Wieczne wiszenie na cycku, pomocy! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-04, 11:04   #61
_maagdaa
Przyczajenie

Dot.: Wieczne wiszenie na cycku, pomocy!

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
No niestety "katowałam" swoje dziecko chęcią karmienia piersią i ja wychodziłam na tym rozdrażniona, zmęczona, niedojadająca a mały wisiał całe dnie na piersi- z czego ostatnie dnie wybudzany, pobudzany do ssania- niestety i tak spadł na wadze i to na tyle, że muszę go dokarmiać. Nie mam chyba wyjścia. Nie wiem co się dzieje z moim pokarmem/ ze mną, że nie starcza on mojemu dziecku. Nie wiem dlaczego przystawione automatycznie zasypia. Chciałabym karmić tylko piersią, ale jak widać muszę na to poczekać- jeżeli nie uda się to trudno. Nie chcę karmić tylko mm, więc póki mam mleko , będę nim karmiła ile się da a żeby mój mały nie padł z głodu dostanie też mm.

Tak, daję po karmieniu piersią. Tzn pierw jedna, później druga a na końcu mm. Dzisiaj w ciągu dnia mały jadł z obu piersi i później 20ml mm i nie chciał więcej a po tym ślicznie zasnął.
Cotynato, chciałabym Cię pocieszyć, bo miałam bardzo podobną sytuację, a teraz mój Jurek kończy 4 miesiące i od ponad 2 miesięcy ładnie przybiera na wadze.
U nas wyglądało to tak, że mały notorycznie spał przy piersi, jadł mało efektywnie i musiałam cały czas go pobudzać do ssania. Skorzystałam też z pomocy położnej laktacyjnej, która przyglądnęła się naszemu karmieniu i poprawiła trochę technikę przystawiania. Dodatkowo miałam zmasakrowaną jedną brodawkę co potęgowało problem karmienia, zaparłam się jednak, że będę walczyć o karmienie piersią. Mimo wszystko musiałam Jurka też trochę na początku dokarmiać mm (np. 30 lub 45ml po karmieniu z obydwu piersi jeśli był nienajedzony, zazwyczaj ok. 3-4 razy na dobę). I nie martw się, karmienie piersią można z powodzeniem łączyć z dokarmianiem, moja położna twierdzi, że nie wolno przekroczyć 240ml mm na dobę, a wtedy laktacja nie ucierpi. Ja jestem na to żywym dowodem, teraz praktycznie w 100% karmię już tylko piersią, laktacja ładnie się unormowała, a synek tylko na noc dostaje dodatkowo 120 ml mm.
Z tego co piszesz to jesteście pod opieką pediatry, ale może warto poszukać przyczyny kiepskiego przyrostu wagi u Twojego synka? U nas okazało się, że mały miał przedłużającą się żółtaczkę, podwyższone próby wątrobowe, co skutkowało tym, że to "zatruwało" go od środka i kiepsko przybierał. Nie mówię, że tak też jest w Waszym przypadku, ale może niekoniecznie problem jest z Twoją laktacją...
Aha, no i jeszcze chciałam dodać, że mój mały dalej lubi czasem pospać sobie przy piersi albo po prostu poczuć bliskość mamy, więc pocieszę Cię, że może ten typ tak ma i na razie pozostaje się z tym pogodzić
Tak czy siak, pamiętaj, że wszystko mija i wytrwałości Wam życzę!
_maagdaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 11:13   #62
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Edzia ode mnie butli nie wezmie absolutnie Wie,ze mam pierś i pluje butla a szuka cyca Butlo łyzeczkę kupiłam i jest w fazie testow,narazie z powodzeniem,ale to nie zmienia sytuacji..babcia nie potrafi pojac,ze młoda butli nie akceptuje i nie zgadza się na "cyrki z łyzeczką".
a jaką masz butelkę?
może te habermana czy medeli sie sprawdzą?
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 11:18   #63
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
a jaką masz butelkę?
może te habermana czy medeli sie sprawdzą?
medeli mam taką http://allegro.pl/medela-calma-butel...837707974.html
oprócz tego TT i wspomianą tutaj lovi ,no i ten "wynalazek" z aventu

Młoda nie akcpetuje żadnej, z tym,że na początku nie było takiego problemu.
Kubeczka diody tez próbowałam ,i ok,pije fajnie.
Jedyny problem w tym,ze młoda nie akceptuje butelki a babcia akceptuje tylko butelkę

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2011-10-04 o 11:20
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 12:27   #64
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
kazda kobieta jest inna i kazde dziecko jest inne nie mozemy od razu zakładac ze u niej bedzie dokladnie tak samo jak u nas

wiec nie myslcie dziewczyny ze was atakuje poprostu wyraziłam swoje zdanie

u nas nie było problemów zadnych godz po porodzie mała ciagła juz cyca a wieczorem zalewało mnie mleko połozne musiały mi przebierac łozko mloda piła co 2 godz z zegarkiem w reku jak w dzien tak i w nocy ale były równiez nietypowe sytuacje kiedy chciała pocimkac bo czuła taka potrzebe :d wtedy cuda zdziałał smoczek

kiedy przechodziłam na mm nie było zadnego problemu z przystosowaniem sie bo mloda znała butelke zreszta mam wyjatkowy okaz zje i wypije wszystko co jej dam

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

ja ta samą butelke miałam miałam zreszta teraz mam kubek niepkapek z lovi i tez sie sprawdził rewelacyjnie

brawa dla ciebie za wytrwalosc

a nie mogłas np zastapic mm swoim mlekiem ?? czy w czym innym problem tkwił
nie bardzo, laktatorem ściągałam co najwyżej 10-15 ml w ciągu pół godziny i jak mam być szczera bardzo mnie to zniechęcało i ciągle zamartwiałam się, że nie mam pokarmu. Poza tym siedzenie przez pół godziny i nic nie ściągnięcie - w tym czasie wolałam małego przystawić. Może jakbym była bardziej wytrwała to dałoby radę. Ale po poprostu wolałam dać butelkę.
Poza tym na początku miałam tak poranione brodawki, że nieraz przy ściąganiu krew mi poleciała do mleka, więc dałam sobie spokój.

Dostał butlę, ale za to teraz jest tylko na piersi i bardzo mnie to cieszy

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
medeli mam taką http://allegro.pl/medela-calma-butel...837707974.html
oprócz tego TT i wspomianą tutaj lovi ,no i ten "wynalazek" z aventu

Młoda nie akcpetuje żadnej, z tym,że na początku nie było takiego problemu.
Kubeczka diody tez próbowałam ,i ok,pije fajnie.
Jedyny problem w tym,ze młoda nie akceptuje butelki a babcia akceptuje tylko butelkę
a to rzeczywiście problem muszą się kobiety jakoś dogadać

a próbowałaś różne smoczki - mam na myśli przepływ - może jej leci za wolno lub szybko.

A z butelki nie pije tylko mleka, czy w ogóle - wody, soków??

"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie"

Jan Lubiński
madalena83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 12:57   #65
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Nie pije w ogole z butelki. W sumie nigdy nie probowałam jej dopajac bo jest piersiowa ,raz chyba dostala wode,ale wtedy mleko tez z butelki piła. Teraz na widok butelki dostaje wscieklizy,ewewntualnie łaskawie potrzyma smoczek w buzi i tyle Nie ma problemu z przeplywem,bo ona w ogole nie probuje nawet ssac z butelki. Ot,taki cyckoholik
Chyba bede musiała jakos babcie do innych metod przekonac,bo z moja Olą nawet nie ma co negocjowac Myslałam,ze jest moze jakis "magiczny" sposób

Stary 2011-10-04, 19:07   #66
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
No niestety "katowałam" swoje dziecko chęcią karmienia piersią i ja wychodziłam na tym rozdrażniona, zmęczona, niedojadająca a mały wisiał całe dnie na piersi- z czego ostatnie dnie wybudzany, pobudzany do ssania- niestety i tak spadł na wadze i to na tyle, że muszę go dokarmiać. Nie mam chyba wyjścia. Nie wiem co się dzieje z moim pokarmem/ ze mną, że nie starcza on mojemu dziecku. Nie wiem dlaczego przystawione automatycznie zasypia. Chciałabym karmić tylko piersią, ale jak widać muszę na to poczekać- jeżeli nie uda się to trudno. Nie chcę karmić tylko mm, więc póki mam mleko , będę nim karmiła ile się da a żeby mój mały nie padł z głodu dostanie też mm.

Tak, daję po karmieniu piersią. Tzn pierw jedna, później druga a na końcu mm. Dzisiaj w ciągu dnia mały jadł z obu piersi i później 20ml mm i nie chciał więcej a po tym ślicznie zasnął.
Spokojnie - mój mały wisiał na cycku do 3 miesiaca. Zasypiał też. Potem sie wszystko ustabilizowało. Polecam tez czeste wychodzenie na dwór - zapomina o cycku

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Nie pije w ogole z butelki. W sumie nigdy nie probowałam jej dopajac bo jest piersiowa ,raz chyba dostala wode,ale wtedy mleko tez z butelki piła. Teraz na widok butelki dostaje wscieklizy,ewewntualnie łaskawie potrzyma smoczek w buzi i tyle Nie ma problemu z przeplywem,bo ona w ogole nie probuje nawet ssac z butelki. Ot,taki cyckoholik
Chyba bede musiała jakos babcie do innych metod przekonac,bo z moja Olą nawet nie ma co negocjowac Myslałam,ze jest moze jakis "magiczny" sposób
My tez z butli zrezygnowaliśmy, a nawet nie uzywalismy - chyba ze 2 czy 3 razy. Wszelkie napoje pijemy od skonczenia 6 r.z z bidonu albo ze zwykłego kubka - sama podaję. Z gwinta też juz umiemy
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 20:47   #67
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Dzisiaj byliśmy na wizycie. Mały po mm przybrał 80g. Miałam po piersi podawać 50 ml, lub więcej jak będzie chciał. Ale wypił kilka razy po 20 ml ( jednorazowo) i raz przed nocą 90ml, więc nie tak źle. I jestem lekko pocieszona.

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 21:33   #68
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj byliśmy na wizycie. Mały po mm przybrał 80g. Miałam po piersi podawać 50 ml, lub więcej jak będzie chciał. Ale wypił kilka razy po 20 ml ( jednorazowo) i raz przed nocą 90ml, więc nie tak źle. I jestem lekko pocieszona.
To super
U mnie było dokładnie tak samo - po pierwszym dniu z butelką przybrał 80g.
Także wszystko na pewno się rozkręci i będzieci tylko na piersi :tak:

Powodzenia

Jan Lubiński
Stary 2011-10-04, 22:36   #69
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
będzie dobrze! bardzo się cieszę, że idzie ku dobremu
Stary 2011-10-05, 12:46   #70
cotynato
Zakorzenienie

Dzięki

dzisiaj walcze z zastojem, zastanawiam się czy to możliwe żeby zrobil sie od lezenia na brzuchu czyt. też piersiach. czy moze od tego ze maly po prostu spi mi na biuscie i nawet wybudzony i dostawiony ponownie ssie po pobudzaniu tylko?
MOze to przez zoltaczke ktora wolno schodzi? Pierwsze doby bilurbina ponad14 a teraz prawie po 3tyg 10.51....? wtedy podobno dzeci sa bardziej senne

Wymianka.
Stary 2011-10-05, 12:53   #71
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Dzięki

dzisiaj walcze z zastojem, zastanawiam się czy to możliwe żeby zrobil sie od lezenia na brzuchu czyt. też piersiach. czy moze od tego ze maly po prostu spi mi na biuscie i nawet wybudzony i dostawiony ponownie ssie po pobudzaniu tylko?
MOze to przez zoltaczke ktora wolno schodzi? Pierwsze doby bilurbina ponad14 a teraz prawie po 3tyg 10.51....? wtedy podobno dzeci sa bardziej senne
Pewnie,ze sennośc jest objawem żółtaczki!

