|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny już za mąż poszły, czas zacząć rozmowy bez litości-Sierpniówki
Paula, do wydziału komunikacji idziesz na staszica czy na bieszczadzką?
Bo ja swoje prawko wybieralam lat temu 6 na bieszczadzkiej, ale czytam tu teraz, że wtórnik prawka na staszica się załatwia... http://www.krosno.pl/pl/dla-mieszkan...kacja/sprawa9/ Wiesz coś o tym? ![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- hmmm ale napisane tu jeszcze jest: "Do wglądu: dokument tożsamości: dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość wraz z zaświadczeniem o zameldowaniu na pobyt stały" więc chyba dopiero z dowodem nowym, bo nie mam żadnego dokumentu ze zdjęciem na nowe nazwisko... ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- znalazłam cos takiego: "Powiadomienie Urzędu Skarbowego Na powiadomienie Urzędu Skarbowego masz 30 dni od momentu odebrania dowodu osobistego. W tym celu musisz wypełnić i wysłać lub zanieść osobiście do Urzędu Skarbowego formularz NIP-3. Formularz do ściągnięcia w formacie PDF znajdziesz na stronie Ministerstwa Finansów. Uwaga: jeśli prowadzisz własną działalność gospodarczą, powinnaś wypełnić formularz NIP-1." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny już za mąż poszły, czas zacząć rozmowy bez litości-Sierpniówki
ja się wybieram na Staszica. Znalazłam informacje, że tam się to załatwia. Idę ze starym dowodem i tym papierkiem, że nowy w toku. No i oczywiście aktem małżeństwa, bo bez tego chyba ani rusz
![]() Co do US - właśnie ten formularz wydrukowałam i mam zamiar zanieść. Tylko tam się podaje też serię i nr dowodu osobistego - dopytam na miejscu co i jak bo nic nie wiem więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Najlepiej podpytać się wszystkiego w swoich urzędach, bo różnie to może być... mi pani przez telefon powiedziala, ze na uzupełnienie danych o meldunku i nowym dowodzie jest 30 dni od daty odbioru dowodu, ale poinformowac urzad o zmianie stanu cywilnego i nazwiska pod grozba kary pienieznej musze w ciagu 30 dni od daty ślubu... tak powiedziała mi pani z US przez telefon... ale w ogóle nie mogę się z tymi babami dogadać telefonicznie... ;/
a z tym paszportem to pisałam już w klubie i to jest tak, że normalnie kosztuje 140 zł, a uczniowie/studenci mają 50% taniej, czyli 70zł. Ja obecnie wg urzędu się nie uczę, bo licencjat obroniłam w lipcu, a mgr zaczynam 1 października... I jeżeli wniosek o nowy paszport złoży się do 30 dni od daty ślubu, to odliczają niewykorzystane lata ze starego paszportu. Znaczy np ja mam stary paszport do czerwca 2016 ważny, czyli odliczyli mi 4 lata (bo czerwiec już minął, a odliczają tylko pełne lata), czyli 56 zł taniej bym miała, ale że się nie uczę, to by mnie to wyniosło 140zł - 56zł = 84zł, czyli lepiej mi się opłaca to olać teraz i w październiku złożyć wniosek o paszport, to będę płaciła 70zł... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
wyobraźcie sobie ze dopiero dziś wysłano mi ta sukienke i bluze
![]() myśle że jutro bedzie, bo kurierem.
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
u mnie pani w wydziale komunikacji powiedziala ze do wymiany prawka moze byc stary dowod kopia aktu malzenstwa i orginal do wgladu. wniosek wypelniasz juz na nowe nazwisko a ja oczywiscie wszystko wypelnilam na stare i musialam drugi raz pisac
![]() Bylam wczoraj z TŻ ddac garitur do pralni i pani spytala sie o nazwisko oczywiscie podalam nazwisko męża a TŻ zacząl się z boku smiac bo jakos nie moze w to uwierzyc. Jestem zalamana bo TŻ zgubil obrączkę w pracy nie wie gdzie ma jej dzisiaj caly dzien szukac mam nadzieje ze znajdzie
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój ma normalnie taką ciasnawą, ale w pracy ma klimę i sama się zsuwa... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Mój Tż nie nosi obrączki do pracy bo musiałby ja potem ściągać co pewnie doprowadziłoby do zgubienia. Ale znowu jak idziemy gdzies prosto po pracy to on nigdy nie ma tej obrączki.
Ja natomiast swoją juz na weselu strasznei porysowałm od pierścionka. Jak sie zorientowałam to przełożyłam pierścionek na drugą rękę ale mam jakiegoś mniejszego tego palca i cały czas się przekręca.
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
ja zareczynowy nosze na środkowym palcu lewej ręki, żeby nie zgubić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
mnie to jeszcze jakies kary odsięgna - jeśli chodzi o dokumenty nie zrobiłam nic :/ nawet aktów nie odebraliśmy jeszcze.. wzięłam tylko wniosek na dowód ale nie mam zdjęć... musze sie przemeldować i jeszcze wymieniacie tu tyle spraw do załatwienia ze jestem przerażona...
---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- laseczki mozecie mi zagłsoowac na link w podpisie ? poprosze o 5 gwiazdek jak zestaw sie podoba - będę baaardzo wdzięczna ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Ja pierścionek noszę obok obrączki - na środkowym palcu prawej ręki
![]() mój TŻ cały czas nosi obrączkę ![]() ![]() ![]() A wymieniania tych dokumentów niestety jest ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
ja też noszę pierścionek zaręczynowy obok obrączki. tam gdzie zawsze się znajdował. przymierzałam różne kombinacje: z obrączką, na lewej ręce na środkowym palcu, ale najbardziej pasuje na środkowym na prawym
Mąż nosi obrączkę cały czas, nawet się w niej kąpie. Ja muszę zdjęcia porobić i trzeba się wymeldować od rodziców |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
W poniedziałek idę na rozmowę o pracę ale nic raczej z tego nie wyjdzie. Gdyż poczytałam opinie o firmie i są masakryczne.
![]() |
![]() |
#74 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Szkoda, że obrączka Ci się porysowała...Ja swój pierścionek zaręczynowy noszę na środkowym palcu lewej ręki, zresztą już rok po zaręczynach tak zaczęłam nosić, bo mi palce schudły i musiałam przełożyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A w jakiej firmie ta praca?
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Ja tak założyłam koło obrączki i już tuż po ślubie obrączka była porysowana i musiałam przenieść pierścionek na lewą rękę.
Dzisiaj dzwoniłam dp paszportowego i pani powiedziała że nie ma jakiegoś czasowego ograniczenia co do wymiany paszportu żeby mieć zniżkę za niewykorzystane lata. Zła wiadomośc jest taka że muszą być koniecznie kolorowe zdjęcia ![]()
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W przyszłym roku w moim miescie wymieniaja wszystkie dowody wiec zaczekam na ta wymianę, nie bede tego robiła 2 razy ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |||
Zakorzenienie
|
Dzien dobry sikorki
![]() Dolaczam sie z przyjemnoscia. Do klubu nawet nie zagladam, bo musialabym ze 3 dni poswiecic na nadrabianie ![]() Ale kiedys, kiedys, napewno to zrobie ![]() Cytat:
![]() Moje sa bardziej niezidentyfikowane. W zaleznosci od padania swiatla i pogody, raz sa brazowe, raz zielonkawe. Generalnie-piwne. Cytat:
Cytat:
![]() Ale generalnie uzywam starego nazwiska, bo nie zdazylam wymienic zadnego dokumentu ![]() ![]() Przykro mi, ze maz zgubil obraczke. Moze jeszcze sie znajdzie....... Moj dzielnie nosi codziennie, sciaga tylko na noc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Narazie się nie znalazla jak się nie znajdzie to zrobimy nową, wczoraj bylam zla dzisiaj juz smialam się ze pewnie u kochanki zostawil. TŻ mial troszkę za dużą w tym tygodniu mial oddac do pomniejszenia ale niestety nie zdążyl.
