Nisza w Mainstreamie, Mainstream w Niszy - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 20:06   #61
Ewa_Ch
Zadomowienie

Dot.: Nisza w Mainstreamie, Mainstream w Niszy

A ja od czasu jak troszke poznalam niszowce czyje sie "plasko" jak pachne czyms z szeregowki. Wiem jak to brzmi ale to niestety prawda.
Malo co z mainsteamu sie wyroznia. Wiekszosc to zapachy tak do siebie podobne,ze az odechciewa sie wachac nowosci. Ostatnio tylko Womanity jakos sie wyroznil a reszta to powtorka tego co juz bylo lub jest.

Wlasnie - stare zapachy byly inne-bardziej wykwintne.
Teraz nawet Dior i Chanel zeszly na psy i robia kwiatkopodobne chlapy.

http://www.pustamiska.pl/
Ewa_Ch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 20:27   #62
evelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewa_Ch Pokaż wiadomość
Ostatnio tylko Womanity jakos sie wyroznil a reszta to powtorka tego co juz bylo lub jest.
zgadzam się w 100%, Womanity wymiata spośród wszystkich sephorzaków wspaniała jest seria pielęgnacyjna (mleczko i balsam), mniej figowo-owocowa a bardziej drzewna
evelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 01:05   #63
piroksena
Zadomowienie

[QUOTE=Redhaired Witch;28651915]
Tak czy siak mam wrażenie, że konsumentkom to wystarcza - słodko i delikatnie, ewentualnie świeżo, ozonowo - QUOTE]

Tak mi przyszło do głowy czy nie jest to aby jakiś odległy - a może znowu nie tak bardzo - powiew trendu globalnej amerykanizacji rynku światowego... Z tego co się orientuję niekłamaną estymą cieszą się za Oceanem wszelkie body spray`e i ✂✂✂✂✂✂✂ing misty czy coś w tym ozonwo-kwiecisto-jadalnianym szyku, jabłka DK, Juicy Couture... Nawet Guerlain zgiął kark i wypuścił cosik tak okrutnego pod nazwą My Insolence...

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
nie poczulam sie urazona . moze po prostu jestem troche przewrazliwiona, bowiem na tym forum zdarzaja sie wypowiedzi, z ktorych wynika, ze "mainstream" znaczy gorszy. byc moze tak jest, ja mam dosc "prosty" nos i zapachy odbieram raczej plasko, jakby porownac z tym, jak inni opisuja swe doznania^^.
acz nie potrafie sie zgodzic, ze mainstream to tylko kfiatki & owocki, jak rowniez, ze jedynie slodko i delikatnie .

kiedys myslalam, ze Theorema to nisza^^.

Wwąchuję się w tą niszę i wwąchuję, nabywam próbaski, próbuję dokopać się do tej urody nie chadzającej pod rękę z DV i Lolitą Lempicką... Ale nie rzuconam jeszcze na kolana
To półka zacna, ale specyficzna, wylewająca na boki znaczeniami `co autor chciał przez to powiedzieć`, za dużo w niej tego czyjegoś widzenia smaków, barw i interpretacji. No i kadzidła :/

Mainstream jest wtórny i diabelnie często rozczarowujący, ale to w nim jak na razie odnalazłam swoje miłości.

To już wiem czemu mnie odrzuciła

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 08:21   #64
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Mam wrażenie, że istotą tego, co co stanowi o niszowości zapachu nie jest marka ani nawet dostępność. Myślę że gust odbiorców wyznacza niszowość.

Jak w każdym kierunku sztuki nurty eksperymentalne szukają nowych rozwiązań i środków wyrazu do sztuki popularnej trafiają zaś te z nich, które masowy odbiorca jest w stanie przyswoić i pokochać. Być może dlatego tyle teraz w perfumeryjnym mainstreamie woni owocowo kwiatowych- produkcja i sprzedaż kolejnych zapachów z tej rodziny jest po prostu opłacalną i pewną inwestycją. Nowatorstwo i wytyczanie estetycznych kierunków jest natomiast od takiej pewności zysku całkowicie wolne. Producenci perfum niszowych stoją więc przed dylematem- jak pogodzić "niszowość" i ekonomiczne wymagania rynku.
Być może stąd wynikają po części wysokie ceny flakonów- produkowane są one w niewielkiej ilości sztuk co zawyża cenę ale mam wrażenie, że równie istotny jest tu czynnik psychologiczny. Wysoka cena plus trudna dostępność często automatycznie kojarzone są z elitarnością, artyzmem. Nabycie bardzo drogiego, "ekskluzywnego" i "niszowego" flakonu perfum daje wielu ludziom głęboką satysfakcję. Czują się dzięki temu oryginalni, bardziej wyrafinowani, zdolni do tego by pozwolić sobie na luksus i wysoką sztukę.
Być może to właśnie napędza rynek a także do pewnego stopnia tłumaczy dlaczego w ofercie "niszowych" marek wiele zapachów z niszą ma wspólne głównie logo.

