![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Weselne oszczędności
to jak przyjdzie na mnie pora, to będę musiała się zaprzyjaźnić z jakąś PM-ką
![]()
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
moj siostra cioteczna ma wesele 10 miesiecy przed nami
![]() ![]() ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Fajny temacik, muszę zrobić kilka notatek
![]()
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale z tego co mi sie podobaja: -jasny rozowy -brzoskwiniowy -zloto z ecru -czerwony to sa kolory ktore mi sie podobaja i pasuja do naszej sali: cudnie wyglada fiolet ale do naszej sali nie pasuje. oj bedzie porownywanie a i tak wszyscy powiedza ze ja zgapilam od niej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#66 |
BAN stały
|
No jasne, od tego się nie odpędzicie, więc nie ma co się przejmować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
co do oszczętności
![]() ![]()
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
A my najwięcej zaoszczędziliśmy zapraszając osoby, które nam są bliskie, a nie "bo tak wypada".
![]() ![]() EDIT: Ludzie porównują dwa wesela w jednej rodzinie, które są w krótkim odstępie? Bo siostra męża miała wesele 3 miesiące po nas i ciekawe czy porównywali imprezy. Tym bardziej, że były totalnie różne. Edytowane przez niemamco Czas edycji: 2011-09-14 o 01:02 Powód: Dopisalam kilka zdań. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Ja znalazłam fotografa, który ma fajną cenę na zdjęcia ślubne, bo dopiero rozpoczyna działalność. Ta osoba wygrała kilka konkursów fotograficznych, ale dopiero startuje w branży ślubnej. Myślę, że warto rozważyć taką opcję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest nieuniknione ![]() wiem z doswiadczenia ![]() a my mamy wesele na tej samej sali. muzyke, foto, video i auto bedzie rozne. ale np. juz wiem ze jej sie podobaja takie suknie jak mi ![]() chociaz nasze wesela bedzie oddzielac okres 10 miesiecy. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
My wpadliśmy na pomysł, żeby zaoszczędzić na samochodzie. W Polsce oboje mieszkamy niedaleko lotniska (chociaż inna lokalizacja nie jest przeszkodą), więc pod nosem mamy kilka wypożyczalni samochodów. Jeśli ktoś chce jechać nowym, niezabytkowym samochodem to możecie wpaść tam wcześniej, pooglądać auta, nie wspominać, że to do ślubu (bo też już zaczynają ślubnie liczyć gdzieniegdzie) i może coś wybierzecie.
Plus jest taki, że liczą podobne pieniądze ale za dobę a nie za godzinę. A kierowcą zawsze może być np brat, szwagier, kuzyn itp. Auto można wypożyczyć np. dzień wcześniej wieczorem i oddać po ślubie, plenerze itp. (Oczywiście ktoś z gości/znajomych musiałby to załatwić) albo nawet zapłacić za dwie doby i też wyjdzie taniej. "Znajomy" ![]() W wypożyczalni, nie ten sam samochód ale podobnej klasy to koszt 200-250zł za dobę plus paliwo, bo trzeba oddać z pełnym bakiem, ale to już szczegóły zainteresowani doczytają ![]() Jest jeszcze jeden sposób, ja bym się raczej nie zdecydowała ale może ktoś z was akurat. Wesele sponsorowane, czyli dostajemy rabat na jakąś usługę, np kwiaty, alkohol, przewóz foto w zamian za to, że w nasze wesele wpleciemy reklamę. I tak np hurtownia daje zniżkę na alkohol a my na etykietkach umieszczamy ich nazwę i adres strony www. Albo kamerzysta schodzi z ceny za to, że na podeście gdzie gra zespół zamieści swój baner. Jest kilka możliwości, podobno można dużo utargować. No ale musi to przede wszystkim młodym nie przeszkadzać a i muszą mieć zdolności do targowania ![]()
09 października 2013 18:45 Ninka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
re
09 października 2013 18:45 Ninka ![]() Edytowane przez nena_milka Czas edycji: 2011-09-15 o 10:29 Powód: powtórzony post |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
nene_milka my też braliśmy samochód z wypożyczalni. Jakiegoś nowego mercedesa, chyba C klasa, akurat była promocja i za dwa dni jakieś 350zł nasz wyszedł (pt od 13:00 do ndz 13:00), a jeździliśmy się nim sporo, bo nasza sala była pod Krakowem. Jak patrzyłam na oferty zawiezienia tylko do ślubu podobnym za 700-1000zł, to mi się słabo robiło.
A co do młodych zaczynających fotografów-u nas na weselu robiła zdjęcia dziewczyna, która zaczyna, sama do nas zagadała przez inne forum. No i dwa dni po imprezie przesłała nam kilka fotek, ja jej obiecałam małą reklamę i powrzucałam je na portale społecznościowe i to forum, spodobały się bardzo i dziewczyna złapała kilka płatnych zleceń. I tu się zaczynają schody, panienka owszem część kasy wzięła, ale ludzie nie mogą doprosić się fotek. Ja swoich, oprócz tych kilku nadal nie widziałam, chociaż minęły cztery miesiące. Najbardziej ucierpiała moja koleżanka, bo ją wystawił fotograf i w ostatniej chwili wzięła ode mnie namiar do tej fotografki i teraz zdjęć nie może się doczekać. Umowę z nią spisała na szczęście, dzięki temu mogła postraszyć ją prawnikiem, ta wrzuciła trochę zdjęć na picasę w kiepskiej rozdzielczości i miała wysłać jej płytę z reszta fotek. Wysłała, ale pustą... Dzisiaj jestem z nią umówiona na odbiór naszych fotek o ile przyjdzie (wystawiła nas już kilka razy), ma niby przynieść działającą płytę z fotkami koleżanki. Jak nas znowu wystawi, to oleję nasze zdjęcia, ale jej nie odpuszczę i wyrwę od niej te fotki mojej koleżanki. Taka historia ku przestrodze. Oczywiście nie mówię, że ze wszyscy tak robią, ale czasem warto dopłacić ten 1000zł. My mieliśmy sprawdzonego fotografa, zapłaciliśmy sporo, ale oszczędziliśmy sobie dużo nerwów. Edytowane przez niemamco Czas edycji: 2011-09-15 o 12:39 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
To może napisze jak to wygląda od drugiej strony, ponieważ w lipcu robiłam z chłopakiem po raz pierwszy zdjęcia ślubne dla pary przyjaciół. TŻ od salonu kosmetycznego i fryzjerskiego pannie młodej, ja gościom przed kościołem, a później dopiero na weselu, ponieważ byłam świadkiem.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Jeżeli ktoś chce trochę zaoszczędzić, a jednocześnie zapewnić jaką atrakcję proponuję latające lampiony koszt ok 2-4,50 za sztukę(pełno na allegro) aby puścić taki lampion potrzebne są 2 osoby(pełnoletnie) puszczenie ok 20 lampionów będzie już pięknie wyglądać lub balony wypełnione helem a do nich na sznureczku doczepione sztuczne ognie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Dziś oglądałam na weddingtv jak młodzi chcieli puszczać te lampiony i tylko kilka im wzniosło się, masakra, myślałam, że cś takiego nie będzie miala miejsca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/fit-papier-wizytow...825925334.html
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony jak ktoś chce strojniejsze zaproszenie to taniej zrobić samodzielnie [zwłaszcza jak się ma już jakiś warsztat] niż kupować. Jak się chce tylko zadrukowany papier to łatwiej, taniej i szybciej [na dużą liczbę gości zwłaszcza] kupić.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam własnoręcznie zaproszenia i razem z kosztami wysyłki wszystkich materiałów wyszlo mnie niecałe 2 zł sztuka.
Papier kupiłam po 20gr kartka (taki niewymiarowy chciałam) 60gr koperta, 1zł nadruk. Resztę sama ozdabiałam. Zajęło mi to dużo czasu ale oszczędziłam sporo ponieważ zaproszenia które mi się podoby kosztowały ponad 6 zł za sztukę. przy 100 zaproszeniach to już spora oszczędność |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Duuużo przydatnych rad
![]()
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
tylko żeby zrobić takie fajne zaproszenia trzeba mieć odrobinę chociaż zdolności manualnych , a u mnie z tym kiepsko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Ja też nie mam zdolności manualnych a jednak zrobiłam zaproszenia. Kupiłam ładny papier, wybrałam ładną czcionkę i poźniej tylko przyklejałam coś na ozdobę (takie małe świecące coś)
Wszyscy nam mówią, że mamy ładne i skromne zaproszenia, czyli takie jakie wlasnie chciałam mieć. bez żadnych wycinanek ani wzorków. musiałam spędzić trochę czasu nad wordem ale jestem z siebie dumna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.