![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ciasto marchewkowe
Właśnie sobie jem to ciasto
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Witam, jadłam dzis w knajpce wegetariańskiej wlasnie ciasto marchwkowe. Wlascicielka akurat tlumaczyla kolezance jak sie je robi, nadstawilam ucha i uslyszalam tylko: 4 jajka i szklanka oleju, haha. No i wchodze na wizaz i pierwszy przepis na ciasto tak sie wlasnie zaczyna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
a kaloryczność mam nadzieję, że mniejsza niż tych "prawdziwych" ciast?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
zielony stworek
|
Przecież to jest prawdziwe ciasto
![]() Przepis mam trochę inny niż wcześniej podany ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak czy siak wyszlo przepyszne, na pewno zrobie powtorke w sobote, tylko dodam troche wiecej orzechów i cynamonu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
od dawna sie zbieram ze zrobieniem tego ciasta musze sprobowac..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
![]()
Właśnie przejrzałam cały wątek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
a ja właśnie zrobiłam na niedzielę i oczywiście jak zawsze pychotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
piekę to ciasto pierwszy raz w prodiżu i zastanawiam się jak długo powinnam je piec, siedzi już 40 min, urosło ładnie, ale w środkowej części jeszcze klei się do patyka... czyżby zakalec? Proszę o poradę
![]() PS Tak w ogóle to robie to ciasto pierwszy raz w życiu, do tej pory jadałam je tylko w barze Green Way ![]() Pozdrawiam miłośników słodkości wszelakich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Ciasto wyszło bardzo dobre
![]() ![]() tym razem dodałam drobno posiekane orzechy włoskie, zrobię jeszcze polewę czekoladową bo myślę że świetnie do marchewkowego pasuje ![]() zrobiłam też pyszne tiramisu ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Przyczajenie
|
Bąbelku, faktycznie, to jest niesamowite ciasto
![]() ![]() Ja bym chciała polecic Bliskowschodnie Ciasto Pomarańczowe. To jest drugie ulubione ciacho mojego chlopaka - orginalne, efektowne i bardzo bardzo pyszne. Przepis jest tutaj: http://olalazar.blox.pl/2006/10/Blis...aranczowe.html dzieki raz jeszcze ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ale mi narobiłyście smaka tym ciastem
![]() ![]() mam tylko pytanie co do przepisu bąbelka: czy jajka całe ucieramy z cukrem? czy oddzielamy i najpierw żółtka z cukrem a potem dodajemy ubite osobno białka?? i czy te składniki wszystkie łączymy ze sobą ubijając mikserem czy mieszamy łyżką, bez użycia miksera? Wiem, że to może głupie pytania, ale proszę rozwiejcie moje wątpliwości.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Od lat się zbieram, żeby to marchewkowe ciasto zrobić. Jadłam kiedyś, przy okazji wycieczki do Stanów, gdzieś w okolicy Flagstaff, w jakimś indiańskim miasteczku i było przepyszne
![]() Ale mam nadzieję, że to, które zrobie, nie będzie smakowało jak ryba po grecku, jak pisała jedna z wizażanek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
Czy moge uzyc do tego ciasta wiórków z sokowirówki, ew zmieszanych z odrobina soku? Wlasnie mam sezon na sok z swieżych marchewek i zostaje mi dużo marchewki.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
![]()
A jednak wszystko jest możliwe... mi te super proste ciasto nie wyszło...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Nie wiem dlaczego od jakiegoś czasu "chodziło" za mną ciasto marchewkowe.Nie miałam pojęcia jak je zrobić i w toku poszukiwań trafiłam na przepis Bąbelka.Od razu zabrałam się do roboty, czytając inne wpisy zdecydowałam dodać 1 szkl. cukru i sam proszek do pieczenia bez sody ( której nie miałam). Ciasto właśnie skończyło się piec.Jest bardzo dobre, nie za słodkie i aromatyczne. Niestety najpierw pięknie wyrosło a po upieczeniu oklapło to jest jedyny problem - może ktoś wie dlaczego tak się stało.Gdyby nie to sukces byłby 100%.. ale i tak zjem !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
![]()
Robilam to ciasto wg przepisu Babelka juz kilka razy, wychodzi pyszne!! Pozniej, jak juz nabralam wprawy dodawalam tez bakalie, namoczone rodzynki, ananasa z puszki... Tylko mala rada: dobrze te dodatki obtoczyc w mące, inaczej uciekaja na dno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Właśnie po mieszkaniu roznosi mi się zapach ciasta marchewkowego - nie mogę się doczekać aż trochę przestygnie i będzie się można zabrać za pałaszowanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Miałam mały problem z wielkością blaszki, ale w drodze eliminacji postawiłam na głębszą rynienkę i ciasto wyśmienicie się prezentowało. Postanowiłam też troszkę zaszaleć i dodałam aromatu pomarańczowego, a zamiast 2 szkl. cukru dałam 1 szkl. cukru i 4 łyżki miodu. Podejrzewałam że wyjdzie obrzydliwie, ale miło się zaskoczyłam, to będzie moje popisowe danie od dzisiaj.