Myślę sobie że w ofercie mainstreamu wiele jest zapachów bardziej wyrafinowanych, nietypowych, trudnych, kontrowersyjnych, charakterystycznych, bardziej "niszowych" niż wiele niszowcow. Jedne takie były od zawsze inne stały się takimi przez lata, dzięki zmianie masowych gustów. Przykładami mogą być choćby stare szypry, Cabochard czy Mitsouko. Mam wrażenie, że przy współcześnie panujących olfaktorycznych gustach naprawdę ciężko o perfumy budzące bardziej skrajne emocje, wszelkie kadzidła i agary według mnie mogą się ze swoją kontrowersyjnością schować i zarumienić ze wstydu nad swą popową naturą przy tych dostojnych staruszkach.

Piękne, charakterystyczne i oryginalne zapachy mogę znaleźć dla siebie i w niszy i w mainstreamie. Perfumy Hermesa wydają mi się bardziej wyrafinowane i ciekawe niż większość zapachów L'Artisan noszę więc Hermesa, na pohybel własnemu snobizmowi.
Stary 2011-08-11, 11:15   #65
selya
Zadomowienie

w temacie - bardzo ciekawy wpis u elve: http://nosthrills.blox.pl/2011/01/Ra...2001-2010.html
Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Mainstream jest wtórny i diabelnie często rozczarowujący, ale to w nim jak na razie odnalazłam swoje miłości.
bo nie ważne skąd miłość przychodzi, ważne, że nas znajduje (lub my ją - nevermind)
Cytat:
Napisane przez OlaVS Pokaż wiadomość
Swoją drogą ciekawe, co jeszcze można w perfumach wymyślić, czego dotąd w ogóle nie było - jakoś wyobraźni mi brak...
ja wciąż czekam na różę Królowej Śniegu

dear darkness

selya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 11:23   #66
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez selya Pokaż wiadomość
ja wciąż czekam na różę Królowej Śniegu
Dita von Teese ma wypuścić jakąś różę - a cerę ma jasną

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 11:43   #67
selya
Zadomowienie

to może być dobry trop oby!
kiedyś, w różanym wątku, tak opisałam moje marzenie:
Cytat:
cały czas mam nadzieję, że odnajdę to czego szukam i oszaleję z zachwytu
wciąż marzy mi się róża pąsowa, chłodna i przestrzenna
róża, która mogłaby należeć do Królowej Śniegu
Cytat:
a zapach, o którym marzę to różany, lodowy powiew
efekt wymieszania gorącej, czerwonej róży i krystalicznego, zimnego lodu
i tak jak napisałaś -
róża zamarzając, staje się mroczna, prawie czarna
a jej różany zapach unosi się w powietrzu jak lodowy woal
jest czysty, dźwięczny
i raczej nie rozpraszają go inne dodatki
no może jedynie kadzidło frankońskie, które nadaje mu mocy i przestrzeni
niestety wszystkie róże jakie do tej pory poznałam są ciepłe, ale 'niech żywi nie tracą nadziei...'

EDIT: przypomniało mi się, że czekam na jeszcze jeden zapach - zainspirował mnie Asmodeusz z Siewcy Wiatrów
Cytat:
ciężkie, mroczne, zimne fiołki
och! to byłoby to
zapach który budzi dreszcz jak po przejechaniu metalem po szkle
och! żeby jakiś noc zauroczył się podobnymi klimatami
autorkę wątku przepraszam za OT

dear darkness

Edytowane przez selya
Czas edycji: 2011-08-11 o 11:50
Stary 2011-08-11, 16:20   #68
OlaVS
Zadomowienie

Oj tak, poszczególnych zapachów, których jeszcze nie ma, potrafię też parę sobie wyobrazić, nawet był taki fajny wątek o tym, czego nam brakuje... Ale takiego nowego nurtu perfumiarskiego, takiej dziewiczej krainy zapachowej - czegoś takiego właśnie - to już nie potrafię... (zwłaszcza po eksperymentach CdG)

OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 09:18   #69
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Pani Stettke Pokaż wiadomość
Może daleko idąca generalizacja w moim poście wynika z tego, że żywcem nie znoszę kwiatowo- owocowych zapachów, lubię drzewa, dym i kadzidła i ...hmm... mainstream niewiele dla mnie ma do zaoferowania. A nisza tak. Kwiatowo- owocowym nurtem niszy się nie interesowałam.
Cytat:
Napisane przez Daffodilka Pokaż wiadomość
Ja niestety uważam, że może nie w całości w 90% to jednak kfiatki-sratki i jakoś nic nie jest w stanie mnie przekonać, że jest inaczej. Co zamówię odlewkę z nadzieją, że może akurat będzie inaczej - znów nie to. Myślałam, że chociaż Samsara Shine i Cristobal Balenciaga...Ładne, ale...
hm, to ja mam jeszcze bardziej prosty nos niz myslalam (tak, Asiek, wiem, ze to lepiej), bo dla mnie kwiatowe zapachy to takie kwiatowe sensu stricto, nie wiem, typu konwaliowe Pleasures; z kolei na przyklad Sensuous w ogole w takich kategoriach nie rozpatruje. nie mam pojecia, jakimi kwiatami mogloby pachniec Chance czy wspominane przeze mnie chyba wczesniej MP. nie przepadam za tak zwanymi swiezakami, lubie ciezkie, kobiece, jak to mowia, perfumy. i mainstream to wszystko mi daje. szereg zapachow z niszy wydaje mi sie nawet intrygujacy, ale co z tego, jesli te perfumy wydaja mi sie po prostu nienaszalne. moge powachac z korka, psiknac na nadgarstek i wwachiwac sie wen potem godzinami - ale pachniec tym globalnie bym nie chciala (nie potrafila?).

Cytat:
Napisane przez darla13 Pokaż wiadomość
O, ja mam podobnie jak Siarka, tylko jak mi sie spodoba coś z niszy , to naprawdę ten zapach uwielbiam i wynoszę na ołtarze Niszowce to dla mnie bardziej ciekawostki do wąchania, nie do noszenia. Choć zdarzają się takie, które chce się nosić, ale rzadko
darlo, o tototo. podpisuje sie pod cala Twoja wypowiedzia. nisza jest wszak Koszmara i OI - a te zapachy uwielbiam.

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Wwąchuję się w tą niszę i wwąchuję, nabywam próbaski, próbuję dokopać się do tej urody nie chadzającej pod rękę z DV i Lolitą Lempicką... Ale nie rzuconam jeszcze na kolana
To półka zacna, ale specyficzna, wylewająca na boki znaczeniami `co autor chciał przez to powiedzieć`, za dużo w niej tego czyjegoś widzenia smaków, barw i interpretacji. No i kadzidła :/

i oczywiscie, tutaj sie podpisuje.
Stary 2011-08-12, 09:38   #70
OlaVS
Zadomowienie

To ja tym razem zamiast uproszczenia wprowadzę pewną komplikację - dalsze piętro podziału, jak w diagramie zwanym w podstawówce drzewkiem. Czyli tak - dzielimy perfumy na mainstream i niszę, a potem wyodrębniamy i w niszy, i w mainstramie nurt główny, najbardziej typowy (dla mainstramu pewnie kwiatowo-owocowy, dla niszy chyba byłby drzewno-kadzidlany) oraz to, co zostaje. Mnie w niszy interesuje właśnie to, co jest poza jej głównym nurtem - i noszę te kwiaty i kwiatodrewna, które w niczym nie przypominają mainstramowych (głównie ze względu na jakość składników), ale jednocześnie nie są typowymi przedstawicielami niszy.

A w mainstreamie znów interesuje mnie najbardziej to, co wystaje poza najczęściej powielany typ perfum - a zatem Słoń, Tygrys i Ca Sent Beau, wspomniane Sensuous, moje ulubione (choć mało znane) Be 21 Orlane i tak dalej, i tak dalej...

