![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kadzidło w perfumach
Ambre Sultan to ciepła, dosc mocno jak na moj nos osłodzona ambra, z wyraznym skorzanym akcentem i wódka na czele
![]() ![]() Nu EDP bardzo przypomina mi ultraviolet ![]() Mi wydaje sie byc "sztuczny" ... ![]() Kyoto to wariacja nt. kadzidełek indyjskich. Villoresi Incensi to tez kadzidełka indyjsie + myszki ![]() Roznica pomiedzy kadzidełkami a kadzidłem typowo koscielnym jest orgomna ![]() Ja bym typowala na BC... uniwersalny zapach kadzidlany, niczego mu nie brakuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
mnie Cherqui urzekł
![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
CdG jutro do mnie wylatuja z Krakowa
![]() Nu i BC pójdę obwąchac w perfumerii jak mi się uda wyrwac z domu. Nie mam tylko jak poznać Cherqui, kurcze na allegro nie ma nawet próbeczek. Napisałam do Quality - ale wątpię czy mają ... może w końcu przyleci do mnie Lutensowa książeczka ![]() Właśnie, bo kadzidła mogą być różne, jak narazie to mi chodzi takie kościelne ( jak w GPH), ale w sumie nie wąchłam nic takiego kadzidełkowatego jeszcze ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Favkes - czy próbki CdG zamawiałaś bezpośrednio w Guerilli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i Incense Normy Kamali (ale to juz całkiem cieżkie do zdobycia) a Cherqui jest raczej dymne i tabakowe niz stricte kadzidlane |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
No nie wpadłam na to niestety. A jest taka możliwość ??
Ja zamówiłam na allegro o tu : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=201731798 Takie dymne tez chcę poznać . To musi być bardzo ciekawy zapach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kadzidło w perfumach.
Nie perfumy chcialam dopisac, ale olejek eteryczny Avicenna Oil z drzewa kadzidłowca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
ostatnio moim marzeniem stał sie słodki-kadzidlany Addict - kadzidlo wlasnie takie jak lubię (właściwie kadzidełka indyjskie
![]()
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
hmmm...kadzidlo w perfumach to cos czego szukam, ale niestety 3/4 mojego otoczenia uparcie twierdzi ze mnie to nie pasuje
![]() na szczescie ponoc pure poison pachnia na mnie baaaardzo kadzidlowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybym miala sie zaczac martwic, musialabym radykalnie przetasowac cala kolekcje..mam 1 zapach nie-kadzidlany ( dopiero do mnie leci - dune) a 8 butelek z wiodaca nuta kadzidla zywiczego.. i to wszystko ![]() A zbliza sie lato....jak co roku z pewnoscia kupie AA HF (na 2 miesiace uzytkowania) by na zime znowu wymienic na kolejne kadzidło ![]() I ciesze sie na kolejne kadzidła - demeter Holy Smoke i Holy Water ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Ja dopiero przyzwyczajam się do kadzidła w perfumach i chętnie poznałabym jakieś lekkie, przestrzenne i delikatne zapachy z nutą kadzidła (miłośniczki kadzideł, czy takie w ogóle istnieją
![]() Wydaje mi się, że pierwszy krok zrobiłam, gdyż NU bardzo mi się spodobał i trochę pasuje do powyższego opisu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestem w podobnej sytuacji - ostatnio zarzuciłam ciemne, gęste kadzidła na rzecz jasnych, enigmatycznych, przestrzennych (i z niecierpliwością wyglądam mojej próbki Rock Crystal, oby spełnił pokładane w nim nadzieje). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W takim razie będę polować na próbki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
spotkałam się z określeniem "białe kadzidło" wyjaśnijcie co to takiego? jest ponoć w moim ukochanym guciu ph i chciałabym wiedzieć gdzie jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Może chodzi o materiał z jakiego pozyskiwany jest dany rodzaj kadzidła ![]() Na pewno ktoś będzie to wiedzieć ![]() Krótko mówiąc - podłączam się pod pytanie Kriss Edytowane przez Anuschka Czas edycji: 2008-05-14 o 21:02 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może coś lżejszego i bardziej przestrzennego od pozostałych kadzideł? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że białe kadzidło to poprostu określenie dla żywicy w jasnym kolorze.
Ponadto, podejrzewam, że chodzi tu konkretnie o żywicę pozyskiwaną z jakiegoś gatunku kadzidłowca (drzewo z rodzaju Boswellia), która ma właśnie jasny, prawie biały kolor. A kolor żywicy zależy pewnie od tego w jakiej części globu ten gatunek kadzidłowca rośnie ![]() Edit: Ale to takie moje gdybanie, oczywiście. Edytowane przez homyk Czas edycji: 2008-05-15 o 08:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Iwonko za wyjaśnienie - chyba jest tak jak mówisz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hm, nie kumam - bo rzeczywiscie Guciek zupełnie inny od Zagorska...
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Kseniu, frankincense (żywica olibanowa, olibanum) jest właśnie pozyskiwane z kadzidłowca (Boswellia).
Mamy wiele gatunków kadzidłowca. Są to drzewa, albo krzewy. Udało mi się wyszukać nazwy m.in. takich gatunków: Boswellia carterii, Boswellia dalzielii, Boswellia frereana, Boswellia neglecta, Boswellia papyrifera, Boswellia rivae, Boswellia sacra, Boswellia serrata, Boswellia socotrana. Najczęściej pozyskuje się żywicę z gatunku Boswellia sacra. Kadzidłowce rosną m.in. w Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Indiach. Człowiek nie może ich uprawiać, hodować. One rozsiewają się same, rosną tam, gdzie same chcą. Rosną w różnych rejonach, w różnych warunkach, stąd różne barwy i zapach żywic z tych drzew. Oprócz kadzidłowców, mamy też wiele innych drzew, krzewów, z których człowiek pozyskuje żywice takie jak np. żywica kopal, styrakowiec, sandarak, labdanum. Tego tematu jednak jeszcze nie zgłębiłam. Do kadzenia wykorzystuje się też szereg innych roślin, części roślinnych - kwiaty, korzenie gałązki, liście, owoce - m.in. mandragorę leczniczą, kozłek lekarski, werbenę, macierzankę, miętę pieprzową, dziurawiec, macierzankę, szałwię, rozmaryn, lawendę itp. itd. Edytowane przez homyk Czas edycji: 2008-05-15 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I też chętnie bym się zaopatrzyła w coś jeszcze ![]() Tylko czy te próbki polecanych tutaj zapachów są w ogole gdzieś do zdobycia? Targowisko - allegro - coś jeszcze? A może są dostępne gdzieś do powąchania? (sorry za laickie pytania, ale się nie znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też uwielbiam połączenie kadzidełkowatości i wanioliowości w addict. Zrobiło na mnie niesamowite wrażenie już od pierwszego testu, właśnie dlatego, że nie jest takie bardzo ostre. Dziewczyny, macie jakieś inne typy na perfumy słodko-kadzidlane? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wachajac je mialam wrazenie jakby tuz obok mnie stal ministrant... Moze uda mi sie przekonac mojego faceta zeby czasami pachnial ministrantem...(ech perwersje na tle religijnym nie maja sobie rownych:P) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
CdG 2 Man nie jest z serii Incense, ale faktycznie mocno kadzidlany. Przypomina mi Gucciego Homme.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Mnie niczego co dotad wachalam nie przypomina, tak silna jest won czystego koscielnego kadzidla w tych perfumach. Moze nawet sprawie je sobie, a nie TZ. Najpierw musze przeprowadzic test na skorze i zobaczymy z czym to sie je.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.