Ja na początku miałam zastój,a własciwie zatkany kanalik mleczny,ale nie znam przyczyny.

Stary 2011-10-05, 19:32   #72
sante
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki

jak na 3tyg.noworodka to ta bilirubina nie jest wysoka i nie ma powodu do zmartwień,więc senność z tego powodu odpada.Zażółcenie skóry może utrzymywać się nawet do 6tyg. i jest to naukowo wyjaśnione .Może wreszcie dziecko najada się i robi sobie dłuższe przerwy
sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-06, 11:25   #73
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki

ja słyszałam, że jak najbardziej zastój może się zrobić właśnie od leżenia na brzuchu, ewentualnie za obcisła bielizna i przede wszystkim zbyt rzadkie ssanie przez niemowlaka czy zbyt krótkie.

Jan Lubiński
Stary 2011-10-08, 10:14   #74
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _maagdaa Pokaż wiadomość
Cotynato, chciałabym Cię pocieszyć, bo miałam bardzo podobną sytuację, a teraz mój Jurek kończy 4 miesiące i od ponad 2 miesięcy ładnie przybiera na wadze.
U nas wyglądało to tak, że mały notorycznie spał przy piersi, jadł mało efektywnie i musiałam cały czas go pobudzać do ssania. Skorzystałam też z pomocy położnej laktacyjnej, która przyglądnęła się naszemu karmieniu i poprawiła trochę technikę przystawiania. Dodatkowo miałam zmasakrowaną jedną brodawkę co potęgowało problem karmienia, zaparłam się jednak, że będę walczyć o karmienie piersią. Mimo wszystko musiałam Jurka też trochę na początku dokarmiać mm (np. 30 lub 45ml po karmieniu z obydwu piersi jeśli był nienajedzony, zazwyczaj ok. 3-4 razy na dobę). I nie martw się, karmienie piersią można z powodzeniem łączyć z dokarmianiem, moja położna twierdzi, że nie wolno przekroczyć 240ml mm na dobę, a wtedy laktacja nie ucierpi. Ja jestem na to żywym dowodem, teraz praktycznie w 100% karmię już tylko piersią, laktacja ładnie się unormowała, a synek tylko na noc dostaje dodatkowo 120 ml mm.
......
Aha, no i jeszcze chciałam dodać, że mój mały dalej lubi czasem pospać sobie przy piersi albo po prostu poczuć bliskość mamy, więc pocieszę Cię, że może ten typ tak ma i na razie pozostaje się z tym pogodzić
Tak czy siak, pamiętaj, że wszystko mija i wytrwałości Wam życzę!
miałam podobną sytuacje

Tez mi sie laktaca unormowała i MM dostaje albo wcale albo jedna butelka 60 ml.

Napisze jeszcze coś - nie róbmy nic na siłe! JA tez zapierałam sie , az w koncu moja mama kazałą mi dokarmić dziecko oodpoczać , ubrać się, zjeśc i wyjśc by odpoczac psychicznie. Kobieta wypocztęa psychicznie tez jest w stanie dac więcej swojemu dziecku.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 10:29   #75
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Ja zmieniam pozycje, jeśli czuje ze mała nie spija z piersi tak jak "należy" . Karmie na leżąco, w pozycji "spod pachy" i normalnie na siedzaco. Nie miałam większych problemów z zastojami. Przy nawałach pokarmu wspomagałam się laktatorem.

Cytat:
Napisze jeszcze coś - nie róbmy nic na siłe! JA tez zapierałam sie , az w koncu moja mama kazałą mi dokarmić dziecko oodpoczać , ubrać się, zjeśc i wyjśc by odpoczac psychicznie. Kobieta wypocztęa psychicznie tez jest w stanie dac więcej swojemu dziecku.
świeta prawda...moja mała za tydzień kończy 4 miesiące..jesteśmy na tym etapie gdzie potrzebuje wiecej pokarmu a jeszcze nie jest gotowa na wprowadzanie innych pokarmów...tzn próbujemy kaszki z marnymi efektami...no to karmimy sie średnio co godzinę piersią...