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2011-08-12 o 11:39
OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 10:18   #71
Daffodilka
Zakorzenienie

Siarko, jak się tak głębiej zastanowię, to dla mnie kfiatki-sratki są synonimem jednoznacznie kobiecych zapachów, które w mainstreamie przeważają, a których nosić nie potrafię. Co więcej, na większość reaguję mdłościami. Są w tej grupie wszystkie Diory, większość Chanelek, cały Armani (poza kolekcją Prive rzecz jasna), Lempicka, Guerlain (z wyjątkiem Shalimara), Cacharel itd, itd. Trudno natomiast znaleźć interesujące unisexy i męskie zapachy nadające się do noszenia przez kobiety. Nie ma też pięknych paczulowców czy ambrowców, w których mam upodobanie Dlatego jestem niejako skazana na niszę i bardzo się cieszę, że takowa istnieje. Przynajmniej mam jakiś wybór i nie muszę latami używać na zmianę Prady i Theoremy, tak jak to było kiedyś
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-12, 11:01   #72
Ewa_Ch
Zadomowienie

zgadzam sie w 100%.

Stary 2011-08-12, 11:07   #73
selya
Zadomowienie

Cytat:
Oj tak, poszczególnych zapachów, których jeszcze nie ma, potrafię też parę sobie wyobrazić, nawet był taki fajny wątek o tym, czego nam brakuje... Ale takiego nowego nurtu perfumiarskiego, takiej dziewiczej krainy zapachowej - czegoś takiego właśnie - to już nie potrafię... (zwłaszcza po eksperymentach CdG)
myślę, że tutaj jest jak w każdej innej dziedzinie, w której liczy się talent i kreatywność
co jakiś czas pojawia się ktoś nieprzeciętny, kto wstrząsa całym tym światkiem i wprowadza coś nowego, rewolucyjnego
genialne nosy już się zdarzały, to i w przyszłości też pewnie się jakiś pojawi i zaserwuje nam spore zadziwienie

a w temacie - nisza w mainstreamie - Rive Gauche (niebieski, czarnego nie znam) zwłaszcza przed reformulacją
charakterny, przyciągająco-odpychający aldehydowy zapach, bardzo zadziorny
nie mój typ, ale chylę czoła przed jego nonkonformizmem w wygładzonym mainstreamie

dear darkness

Stary 2011-08-12, 11:17   #74
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Siarko, jak się tak głębiej zastanowię, to dla mnie kfiatki-sratki synonimem jednoznacznie kobiecych zapachów, które w mainstreamie przeważają, a których nosić nie potrafię. Co więcej, na większość reaguję mdłościami.
o, widzisz, i to jest chyba clue calej sprawy. ja uwielbiam kobiece zapachy, kobieca bielizne (w sensie - typowo kobieca, nie taka dziewczeca, choc kilka typow bardziej "swobodnych" tez mam), klasyczne, podkreslajace kobiecosc ubrania (sukienki olowkowe, spodnice z wysokim stanem, nie znosze bluzek po sama szyje^^), buty koniecznie na obcasie (choc raczej umiarkowanej wysokosci - o kregoslup dbam ), makijaz robie delikatny, poza mocnym punktem w postaci czerwonych ust - jak sama teraz czytam powyzsze, po prostu typowo kobiece perfumy dopelniaja calosci.
Stary 2011-08-12, 12:14   #75
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
o, widzisz, i to jest chyba clue calej sprawy. ja uwielbiam kobiece zapachy, kobieca bielizne (w sensie - typowo kobieca, nie taka dziewczeca, choc kilka typow bardziej "swobodnych" tez mam), klasyczne, podkreslajace kobiecosc ubrania (sukienki olowkowe, spodnice z wysokim stanem, nie znosze bluzek po sama szyje^^), buty koniecznie na obcasie (choc raczej umiarkowanej wysokosci - o kregoslup dbam ), makijaz robie delikatny, poza mocnym punktem w postaci czerwonych ust - jak sama teraz czytam powyzsze, po prostu typowo kobiece perfumy dopelniaja calosci.
I wszystko się zgadza Ja nie mam ani jednej sukienki (spódnica sztuk 1), za to sporo marynarek, spodni i garniturów. Buty co prawda mam wyłącznie na wysokim obcasie (bo malutka jestem), ale z przewagą trzewików do spodni, najczęściej jednak biegam w dżinsach i wygodnych koturnach. Praktycznie się nie maluję - jedynie rzęsy i błyszczyk na usta. Może właśnie dlatego preferuję taki ,a nie inny typ perfum? Na to wygląda Sorrki za OT
Stary 2011-08-12, 12:41   #76
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Mnie w niszy interesuje właśnie to, co jest poza jej głównym nurtem (...)
A w mainstreamie znów interesuje mnie najbardziej to, co wystaje poza najczęściej powielany typ perfum
Ja natomiast poszukuję w niszy głównie kadzideł i spalenizny. Zrobiłam mały rachunek sumienia, znaczy flaszek - wszystkie moje niszowce były kadzidlano-dymne z wyjątkiem Jesieni Micallefa, Botrytisa, paczuli Etro i dwóch słodkich Demetrów.
Natomiast w mainstreamie poszukuję śliwek, ziół i przypraw - nisza jest jak dla mnie przekombinowana pod tym względem - i tak:
najpiękniejsze śliwki: Poison, Mauboussin
zioła: Dune, Nu, BC + niszowa Messe
przyprawy: Słoń, Theorema
Z kadzidłami też nie jest tak pięknie bo moje ulubione to Bois d'Encens Armaniego - czyli ekskluzywny mainstream? Ale zaraz po nim Avignon, Lotruła i Messe.
Spalenizna w 100% należy do niszy, ciekawe czemu Fumidus, Burning Leaves, Bonfire, Black Tourmaline.
Jeśli zaś chodzi o po prostu piękne zapachy to znowu mainstream: Guccci PH, Dolce Vita, Angel, BC, Dune.

