![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nisza w Mainstreamie, Mainstream w Niszy
A ja od czasu jak troszke poznalam niszowce czyje sie "plasko" jak pachne czyms z szeregowki. Wiem jak to brzmi ale to niestety prawda.
Malo co z mainsteamu sie wyroznia. Wiekszosc to zapachy tak do siebie podobne,ze az odechciewa sie wachac nowosci. Ostatnio tylko Womanity jakos sie wyroznil a reszta to powtorka tego co juz bylo lub jest. Wlasnie - stare zapachy byly inne-bardziej wykwintne. Teraz nawet Dior i Chanel zeszly na psy i robia kwiatkopodobne chlapy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Redhaired Witch;28651915]
Tak czy siak mam wrażenie, że konsumentkom to wystarcza - słodko i delikatnie, ewentualnie świeżo, ozonowo - QUOTE] Tak mi przyszło do głowy czy nie jest to aby jakiś odległy - a może znowu nie tak bardzo - powiew trendu globalnej amerykanizacji rynku światowego... Z tego co się orientuję niekłamaną estymą cieszą się za Oceanem wszelkie body spray`e i ✂✂✂✂✂✂✂ing misty czy coś w tym ozonwo-kwiecisto-jadalnianym szyku, jabłka DK, Juicy Couture... Nawet Guerlain zgiął kark i wypuścił cosik tak okrutnego pod nazwą My Insolence... ![]() Cytat:
![]() ![]() Wwąchuję się w tą niszę i wwąchuję, nabywam próbaski, próbuję dokopać się do tej urody nie chadzającej pod rękę z DV i Lolitą Lempicką... Ale nie rzuconam jeszcze na kolana ![]() To półka zacna, ale specyficzna, wylewająca na boki znaczeniami `co autor chciał przez to powiedzieć`, za dużo w niej tego czyjegoś widzenia smaków, barw i interpretacji. No i kadzidła :/ Mainstream jest wtórny i diabelnie często rozczarowujący, ale to w nim jak na razie odnalazłam swoje miłości. To już wiem czemu mnie odrzuciła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że istotą tego, co co stanowi o niszowości zapachu nie jest marka ani nawet dostępność. Myślę że gust odbiorców wyznacza niszowość.
Jak w każdym kierunku sztuki nurty eksperymentalne szukają nowych rozwiązań i środków wyrazu do sztuki popularnej trafiają zaś te z nich, które masowy odbiorca jest w stanie przyswoić i pokochać. Być może dlatego tyle teraz w perfumeryjnym mainstreamie woni owocowo kwiatowych- produkcja i sprzedaż kolejnych zapachów z tej rodziny jest po prostu opłacalną i pewną inwestycją. Nowatorstwo i wytyczanie estetycznych kierunków jest natomiast od takiej pewności zysku całkowicie wolne. Producenci perfum niszowych stoją więc przed dylematem- jak pogodzić "niszowość" i ekonomiczne wymagania rynku. Być może stąd wynikają po części wysokie ceny flakonów- produkowane są one w niewielkiej ilości sztuk co zawyża cenę ale mam wrażenie, że równie istotny jest tu czynnik psychologiczny. Wysoka cena plus trudna dostępność często automatycznie kojarzone są z elitarnością, artyzmem. Nabycie bardzo drogiego, "ekskluzywnego" i "niszowego" flakonu perfum daje wielu ludziom głęboką satysfakcję. Czują się dzięki temu oryginalni, bardziej wyrafinowani, zdolni do tego by pozwolić sobie na luksus i wysoką sztukę. Być może to właśnie napędza rynek a także do pewnego stopnia tłumaczy dlaczego w ofercie "niszowych" marek wiele zapachów z niszą ma wspólne głównie logo. Myślę sobie że w ofercie mainstreamu wiele jest zapachów bardziej wyrafinowanych, nietypowych, trudnych, kontrowersyjnych, charakterystycznych, bardziej "niszowych" niż wiele niszowcow. Jedne takie były od zawsze inne stały się takimi przez lata, dzięki zmianie masowych gustów. Przykładami mogą być choćby stare szypry, Cabochard czy Mitsouko. Mam wrażenie, że przy współcześnie panujących olfaktorycznych gustach naprawdę ciężko o perfumy budzące bardziej skrajne emocje, wszelkie kadzidła i agary według mnie mogą się ze swoją kontrowersyjnością schować i zarumienić ze wstydu nad swą popową naturą przy tych dostojnych staruszkach. Piękne, charakterystyczne i oryginalne zapachy mogę znaleźć dla siebie i w niszy i w mainstreamie. Perfumy Hermesa wydają mi się bardziej wyrafinowane i ciekawe niż większość zapachów L'Artisan noszę więc Hermesa, na pohybel własnemu snobizmowi.
![]() |
#65 | ||
Zadomowienie
|
w temacie - bardzo ciekawy wpis u elve: http://nosthrills.blox.pl/2011/01/Ra...2001-2010.html
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Nindżopesz
|
Dita von Teese ma wypuścić jakąś różę - a cerę ma jasną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |||
Zadomowienie
|
to może być dobry trop
![]() kiedyś, w różanym wątku, tak opisałam moje marzenie: Cytat:
Cytat:
![]() EDIT: przypomniało mi się, że czekam na jeszcze jeden zapach - zainspirował mnie Asmodeusz ![]() ![]() Cytat:
autorkę wątku przepraszam za OT ![]() Edytowane przez selya Czas edycji: 2011-08-11 o 11:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Oj tak, poszczególnych zapachów, których jeszcze nie ma, potrafię też parę sobie wyobrazić, nawet był taki fajny wątek o tym, czego nam brakuje... Ale takiego nowego nurtu perfumiarskiego, takiej dziewiczej krainy zapachowej - czegoś takiego właśnie - to już nie potrafię
![]()
![]() |
#69 | ||||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
To ja tym razem zamiast uproszczenia wprowadzę pewną komplikację - dalsze piętro podziału, jak w diagramie zwanym w podstawówce drzewkiem. Czyli tak - dzielimy perfumy na mainstream i niszę, a potem wyodrębniamy i w niszy, i w mainstramie nurt główny, najbardziej typowy (dla mainstramu pewnie kwiatowo-owocowy, dla niszy chyba byłby drzewno-kadzidlany) oraz to, co zostaje. Mnie w niszy interesuje właśnie to, co jest poza jej głównym nurtem - i noszę te kwiaty i kwiatodrewna, które w niczym nie przypominają mainstramowych (głównie ze względu na jakość składników), ale jednocześnie nie są typowymi przedstawicielami niszy.
A w mainstreamie znów interesuje mnie najbardziej to, co wystaje poza najczęściej powielany typ perfum - a zatem Słoń, Tygrys i Ca Sent Beau, wspomniane Sensuous, moje ulubione (choć mało znane) Be 21 Orlane i tak dalej, i tak dalej...
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2011-08-12 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Siarko, jak się tak głębiej zastanowię, to dla mnie kfiatki-sratki są synonimem jednoznacznie kobiecych zapachów, które w mainstreamie przeważają, a których nosić nie potrafię. Co więcej, na większość reaguję mdłościami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
zgadzam sie w 100%.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co jakiś czas pojawia się ktoś nieprzeciętny, kto wstrząsa całym tym światkiem i wprowadza coś nowego, rewolucyjnego genialne nosy już się zdarzały, to i w przyszłości też pewnie się jakiś pojawi i zaserwuje nam spore zadziwienie ![]() a w temacie - nisza w mainstreamie - Rive Gauche (niebieski, czarnego nie znam) zwłaszcza przed reformulacją charakterny, przyciągająco-odpychający aldehydowy zapach, bardzo zadziorny nie mój typ, ale chylę czoła przed jego nonkonformizmem w wygładzonym mainstreamie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Natomiast w mainstreamie poszukuję śliwek, ziół i przypraw - nisza jest jak dla mnie przekombinowana pod tym względem - i tak: najpiękniejsze śliwki: Poison, Mauboussin zioła: Dune, Nu, BC + niszowa Messe przyprawy: Słoń, Theorema Z kadzidłami też nie jest tak pięknie bo moje ulubione to Bois d'Encens Armaniego - czyli ekskluzywny mainstream? Ale zaraz po nim Avignon, Lotruła i Messe. Spalenizna w 100% należy do niszy, ciekawe czemu ![]() Jeśli zaś chodzi o po prostu piękne zapachy to znowu mainstream: Guccci PH, Dolce Vita, Angel, BC, Dune. Miały być jakieś wnioski ale zapomniałam jakie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Daff
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Szef ds. Wymianek
|
selyo, a ja dodam tylko, ze nie jest niemily mi Twoj gust stanikowy, muzyczny i filmowy
![]() tak zupelnie od czapy to wyznanie wyszlo, ale cusz ![]() sorry za OT ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Mi się wydaje że słówko "nisza" zrobiło ogromną karierę i stało się karykaturą samego siebie. Rzucane na lewo i prawo, analizowane aż do absurdu postawiło na równi wszystkie zapachy. Nie ma niszy i mainstreamu. Tak jak np. trupie czachy i napisy "anarchy" oraz kolczyki we wszystkich częściach ciała stały się codziennością, tak "nisza perfumeryjna" już dawno weszła w konszachty z popularnymi markami. Być może generalizuję, ale tak to widzę.
Jeszcze te aukcje krzyczące "nisza! " albo "niszowe perfumy! " ![]() Ja nie szukam niszy, szukam pięknych (?) zapachów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() niszowosc to dla mnie przede wszystkim trafianie produktu (czy tez uslugi, jesli ogolnie okreslic) do niewielkiej grupy osob.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dokładnie tak ![]() inna sprawa, że często znajduję je w niszy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nisza to dla mnie jak najbardziej "żywy" i przydatny termin. W końcu istnieje w niej to co by sie nie sprzedało z zyskami na szerokim rynku, cos co jest najczesciej "ponad" płcią itp. Tak mnie zastanawia jakie wyniki sprzedaży miał np. taki niszowe w charakterze Żuczek? To że jest niesamowicie popularny wsród forumowej społeczności jest oczywiste, ale czy był tak samo popularny wsród osób używających perfum jako dodatek - żeby "ładnie pachnieć"?
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2011-08-12 o 17:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Hey, masz rację
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
To i tak nieźle, moje środowisko studencko-naukowe prawie w ogóle nie pachnie. Na niższych latach furore robiły podróby popularnych zapachów typu Euphoria czy Escady, później Avon, Oriflame, ew. zieleniny czy kwiatki z Yves Rocher - studentki i doktorantki generalnie słabo pachna, faceci w ogóle nie pachną - szczyt to dezodorant z Yves Rocher czy woda po goleniu Gillette. Może starsze profesorki czy doktorki czasem czegoś mocniejszego i wyższej półki użyją. Ale nie sądze żeby o niszy ktos słyszał. I jakoś nie mogę wytypować nikogo, kto bym mógł docenić albo chocby zaakceptować fakt że można ją uwielbiac, bo to drogie i takie dziwne i niekobiece itp
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Zapomniałem na śmierć o męskim Gucci Rush, co prawda już wycofane, ale w mainsreamie z niczym takim się nie spotkałem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
To tylko my cały czas gonimy za nie wiadomo czym i odczuwamy ciągły niedosyt
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.