![]() A no i oczywiście nie miałam w domu sody, ale to nic, bo z samym proszkiem do pieczenie wyszło wyśmienicie. Edytowane przez Karolowa Czas edycji: 2010-05-25 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
kurczę... miała być niespodzianka dla domowników, zanim wrócą... jeszcze mam z godzinę. Wszystko fajnie, zrobiłam już, ale ciasto, które nie powinno sie nie udać właśnie po ok. 20 minutach w piekarniku na temp 180 stopni zaczyna mi sie... spalac :O
No i co ja mam począć? Heh, w moich rękach to jednak najbanalniejsze rzeczy mogą nie wypalić... ![]()
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
spokojnie to ciasto sie nie pzypala tylko nabiera ciemny kolorek od marchewki;P;P;P
wczoraj zrobiłam to ciasto po raz pierwszy i z pewnościa przygotuje je jeszcze nie raz. świetnie wygląda, dobrze smakuje, jest szybkie w przygotowaniu i tanie-czegóż można chcieć więcej?!?! wklejam kilka fotek
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
aaa i ja posypałam moje ciasto orzechami włoskimi;P pychotka
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny, a cor robić jeśli wychodzi zakalec?
![]() bo będę robić to ciasto, i bardzo mi zależy żeby wyszło, a ostatnio był zakalec ;< |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
postanowiłam ostatnio zrobić to ciasto.. ale podzieliłam przepis i zorbiłam małą porcję- tak na próbę.. i udało mi się je zepsuć
![]() nie jestem pewna, ale to chyba przez za małe naczynie.. otóż wlałam ciasto, było go trochę więcej niż połowa brytwaneczki. piekło się, piekło. i nagle słyszę syczenie, patrze, a ten dziad wypływa :O tzn góra wyglądała na niby zrobioną, ale w środku wszytsko było płynne. miało formę musu.. a piekło się wtedy już ponad 40 minut dużo rośnie to ciasto? chciałabym spróbować je zrobić jeszcze raz... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Mi to ciasto zawsze sporo rośnie podczas pieczenia, dlatego wlewam tylko do połowy wysokości keksówki. A co do tej konsystencji, o której mówiłaś - po 40 min pieczenia myślę, że to nie dziwne, że w środku było półpłynne, ja swoje piekę czasem nawet ok. 1 godz (w zwykłym piekarniku, bez termoobiegu i innych bajeów
![]() Śmiało próbuj jeszcze raz upiec ![]() A co do zakalca, to można marchewkę troszkę wycisnąć z soku przed włożeniem jej do masy, ale nie całkiem, bo będzie wtedy suche. A, i po wmieszaniu marchewki trzeba jak najszybciej wylać ciasto i włożyć do piekarnika, żeby cząstki marchewek nie opadły zbytnio na dno (wtedy zakalec będzie na pewno). Zresztą - taki już urok tego ciasta, że lekko zakalcowate wychodzi, ale przecież mały zakalec jeszcze nikomu nie zaszkodził, a osobiście znam takich, którzy specjalnie "pieką" zakalce ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
juz od tygodnia chodzilo za mna to ciasto i dzis dokladnie przestudiowalam wizaz i znalazlam...
![]() uznalam, ze 4 jajka i 2 szklanki maki to bedzie za duzo, wiec wzielam polowe skladnikow (poza marchewka) z tego przepisu: 4 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki marchewki (utartej na tarce) - || - mąki - || - cukru 2 łyżeczki sody - || - proszku do pieczenia - || - cynamonu szczypta soli ![]() (o kurcze, zapomnialam o soli... ![]() watek oczywiscie przestudiowalam i spodziewalam sie, ze ciasto duzo urosnie...ale moje nie wyroslo az tak (uniosl sie srodek, a potem opadl ![]() ![]() a! ciasto posypalam platkami migdalowymi i dodalam kilka rozbitych orzechow brazylijskich...pychotka. ..
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
Mamma mia, czytam i czytam, a ciasto piecze się w piekarniku. Czytam i rosnę, za chwilę truchleję.. Wyjdzie, nie wyjdzie..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Łooo..jaaa..
![]() Uwielbiam marchewki.. i powiem szczerze słyszałam wiele na temat tego ciasta ![]() Dziś robię.. ale z ciut innego przepisu.. ![]() Jak wydzie, będzie dobre.. tooo.. dam znać.. i wrzucę przepis... Póki co.. smacznego Dziewczyny.. ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- A ja mam jeszcze małe pytanie.. Słuchajcie..aaa...gdybym tak zmodyfikować przepis, żeby.. hmmm.. nie dodawać oleju.. żeby ciasto bylo bardziej dietetyczne..i zdroweee.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Lubimy je, ponieważ jest wilgotne i aromatyczne. Pachnie jak piernik...i podobnie smakuje. Nikt by nie zgadł, że w środku aż tyle marchewki
![]() ![]() ![]() ![]() Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Ubić pianę z białek. Gdy będzie już ubita..dodaje stopniowo cukier i po jednym żółtku. Potem przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaje olej, marchewkę.. i..sodę..cynamon.. i kakao i jeśli coś pominęłam.. to resztę składników ![]() Osobiście piekę ciasto w okrągłej tortownicy .. około godziny.. ![]() Po przestudzeniu polać polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i masła w kąpieli wodnej z odrobiną cukru. * ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć dowolnym kremem, np. budyniowym Smacznego ![]() Edytowane przez CrazyOlcia Czas edycji: 2010-11-17 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.