Ja już mam nowe prawo jazdy ![]()
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki kochane, jeju, ja nie mam teraz na nic czasu, bo pracowałam przez ten tydzień po 10 godzin, żeby dzieci przyzwyczaiły się do obydwu nauczycielek, pracowałyśmy razem. Ale już od poniedziałku pracujemy tylko po 5 godzin, więc mam nadzieję, że będę częściej na wątku i w klubie.
Mamy już film i zdjęcia od fotografa, jak najszybciej chciałabym Wam pokazać, bo są cudne, jesteśmy strasznie zadowoleni ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Nie mogę się przyzwyczaić, że nasz wątek jest teraz w "Już po"
![]() ja zaręczynowy pierścionek przełożyłam na środkowy palec u lewej ręki ![]() a obrączki nosimy z mężem cały czas, wcale nie ściągamy ![]() ![]() ja zresztą pierścionka też nie ściągam wcale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Uczę w przedszkolu, maluszki, od 2,5 do 4 lat ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
witam w wątku dla żonek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Kilka zdjęć w klubie, tak na szybko, będzie więcej
![]()
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przez pierwsze 2-3 tygodnie po slubie, bylam tak przesycona emocjami, wspomnieniami i wszystkim, ze jakos nie zalowalam ze juz po. Teraz emocje opadly, i jak ogladam zdjecia czy filmik to chcialabym przezyc wszystko jeszcze raz.... Ja na noc musze sciagac pierscionki, bo puchna mi palce i rano mnie zwyczajnie uciskaja. A poza tym, nasze obraczki maja satynowy mat, ktory ma sie podobno wytrzec za jakis czas, wiec oszczedzamy je ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Ja dziś załatwiłam US i prawo jazdy (do tego nie trzeba żadnego aktu małżeństwa - tylko kopię starego prawka i 84 zł...). Czyli najważniejsze rzeczy mam już załatwione. Na uczelni pytałam i to już załatwię jak się dostanę na studia, resztę dopiero z nowym dowodem.
Co do noszenia obrączki - ja mam generalnie chude palce a grube kostki, więc jestem przyzwyczajona, że mi się wszystko obkręca na nich. Dlatego już mnie to nie denerwuje. Pierścionek noszę na prawej ręce na środkowym palcu koło obrączki - mam nadzieję, że się jedno od drugiego nie poniszczy (na razie nic takiego nie widać). Łoś obrączkę też dzielnie nosi. I do spania i do kąpania. Tylko narzeka, że mu się zsuwa z mokrych rąk. Dlatego jak przyjedzie to będziemy zwężać. Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
my też musimy czekać jeszcze ok 2 tygodni na film. zdjęcia nie wiem kiedy będą. Jutro się spotkamy na urodzinach z fotografem więc może jeszcze jakiś plener zrobimy - byliśmy tylko na zdjęciach w ogrodzie właścicieli sali.
wczoraj zrobiłam zdjęcia do dowodu i prawka. teraz muszę załatwić wymeldowanie od rodziców i zameldowanie u męża ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
hej laseczki
![]() ale czas leci, juz prawi dwa tygodnie od slubu minelo ![]() my dopiero dzis jedziemy na plener wiec jeszcze okolo miesiaca czekania na album ![]() spraw urzedowych nie ruszylam, akty malzenstwa przyszly dopiero wczoraj, mysle ze od wtorku cos zaczne zalatwiac ![]() ![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
byłam w urzędzie po druczki do meldunku. dowiedziałam się co i jak. odebrałam zdjęcia do dokumentów i teraz trzeba siąść i skończyć to co nie skończone, czyli licencjat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.