicznym (dzięki nim nie mamy napadów głodu, jesteśmy syci o wiele dłużej) poza tym mają zdecydowanie mniej kalorii i można ich zjeść więcej. Oczywiście raz na jakiś czas można sobie pozwolić na jakieś odstepstwo od diety, ale wcinanie codziennie lodów tylko dlatego, że mieszczą się w naszym limicie 1000kcal to nie jest dobry pomysł. Hmm a może masz inne zdanie?? Z chęcią poczytam.
Poki co zajrzyj tu:
http://www.hitec.pl/forum/viewtopic.php?t=3024
dość fajnie jest tam opisany indeks glikemiczny (wypowiedz maci22)

Eddiewader, nie obraź nie, ale takie użalanie się nad sobą nic Ci nie da. To jest Twoja decyzja. Żadnej z nas zrzucanie kilogramów nie przychodzi łatwo, no cóż żeby były efekty trzeba troszczeke nad tym popracować.. Widze, ze masz figure tzw. "jabłko" powiem Ci, że z niej najłatwiej jest schudnąć! Systematycznie robione brzuszki bardzo szybko dały by Ci efekty. Systematyczne Pozdrawiam

Ma.ko, gratuluje, tylko sie nie zniechęcaj teraz

Sylwónia, nie jestem pewna, ale tae-bo do aerobów chyba nie należy. Musisz się szczerze przyznać przed sobą czy masz na tyle energii przed śniadaniem , by wykonywać ten trening. Nie myślałaś o bieganiu czy rowerku? Napewno szybciej byłyby efekty

Z kazy polecam "8minute ABS" - trening na brzuszek prowadzony przez przysojniaka w getrach i jego przyjaciół. całkiem fajny
poza tym też jest "pilates" (jak dla mnie za nudny) tego jest tam mnóstwo tylko trzeba poszukać

Ja jestem jeszcze przed śniadaniem (przed chwilą wstałam ) czuje się świetnie, nareszcie zabrałam sie na swój wstretny tłuszcz wrrrr
A wieczorkiem na rowerek - juz nie moge sie doczekać o ile pogoda dopisze
Stary 2005-06-10, 15:30   #71
asix78
Przyczajenie

najlepiej cwiczyc rano na czczo, 45 minut po czarnej kawie z lyzeczka cukru - wg. zalecen z diety kopenhaskiej... kawa pobudza tarczyce do pracy i spalania tluszczyku, cwiczymy wtedy AEROBOWO czyli tak zebysmy mogli jeszcze spokojnie rozmawiac, bo proces spalania tluszczu jest procesem TLENOWYM... itp itd... wszystko macie tu : http://www.sfd.pl/temat85833_strona1/
asix78 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-10, 15:31   #72
asix78
Przyczajenie

aha, i potem przez 2 godzinki nie jesc bo jeszcze wtedy tluszczyk sie spala... powodzenia.
asix78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 17:39   #73
koculek
Zakorzenienie

Sylwónia tae bo to aeroby
Stary 2005-06-10, 18:17   #74
Boz
Zadomowienie

Hej czy mogę się dołączyć, dopiero teraz dojrzałam ten wątek, co prawda nie chcę schudnąć, ale moje wymiary szczególnie uda i pupa mogłyby być mniejsze. Jak schudnę to niestety tylko w górnej części ciała więc nogi optycznie są coraz większe. Chcę schudnąć do urlopu wyjeżdżam 11.lipca muszę zdążyć. Na razie od tygodnia wstaję godzine wcześniej ( 4.45 - to w sumie to jeszcze noc ) i te półgodziny ćwiczę, ale czuję że wsparcie by mi się baaaaaaaaaaaaaaaaardzo przydało.

Edytowane przez Boz
Czas edycji: 2005-07-12 o 18:11
Boz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 19:45   #75
Gradisca
Rozeznanie

Kalija, wszystko nalezy robić z głową i jeżeli u kogoś ..dieta 1000 kcal polega na 3 marsach i puszce coli to wiadomo :P no ale takiej osobie przydałoby się poza dietą jeszcze wizyta u psychologa, moja dieta składa się głównie z miesa chudego, ryb, ciemnego pieczywa, warzyw i owoców, nabiału i tymi produktami staram się wypełniać te 1000 - 1200 kcal. We wszystkim potrzebny jest rozsądek a każdą dietą stosowaną bezmyślnie można zrujnować sobie zdrowie. Pisząc i polecając diete 1000 kcal w domyśle mam na myśli zdrowymi produktami, bo mam wrażenie że pisze do inteligentnych kobiet a nie idiotek, które będa się głodzić lub zajadać jedynie lodami/hamburgerami/ciastkami ..