Miały być jakieś wnioski ale zapomniałam jakie

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 12:54   #77
selya
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
I wszystko się zgadza Ja nie mam ani jednej sukienki (spódnica sztuk 1), za to sporo marynarek, spodni i garniturów. Buty co prawda mam wyłącznie na wysokim obcasie (bo malutka jestem), ale z przewagą trzewików do spodni, najczęściej jednak biegam w dżinsach i wygodnych koturnach. Praktycznie się nie maluję - jedynie rzęsy i błyszczyk na usta. Może właśnie dlatego preferuję taki ,a nie inny typ perfum? Na to wygląda Sorrki za OT
hmmm, idąc tym tropem muszę sobie znaleźć trzecie wyjście

dear darkness

Stary 2011-08-12, 13:05   #78
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm, idąc tym tropem muszę sobie znaleźć trzecie wyjście
Elu, oj Ciebie byłoby naprawdę trudno zakwalifikować do jakiejkolwiek wyraźnie określonej opcji. Ty jesteś jedyna w swoim rodzaju
Stary 2011-08-12, 13:17   #79
selya
Zadomowienie

Daff

dear darkness

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-12, 13:20   #80
siarka40
Szef ds. Wymianek

selyo, a ja dodam tylko, ze nie jest niemily mi Twoj gust stanikowy, muzyczny i filmowy.
tak zupelnie od czapy to wyznanie wyszlo, ale cusz.

sorry za OT .
Stary 2011-08-12, 13:25   #81
caffe ristretto
Rozeznanie

Mi się wydaje że słówko "nisza" zrobiło ogromną karierę i stało się karykaturą samego siebie. Rzucane na lewo i prawo, analizowane aż do absurdu postawiło na równi wszystkie zapachy. Nie ma niszy i mainstreamu. Tak jak np. trupie czachy i napisy "anarchy" oraz kolczyki we wszystkich częściach ciała stały się codziennością, tak "nisza perfumeryjna" już dawno weszła w konszachty z popularnymi markami. Być może generalizuję, ale tak to widzę.
Jeszcze te aukcje krzyczące "nisza! " albo "niszowe perfumy! " Nisza aktualnie bardzo dobrze się "sprzedaje" co zaprzecza idei "niszowości" A wszystko to w mikroskopijnym światku perfumowym.
Ja nie szukam niszy, szukam pięknych (?) zapachów.
caffe ristretto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 13:35   #82
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez caffe ristretto Pokaż wiadomość
Jeszcze te aukcje krzyczące "nisza! " albo "niszowe perfumy! " Nisza aktualnie bardzo dobrze się "sprzedaje" co zaprzecza idei "niszowości"
dobrze sie sprzedaje, ale wylacznie wsrod perfumomaniaczek . czlowiek spoza ukladu nie kupi perfum pachnacych spalinami, bo po 1 - na nie raczej nie trafi (no, chyba, ze bedzie padal deszcz, a on znajdzie schronienie pod dachem perfumerii z zapachami niszowymi ), po 2 zas - w gust ogolu trafiaja jednak przede wszystkim zapachy "klasyczne".
niszowosc to dla mnie przede wszystkim trafianie produktu (czy tez uslugi, jesli ogolnie okreslic) do niewielkiej grupy osob.
Stary 2011-08-12, 13:42   #83
selya
Zadomowienie

Cytat:
selyo, a ja dodam tylko, ze nie jest niemily mi Twoj gust stanikowy, muzyczny i filmowy.
tak zupelnie od czapy to wyznanie wyszlo, ale cusz
bardzo lubię takie wyznania
Cytat:
dokładnie tak
inna sprawa, że często znajduję je w niszy

dear darkness

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-12, 15:59   #84
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie tak
inna sprawa, że często znajduję je w niszy
Stary 2011-08-12, 17:10   #85
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Nisza aktualnie bardzo dobrze się "sprzedaje" co zaprzecza idei "niszowości" A wszystko to w mikroskopijnym światku perfumowym.
IMHO to na tym forum mamy skrzywiony obraz co sie dobrze sprzedaje a co nie. To Internet przez blogi i inne fora dla maniaków perfum daje złudzenie ze nisza jest popularna, ale czy procent sprzedawanych niszowców w stosunku do maintreamu wzrósł? Nie sadze, raczej rośnie sprzedaż i jednych i drugich, bo coraz więcej osób stać lub/i nie boi sie kupować przez Internet.
Nisza to dla mnie jak najbardziej "żywy" i przydatny termin. W końcu istnieje w niej to co by sie nie sprzedało z zyskami na szerokim rynku, cos co jest najczesciej "ponad" płcią itp. Tak mnie zastanawia jakie wyniki sprzedaży miał np. taki niszowe w charakterze Żuczek? To że jest niesamowicie popularny wsród forumowej społeczności jest oczywiste, ale czy był tak samo popularny wsród osób używających perfum jako dodatek - żeby "ładnie pachnieć"?

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)

Edytowane przez hey
Czas edycji: 2011-08-12 o 17:11
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 17:21   #86
Daffodilka
Zakorzenienie

Hey, masz rację W moim środowisku (nauka) mało kto wie, że coś takiego jak nisza w ogóle istnieje. Większość moich znajomych zadowala się dobrymi zapachami Sephorowymi. Nie czują potrzeby poszukiwania czegoś więcej, skoro mainstream całkowicie zaspokaja ich potrzeby. I ja ich doskonale rozumiem To tylko my cały czas gonimy za nie wiadomo czym i odczuwamy ciągły niedosyt
Stary 2011-08-12, 17:42   #87
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Hey, masz rację W moim środowisku (nauka) mało kto wie, że coś takiego jak nisza w ogóle istnieje. Większość moich znajomych zadowala się dobrymi zapachami Sephorowymi.
To i tak nieźle, moje środowisko studencko-naukowe prawie w ogóle nie pachnie. Na niższych latach furore robiły podróby popularnych zapachów typu Euphoria czy Escady, później Avon, Oriflame, ew. zieleniny czy kwiatki z Yves Rocher - studentki i doktorantki generalnie słabo pachna, faceci w ogóle nie pachną - szczyt to dezodorant z Yves Rocher czy woda po goleniu Gillette. Może starsze profesorki czy doktorki czasem czegoś mocniejszego i wyższej półki użyją. Ale nie sądze żeby o niszy ktos słyszał. I jakoś nie mogę wytypować nikogo, kto bym mógł docenić albo chocby zaakceptować fakt że można ją uwielbiac, bo to drogie i takie dziwne i niekobiece itp

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 18:29   #88
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Zapomniałem na śmierć o męskim Gucci Rush, co prawda już wycofane, ale w mainsreamie z niczym takim się nie spotkałem
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 18:34   #89
Ewa_Ch
Zadomowienie

To tylko my cały czas gonimy za nie wiadomo czym i odczuwamy ciągły niedosyt[/QUOTE]

wszystko wina Wizazu

Stary 2011-08-12, 18:39   #90
darla13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
To i tak nieźle, moje środowisko studencko-naukowe prawie w ogóle nie pachnie. Na niższych latach furore robiły podróby popularnych zapachów typu Euphoria czy Escady, później Avon, Oriflame, ew. zieleniny czy kwiatki z Yves Rocher - studentki i doktorantki generalnie słabo pachna, faceci w ogóle nie pachną - szczyt to dezodorant z Yves Rocher czy woda po goleniu Gillette. Może starsze profesorki czy doktorki czasem czegoś mocniejszego i wyższej półki użyją. Ale nie sądze żeby o niszy ktos słyszał. I jakoś nie mogę wytypować nikogo, kto bym mógł docenić albo chocby zaakceptować fakt że można ją uwielbiac, bo to drogie i takie dziwne i niekobiece itp
Ooo, u mnie tak samo...mało kto pachnie Chociaż może to dobrze -w towarzystwie czuć tylko mnie

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości