|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Lody - wasze typy! :)
Czekoladoweeeeeeeeeeeee
I wszystkie sorbety, mniam I ogolnie lody najlepiej z, mikroskopijnym chociaz dodatkiem czekolady(chyba zaloze watek o ulubionych rodzajach czekolady)
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie do Galerii I znów wyszłam nieprzyzwoicie najedzona ale i tak je lubię ![]() ale te na Komandorskiej - poezja... ![]() I zupełnie zapomniałam dodać, że jeszcze Algidę tiramisu wprost ubóstwiam ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Lody to moja kolejna wielka miłość
.Faworyci: - sorbet truskawkowy Zielonej Budki, a mam w planach skosztować sorbet jabłkowy Carte d'or. - Tiramisu Carte d'or - Manhattan Schollera (pomarańczowe w kubku) - rożek leśny z kawałkami galaretki Nordis - Tartuffo czekoladowe Koral - Mc Flurry z Bounty - kręcone z automatu - gałkowe z kliku lodziarni : pistacjowe, orzechowe, cappucino, chałwowe, śmietankowe Mniam.
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
tylko i wyłacznie smietankowy , kocham ten smak
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubię lodów. Jeśli już to w wielkie upały i tylko sorbety-najchętniej melonowe i z kwaśnych owoców- cytrynowe, pomarańczowe.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie jem "Bombę" nugatową Schoellera.
Coś wspaniałego
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)?Ale mysle ze znajde gdzies te lody w W-wie. Kiedys nie widzialam bo nie szukalam. Ale na pewno gdzies są
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#69 |
|
Rozeznanie
|
wszytskie manhatany te najwieksze pychota potem Carte d'or, uwielbiam te najwieksze 1000ml.
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam wkleić Wam "straszny" artykuł nt. lodów, ale po zeskanowaniu jego waga wynosiła... 287 kb
. No i nie chciał się załączyć LODY: SMAKOŁYK CZY TRUCIZNA? Mrożąca prawda o lodach wytwarzanych na skalę przemysłową. Lody są jednym z najbardziej ulubionych przysmaków dzieci, jednak wśród wszystkich produktów nabiałowych stanowią źródło największego ryzyka chorobotwórczego. Większość lodów dostępnych obecnie na rynku to ohydna mieszanina trucizny i odpadków, które powinny znaleźć się w śmietniku, a nie w waflu. W jednym z numerów Nautre's Path Magazine podano składniki stosowane w produkcji lodów na skalę przemysłową: - aldehyd C-17 - niepalny płyn, w przemyśle używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy - smak wiśniowy - piperonal - środek służący do zabijania wszy - smak waniliowy - octan etylu- służy do czyszczenia skór i tkanin, jego opary uszkadzają płuca, wątrobę i serce - smak ananasowy - aldehyd masłowy - składnik klejów kauczukowych - smak orzechowy - octan amylu - stosowany jako rozpuszczalnik farb olejnych - smak bananowy - octan benzylu - rozpuszczalnik soli azotanowych - smak truskawkowy - aldehyd C-18 - octan amylofenylowy - smak czekoladowy - glikol dwuetylowy - tani składnik płynów przeciw zamarzaniu i rozpuszczalników do farb - substancja emulgująca, zastępuje jajka. Lody są powszechnym źródłem toksyn. Równie istotny jest fakt, że obecne w nich białko bardzo łatwo ulega procesom gnilnym w przewodzie pokarmowym człowieka. Silne kwasy wywołujące gnicie powstałe w wyniku niepełnego trawienia lodów, które nie zostały całkowicie wydalone przez wątrobę i nerki, wydalane są przez błony śluzowe nosa i zatok. Wirus choroby Heine-Medina żywi się tą toksyczną wydzieliną i u większości dzieci wywołuje zapalenie z objawami podwyższonej ciepłoty ciała, ogólnego złego samopoczucia, czasem niewielkiej sztywności karku. Jeżeli jednak jakieś dziecko zostało silnie zatrute i dodatkowo jego nadnercza nie działaja prawidłowo, to wirusy atakują błonę śluzową zatok. Ponieważ mózg znajduje się w bliskim sąsiedztwie, istnieje duże ryzyko, że wirusy choroby Heine-Medina dotrą do mózgu i rdzenia kręgowego. Rezultatem takiej inwazji jest porażenie ruchowe. Niektórzy mogą uważać, że niejedzenie lodów to zbyt duże wyrzeczenie. Jeżeli dorośli, a szczególnie dzieci, nie potrafią zrezygnować z tych łakoci, to zamiast lodów można podawać schłodzoną w lodówce bitą śmietanę z cukrem i owocami. SMACZNEGO! PS Wczoraj byłam w Arkadii we wspomnianym wcześniej Grycanie i zjadłam 2 kulki - bakaliowe i truflowe. O ile bakaliowe były smaczne (bez rewelacji), to trufla była okropna (tfu, tfu, tfu - jakaś taka "proszkowa") i już więcej się na nią nie skuszę . Moja mama miała natomiast żurawinę - skubnęłam od niej - PYCHA A swoją drogą bita śmietana w Grycanie jest rewelacyjna - prawdziwa! |
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
i tak nas to nie zraza
tu nie chodzi o maniakalne opychanie sie lodami, ale lody dla ochlody )) zreszta od lat wcina sie lody i nikt od tego jeszcze nie umarl
|
|
#72 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za to z czystym sumieniem polecam lody w Galerii Mokotów w takiej lodziarni, której nazwy oczywiście nie pamiętam, w której nakładają lody do wafelków łopatką. Pycha. |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Piętro wyżej też są smaczne - Pinokio