a co lodów .. ja sama akurat nie jestem jakimś wielkim łakomczuchem na słodkie ale uważam że lepiej jak się ma ochote zjeść gałke lub dwie lodów lub sorbetu owocowego i na drugi dzień poćwiczyć godzine dłużej niż.. po paru dniach zachcianek rzucić się na tort z kremem i tabliczke czekolady

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-06-10, 19:48   #76
Gradisca
Rozeznanie

Boz jak chcesz się dołączyć to rzuć wymiarami :P
aha co do mnie to dziś :
2 kromki pieczywa ciemnego z plasterkiem szynki i pomidorek .
jogurt niskokaloryczny ze śliwkami i zbożem
na mieście : mała porcja sałatki z kurczakiem.
1 kromka ciemnego pieczywa z szyneczką
(kurcze wczoraj kupiłam taką pyszną!!!)
dużo herbaty bez cukru i wody
na dziś już tyle...
z wysiłku to 5 godzin latania na nogach po mieście i załatwianie spraw )
Stary 2005-06-10, 20:25   #77
Boz
Zadomowienie

Ok podaje wymiary
wzrost 164cm
waga 52kg ( 2 kilogramy zimowe)
pas 58cm
No i teraz moje problemy :
Biodra albo raczej coś poniżej bioder (najszersze miejsce) 95cm
udo53cm
I teraz niech ktoś spróbuje z takimi wymiarami kupić spodnie
Stary 2005-06-10, 21:04   #78
SandraBullock
Wtajemniczenie

ja też chcę mieć tyle w talii<beczy>
SandraBullock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 21:12   #79
kasienka2883
Rozeznanie

Boz co ja bym zrobila zeby miec tyle w talii
Mam wreszcie centymetr i podaje swoje wymiary:
Biust 95 cm
Talia 68 cm
biodra( najszersze miejsce) 98 cm
Udo 58 cm
Buuuu, ide cwiczyc laski, bo mialam tak zawalony dzien ze nie zdazylam.
pa pa
kasienka2883 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 21:14   #80
kasienka2883
Rozeznanie

Ah no i wzrost 168 cm i waga 60 kg
Stary 2005-06-10, 21:23   #81
Nuvola
Przyczajenie

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Zastanawiałam sie właśnie nad tą dietą co ją ty przeprowadzasz, ale nie za bardzo wyobrażam sobie 2 tygodnie bez kawy. Wszystko inne jak najbardziej. Czy odstawiłaś kawe, jak oceniasz tę diete? Mam książke.
Ja zaczęłam przygode z ruchem i mam nadzieje na stałe, ale to mało.
Jestem po ciązach (6 lat ostatnia 15mcy i karmiłam przez 13). Od 2 m-cy walcze, bo przestałam karmić, niestety nadwagą zawsze miałam- chce by to była historia.
Od jakiegoś czasu pracuje na takim stanowisku, gdzie trzeba się ubrać i z moją tuszą trudno. Jak będziesz mogła to odpowiedź o tej diecie- wydaje się realna.
A pytanie do wszystkich- co sądzicie o wspomagaczach z apteki?
Pozdrawiam ciepło wszystkich.
Stary 2005-06-10, 21:27   #82
kalija
Zadomowienie

asix78, skoro tak namietnie czytasz sfd, to powinnaś wiedzieć, że coraz więcej osób odchodzi od ćwiczen naczczo. Natomiast kawa przed sniadaniem to zabójstwo dla żołądka. Troszeczke rozsądku! Po aerobach nie powinno sie jeść przez godzinke minumum.

Gradisca, piekny pościk zgdazam się w 100% z Tobą
"mam wrażenie że pisze do inteligentnych kobiet a nie idiotek, które będa się głodzić lub zajadać jedynie lodami/hamburgerami/ciastkami" nie skomentuje

Boz witaj szczuplutka w sumie jesteś. Poszukaj sobie fajnych treningów, sama dietka raczej nie da Ci zadowalają cych efektów

* * *

ćwiczyłam dziś
- godzinka na orbitreku
- brzuszki
- rozciąganie

w sumie jakies 1,5h i dietka też super oby tak dalej

* * *
a gdzie reszta fitnesek co sie zdeklarowały tu wpadać i walczyć z kilogramami???? odzywać się Słonka

Edytowane przez kalija
Czas edycji: 2005-06-10 o 21:30
Stary 2005-06-10, 21:29   #83
kalija
Zadomowienie

Nuvola o jaką diete pytasz? South beach??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-06-10, 21:32   #84
Nuvola
Przyczajenie

Bardzo dziękuja Kaliji i Gradisce za wypowiedzi. Każda rada jest cenna.
Dla mnie najważniejsze to znaleźć diete, która nie sprowadzi mojego życia do "bycia na diecie" i nie załamie sie z powodu zjedzenia jakiegoś kęsa.
Wiem, że trzeba być cierpliwym i wytrwałym, ale chyba we wszystkich co się w życiu robi.
Ja jak pisałam mam już ( a być może tylko) 35 lat i postanowiłam przestać gawędzić na ten temat tylko działać. Chce troche zmienić przed magiczną 40 ale nie tylko w tej dziedzinie-w odchudzaniu. Cyba mam zbyt duży zapał, ale jeśli nie zrobie paru rzeczy, o których zawsze marzyłam- to kiedy.
Np. właśnie ucze się pływać.
A odchudzanie to jedna z wielu składowych składających się na mnie, przecież nie tylko z ciała jestem.
W każdym bądź razie, zaczynam, trzymajcie kciuki i prześlijcie jakieś rady.
Będę wdzięczna za wszystko.
Pozdrawiam
Stary 2005-06-10, 21:33   #85
Nuvola
Przyczajenie

Tak Kalija o tą diete.
Stary 2005-06-10, 21:39   #86
SandraBullock
Wtajemniczenie

Najważniejsze droga Nuvolo to połączyć dietę z ćwiczeniami.Fajnie,że zaczynasz pływac,bo basen to świetny sprzymierzeniec szczupłej sylwetki.Wystarczy pól godziny regularnych ćwiczen w domu i już będą efekty.Gdy do tego dojdzie dieta,to szybciej(a przez gimnastyke ładniej) zejdzie ci tłuszczyk.Dzięki ćwiczeniom ciało będzie jędrne i zyska zdrowego kolorytu.Przydałyby się tez masaże i wcieranie kosmetyków wyszczuplających-antycellulitowych,bo chyba masz cellulit...To wszystko sprawi,że będziesz piękna i będziesz wyglądać młodziej.
SandraBullock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-06-10, 22:09   #87
kasienka2883
Rozeznanie

Nuvola, jesli chodzi o wspomagacze z apteki to polecam Ci L-karnityne, naprawde skuteczna, jedyny warunek to regularne cwiczenia, przyjmowanie jej bez cwiczen niestety nie przynosi efektu, ponadto jesli lubisz slodycze i spozywasz je w nadmiernej ilosci to dobry bedzie chrom organiczny, ktory hamuje apetyt wlasnie na slodycze, podobno jeszcze Aptrim jest skuteczny, ale sama osobiscie nie przyjmowalam i nie moge potwierdzic.
Pozdrawiam cieplutko
Stary 2005-06-10, 22:36   #88
Boz
Zadomowienie

Talia 58cm to wcale nie tak super przy moich biodrach naprawdę nic nie mogę kupić. Wszystko mi zwęża krawcowa ale spróbujcie zwężyć dzinsy.
A oto mój raport: Dziś ćwiczyłam 30 minut rano, niestety w ciągu dnia nie mam czasu. Acha przejechałam 15 kilometrów, syn dostał rower z licznikiem więc mnie codziennie wyciąga. Co jadłam nie napiszę - koleżanka miała urodziny, ale jutro się poprawię.
Stary 2005-06-10, 22:48   #89
kalija
Zadomowienie

Zasady South beach w pigułce specjalnie dla Nuvoli

Co to jest South Beach??
"Dieta South Beach nie jest dietą niskowęglowodanową. Nie jest też dieta niskotłuszczową. Uczy natomiast, jak oprzeć odżywianie na właściwych tłuszczach i węglowodanach - które będziemy nazywać dobrymi - i bez specjalnego trudu obchodzić się bez złych. W rezultacie będziesz zdrowszy i schudniesz - od 4 do ponad 6 kilogramów w ciągu najbliższych 2 tygodni."

I etap odchudzania
Etap I trwający 2 tygodnie - chociaż przez wiele osób przedłużany, bo wtedy traci się najwięcej kilogramów - ma na celu zlikwidowanie w naszym organizmie insulinooporności, czyli tzw. stanu przedcukrzycowego. W I fazie jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) nie wywołujemy w organizmie wyrzutów dużej ilości insuliny do krwi, które powodują szybkie wchłonięcie dostarczonych węglowodanów, powodując po szybkim czasie ich spadek poniżej normy, czyli hipoglikemię. Tu jemy produkty, które nie zawierają dużej ilości cukrów, a co za tym idzie, nie powodują skoków insuliny i na dłużej nas sycą. W I fazie musimy zrezygnować z owoców, chleba, makaronu, ziemniaków i oczywiście cukru, za to będziemy jedli dużo warzyw, wołowinę, kurczaka, ryby, a także orzechy. Zrezygnować też trzeba ze wszelkiego rodzaju słodyczy, które zawierają duże ilości cukrów prostych. W I etapie powinno się jeść 5 posiłków dziennie: śniadanie, przekąskę, obiad, przekąskę, kolację. Nie wolno rezygnować z kolacji, ponieważ można w ten sposób rozstroić swój metabolizm i przestawić go na "tryb oszczędny", co może spowodować zahamowanie procesu utraty wagi. Nie należy stosować też metody niejedzenia po 17 czy 18, bo może to mieć taki sam skutek. Najlepiej jeść ostatni posiłek 2,5-3h przed snem. Nie zaleca się też ciągłego kontrolowania wagi, a dr Agatston wręcz zabrania liczenia kalorii.

Co jeść w I etapie??
- wołowina, wieprzowina i cielęcina (chude części)
- drób, a mianowicie piersi z kurczaka i indyka, bo są to najchudsze części
- sery żółte odtłuszczone oraz feta, serek wiejski, ricotta, mozarella, a także odtłuszczone tofu (dieta nie poleca jedzenia produktów typu light, ponieważ często zamiast tłuszczu zawierają więcej cukru, jedynie nabiał powinien być odtłuszczony)
- orzechy, migdały (są świetne jako przekąska, porcja 15 orzeszków, 30 pistacji, bo są małe)
- jajka (bardzo polecam w I etapie jeść na śniadanie jajecznice, ponieważ jest sycąca i zapewnia uczucie sytości na kilka godzin, można z nich też zrobić omlet, ale bez mąki)
- bakłażany, brokuły, cukinie, fasola (różne rodzaje), groch (z puszki tylko jeśli jest bez cukru), bób, grzyby (wszystkie odmiany), jarmuż, kalafior, kapusta, karczochy, kiełki, ogórki, rukiew wodna, rzepa, sałata (wszystkie odmiany), seler, szparagi, szpinak
- z produktów nabiałowych można jeść: jogurt naturalny 0%, maślankę, mleko 0%, kefir, pozostałe produkty są niedozwolone (np. jogurty owocowe)
- jeśli chcemy coś usmażyć lub zrobić sos do sałatki to najlepiej użyć oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron, ponieważ zawierają one dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- można też jeść cukierki bez cukru, galaretkę bez cukru

Czego unikać w I etapie??
- tłustych mięs wszelkiego rodzaju
- pełnotłustych serów
- wszystkich owoców (może oprócz cytryny do herbaty)
- z warzyw: buraki, kukurydza, marchew, pomidory (można jeden normalny na posiłek), ziemniaki białe i słodkie (bataty)
- należy zrezygnować z ryżu, makaronu wszelkiego rodzaju, owsianki, płatków śniadaniowych, produktów z mąki, wszelkiego rodzaju pieczywa
- oczywiście wszelkiego rodzaju alkohole także są zabronione

II etap odchudzania
Faza II polega na stopniowym wprowadzaniu części produktów, które odrzuciliśmy w I etapie. Po "oczyszczeniu" naszego krwioobiegu (pozbyciu się insulinooporności) zaczynamy powoli jeść inne rzeczy, jednak nadal ograniczamy porcje. Można wprowadzić owoce, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż i razowy makaron. Jednak trzeba uważać na razowy chleb, ponieważ często jest on w większości z białej mąki, a ciemny kolor zawdzięcza karmelowi. Trzeba szukać pieczywa z pełnego ziarna, np. chlebki firm Mestemacher i Oskroba, są pełnoziarniste, jest to głównie ziarno i jakiś tam łącznik. I o to chodzi w dobrym chlebie w znaczeniu diety. Etap II powinien trwać do uzyskania pożądanej wagi. Można wracać do etapu I jeśli zdarzy nam się gdzieś wyjechać i nie móc jeść zgodnie z dietą lub mocniej naruszyć zasady diety. Dieta jest bardzo "wyrozumiała", jedno odstępstwo nie rujnuje nam całej diety, warto jednak pamiętać, że jeden grzeszek pociąga drugi i trzeba uważać, żeby całkiem nie wypaść z rytmu diety.

Co można wprowadzić w II etapie??
Oczywiście nadal jemy wszystkie dozwolone produkty z I fazy oraz nasz jadłospis możemy wzbogacić w:
- owoce, oprócz tych, które maja wysoki indeks glikemiczny
- wracamy do nabiału, jednak starajmy się wybierać produkty odtłuszczone, ale trzeba uważać, by jogurty typu light lub 0% nie były z cukrem
- makarony razowe, pieczywo pełnoziarniste, płatki o wysokiej zawartości błonnika, płatki owsiane (ale nie błyskawiczne), płatki zbożowe, brązowy ryż, słodkie ziemniaki (bataty)
- możemy też od czasu do czasu pozwolić sobie na kostkę gorzkiej czekolady (o jak najwyższej zawartości kakao) i na lampkę czerwonego wina

Czego należy nadal unikać lub jeść bardzo rzadko??
- białe pieczywo, ciasteczka, ciasteczka ryżowe, makarony z białej mąki, płatki kukurydziane, biały ryż,
- białe ziemniaki, buraki, kukurydza, marchew
- z owoców raczej unikajmy: ananasa, arbuza, bananów, owoców z puszki w syropie, rodzynek i słodzonych soków owocowych (dieta poleca zamiast wypicia soku zjeść owoc, z którego jest ten sok
- unikamy nadal dżemów, lodów i miodu

III etap "odchudzania"
Napisałem "odchudzania", ponieważ w tym etapie już nie chudniemy, trwa on do końca życia i jest po to, żeby utrzymać efekty i mieć zdrowe serce, ponieważ South Beach została stworzona dla osób z chorobami serca, ale z powodzeniem mogą ją stosować wszyscy, którzy chcą się w przyszłości przed nimi uchronić.
W III etapie nie ma już produktów zabronionych, jednak chodzi o to, żeby pamiętać o nawykach z poprzednich dwóch etapów. Teraz jemy już normalne porcje, można wrócić do 3 posiłków dziennie. Gdy czegoś nam się bardzo chce - nie odmawiajmy sobie, ale też nie pozwalajmy sobie na wielkie szaleństwo zbyt często. Jednak jeśli już nam się zdarzy, wtedy możemy na tydzień lub dwa wrócić do I etapu, zrzucić to co "odrobiliśmy" i z powrotem wrócić do etapu III. Nie wolno myśleć o tym jak o cofaniu się, dieta została specjalnie tak zaprojektowana, żeby można było jeść tak jak się lubi, a jeśli przesadzimy móc to nadrobić i nie martwić się efektem jo-jo.

Diety South Beach nie powinny stosować:
Osoby z hipoglikemią (obniżonym poziomem cukru we krwi), chorzy na cukrzycę muszą najpierw skonsultować się z lekarzem, dieta w połączeniu z lekami może spowodować zbyt drastyczny spadek poziomu glukozy, osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie jajek (w menu jest ich dużo) i zastąpić je np. rybami i drobiem.

moim zdaniem pożesz pominąć na razie I etap - jest dość trudny i na początku można sie na nim baaardzo zniechęcić do dietowania.

to tyle o SB napisz co zdecydowałaś

Edytowane przez kalija
Czas edycji: 2005-06-10 o 22:51
Stary 2005-06-10, 22:49   #90
akna
Raczkowanie

Witam wszystkie nowe dziewczyny! Fajnie że jesteście

Ja dzisiejszy dzień zaliczam do mniej udanych, gdyż zjadłam:

paczkę musli (to główny grzech), 2 nalesniki z dżemem, jabłko, ser pleśniowy(130g), jog. naturalny, szczęśliwie (dla mojej figurki jedynie) tego piffka co miało byc nie było
ćwiczyłam dzisiaj brzuszki, ok. 50,

jutro obiecuje poprawę, jade do babci na wieś wiec troszkę pobiegam
zostawiam Was Kochane do poniedziałku, trzymajcie się i pamietajcie w środę podajemy nowe (lepsze) wymiarki!

GRADISCA dobrze że Cię mamy, mądrze piszesz zagadzam się z Tobą jeśli chodzi o (przykładowe lody) no i o kwestię rozsądku - to podstawa

Buziaki!!!
akna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości