![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.
Witam Was!!!!
Kubuś ur. 23.02.2011, waga 3450, 54 cm. SN Muym szęWam sie pochwalić, wczoraj Kubuś pierwszy raz sobie usiadł, aż łezka sięw oku zakręciła na postępy synka ![]() Co do karmienia to ja podaję pierś, zupkę, kaszkę i dopoajam herbatkmi. Dziś byliśmy na szczepieniach i powiedziałam pani doktor o częstym jedzeniu w nocy (co 3 h) wiec mamy wiecej jesc w ciagu dnia i podala przykladowy schemat: 1 posiłek :kaszka 2 posiłek: owoc + pierś 3 posiłek: zupa 4 posiłek: zupa 5 posiłek: kaszka Zobaczymy czy cos pomoże, super byłoby pospać dłużej ![]() Mój Kubus odparzeń dostał po wycieraniu chusteczkami i odkąd w domu przy zmianie pieluszki używam wacika i wody problem znikł ![]() Ile Wasze maluchy śpią w ciągu dnia?, O której je kąpiecie? Ale się cieszę że powstał ten wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny !
![]() Ehh...czuję się taka przybita ![]() ![]() Polskie produkty są drogie,a te ang.to jakaś massakra ![]() Przynajmniej ze 3 noce w tyg.mam w ogóle nie przespane przez zęby ![]() JA CHCĘ DO POLSKI !!! P.S. Mój noce przesypiać zaczął już nawet ładnie (nie w swoim łóżeczku) o ile nie bolą dziąsła,bo wtedy to wcale nie śpi. Raz tylko w nocy daję butlę.
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Witaj Monis 1
![]() O La La biedactwo ![]() ![]() Karolek wstał więc jedziemy na zakupy ![]()
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() monis 1, Marcel jak ma dobry dzień na spanie to śpi przed i po południu po dwie godziny. Kąpiemy Go zawsze między 18.00, a 19.00, po kąpieli butla z kaszką i ok. 20.00 zasypia ![]() U nas tez dzisiaj brzydko Brrr! A mieliśmy iść po zakupy dla małego ![]() Jutro szczepionka (pneumo). Ciekawe jak to zniesie, ostatnio darł się na całą Przychodnię ![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Wyobraźcie sobie, że dzisiaj położna do nas wpadła nieoczekiwanie, nie spodziewałam się Jej po takim czasie ![]() Was też jeszcze odwiedzają położne? ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- O La La, może oboje potrzebujecie jeszcze czasu. Trzymam kciuki, żeby wszystko szło w dobrą stronę! ![]() ![]()
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiecie powiem tak : jestem tu 2 tyg. z jednej strony dużo z drugiej mało,ale mogę powiedzieć że w sytuacji "panienek i kawalerów" to rzeczywiście niezła opcja taki wyjazd,ale w mojej sytuacji nie wiem czy dobrze zrobiłam...w sumie to że tu przyjechałam nie zmieniło bardzo mojego życia,bo w PL nie pracowałam jak urodziłam tak samo nie pracuję tu,w PL miałam jakąś pomoc przy dziecku tu nie mam żadnej! (no nie biorąc pod uwagę tż który wraca dopiero wieczorem i cały dzień siedzę sama) Gdyby nie skypy i Wy to nie wiem co bym zrobiła ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Monis witaj ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
O LA LA głowa do góry...ja swego czasu mieszkałam w Irlandii i jak sobie teraz tak myślę, gdybyśmy zostali na pewno finansowo byłoby trochę łatwiej, ale sama pamiętam jak na początku miałam wahania nastrojów od euforii do deprechy....na pewno się ułoży daj sobie trochę czasu, a sama zobaczysz że nie taki wilk straszny
![]() Jeśli chodzi o łóżeczko to ja końcem lipca musiałam już dać na sam dół, bo Natalka zaczęła szybko wstawać i się bałam że wypadnie. Jeśli chodzi o poród to strasznie się bałam, bo mówią że pierworódki to raczej długi ...chyba nie było aż tak źle, bo po północy odeszły mi wody a o 8. 55 mała była na świecie ![]() ![]() Ostatnio musiałam wrócić do nocnego karmienia (daję dodatkową butle zanim pójdę spać tak ok 22-23), bo mała jest na 3 centylu z wagą. Długa i chuda....Kupiłam jej niedawno w sh spódniczkę w rozmiarze 0-3 i jest idealna ![]() ![]() ![]() Mam mały problem. Otóż moja mała Królewna lubi buty, ale tylko jak się może nimi bawić. Jeśli jej założę to jest taki płacz, że muszę jej zaraz ściągnąć!!!W domu mamy panele wiec najczęściej jest na bosaka, a w zimniejsze dni zakładam rajstopki z antypoślizgiem.....a tu idzie zima no i chyba będę musiała ją troszkę potorturować tymi butami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
hej Dziewczyny!
mogę się dopisać? ja z mam lutowych, ale niestety za mało postów produkowałam w klubie i zostałam usunięta ![]() dane: syn LEON ur.20.02 waga-3 kg, dł.54cm, CC czytam i oczom nie wierzę jakie te wasze dzieciaczki rozwinięte..moje młode samo siedzi (całymi dniami tylko by siedział albo leżal na brzuchu), nie wstaje, na razie troche podnosi pupkę do raczkowania i pełza nie ma ani jednego zęba ![]() syncio jest karmiony mieszanką- trochę cyckiem, trochę mm, niestety ostatnio coraz więcej mm, a coraz mniej cyc macie jakieś pomysły na poprawienie laktacji? ja już wszystko przerobiłam i nic nie pomaga (odciąganie laktotorem ręcznym, elektrycznym, karmi, herbatki laktacyjne, hektolitry wody i innych napojów, przystawianie ciągłe) nie wiem czemu,ale laktacja sama z siebie mi zanika...jeden dzień jest lepiej i mogę młodego nakarmić, drugi dzień- ani kropelki nie wycisnę ![]() dziewczyny, pogoda coraz gorsza, dłużej się z dzieciaczkami w domu siedzi, w co się bawicie? bo szczerze to mi sie pomysły kończą ![]() i jeszcze jedna sprawa- czy wasze dzieci mają/miały spłaszczone główki i czy może komuś udało się to wyrównać?moje młode od urodzenia (chyba źle był ułożony w brzuchu) ma spłaszczoną prawą tylna część głowy) pediatrzy mi mówią że to sie wyrówna, jeśli będzie siedział, chodził i spał na boku/brzuchu (nie na płasko)...no więc ja go cały czas kładę na boku, raz na jednym raz na drugim, siada już od 5 miesiąca...a główka jak była płaska tak dalej jest ![]() ![]()
#68 |
Wtajemniczenie
|
O witaj la'Mbria!
![]() Ostatnio poruszyłyśmy ten temat (rozwój dziecka) i na prawdę nie ma się czym martwić, każde dziecko rozwija się we własnym tempie ![]() Z tą główką, to też słyszałam, że takie zniekształcenia się wyrównują, będzie dobrze! ![]() Dziewczyny, pamiętam, że któraś z Was pisała, że Jej małe mleka nie lubi. W październikowym numerze "Mamo to ja" jest artykuł zatytułowany "Gdy nie lubi mleka...". Może warto zajrzeć? ![]() O La La, wracaj z powrotem! ![]()
![]() ![]() ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2011-09-19 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
A Ty pamiętaj o tym że możesz starac się o mieszkanie na dziecko z racji tego że tylko Twój TŻ pracuje ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() nie kumam tego bezsensownego przymusu produkowania postów, dziwne te kobiety z tamtego wątku, klubu ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Jaasia lepiej nie pisz tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Jaasia88 ja tez probowalam malego oduczyc nocnego jedzienia i sie niestety nie udalo. Jak dawalam mu wode zamiast mleka, to sie krzywil, wiercil.... i konczylo sie na robieniu butli.
O LA LA nie martw sie, wszystko z czasem jakos sie ulozy. Jeszcze jestes krotko, wiec potrzeba Ci czasu na zaklimatyzowanie. Ja powrocilam do PL, bo dla nas z maluchem lepiej bedzie w PL niz w UK. A siedziec caly dzien w domu z malym nie dalabym rady. Moglabym wrocic do pracy, ale zlobek kosztuje 900 F, wiec nie byloby sensu zeby dzieckiem opiekowali sie oby ludzie. Sami zobaczycie i zadecydujecie, co dla Was bedzie dobre. KATZ moj Tomek, tez lubi sciagac z nozek buty i sie nimi bawic.... dzieci chyba tak maja... ![]()
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
O La La- trzymaj się kochana! Dasz sobie jakoś radę.Uwierz ja mieszkam w Polsce ale 500 km od domu rodzinnego i też rzadko widuję rodzinę.Brakuje mi ich bardzo.No i jestem również sama z małą.Mąż od 6 rano w pracy,a ja też wracam ok.19-20.
Tak na prawdę się mijamy.Trzeba wierzyć,że się wszystko wyklaruje ![]() Katz- moja córcia też lubi buty- ale nie na nóżkach ![]() Pisałam,że małą straszne katarzysko chwyciło.Wczoraj miała 38,6 gorączki.Dziś mnie się z nosa leje i nie do życia jestem. Co ciekawe zrobiłam Krysi test łyżeczkowy i stuka ząb! Dziwi mnie to bo ja go nie widzę...A dzwoni ewidentnie.Może omamy mam po drugiej nieprzespanej nocy. Co do nocnych karmień to nie karmię w nocy.Pediatra mnie ochrzaniła,że w nocy się nie je :/ Oduczyłam więc małą.Podaję ok 21-22 butlę.W nocy herbatka lub woda z sokiem. Ogólnie to mamy taki plan dnia: 8:30 rano- 200ml mleka 13 -obiadek 17 -deserek 21/22 -200ml mleka W międzyczasie chrupki,herbatka,czasem bułeczka. |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do główki to mój Mały miał tak przez pewien okres czasu też się bałam i panikowałam trochę,ale Twój pediatra miał rację-wszystko będzie tak jak być powinno jak dzieciaczek mniej będzie w pozycji leżącej ![]() U Nas już jest znaczna różnica i główka bardziej zaokrąglona ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
co do mieszkania-nie wiedziałam o tym ! Dziękuje za podpowiedź. ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
![]() Tęsknie też ogromnie za moją psinką,którą I. tak lubiał i na odwrót ![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Igor jest dziś cały dzień taki płaczliwy,już mnie aż uszy bolą,sama się popłakałam bo czuje się czasem bezsilna ![]() ![]() Jak u Waszych dzieciaczków ze zrastaniem się czaszki? Ja już myślałam że u Nas się zrosło,ale ostatnio zauważyłam że jeszcze troszkę zostało...
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() no widzisz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
o La la jesteś dla mnie super dzielna dziewczyna mnie się nie podobają takie związki na odległość i rodzice na odległość trzymam za Ciebie kciuki
![]() ![]() ![]() negra27 wody z soczkiem nie polecała mi pediatra podawać w nocy szczególnie jak już się wyrzynają ząbki ... gosiaczek071 ![]() la'Mbria, a wiesz co mi pomaga na laktację rozgazowana coca cola ![]() ![]()
![]() |
#76 | |||||
Raczkowanie
|
Witam babeczki te stare i nowe
![]() ![]() ![]() ![]() O La La ![]() ![]() Cytat:
![]() Moja mała śpi w ciągu dnia 1,5-2h w trzech ratach ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do położnej, to mnie już nie odwiedza ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do główki: u nas nie była spłaszczona. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2011-09-19 o 21:41 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja sobie na ten temacik poczytam jutro coś ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]() "Serce potrafi mieć swoje racje,których rozum nie zna",a póżniej się stwierdza właśnie że lepiej było pójść za rozumem. ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Ajś może dość tego rozczulania zobaczymy co to będzie dalej...
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
O LaLa naprawdę moim zdaniem jesteś dzielna bardzooo maluch + nowe miejsce, ja Ci powiem ze u nas też chwytali się za głowy jak z 3 m i 3,5 latką kotem i psem się przeprowadzaliśmy remontowaliśmy nowe m
![]() ![]() witaj magda-lenko ![]()
![]() |
#79 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Witaj la'Mbria
![]() ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- O La La myślę że wszystko się poukłada i uda Ci się zaklimatyzować w nowym miejscu. Po prostu potrzeba trochę więcej czasu. Ja jak się wyprowadziłam od rodziców to miesiąc nie mogłam sobie miejsca znależć, więc głowa do góry - BĘDZIE DOBRZE ![]() Nas poielęgniarka środowiskowa też nieoczekiwanie odwiedziła jakieś 2 miesiące temu.... Dzisiaj w nocy znów pobudka na "cycusia" o 23.30 i 3.00 w nocy.Może spróbuję metodę z wodą w nocy. Słyszałam że dopóki się karmi piersią to właśnie maluchy budzą sie w nocy. Dziewczyny może niech każda napisze swój dzienny schemat karmienia maluchów ( godzina i rodzaj jedzenia) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | ||
Raczkowanie
|
Witam się serdecznie z rana
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Co do naszego schematu dnia, to młoda jest nieprzewidywalna ![]() 6 - mleko Bebilon Pepti z kleikiem ryżowym lub kukurydzianym 180 ml wody (czyli 200 ml mleka po przygotowaniu) 10 - kaszka Holle 3 zboża z dodatkiem banana i/lub musu owocowego ze słoiczka - ok. 200 g (czasem nie chce, więc znowu butla) 14 - obiad - ok. 200 g słoiczkowego jedzonka 15-16 - owoc lub sok 17 - mleko z kleikiem 150 ml 20 - mleko z kaszką glutenową Zdrowy Brzuszek - ok. 180 ml Te godziny się przesuwają i czasem wypada jej ten przedostatni posiłek. Zastanawiałam się, czy zamiast tych owoców i potem mleka nie podać jej jakiegoś deseru mleczno-owocowego np. z Bobovity ![]() Między posiłkami mała pije herbatkę Hipp jabłkowa z melisą i czasem zje chrupka, ale nie chcę jej zapychać. Śpi też różnie ![]() ![]() ![]() Teraz kąpiemy ją o 19:30, zasypia o 20:20. Mam do Was pytanie: jak wyglądają Wasze wieczorne rytuały po kąpieli? U nas wygląda to tak, że karmię małą w sypialni, już przy słabym świetle, noszę chwilę do odbicia (ale tylko chwilę, bo się wyrywa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bruno ma 8 dzień katar mały, ale jest i ciut zielony, ale boje się iść do pediatry, bo w poczekalni jeszcze coś złapie dodatkowego ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
asiuk a (pytam z czystej ciekawosci) czemu podajesz do kazdego mleka kaszki, kleiki? nie wypije bez?
my karmimy sie tak mniej wiecej (staram sie go karmic co ok 3 godz, oczywiscie jak widze ze wczesniej jest glodny to mu daje ) 1) rano miedzy 5-6.30 (zalezy jak sie obudzi) jest mleko 210 ml (tzn 180 wody plus mleko to wychodzi 210) 2) potem ok 9 jest zazwyczaj kaszka mleczna bobovita lub nestle (rozne smaki, waniliowa, malinowa, morelowa, mam tez biszkopotowa) robie na oko ale wychodzi tego mniej wiecej 150 ml, nie zawsze zje wszystko 3) ok 12 dostaje deser, zazwyczaj owoce, bo mial juz 2 mleczne posilki pod rzad, wiec dla odmiany owocki, albo sloikowe albo z ogrodka od mamy zblendowane. 4) ok 13-14 dostaje obiadek, albo sloiczek duzy albo ja gotuje zupke ok 150 ml 5) ok17 deser mleczny, albo jogurt albo z HIPP jogurcik z owocami lub te na noc z HIPP smaczny sen czy jakos tak, taki sloiczkowy deser np kaszka manna z biszkoptami lub waniliowa. 6) ok 19-19.30 (po kapieli) jest mleko i zasypia przy butli,. Kuba nie ma zebow wiec nie mamy poki co problemu z umyciem zebow po mleku, zreszta byloby to niemozliwe, bo zasypia od razu. z hania robilam tak, ze jak wyszly zabki, to zamienialam jej pore kolacji i dostawala kaszke przed kapiela i chyba wode po kapieli i umyciu zebow. Jak wyjda nam jakies kiełki to bedziemy myslec no i tym samym nie mamy zadnych rytualow pokapielowych, kuba pada przy butelce i odkladam go do lozeczka. w nocy nigdy nie podawalam ani hani ani kubie sokow i herbatek, jesli dziecko ma zeby to sie to mija z celem. prochnica murowana... patrilla nie chce sie wymadrzac ale wiesz pewnie, ze zielony katar to juz infekcja... MOze umow sie z samego rana, by byc pierwsza. albo w przyvhodni usiadz gdzies na uboczu,nie wyciagaj bruna z wozka... szkoda, by mialo mu sie cos rozwinac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuba tak za każdym razem zasypia przy butli? Fajnie ![]() Teraz już małej nie karmię w nocy, więc próchnicą się nie przejmuję ![]() Patrilla, zawsze możesz zamówić sobie prywatną wizytę w domu. Z tym że niekoniecznie lekarz wypisze Ci jakąś receptę, bo to trzeba zrobić w ośrodku zdrowia (przynajmniej tak jest u nas). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
My mamy o 6,00 mleko z kaszką wielozbożową 180ml
o 10,00 to samo o 14 zupka ok 200ml (gotuję sama) o 17,00 deserek: owoce z kaszką glutenową lub same 0 20,00 mleko takie jak rano |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta
![]() Zgłaszam się i ja ![]() ![]() ![]() więc... Adasia urodziłam 3 lutego, z waga 3900 i wzrostem 58, SN; było ciężko, gdyby nie wanna i znieczulenie to pewnie bym zeszła z tego świata ![]() problemy z ciążą miałam od początku, a że jeszcze Maly urodzil się w 38 tygodniu to od początku biegamy po lekarzach "bo coś". Adam jednak dobrze się rozwija, jak to w końcu wczoraj stwierdził neurolog. Sam siedzi, usiłuje siadać, ma jednego zęba wielkiego i cudowny śmiech. ![]() Pełza sobie do tyłu ale jest trochę leniuch i woli siedzieć i się bawić niż cokolwiek innego. Jeżeli chodzi o karmienie to jesteśmy na etapie pożegnania z cycusiem. Całkiem fajnie idzie, Adam wcina MM, mnie cycochy flaczeja wiec ok. Od października wracam na studia i cięzko by mi było wytrzymać 3 dni bez karmienia. A laktatorów nienawidze. To tyle póki co , mam nadzieje że uda mi się udzielać w dyskusji. Muszę pisać pracę mgr, a każdy powód jest dobry by tego nie robić ![]()
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Ja staram się już coraz bardziej urozmaicać jedzenie Młodemu,w zasadzie daję mu po troszku spróbować wszystkiego nawet tego co ja jem,oczywiście z rozwagą
![]() Ładna dziś pogoda u mnie i cieplutko więc może wybiorę się później do sklepu kupię jakieś warzywka i ugotuję jakąś zupkę-myślę ze I. chętnie zje coś innego,bo ostatnio naprawdę mam wyrzuty sumienia ze je tylko słoiczki,odnoszę też dziwne wrażenie że mu się to nudzi ![]() Mały właściwie od kiedy tu jesteśmy śpi z nami (pomijam już to że my z tż budzimy się "połamani",ja śpię prawie całą noc w jednej pozycji,a to wszystko dlatego że I. nie chcę spać w swoim łóżeczku,tzn.niby śpi jak Go położe na noc,ale jak się zaczyna wiercić to muszę Go i tak wyjąć i przenieść do nas na karmienie lub picie,w tym łóżeczku jest za nisko zebym mogła to zrobić nie wyjmując Go ja też jestem za niska i poprostu do niego nie dosięgam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
![]() Ale Ci zazdroszczę studiowania ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a jakich szczoteczek używacie dla dzieciaczków
![]() ![]() ![]() zazdroszczę Wam tego że dzieciaczki jedzą obiadki, Karol nie chce nic jeść, teraz na wszystko co mu podsuwam pod buźkę ma jeden odruch, kiwa głową na nie ![]() ![]() ![]() ![]() u nas wieczór wygląda tak: około godziny 19.30-20.00 kapiemy małego (nie codziennie, zalecenia przy azs), później mleczko z kaszką (180ml wody plus 2 miarki kaszki) no i tak przeważnie przed 21.00 Karol spi, po karmieniu biorę go na ręce do odbicia, później kładę go do łóżeczka i wychodzę ![]() jakoś nie jestem za stałymi godzinami snu i posiłków ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.