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj kupowałam w Grycanie na dole... Rzeczywiście dziwnie tam pośmiardywało...
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
najlepsze lody lody jakie jadłam są na patyku - jagodowe w białej czekoladzie firmy Jaś. lepszych nie ma ... choć ta firma ma wszystkie pyszniutnie a we Wrocławiu ich nigdzie nie ma
a z tych ogólnodostępnych kiedys kochałam Zappa, teraz wybieram kolorki na jęzorki kiedyś natomiast chłopak zabrał mnie do pewnej lodziarni - wybrałam sobie gałeczke grejfrutową, truskawkową, carmin i marchewke. z zadowoleniem koncze truskawke, dolizuję sie do carmina i błeeeeeeee.... to były lody o smaku BURACZKOWYM!.... fuuuu...ja nie cierpię buraków...a taki miały ładny kolor te lody... a że pod nimi miałam marchewke, wyrzuciłam do kosza do nie chciałąm juz jesc tej surówki. od tamtej pory zawsze się pytam co to jest jak lody mają jakies dziwne nazwy Edytowane przez bemolka Czas edycji: 2005-06-17 o 11:18 Powód: dopisek |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Demoniku,
z tymi toksycznymi lodami to nie jest przypadkiem jakaś kaczka dziennikarska na sezon ogórkowy? Bo aż mi się wierzyć nie chce Wiem że w żarciu wysoko przetworzonym jest masa chemii ale jednak...PZDR Natalia
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
ja uwielbiam sorbety, bananowy, ananasowy, pomarańczowy, malinowy - z firmy Ice Mastry, w takich czarnych sześciokatnych pudełkach, teraz mają nowości o smaku...alkoholi, cherry, brandy, whisky. Jadłam cherry i ...owszem, owszem. Superowe sorbety robi Zielona Budka. Ale moim ostatnim faworytem jest La Cremeria - limonka, lepsze niż Movenpicka cytrynowe
|
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
uwielbiam lody - no może niepodchodzą mi za bardzo czekoladowe. A takimi njlepszymi lodami, które kojarza mi sie z dzieciństwem są lody włoskie- te z automatu. Mniam mniam ................jak dla mnie te sa najlepsze.
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Heh, cieszę się, że to nie ja jestem przewrażliwiona. Taaa, lody w GM so the best
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Wtajemniczenie
|
Tym razem nie wyskoczę z ogórkami kiszonymi jak w wątku o czekoladzie...
Dzieckiem będąc nie mogłam żyć bez lodów. Pożerałam potworne ilości, co czasami kończyło się chorobą, bo wyobraźcie sobie 13-letnią dziewczynkę, która jest w stanie pożreć jednego dnia kilkanaście lodów bambino... Jeszcze za czasów liceum chadzałam z przyjaciółką po zakończeniu roku na lody i tam zjadałyśmy po 10-11 kulek. Teraz mi to jakoś przeszło, a to dlatego, że gros lodów na naszym rynku jest dla mnie obecnie za tłusta i za słodka. Nie wiem, czy zmogłabym Magnum za jedym posiedzeniem. Tęsknię za komunistycznymi lodami Bambino, Domino i różnymi tzw. "włoskimi", typu "jedno jajko kubeł wody". Możnaby pomyśleć, że w takim razie sorbety są dla mnie, ale niestety, większość zdecydowanie za słodka. Jeżdzę co roku na wakacje na taką miłą wieś, gdzie jakieś 5 km ode mnie jest taka mała lodziarnia z lodami z poprzedniej epoki i ja potrafię przemierzyć tę trasę na rowerze codziennie, żeby zjeść takiego loda. |
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
MOje ulubione to dowolne smietankowe i waniliowe. Ale najlepsze są te z automatu przepadam za nimi. uwielbiam także sorbety ale przede wszystkim pomarańczowe. I lody przez cały rok a nie tylko w lecie. |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
czekoladowe! mniam mniam
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
papaja normalnie niebo w gębie
|
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
orzechowe
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
Lody jem jak muszę- jak nie muszę to nie jem. Moje typy: ymmmmm:
truskawka, zabajane
|
|
|
#87 |
|
Wtajemniczenie
|
Bananowe
Nic ich nie pobije.
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
W Galerii Kazimierz w Krakowie są takie lody firmy Grycan które mają przepyszne smaki i są naprawdę najlepsze jakie jadłam w życiu
Są np. piernikowe (smakują jak prawdziwy, korzenny piernik), biała czekolada, chałwa, makowe, truflowe, różane (jedne z moich ulubionych), żurawinowe i takie tradycyjne smaki. Naprawdę przepyszne
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
najlepsze są lody Connsoni (Częstochowa i okolice) a oprócz tego ich wyroby cukiernicze (podobno w wielu miastach już są).....
a oprócz tego to lody w McDonald's (firmy Danone) i wiele, wiele innych.....np. czekoladowe z wiśniami, bakaliowe...mniam.... ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

najlepiej z, mikroskopijnym chociaz dodatkiem czekolady

Właśnie do Galerii
ale i tak je lubię 

Są np. piernikowe (smakują jak prawdziwy, korzenny piernik), biała czekolada, chałwa, makowe, truflowe, różane (jedne z moich ulubionych), żurawinowe i takie tradycyjne smaki. Naprawdę przepyszne