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 10:34   #76
cotynato
Zakorzenienie

U nas coraz więcej mm schodzi. Mały przysypia na piersi, budzony reaguje na kilka pobudzeń po czym zasypia tak, że nic go nie rusza. Odłożony do łóżeczka płacze Ostatnio na takim wybudzaniu i karmieniu spędziłam sporo czasu a i tak na koniec mały chciał 60ml mm. Teraz to już tyle mu ledwo starcza. Nie wiem czy pokarmu mam mniej, czy to karmienie trwa tak dlugo, że jak już kończymy to on na nowo głodnieje , ale niedługo to już będzie pił tego mm tyle co gdyby był na nim samym...

Wymianka.
Stary 2011-10-10, 10:45   #77
Patrilla
Zakorzenienie

cotynato ale robisz na spokojnie metoda najpierw pierś, a potem mm? może już przyzwyczaił się do łatwijeszej metody ssania przez smok jakiej butli używasz. a doradca co powiedział na Twoją technikę przystawiania i jak ocenił efektywność ssania.
Jakoś z postu wydaje mi się ze jesteś zniechęcona i podałaś się - spokojnie jak nie ma rady to przecież mm nie trucizna najważniejsze żebyście oboje byli zadowoleni, a nie sfrustrowani ...
Stary 2011-10-10, 16:36   #78
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
cotynato ale robisz na spokojnie metoda najpierw pierś, a potem mm? może już przyzwyczaił się do łatwijeszej metody ssania przez smok jakiej butli używasz. a doradca co powiedział na Twoją technikę przystawiania i jak ocenił efektywność ssania.
Jakoś z postu wydaje mi się ze jesteś zniechęcona i podałaś się - spokojnie jak nie ma rady to przecież mm nie trucizna najważniejsze żebyście oboje byli zadowoleni, a nie sfrustrowani ...
Czuję się trochę bezsilna kiedy mały zasypia na piersi.
Nie poddaję się, ale ciagle szukam jakiegoś wyjaśnienia tego co się dzieje, pomocy, rad. Bardzo mi zalezy na tym, żeby najadał się z piersi, albo chociaż jadł z niej więcej. Nie mówię że mm to zło. W małych ilościach jest ok, ale u nas zaczyna to być prawie normalne karmienie

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2011-10-10 o 16:38
Stary 2011-10-10, 16:39   #79
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Czuję się trochę bezsilna kiedy mały zasypia na piersi.
Nie poddaję się, ale ciagle szukam jakiegoś wyjaśnienia tego co się dzieje, pomocy, rad. Bardzo mi zalezy na tym, żeby najadał się z piersi, albo chociaż jadł z niej więcej. Nie mówię że mm to zło. W małych ilościach jest ok, ale u nas zaczyna to być prawie normalne karmienie

A smyrasz go jak zasypia jedząc?

Mi połozna kazała smyrac i działa, ssie dalej
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 17:25   #80
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
A smyrasz go jak zasypia jedząc?

Mi połozna kazała smyrac i działa, ssie dalej
chwile dziala, pozniej nic go nie rusza

Wymianka.
Stary 2011-10-10, 17:39   #81
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Widziałam Twój wątek na forum gazetowym.Wiesz,moze ja zle kombinuję,ale wydaje mi sie,że Twoje dziecko zauwazyło,ze łatwiej sie pije z butli,a piers zaczyna traktowac jako smoczek-usypiacz,nie jako zródlo pozywienia. Tak sobie gdybam.
A gdyby tak odsatwic butle? Spróbowac karmic tylko piersia,nawet gdyby to trwało cały dzień? Jesli bedzie glodny to powinien ssać i stymulowac laktację.Broń boże nie namawiam Cię do głodzenia dziecka,tylko moze byc tak,ze Twoje mleko mu wystarczy.Tak sobie gdybam ,widzę,że Ci bardzo zalezy,wiem jak to jest.

Stary 2011-10-10, 17:45   #82
Kasia.234
Rozeznanie

Jak dziecko zaśnie to włóż mu do buzi, w kącik ust mały palec opuszkiem do góry. Jednoczesnie wyjmij sutek z buzi. Zwykle przy tej podmiance dzieci sie budzą, a jak nie to przynajmniej pospi bez piersi w buzi.
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-11, 09:23   #83
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałam Twój wątek na forum gazetowym.Wiesz,moze ja zle kombinuję,ale wydaje mi sie,że Twoje dziecko zauwazyło,ze łatwiej sie pije z butli,a piers zaczyna traktowac jako smoczek-usypiacz,nie jako zródlo pozywienia. Tak sobie gdybam.
A gdyby tak odsatwic butle? Spróbowac karmic tylko piersia,nawet gdyby to trwało cały dzień? Jesli bedzie glodny to powinien ssać i stymulowac laktację.Broń boże nie namawiam Cię do głodzenia dziecka,tylko moze byc tak,ze Twoje mleko mu wystarczy.Tak sobie gdybam ,widzę,że Ci bardzo zalezy,wiem jak to jest.
stokrotko ja też właśnie o tym pisałam maluch przybiera więc jeśli kilka dni się położycie to mogłoby się udać
Stary 2011-10-11, 09:25   #84
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
stokrotko ja też właśnie o tym pisałam maluch przybiera więc jeśli kilka dni się położycie to mogłoby się udać

tez mi sie wydaje,ze tym sposobem może sie udac

Stary 2011-10-11, 12:37   #85
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Tak właśnie robiłam przed dokarmianiem. Dlatego zalożyłam ten wątek bo był taki czas, że siedziałam i siedziałam i czasami już padałam ze zmęczenia, wkurzało mnie wszystko...Ale jak pomyślałam, że jest głodny i że miałabym go dokarmiać to siedziałam mimo wszystko. Wtedy schudłam, bo jak małego odstawialam na chwilę to zamiast pójść porządnie zjeść to ja szłam spać. A jak poszłam na ważenie i zobaczyłam, że to totalnie bez efektów to miałam małe załamanie. Po drodze właśnie przez to "wiszenie" zaliczyliśmy doradcę lakacyjnego. Tam mały też zaliczył drzemkę na cycku, ale ona go jakoś efektywniej pobudzała i jakoś dobrnął do końca i opróżnił dwa cycki, przy czym dalej się awanturował. Ta doradczyni też kazała dokarmiać w razie gdyby spadł z wagi... Gdyby nie takie zalecenia to pewnie nadal siedziałabym całymi dniami... tyle, ze po prostu widziałam, ze to nie miało efektów- nawet po tym jak już nauczyłam się ( mam nadzieję ) przystawiać małego.
Poza tym to też bywa różnie, dzisiaj w nocy np. ssał bardzo ładnie i aż w szoku byłam, bo nawet na takim przyśnięciu wydawało się że ssie ładnie ... więc ja już głupieję.

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
Jak dziecko zaśnie to włóż mu do buzi, w kącik ust mały palec opuszkiem do góry. Jednoczesnie wyjmij sutek z buzi. Zwykle przy tej podmiance dzieci sie budzą, a jak nie to przynajmniej pospi bez piersi w buzi.
Tak robię, ale czasami potrafi sobie sporo pospać a odłożyć się nie da

Wymianka.
Stary 2011-10-11, 12:47   #86
madalena83
Zadomowienie

cotynato u mnie z nockami też było tak samo - na początku mały najlepiej ssał w nocy (jakie były u nas początki opisałam Ci na wcześniejszej stronie) i dzięki temu chyba nie spadł z wagi. Od spotkanie z doradcą laktacyjnym minął chyba ponad tydzień. Ile mały przytył w tym czasie??

I napisz jeszcze ile zjada mm w ciągu dnia. Bo to, że wczoraj zjadł na jedno posiedzenie 60ml nic nie znaczy. My jak mały miał miesiąc mieliśmy kryzys - mały dziennie zjadał nawet 300 ml mm pomimo tego, że chwilkę wcześniej jadł z dwóch piersi.

Jan Lubiński
Stary 2011-10-11, 13:33   #87
cotynato
Zakorzenienie

Pierw spadł, później po wprowadzeniu mm przybrał ponad 200g chyba w 4 dni.
Na początku wystarczało mu 20ml, później 30 a teraz 60ml, dzisiaj w nocy daliśmy mu 30ml i starczyło ...

Wymianka.
Stary 2011-10-11, 15:32   #88
madalena83
Zadomowienie

To przytył bardzo ładnie.
Pewnie jesteś już zmęczona, ale jeśli masz jeszcze siły to karm tak dalej. Wiesz jak to jest jeden krok do przodu, dwa do tyłu.
Mnie się uregulowało z butlą dopiero po 2 miesiącach.

Plusem jest to, że mały pomimo dostania butelki ssie też z piersi i jej nie odmawia.

A te 20,30,60 ml to są jego dzienne spożycia z butelki tzn. czy tylko tyle wypija w jeden dzień czy np. 4 butelki po 60 ml?? Bo się trochę pogubiłam.

I musisz myśleć też o sobie - mniej nerwów, więcej optymizmu, dobre odżywianie się, sporo pić. Wiem, że łatwo się mówi, ale wiem jak to jest.

Będzie dobrze

Aha-jak Ci zasypia przy piersi to próbuj budzić, jak to nic nie daje, a on dalej trzyma pierś to mu jej nie wyjmuj.
Mój właśnie przy piersi tak przysypiał - ssał 5-8 min. i zasypiał, ale trzymał cycka w buzi. Budził się po ok. 10 minutach i ssał dalej tak bardziej efektywnie. Natomiast w czasie spania powolutku też czasami ruszał buźką i coś tam mu płynęło.

Jan Lubiński

Edytowane przez madalena83
Czas edycji: 2011-10-11 o 15:58
Stary 2011-10-11, 19:45   #89
cotynato
Zakorzenienie

Po każdym posiłku ok 20-60ml. Pediatra zaleciła aby podawać po każdym karmieniu 50ml lub jak chce, więcej. Wychodzi dużo jak się podliczy - na dobę, ale możliwe, że to dlatego, że mały musiał nadrobić... Zgłupieć można od tego wszystkiego Tym bardziej że każdy mówi co innego.

Na początku też właśnie zostawiałam małego przy piersi nawet jak przysypiał, ale położna kazała go odczepiać i "podpinać" jak się rozbudzi.

Wymianka.
Stary 2011-10-11, 20:23   #90
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Po każdym posiłku ok 20-60ml. Pediatra zaleciła aby podawać po każdym karmieniu 50ml lub jak chce, więcej. Wychodzi dużo jak się podliczy - na dobę, ale możliwe, że to dlatego, że mały musiał nadrobić... Zgłupieć można od tego wszystkiego Tym bardziej że każdy mówi co innego.

Na początku też właśnie zostawiałam małego przy piersi nawet jak przysypiał, ale położna kazała go odczepiać i "podpinać" jak się rozbudzi.

To prawda Każda mama musi sobie sama jakiś system wypracować, bo każde dziecko inne. To co działa na jedne może być nie skuteczne dla drugiego. Na forum dajemy rady, ale trudno coś pisać jak nie zna się całej sytuacji. Więc to wszystko tak ogólnie. Ja napisałam Ci jak to było u mnie może Cię do na coś naprowadzi

Nie trzeba się spinać i denerwować, tylko robić swoje i polegać na swoim instynkcie. Zrobiłaś już bardzo dużo, żeby mały jadł tylko z piersi - jak się uda to super, a jak nie to też dobrze.
Najważniejsze, żebyście obydwoje zadowoleni byli.
I pamiętaj zadbaj też o siebie, bo maluszki wyczuwają napięcie.

A co do rady położnej - ja nie wyjmuję (i nie wyjmowałam) małemu cyca z buzi, czekam aż sam puści.

Jan Lubiński
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości